Ako sa vyrovnať s nevhodným menom pre dcéru?
Maminky, ja som asi divná alebo ja neviem ale nejako sa neviem stotoznit s menom ktoré sme dali dcerke. Bude mať už 18 mesiacov. Výber mena bol pre mňa dosť stresujúci. Mm chcel len mena kde môže používat jednu prezývku ja som mala tiež nejaké podmienky tak kompromisom vyšlo jedno meno, ktoré patrí k tým moderným. Je síce v slovnenskom kalendari ale je to skôr zahraničné meno. Počas tehotenstva som už mala pochybnosti lebo ja som skôr za také beznejsie mena ale všetky moje ostatne návrhy mi boli zamietnuté a ja som, možno hormóny, to teda prestala riešiť. Keď sa mala narodila všetko bolo ok ale čím je staršia tak tým má to viac trápi. Stále si prehrávam v hlave situácie kedy som sa mohla rozhodnúť inak a prečo som to nespravila. Mm so zmenou mena nesúhlasí on je spokojný, ale mňa to trápi. Na druhej strane už vidím tu reakciu okolia ako ma označia za blázna keby to meno zmenim.Vždy som mala predstavu ze keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia ale vôbec som to tak nemala a stále nemám. Prídem si ako hrozna matka ktorá nevie vybrať ani meno s ktorým by bola spokojná. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať a ci sa to vôbec niekedy stane. Mate niektora podobnú skúsenosť? Možno mi pomôže keď budem vedieť ze v tom niesom sama.
Do kelu toto su problemy.Verim ze len mlieko udrelo na hlavu,ze inak si ok.Mas dceru Eli,krasne jednoduche nadcasove meno.Bodka
Naozaj potrebujes aby si potrebovala riesit vazne problemy a uvedomila si na com zalezi namiesto riesenia nicoho??Lebo niekedy sa stane a potom si uvedomis aka si bola hlupa
Nestresuj ved su horsie ako onur esmeralda a podobne mena z telenoviel 😀😀 mimochodom Elisa je velmi pekne meno 🙂
Ela, Lisa, Eli, Eliška. Veď to krásne meno.
Volala by som ju asi skôr Eli alebo Ela.
Dcéra sa vola Elisa.
Paradox je ze vidím ze sa to meno začína dávať aj u nás v okolí ale ja mam stále obavu ze som jej tým viac uškodila ako pomohla. Možno som bola nastavená na beznejsie meno a neviem to nejako vstrebat. Za mňa vyberajú mena obaja, také ze ja porodim ja vyberám meno nemám veľmi rada. Ved bez toho muža by som ani neotehotnela je to aj jeho dieta.
Len možno som v našom prípade seba nejako viac potlacila neviem.
@autorka je to nadherne meno 🤗 vybrali ste krasne 🤗
Elisa je krasne meno... Aj keby jej hovoris Eliska, Ela, Eli, El.... svagor dal takto minuly rok ruske meno (zena je Ruska, ziju vo FR) a malo to velmi zlu odozvu s pribuzenstva a okolia (dali jej meno Vasilisa) - premenovali ju na Alica ked mala dva tyzdne...ani to by som nikdy nespravila, ale chapem... ty mas krasne meno, bezproblemove, prestan to riesit.
Na tvojom mieste by som riešila svoje pocity s nejakým terapeutom. Tam treba začať. Meno problém nie je, je za tým niečo hlbšie.
Ak už musíš meno riešiť, maximálne by som jej dala zapísať ešte druhé meno. I keď nechápem, prečo ste to neurobili hneď, keď ste mali problém sa dohodnúť.
ooo krásne meno. Fakt. Aj trochu nezvyčajné, aj nie veľmi. Elišiek poznám veľa, Elisu ani jednu. Elis, Eli, Eliska.. pekné.
Pri prvom dietati si dieťa vybralo meno same asi v 5 mesiaci, prišlo take osvietenie napriek vytúženému menu, ktoré som mala vybraté roky. Aj mužovi sa pacilo. Pri druhom dietati sa mi nepacilo žiadne meno, žiadne osvietenie neprislo, po porode sme museli nadiktovať meno, muž povedal meno, ktoré chcel, vravím mu, že nie, že dajme take, ktore sme mali vybraté pri prvom ako alternativu, povedal, že dobre. Uprimne, trvalo nám obom strašne dlho, možno rok-dva, než sme si na to meno zvykli. Dokonca ho volame zdrobneninou mena, ktoré sa nám vôbec nepacilo. Takze časom si zvyknes, z nejakeho dôvodu sa tak volat mala.
Ake meno si chcela dat ty? Elisa je uz jedno z tych beznejsich, ked ju volas Eli, nikto netusi, ci je Eliska, Elena, Ela, Elisabeth, uplne neutralne. My sme pri tretom dietati uz tiez nevedeli ake, odhlasovali sme to spolu s detmi, vyhralo meno, co som az tak nechcela, ale neriesila som. Dcera uz je vo veku, kedy ma nazor, vie, ake meno som chcela povodne ja a ake vybrali chlapci, sama hovori, ze ma svoje meno rada a ine by nechcela.
Ved to je krasne uplne normalne meno. Chapem manzela ze ho nechce menit. A nepride mi ani nejake vynimocne ze by sa niekto na nom cudoval uplna pohoda
@lauruska_sumienka koľko má dieťa rokov, keď je tu roky rokúce a voláš dieťa prezývkami, aké si vymenovala? 🤔
@kavasmliekom to su prezyvky na doma
@earlgrey
este mam trochu toho rozumu v hlave, ze ho nebudem na verejnosti strapnovat 🤦
@kavasmliekom to su prezyvky na doma
@earlgrey
este mam trochu toho rozumu v hlave, ze ho nebudem na verejnosti strapnovat 🤦
@lauruska_sumienka No ja sa len pýtam, lebo aj na doma, mňa keby tak mama nazývala, tak by mi bolo trápne aj za ňu...aj doma 😁
Vždy ju môžeš volať aj Eliška a to už je celkom tradičné používané meno. 🙂
Joj moja, mne moj manzel, este v case nasho chodenia, zahlasil, ze jeho prvy syn sa bude volat po nom. No hrozne meno ma, on, jeho tatko, jeho dedo…
Ale vies co? Teraz si neviem predstavit, ze sa vola moj prvy syn inak a urcite nestretne vela deti s takym menom😁
Moc to riesis, je to len meno. Skor ta stve ze si sa viac nepresadila, nie?
@hederamonstera tipujem Jozef 😀
Elisa je krásne meno ❤️❤️❤️
Autorka to je krásne meno! Tes sa ze je dcerka zdrava..co by mnohe za to dali..
ale ja ta aj chapem... Sama nenávidím svoje meno.. vsade kde sa da pouzivam tie co sa mi pačia.. alebo ked uz, dokazem.znies zdrobneninu svojho mena.. cele meno alo ho mam na obcianskom to som schopna "kamenovat" ked ma tak niekto nazve.. jedine u doktora to akceptujem..
chapem.aj to, ze sa bojis reakcie ludi.. aj ja sa toho bojim... Hoci v inych pripadoch ako riesis ty ,ale mam.
Najprv som ťa chcela prehovorit, ale kedže Elisa je krasne meno, tak ostaňme pri ňom 🙂 🤞
Ako si jej menom uškodila?? Škodíš akurát sama sebe keď sa nad obyčajným menom až tak veľmi zamýšľaš. Elisa nie je nijak extra výnimočné meno, ani pozitívne ani negatívne.
"Všetky moje návrhy boli zamietnuté" ??? Ja razím teóriu 'keď si porodíš, daj si meno aké chceš' a teda chlap rozhodovať o mene určite nebude...akože dobre, diskusiu treba atď., ale určite by nemal posledné slovo. Btw mám v rodine jednu, čo si úradne zmenila meno ako 25-ročná. A všetci ju volajú aj tak pod tým starým...a netreba to tak všetko prežívať, a vyrábať si depky kvôli takýmto hlúpostiam...
@luccys ja som si dala meno aké som chcela a muž ho na matrike zmenil. Takže áno, treba sa dohodnúť 😀 určite žiadne také, že je to len voľba matky
Akože ja viem, že názor ostatných ťa nemusí zaujímať, najdôležitejší je ten tvoj, ty si jej mama. Ale meno Elisa je že úplne krásne. Nie je až tak veľmi exotické a fakt existuje veľa pekných prezývok a zdrobnenin, ktorými ju môžeš oslovovať. Sama by som ju dala keby mam dcéru, žiaľ v blízkej rodine ma predbehli a nechcem aby boli sesternice s rovnakým menom.
Aj mne sa to meno veľmi páči. A nie je také výnimočné.
Ďakujem vám veľmi za takéto pozitívne ohlasy na meno nečakala som to popravde. S tým ze som si myslela ze budem najšťastnejšia som sa asi nevyjadrila úplne správne. Myslela som to tak ze tu na MK čítam ako mamičky píšu: to budeš vedieť aké meno dať, keď dieťa uvidíš budeš presne vedieť ako ho máš volať, keď to správne meno nájdeš to budeš cítiť...a ja som toto vôbec nezažila...Asi som sa veľmi držala nejakej predstavy, ktorá nakoniec neprišla a trápi ma to doteraz lebo sa jej nedokážem pustiť.
Keď som písala ze sa bojim ci som jej viac neuskodila, tak som to myslela tak, ze nechcem aby niekto ohrnal nosom aké meno sme jej dali a aby ona potom z toho nebola smutná.
Máte úplnú pravdu ze riešim somariny sama som si toho vedomá ale trápi ma to aj tak v poslednej dobe.
Ja si myslim ze mas pravo sa divat na svoje dieta a mat pocit ze nie toto proste nie je pre nu prave meno.
Aj medzi dospelymi sa stretneme s osobami co vyzeraju uplne ako “Jozo” a volaju sa “Fero”.
Ked s tym fakt nie si ok tak skus s muzom este raz zacat tento rozhovor, ak to nepojde tak mozes dceru volat nejakou prezyvkou.
A ano ak meno zmenite vela ludi ta bude povazovat za blazna ved to je vidno aj tu v diskusii. Lebo niektore sa tu tvaria ake je to jednoduche vybrat dietatu meno na cely zivot a ze sa proste nesmie stat ze s vyberom nebudes spokojna.
No, ak ti tu baby v dobrom radili, že by si možno mohla skúsiť psychológa, tak to bol celkom fajn nápad. Možno by si potrebovala vybudovať trochu sebadôveru. Teraz sa trápiť tým, že niekto bude ohŕňať nosom nad menom tvojej dcéry... Fakt toto riešiš? Takí ľudia ti predsa môžu byť maximálne u prdele. Čím skôr poriešiš svoje vnútorné nastavenie, tým lepšie vychováš aj dcéru aby si bola vedomá svojej hodnoty a nejaké vysmievanie z mena (čo na základke môže prísť aj "najnormalnejšiemu" menu, deti si vždy vedia nájsť) ju nerozhodí. Také to že poďme predísť škaredým prezývkam vôbec nechápem. Debil si vymyslí vždy, rozumný vyrovnaný človek si z toho nič nerobí

Ona s tym menom vyrastie a bude ho vnimat ako svoju identitu. Takze ona spokojna bude. Az na pubertu, to vela dievcat ma predstavu, ze by sa volali dako inak. Zvycajne podla niecoho, co ma pre ne zvlastny vyznam. A potom to zas prejde.
@moonlight1210 ja so svojim meno zmierena nie som doteraz 😅 ako... nejedem kvoli tomu zily rezat ale radsej by som bola Zuzana ako to mali v plane najskor 😅😅