Ako sa vyrovnať s nevhodným menom pre dcéru?
Maminky, ja som asi divná alebo ja neviem ale nejako sa neviem stotoznit s menom ktoré sme dali dcerke. Bude mať už 18 mesiacov. Výber mena bol pre mňa dosť stresujúci. Mm chcel len mena kde môže používat jednu prezývku ja som mala tiež nejaké podmienky tak kompromisom vyšlo jedno meno, ktoré patrí k tým moderným. Je síce v slovnenskom kalendari ale je to skôr zahraničné meno. Počas tehotenstva som už mala pochybnosti lebo ja som skôr za také beznejsie mena ale všetky moje ostatne návrhy mi boli zamietnuté a ja som, možno hormóny, to teda prestala riešiť. Keď sa mala narodila všetko bolo ok ale čím je staršia tak tým má to viac trápi. Stále si prehrávam v hlave situácie kedy som sa mohla rozhodnúť inak a prečo som to nespravila. Mm so zmenou mena nesúhlasí on je spokojný, ale mňa to trápi. Na druhej strane už vidím tu reakciu okolia ako ma označia za blázna keby to meno zmenim.Vždy som mala predstavu ze keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia ale vôbec som to tak nemala a stále nemám. Prídem si ako hrozna matka ktorá nevie vybrať ani meno s ktorým by bola spokojná. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať a ci sa to vôbec niekedy stane. Mate niektora podobnú skúsenosť? Možno mi pomôže keď budem vedieť ze v tom niesom sama.
Bože, krásne meno. A to , že dáva aj niekto iný je len dôkazom, že to meno sa ľuďom páči. Je nezvyčajne a krásne. Netráp sa nad tým zbytočne.
Ahoj. Moja teta nebola stotoznena s menom dcery, ona mala jedno konkretne vybrate, ale manzel nesuhlasil, tak dali ine. Dohodli sa na nom, ale ona este roky mala problem sa s tym zmierit. Aj nam vravela, ze cakala, ze si proste zvykne, ale neslo to tak rychlo ako cakala. Ale nakoniec si zvykla a uz by nemenila, ale trvalo to naozaj par rokov, kym sa s tym zmierila.
Ja napriklad tiez obcas vaham, ci sme nemali dat dcere ine meno. Dlho sme menili vyber mena, az pri porode sme sa narychlo rozhodli naisto. Ale neriesila som to, clovek si skor ci neskor zvykne, je to len meno. Inak my mame tradicne, slovenske, Zuzana. Starsi obdivuju, ze wow, pekne slovenske. Ja ale zacinam cakaty kedy jej zacne vadit, ze jej spoluziacky maju same zahranicne zaujimave mena a ona ma take obycajne. Takze stale moze byt nejaky problem.
Ja by som jej meno zmenila.
Ani ja nie som stotoznena s menom ktore sme synovi dali a vyberali sme presne ako vy. Dlho sme nevedeli vybrat a potom najmensie zlo -kompromis medzi nami dvoma, ale vobec to tak necitim ze mu meno pasuje ked sa na neho pozriem.
Ale neriesim to. Ako bude rast tak sa s tym menom stotozni a bude ho mat rad tak isto ako by mal rad ktorekolvek ine meno.
Poradila by som ti meno nemenit, ale ju zacat volat menom, ktore tebe pasuje. Poznam pani ktoru ludia volali uplne inym menom ako mala v rodnom liste. Tu kde zijem si kopec ludi neoficialne zmeni meno, lebo ich povodne meno je pre ludi prilis komplikovane. Nemusis to brat tak vazne, le to len meno.
Krasne meno. Ja ze zabijes daku Esmeraldu
My “kresťanské iniciatívy” to vnímame tak, ze Boh nas všetkých pozná po mene uz ked nas stvoril v mamičkinom lone. Určite to meno bolo výsledkom nejakého plánu. A ak túžiš zmeniť ak základ mena, mozno pridaj este druhé meno. Dcérka si potom vyberie, ktoré preferuje.
Poznám tiez kočku, ktorá ma dve mena v rodnom liste a všetci ju poznajú pod tretím (menom-prezývkou). Neboj, vsetko je dobre, urcite si svojmu dievčatku menom neuškodila.
Hlavu hore!
Bud STASTNA ze mas zdravu dceru !! a ostatne somariny neries
Asi sa musis nudit....a anonymne vymyslas somariny
Elisa je pekne meno. Nezapajam sa do diskusii, ale Tvoja dcera ma meno pekne. Skor sa bavim na tom, ked rodicia dr.bnu dietatu zahranicne meno a zdrobleninou ho pos.eru, napr Marcusko 🙈
asi by som vobec neriesila su horsie veci na svete ako meno, bud rada, ze dcerka je zdrava niektore deti to stastie nemaju. Skusit nastavit hlavu a mysel inak. Meno elisa je uplne pekne meno, ja mam syna kevina 🤣 tiez som to meno zatracovala a priatel ani pohnut, ze by sa mal syn volat inak. A teraz ma 4 roky a je to totalny KEVIN 😂 uz by som mu asi ani ine meno nedala. ❤️
Ja ti trosku rozumiem. Tretiemu sme nejak nevedeli vybrat meno, potom sme sa zhodli na jednom- FILIP. Ja som ale chcela povodne dat ine, GREGOR, ale manzel, starsie deti, mama boli razne proti. Tak v porodnici, do poslednej chvile som nebola rozhodnuta, potom uz ked mi pichali spinal, ked som mala diktovat meno tak som povedala ze bude FILIP GREGOR. Tak to aj zostalo. Potom sa narodil syncek a co ti poviem, od zaciatku od kedy som ho videla a postupne sme si na seba zvykali a on rastol sa mi viac a viac podobal na muza a stale som si hovorila ze on sa mal volat PETKO 🙂 Muz je Peter. Fakt furt furt mi prislo na um ked som ho videla ze Petko. Pritom Peter vobec nie je moje oblubene meno ani som nikdy neuvazala dat ho dietatu. Ale tak, to boli len moje take myslienky a realne som syna volala vzdy Filipko alebo sem tam aj Gregorko ale teda 99% je Filip. Plus milion milych prezyviek ake vie dat len mama. No a tak to aj ostalo, uz ma 6rockov a furt je cely ocko ale ze uplne vyzorovo, povahovo skratka fakt, neviem kde som bola ja, ked vznikal 🙂 Ale uz je to raz Filipko a basta. Ale veru nebola som s tym stotoznena tak uplne uplne na 100%. Sama som seba musela navykat na to meno.
A len pripomeniem, ze starsim dvom detom, tam to bolo uplne jasne od zaciatku, 100% zhoda s muzom, 100% stotoznenie s menami. Uplne bez pochyb, paradne im obom sadlo. No proste super. Preto pri tom tretom som bola tiez taka z toho trosku vykolajena, ze to neslo tak hladko, tak 100% tne ako pri tych starsich. No ale to je zivot 🙂
A len pripomeniem, ze starsim dvom detom, tam to bolo uplne jasne od zaciatku, 100% zhoda s muzom, 100% stotoznenie s menami. Uplne bez pochyb, paradne im obom sadlo. No proste super. Preto pri tom tretom som bola tiez taka z toho trosku vykolajena, ze to neslo tak hladko, tak 100% tne ako pri tych starsich. No ale to je zivot 🙂
@silvike ja som možno presne toto čakala ze sa hneď zhodneme a ze ja budem uplne stotoznena a pôjde mi to tak prirodzene z pusy ze sa nad tým tak nezamyslas ale opak bol pravdou a nejako to neviem vstrebať.
Hej, chapem. Ja uz by som to asi nechala tak a skusila sa sama prestavit v hlave. A muz co na to ? On tiez ma take pocity z toho mena ako ty ?
Hej, chapem. Ja uz by som to asi nechala tak a skusila sa sama prestavit v hlave. A muz co na to ? On tiez ma take pocity z toho mena ako ty ?
@silvike muž je v pohode on je spokojný aj keď mu o tom poviem tak ma stále presviedča ze sme dobre vybrali a ze on si iné meno nevie predstaviť
Súhlasím s jeho názorom. Pekné, honosné, vznešené...👍
Elisa je ako meno pre princeznu nemas sa za co hanbit 😄
Ja ta chapem. My sme vybrali pred narodenim dcery meno, resp. muz dal tip a mne sa pacil, bola som s tym ok. To sa da len tazko vysvetlit, ale ked sa narodila a pozrela som sa na nu, okamzite ma napadlo ine meno, trosku podobne s povodnym, ale ine. Ked prisla ta pani co zapisuje mena, natahovala som zapis najdlhsie ako sa da, snazila som sa si to v hlave nejako usporiadat, ale nedalo sa. Stale som tam mala to nove meno. Nakoniec som dala take meno, ake sme sa s muzom dohodli, lebo ja som strasna serioznacka . 🙄 (uz sa ani nepamatam, ci som sa s nim o tom vobec rozpravala). Nevedela som si zvyknut, stale som ju oslovovala skratkou toho noveho mena. Dokonca nie raz ju tak pomenovala aj svokra, co som s nou o tom nehovorila. Som citila, ze to malo byt jej meno. Uz bola ale tiez vacsia, okolo roka, vytiahla som teda tu debatu s muzom a nesuhlasil. Az ked mala dcera okolo 3-4 rokov, zacala som uvazovat nad alternativou, ze dat zapisat 2 mena, jedno to povodne, druhe to nove a kazdy nech si vola ako chce, ved dnes je v mode davat 2 mena. Ale nepreslo mi to. Potom dcera mala sama taku fazu, asi 5-6r. ze ona sa chce a bude volat Eliška, čo ma akurat utvrdilo v tom, ze asi ani ona sa nestotoznuje s jej menom. Nic z toho sme nerealizovali, stale ju volame tak, ako bolo povodne zamyslane a ja som si po rokoch nejako zvykla. Dnes je dcera vacsia a povedala mi, ze to meno, ktore som jej chcela dat po narodeni ja, sa jej vobec nepaci.
Tym som chcela povedat to, ze vidis, kazdy ma na to iny nazor, kazdemu sa paci nieco ine, a aj tak by o tom bola diskusia. Ja ale stale vnutorne mam pocit, ze to meno, ktore dcera ma, k nej proste nepatri. Asi som tiez divna.
Dcéra má krásne meno, ja mám Elišku, a tiež ju volá často Ela, Elka, daj sa do kľudu, máš zdravé krásne dieta a mení je tiež pekne 🙂
Veď má pekné meno 🙂
Vôbec to nie je škaredé meno a môžeš ju volať Eli, Elis,... No zmier sa s tým, že v škole ak bude staršia, budú ju volať skôr Líza. Deti sú kruté a vyberajú tú najnemožnejšiu skratku ako prezývku.
Meno Elisa sme mali v úzko výbere pre druhú dcéru. Nakoniec sme sa rozhodli pre iné, ale vôbec nie preto, že by sa nám prestalo páčiť, ale preto, aby sme oslavovali meniny spolu. Mimochodom, prvej dcére sme dali meno Belinda - tá zase oslavuje spoločne s tatom. Všetci sa na nás pozerali cez prsty, ale sme spokojní - má 3 roky a žiadnu inú nepoznáme🙂
Ak si na meno pristala, zrejme sa ti páčilo. A keby sa rovno volala Kleofína, je to tvoja dcéra, milovať ju budeš aj tak❤️
Vôbec to nie je škaredé meno a môžeš ju volať Eli, Elis,... No zmier sa s tým, že v škole ak bude staršia, budú ju volať skôr Líza. Deti sú kruté a vyberajú tú najnemožnejšiu skratku ako prezývku.
@evkatk moja sa tak vola, má 11 a v živote jej nikto nepovedal Líza 🤦♀️ volajú ju Eli, Eliss, Elissa.
Je to krásne meno❤️
Ja ta chapem. My sme vybrali pred narodenim dcery meno, resp. muz dal tip a mne sa pacil, bola som s tym ok. To sa da len tazko vysvetlit, ale ked sa narodila a pozrela som sa na nu, okamzite ma napadlo ine meno, trosku podobne s povodnym, ale ine. Ked prisla ta pani co zapisuje mena, natahovala som zapis najdlhsie ako sa da, snazila som sa si to v hlave nejako usporiadat, ale nedalo sa. Stale som tam mala to nove meno. Nakoniec som dala take meno, ake sme sa s muzom dohodli, lebo ja som strasna serioznacka . 🙄 (uz sa ani nepamatam, ci som sa s nim o tom vobec rozpravala). Nevedela som si zvyknut, stale som ju oslovovala skratkou toho noveho mena. Dokonca nie raz ju tak pomenovala aj svokra, co som s nou o tom nehovorila. Som citila, ze to malo byt jej meno. Uz bola ale tiez vacsia, okolo roka, vytiahla som teda tu debatu s muzom a nesuhlasil. Az ked mala dcera okolo 3-4 rokov, zacala som uvazovat nad alternativou, ze dat zapisat 2 mena, jedno to povodne, druhe to nove a kazdy nech si vola ako chce, ved dnes je v mode davat 2 mena. Ale nepreslo mi to. Potom dcera mala sama taku fazu, asi 5-6r. ze ona sa chce a bude volat Eliška, čo ma akurat utvrdilo v tom, ze asi ani ona sa nestotoznuje s jej menom. Nic z toho sme nerealizovali, stale ju volame tak, ako bolo povodne zamyslane a ja som si po rokoch nejako zvykla. Dnes je dcera vacsia a povedala mi, ze to meno, ktore som jej chcela dat po narodeni ja, sa jej vobec nepaci.
Tym som chcela povedat to, ze vidis, kazdy ma na to iny nazor, kazdemu sa paci nieco ine, a aj tak by o tom bola diskusia. Ja ale stale vnutorne mam pocit, ze to meno, ktore dcera ma, k nej proste nepatri. Asi som tiez divna.
@lilitela to ma mrzí, ale ja som taka istá. Nevedela by som to spraviť tak ze sme na nejakom mene dohodnutí a ja to sama v porodnici zmením na iné 🙁 možno aj preto som tak dopadla teraz ze proste mi to nedalo. Ja sa priznam ze nejake extra iné obľúbené meno som nemala len som stále hľadala niečo "normalnejsie" . Aj teraz to tak mam ze úplne neviem ako inak by sa volala len možno chcem aby to nevyvolavalo také vášne. Keby poviem ze vola sa Ela nikto sa nad tým ani nepozastavi. A tiež mam pocit ze neviem ci to je úplne ona ale to asi preto ze to neviem prijať nejako. Ale pevne verím ze keď bude väčšia tak mi povie ze sa jej páči jej meno. Myslim ze to by ma vyliečilo asi úplne aj keby som s tým ja dovtedy nebola ok. Ale viem ze deti majú obdobie kedy sa nechcú volať ako sa volajú tak to bolo aj u vás ale hádam to bolo len chvíľkové.
Ďakujem vám, nečakala som toľko reakcii a ešte k tomu pozitívnych na meno, fakt som si myslela ze sa stretnem skôr s kritikou aké meno sme dali ale asi to mam len ja v hlave. Aj som nečakala ze tolke mate podobne pocity ako ja už som si pripadala nenormálna ze toto sa isto nestáva ale vidím ze stáva. Pomohlo mi si to prečítať.
My mame tiež Elisu. Je to krasne meno a pre mňa ma hlavne hlboky význam. Ako pisali ženy vyssie, mozes ju volat Eli, Eliška…. ja ked s ňou žartujem volam ju Elena😃 zo srandy. Tiez som zo zaciatku váhala lebo sme z dediny a hlavne prababky s txm oslovenim maju problem, ale je to ich problem.
My mame tiež Elisu. Je to krasne meno a pre mňa ma hlavne hlboky význam. Ako pisali ženy vyssie, mozes ju volat Eli, Eliška…. ja ked s ňou žartujem volam ju Elena😃 zo srandy. Tiez som zo zaciatku váhala lebo sme z dediny a hlavne prababky s txm oslovenim maju problem, ale je to ich problem.
@jprekopov556 a inak ju ako voláte? Ci s oslovenim Eliska majú problém staršie ročníky?
a na ake meno by si jej ho zmenila?
Ja ti trosku rozumiem. Tretiemu sme nejak nevedeli vybrat meno, potom sme sa zhodli na jednom- FILIP. Ja som ale chcela povodne dat ine, GREGOR, ale manzel, starsie deti, mama boli razne proti. Tak v porodnici, do poslednej chvile som nebola rozhodnuta, potom uz ked mi pichali spinal, ked som mala diktovat meno tak som povedala ze bude FILIP GREGOR. Tak to aj zostalo. Potom sa narodil syncek a co ti poviem, od zaciatku od kedy som ho videla a postupne sme si na seba zvykali a on rastol sa mi viac a viac podobal na muza a stale som si hovorila ze on sa mal volat PETKO 🙂 Muz je Peter. Fakt furt furt mi prislo na um ked som ho videla ze Petko. Pritom Peter vobec nie je moje oblubene meno ani som nikdy neuvazala dat ho dietatu. Ale tak, to boli len moje take myslienky a realne som syna volala vzdy Filipko alebo sem tam aj Gregorko ale teda 99% je Filip. Plus milion milych prezyviek ake vie dat len mama. No a tak to aj ostalo, uz ma 6rockov a furt je cely ocko ale ze uplne vyzorovo, povahovo skratka fakt, neviem kde som bola ja, ked vznikal 🙂 Ale uz je to raz Filipko a basta. Ale veru nebola som s tym stotoznena tak uplne uplne na 100%. Sama som seba musela navykat na to meno.
@silvike môj syn je Filip Gregor.

Krásne meno. My ked sme vedeli ze mame dievcatko pod sekundou muz ze eliška a aj tak ostalo 🩷💜