icon

Ako riešiť nespokojnosť svokry s menom dieťaťa?

4. nov 2024

Ahojte, čakáme v decembri dievčatko. Vybrali sme úplne bežné meno z kalendára, ktoré sa ale nepáči mojej svokre. Dôvodom je, že má s ním negatívne asociácie, pripomína jej niektoré nečestné osoby, volá sa tak napríklad aj jedna jej známa s povedzme "horšou povesťou". Vyjadrila nespokojnosť, ponúkla nám nejaké nevyžiadané alternatívy (úplne zbytočne, my sme rozhodnutí) a keby to tam aj ostane, tak sa s tým viem zmieriť. Povedala by som si, že narodením vnučky na všetko zabudne. Ale nie, ona doslova kade chodí, tade rieši, že meno je zlé. S náhodnými osobami, s rodinnými príslušníkmi, nemá to konca kraja.
Dodala by som, že je ten typ človeka, ktorý sa do všetkého a všetkých mieša, môjho muža absolútne nerešpektuje ako samostatnú dospelú osobu, ale naučili sme sa s ňou pekne vychádzať v rámci možností. Ako by ste toto riešili? Muž sa ju chystá konfrontovať, ale viem presne, ako to dopadne, ona ho má proste na háku.

Strana
z2
kvietok1990
5. nov 2024

Je to vase dieta a vy vyberate meno, nie svokra. Ale dokonale ti rozumiem tiez cakame dievcatko v decembri a ja som ani v praci nechcela povedat ako sa bude mala volat. Kazdy nech sa stara sam o seba. Keby som mala este vyberat meno podla toho ktora zena mi bola nesympaticka s tym a tym menom tak nevyberem asi nic… drzim palce svokra si zvykne uvidis

kiki68
5. nov 2024

Toto sme mali so svokrom a jeho zenou aj my, oni si vytvorili nejaku divnu slovnu asociaciu. Nakoniec to nikto nikdy nepouzil tak ako si oni mysleli. Dnes vieme, ze za tym bolo nieco ine a tie vztahy s nimi ochladli na bod mrazu. Stretava sa max svokor bez jeho zeny raz za dva mesiace na take dve hodky s malym a muzom. Ale je to iba take, ze vedia o sebe, ze existuju.

mima172
5. nov 2024

Ako by som to riešila? Nijako 🙂 Svokru do toho nič, aj keby sa má vaša dcérka volať Hildegarda, Filoména ai. Proste ignorujte, svokra vyberala meno svojim deťom, vy vyberte svojim.

lubina
5. nov 2024

Chyba bola hovorit meno dopredu, zial uz sa stalo. Ale urcite si nedaj znechutit meno, ktore ste si vybrali. Ak mas pocit, ze sa tak ma volat tvoje dieta, tak mu to meno jednoducho daj a svokra nech hovori co chce...

kitycat
5. nov 2024

Ona si zvykne, spravi di novu asocioaciu s vnuckou. Kazdy ma meno, ktore spaja s niekym uplne co ich nejakym sposobom nastval.

vroni
5. nov 2024

Vybrala by som nejaké šialené meno (taká Kunikunda či Hypolita napríklad nie sú márne) a prezentovala svokre ako nové meno pre vnučku na jej naliehanie. A trvala na nom. Potom bude spokojná aj s tým vašim pôvodným.

ahhola
5. nov 2024

@vroni niekto cital Zvonodrozdovo😅🐦‍⬛

vroni
5. nov 2024

@ahhola, to tiež, pred sto rokmi. 🤣 Ale Kunikunda bola aj česká kráľovná A Hypolitu sú odtiaľ veru nepamätám. To ma inšpiroval dcerin spolužiak. Ten sa chudák fakt volal Hypolit.

michellemary
6. nov 2024

Raz som tu čítala nejakú diskusiu, kde sa jej autorka sťažovala, že svokra aj tak volá jej dieťa tým menom, ktoré navrhovala, a nie tým, ktoré dali rodičia...

kris_tin257
6. nov 2024

Keď sme čakali prvé dieťa povedali sme ako sa bude volať, obrovská chyba, každý dával alternatívy pretože logicky každému sa páči niečo iné. Svokor to meno neznáša a popravde syna berie vďaka menu s dosť veľkou rezervou má k nemu odstup, to meno mu tiež vyvolávajú negatívne asociácie a nevyrovnal sa s tým... Pri druhom tehotenstve sme nikomu nepovedali už ako sa bude dcéra volať, dobre sme urobili, povedali sme to až keď sa narodila ušetrili sme si kopec zbytočných rečí

evcagabi
16. nov 2024

Meno pre nasu dceru vedela len nasa spolocna najlepsia kamaratka a moja sestra - vyhli sme sa nevyziadanym radam z kazdej strany 😅😅😅

palicka
16. nov 2024

Keď si porodí ešte i dievčatko, nielen chlapca (tvojho muža), môže mu dať meno, ktoré sa jej páči

nikaeli
16. nov 2024

Keď som čakala dcéru, ex.svokra bola strašne sklamaná a do poslednej chvíle verila, že sa jej narodí vnúčik Šimonko. Neriešila som to. Keď som bola v pôrodnici, chceli odomňa aj chlapčenské meno. Bez zaváhania som povedala Peter. Je to moje dieťa. Meno Šimon sa mi nepáči. Svokra má dvoch synov, ani jeden sa nevolá Šimon 🤷🏻‍♀️ tak prečo by sa tak mal volať ten môj? snáď mám právo rozhodnúť sa a vybrať meno môjmu dieťaťu.....

zooeynka
16. nov 2024

Odkial autorka vies ze svokra meno vasho dietata riesi s kadekym, to ti nahodni znami a nasledne rodinni prislusnici pridu za vami a oznamia vam to?
A nie je ti to uplne jedno? Ved stara ma narok riesit s kym chce co chce, zjavne je to pre nu dolezite, tak nech o tom rozprava s kym chce. Len sa cudujem ze ju este nikto nestopol s tym, ze to nie je jej vec....
Kazdopadne by som to vooooobec neriesila....ona ma pravo tliachat o com chce....

deninka233
17. nov 2024

Ja si vždy, keď čítam o tom, že niekomu sa nepáči meno dieťaťa spomeniem na môjho najmladšieho. Jeho meno si vydupal manžel, kým ma rezali, on klokankoval a rovno syna aj pomenoval. Už má viac ako rok a furt ma strasie, keď to meno počujem. Keď sa ma úradníčky dakde pýtajú, ako sa mi volá syn, normálne sa zarazím a musím premýšlať - vyzerá to dosť divno. Syn má samozrejme prezývku a všetci v rodine ho ňou voláme, okrem iniciatívnych babiek, ktoré ho cukrujú zdrobneninou oficiálneho mena. Moja mama dokonca vyhlásila, že ho bude hovoriť čo najčastejšie, nech si zvyknem …

lenka.25
18. nov 2024

@deninka233 a ako sa volá syn, ak to nie je tajomstvo?

zooeynka
18. nov 2024

@deninka233 muza si za to neprizabila?

deninka233
18. nov 2024

@zooeynka bola som po preeklampsii, takže to prežil ale dlho sme debatovali, že to zmeníme. On však nechcel zas to moje, cez to nešiel vlak, museli by sme vymyslieť dačo úplne nové.

deninka233
18. nov 2024

@lenka.25 má bežné meno, žiadny výstrelok, len mne sa nepáči. Dokonca je teraz tuším tretie najčastiejšie dávané (chalanské).

lenka.25
18. nov 2024

@deninka233 ale no , v prvej desine sú celkom fajn mená, jedine čo by ma nahnevalo že to muž urobil tak ako to urobil .

janamoto78
18. nov 2024

Vaše dieťa, vaša vec. Dievčatko ešte nie je na svete, a vy ste schopní sa kvôli (jeho) menu už povadiť. Asi nemáte (chvalabohu) väčšie starosti. 🫣

serialkiller
27. jan 2025

Diskusia s takýmito svokrami je nezmysel treba ich nechať si povedat svoje, jedným uchom dnu, druhým von a urobiť si svoje. Ak treba tak zdvorilo jednoduchou vetou odmietnuť a ďalej to nerozoberat. Vedia urobiť drámu a hystériu z hocičoho. Myslim že to okolie, ktorému to vesa na nos to aj tak vobec nezaujíma aké meno date dieťaťu a ci je ona spokojná ci nie.

ela_79
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2