icon

Ako sa vyrovnať s nevhodným menom pre dcéru?

27. máj 2025

Maminky, ja som asi divná alebo ja neviem ale nejako sa neviem stotoznit s menom ktoré sme dali dcerke. Bude mať už 18 mesiacov. Výber mena bol pre mňa dosť stresujúci. Mm chcel len mena kde môže používat jednu prezývku ja som mala tiež nejaké podmienky tak kompromisom vyšlo jedno meno, ktoré patrí k tým moderným. Je síce v slovnenskom kalendari ale je to skôr zahraničné meno. Počas tehotenstva som už mala pochybnosti lebo ja som skôr za také beznejsie mena ale všetky moje ostatne návrhy mi boli zamietnuté a ja som, možno hormóny, to teda prestala riešiť. Keď sa mala narodila všetko bolo ok ale čím je staršia tak tým má to viac trápi. Stále si prehrávam v hlave situácie kedy som sa mohla rozhodnúť inak a prečo som to nespravila. Mm so zmenou mena nesúhlasí on je spokojný, ale mňa to trápi. Na druhej strane už vidím tu reakciu okolia ako ma označia za blázna keby to meno zmenim.Vždy som mala predstavu ze keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia ale vôbec som to tak nemala a stále nemám. Prídem si ako hrozna matka ktorá nevie vybrať ani meno s ktorým by bola spokojná. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať a ci sa to vôbec niekedy stane. Mate niektora podobnú skúsenosť? Možno mi pomôže keď budem vedieť ze v tom niesom sama.

dismonika
28. máj 2025

autorka, keď už chceš tak veľmi zmenu pridaj dcérke ešte prostredné meno. Pôvodné by som už nemenila. Prípadne ju volaj Elka, Ela, Eli, Lisa... niečo čo sa ti páči viac ako Elisa

jankaa26
28. máj 2025

Ja sa citim rovnako, mala ma 2 týždne. Vybrali sme Dianu a strasne som chcela Elisu. Len manzel nechcel. Týždeň po porode povedal, ze mohli sme dat tu Elisu radsej. Skoro ma prekotilo.

ingridkras
28. máj 2025

Krásne meno.Mozete ju volať Eli,Elis....To ti asi nepomôže stotožniť sa s ním,ale je ozaj krásne.

karolinakr
28. máj 2025
@jankaa26

Ja sa citim rovnako, mala ma 2 týždne. Vybrali sme Dianu a strasne som chcela Elisu. Len manzel nechcel. Týždeň po porode povedal, ze mohli sme dat tu Elisu radsej. Skoro ma prekotilo.

@jankaa26 neda sa to zmeniť?

viera111111
28. máj 2025

Teraz to velmi vnimas lebo pocujes iba z maleho okruhu ludi ako ju volaju. Ja som pre svoju chcela meno aby sa dali urobit rozne tvary, skratky, zdrobneniny. Az ked zacala chodit do sklolky a viac sme sa stretavali s inymi rodicmi, tak som len vtedy objavila moznosti jej mena 😀. Kazdy ju volal inak. Mne to nevadilo ani jej. V skole ju dievcata opat zacali volat inak.
Pride puberta a mozno si budu vymyslat uplne ine prezyvky.
Najdi si pre seba tvar, ktory ti bude najprijemnejsi,myslim ze to meno ponuka vela moznosti.
Este ta toto mozno upokoji. Muz ma prezyvku z priezviska. Skoro vsetci v partii si tak davali. A dlho nevedeli ani ako sa vskutocnosti volaju 😀

znava
28. máj 2025

No ja si prajem, bodaj by sme my matky, v živote nemali väčšie problémy. Iba takéto zbytočné 😁

bu1bu
28. máj 2025

Môj názor je ze si príliš upata na myšlienku dokonalého mena, zároveň si myslím že problém je inde alebo sčasti inde.
Pochybnosti o vybere môžu prameniť z rôznych vecí – možno z tlaku, ktorý si cítila pri výbere, možno z toho, že tvoje preferencie sa trochu zmenili. Čo však zostáva nemenné, je láska, ktorú dávaš svojej dcérke. najdôležitejšie je to, aký vzťah máte, budete mať,nie samotné meno.

Ak ťa to trápi, skús si odpovedať na pár otázok:
- Vadí ti meno len preto, že si cítila tlak pri výbere, alebo ti naozaj nesedí?
- Vidíš nejaký spôsob, ako si k nemu vytvoriť lepší vzťah? Možno skvelá prezývka alebo jeho význam?
- Ak by si ho zmenila, cítila by si sa lepšie, alebo by si mala len ďalšie pochybnosti?
Skôr by som ti odporúčala návštevu psychológa ako matričného úradu.

jankaa26
28. máj 2025
@karolinakr

@jankaa26 neda sa to zmeniť?

@karolinakr asi da, ale ja neviem ci spravit tento krok.

sussie1
28. máj 2025

My ked sme zistili, ze cakame dievcatko, sme zistili, ze sa s muzom na ziadnom mene nevieme zhodnut. Moja vysnivana Barborka mi nepresla... Dali sme meno, ktore este ked som diktovala matrikarke, mi neslo do usi ku nej... Myslela som si, ze ked malu uvidim, bude mi okamzite jasne, ake meno sa jej bude hodit... No nebolo. Do roka sa jej uplne zmenila farba vlasov, a zacalo sa jej to meno hodit. Teraz nedavno som sa jej pytala, ci sa jej jej meno paci, a ci ta detaka skomolenina, ktorou si hovori ona, alebo ako jej hovorime my. Tak meno sa jej paci a tak, ako jej my hovorime. Uvidis, mozno jej sa pacit bude. A zatial jej kludne hovor Eliška, alebo akokolvek, kopec rodicov ma pre svoje deti prezyvky 🙂

ravehami
28. máj 2025

Tiez niesom ok s menom dcerky uz 3 roky 🙂 chcela som Táňu alebo Tatianu muz nechcel a nejak sme sa zhodli na Michaela..uz s tym nic nenarobim, co uz no 🙂

karolinakr
28. máj 2025

ja, ked mi niečo strašne vadí, dovtedy otravujem, kym sa to nezmeni..su veci, ktore prekusnem, ale tie ktore nie, sa snažim zmeniť..nedokažem pokojne spať, ak niečo strašne vadí

autor
28. máj 2025
@jankaa26

@jankaa26 pokiaľ by som to ja mala takto tak mením hneď...a keď aj manžel usúdil ze by to bolo lepšie nevahala by som...

majlo1234
28. máj 2025
@hederamonstera

Joj moja, mne moj manzel, este v case nasho chodenia, zahlasil, ze jeho prvy syn sa bude volat po nom. No hrozne meno ma, on, jeho tatko, jeho dedo…
Ale vies co? Teraz si neviem predstavit, ze sa vola moj prvy syn inak a urcite nestretne vela deti s takym menom😁
Moc to riesis, je to len meno. Skor ta stve ze si sa viac nepresadila, nie?

@hederamonstera dusan sa vola? Alebo fero?😆

andymady
28. máj 2025

Veľmi pekné meno. Nemáš čo riešiť 😅. Môžeš jej vymyslieť originálny nickname, čím sa odlíši od svojich menovkyniek. ( Eli, Isa, Elis.....)

darovanie
28. máj 2025

Ja mám dcéru s netradičným menom, má 12 je spokojná veľmi. Sestra dala meno z núdze (dlhý príbeh) a tiež celý život riešila, že čo to za meno. Malej sa nepáčilo, ale už je mladá baba a zmeniť si ho nedala, že tak nejak patrí k nej🙂Ja mám syna, ktorý má 3 roky a s menom som stotožnená tak na polovicu. Ale neriešim to tak v hlave ako ty. Len mi sem-tam napadne, že sme ho mohli nazvať krajšie. Ale nerúcam sa z toho. Keď bude chcieť zmeniť alebo si dá prezývku nechám to na ňom. Možno vyrastie a bude spokojný a možno nie. Máte pekné meno, dnes je tých netradičnejších mien stále viac a viac. Ja som učiteľka, ja už som zažila všelijaké mená a tie deti s nimi boli spokojné a ostatné deti to vnímajú úplne v pohode, to je už iná generácia😉

foxyfox
28. máj 2025

Vybrali ste krásne meno. Dokonca si ho píšem do zoznamu 🙂 🤰ja mám problém vybrať meno pre druhého chlapca, žiadne, ale fakt že žiadne sa mi nepáči dosť, keď už aj nejaké, tak dobre neznie s priezviskom lebo sa končí na M a priezvisko začína na M. Takže len dúfam že budeme mať dievča 🙂

autor
28. máj 2025
@foxyfox

Vybrali ste krásne meno. Dokonca si ho píšem do zoznamu 🙂 🤰ja mám problém vybrať meno pre druhého chlapca, žiadne, ale fakt že žiadne sa mi nepáči dosť, keď už aj nejaké, tak dobre neznie s priezviskom lebo sa končí na M a priezvisko začína na M. Takže len dúfam že budeme mať dievča 🙂

@foxyfox ja by som praveze mohla mat aj troch synov a pre každého by som mala meno...ale popravde veľmi ma teší ze sa tu stretávam s reakciami ze meno je pekne ja som si myslela ze skôr tie reakcie budú opačne lebo to nie je bežné meno...asi si pamätám ešte na obdobie tehotenstva kedy som videla len kyslé tvare pri vyslovení mena a zostalo to vo mne doteraz

ibrunova
28. máj 2025

Ľudia nebudú ohŕňať nos nad menom tvojej dcéry, každénu je to úplne jedno, ako sa tvoja dcéra volá.. A je to úplne v pohode meno.

damira90
28. máj 2025

Hm..to vazne az tak ta trase to meno ktore je krasne, tipujem si clovek ktoremy neni vela inych vecí dobrých, ...inak erika sa mi nepaci ale Elisa to ked akoby v Dunaji pocujem ked to ide , ved to je mega . Ale ked to nazyvas problem bude to problem. Aby si nelutovala to ...dalsie čo jej dás.

michelle567
28. máj 2025

Veľmi pekne meno. Nemeň ho 🙂 vnútorne sa nastav že je všetko ako má byť 🙂

viera111111
28. máj 2025

Krasne a este aj krasny vyznam ma. "Meno Elisa má hebrejský pôvod a je odvodené od mena Elizabeth, čo znamená "Boh je prísaha" alebo "Boh je môj sľub". Ženy s menom Elisa bývajú inteligentné, citlivé a majú silný zmysel pre spravodlivosť a vernosť svojim hodnotám."

lenka_matko
28. máj 2025

Ja mám dcéru Elissu, ale s dvoma s. Na meno má len dobre odozvy. Aj ona je spokojna, bude mat 11 a volajú ju Eli, Elis, je to mnohotvárne meno.

marca12
28. máj 2025

Neblazni Elisa je nadherne meno.

viera111111
28. máj 2025

Inak nechapem ludi, ze ked sa opytaju na meno tak ohrnaju nosom akokeby mali nejake rozhodovacie pravo. Ked sa mi nepaci tak aspon diplomaticky odpoviem. Takym by som nsjradsej povedala, tvojim rodicom sa asi nad menom velmi premyslat nechcelo.

paula_markova
28. máj 2025
@anonym_autor

@jankaa26 pokiaľ by som to ja mala takto tak mením hneď...a keď aj manžel usúdil ze by to bolo lepšie nevahala by som...

@autorka A ake meno by si dala ty keby ti manzel teraz povedal, ze ok mozeme ho zmenit?

slamocka
28. máj 2025

Zapis jej kludne druhe krstne meno. Ja som to tak urobila v 26, kedze moje prve meno vybrala krstna, mama bola vtedy v zalostnom stave na pokraji smrti. Meno vybrala dokonca moja babka, mamina svokra. Nasi vtedy peniaze na dodatocnu zmenu nemali. Cely zivot ma vsak rodina volala tym menom, ktore som oficialne nemala napisane. Aby som zahojila rodinnu krivdu, to druhe krstne meno som si dala zapisat. Dokonca sa tak aj v novej praci predstavujem, kedze mame menovkynu s prvym krstnym menom. Reakcie inych neries, dcera bude ok, ja som s tym tiez ok. Moje obe mena sa k sebe vobec nehodia. Som zvyknuta na obe, aj ked jedno je viac rodinne a druhe viac mimorodinne. Netrap sa a ked to citis inak, kludne to urob. Aj deti v nasom okoli maju dve mena a vobec sa nad tym nikto nepozastavuje. Viac mien, viac menin,viac cokoladiek 🙂))

jasmine2
28. máj 2025

Nečítala som všetky komentáre, ale dala si nádherné a vznešené meno. Ja keď som bola tehotná ( mám syna) som si priala dcérku menom Jasmin Elissa. Ešte teraz sa mi to meno páči a to má náš syn 16 rokov. Nerieš, dobre ste vybrali...

suzanne_forgeron
28. máj 2025

Skús jej vymyslieť z togo mena takú prezývku, ktorá sa ti bude páčiť a bude sa ti k nej hodiť a budeš ju tak môcť volať

hederamonstera
28. máj 2025
@majlo1234

@hederamonstera dusan sa vola? Alebo fero?😆

@majlo1234 anton🤣

keithy
28. máj 2025

Ahoj 😊 moja najlepšia kamarátka dali dcérke meno Elisa, už ide mat 5 rokov, nik ani raz nepovedal negatívum na to meno, je to krásne meno. Tiež sa dohadovali s partnerom, on ma zahraničné priezvisko, tak nechcel úplne tradične meno, tak vyberali z dvoch mien a nakoniec rozhodli Elisu, tiež zo začiatku nebola veľmi stotoznena. Je to Elisa, Eliska, Eli a moja mamina ju občas aj Ela vola. Veeelmi sa jej to meno hodí a určite ho ani vaša dcérka nebude chcieť zmeniť. 🍀