icon

Ako sa vyrovnať s nevhodným menom pre dcéru?

27. máj 2025

Maminky, ja som asi divná alebo ja neviem ale nejako sa neviem stotoznit s menom ktoré sme dali dcerke. Bude mať už 18 mesiacov. Výber mena bol pre mňa dosť stresujúci. Mm chcel len mena kde môže používat jednu prezývku ja som mala tiež nejaké podmienky tak kompromisom vyšlo jedno meno, ktoré patrí k tým moderným. Je síce v slovnenskom kalendari ale je to skôr zahraničné meno. Počas tehotenstva som už mala pochybnosti lebo ja som skôr za také beznejsie mena ale všetky moje ostatne návrhy mi boli zamietnuté a ja som, možno hormóny, to teda prestala riešiť. Keď sa mala narodila všetko bolo ok ale čím je staršia tak tým má to viac trápi. Stále si prehrávam v hlave situácie kedy som sa mohla rozhodnúť inak a prečo som to nespravila. Mm so zmenou mena nesúhlasí on je spokojný, ale mňa to trápi. Na druhej strane už vidím tu reakciu okolia ako ma označia za blázna keby to meno zmenim.Vždy som mala predstavu ze keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia ale vôbec som to tak nemala a stále nemám. Prídem si ako hrozna matka ktorá nevie vybrať ani meno s ktorým by bola spokojná. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať a ci sa to vôbec niekedy stane. Mate niektora podobnú skúsenosť? Možno mi pomôže keď budem vedieť ze v tom niesom sama.

Strana
z6
dskjhfdlkdjhl
27. máj 2025

Hlavne opusti myslienku, ze "keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia". Vyber mena Ta stastnou nemoze urobit, to nema so stastim absolutne nic. Nepises, ake meno si dala a aktualne ani velmi nemas sancu zistit, ci sa Tvojmu dietatu paci/nepaci. Ja by som Ti doporucila najst si na premyslanie nieco zmysluplne a toto nechaj tak. Ak sa dcere meno pacit nebude, tak potom by som riesila zmenu.

kavasmliekom
27. máj 2025

Aké meno ste dali? Nerob z toho tragédiu.

lilianka28
27. máj 2025

Ja som naozaj zvedavá na to meno. Píšeš anonymne, tak ho sem môžeš dať.
Bez ohľadu na to aké meno to je, už by som ho nemenila (aj vzhľadom na vek dcérky). Možno keby to bolo pár dní od narodenia, tak by som nad tým uvažovala.
Neboj, zvykneš si. A nie si hrozná matka.

ariannazara
27. máj 2025

Dnes kazdy dava mena uz od výmyslu sveta.

modrahruska
27. máj 2025

Napis meno, urcite nebude take zle a mozno sa bude dcerke velmi pacit ked bude vacsia 🙂 Ja by som teda meno dietatu rozhodne nemenila, presne ako pises bude to vyzerat hlupo, ale ani tak nie kvoli tebe ale kvoli samotnemu faktu menit krstne meno, ved to je hlupost. O par rokov sa ti zase znepaci a co zmenis opat? 🤷‍♀️

pralinka86
27. máj 2025

Ty mas problém, sama so sebou. Nevyrabaj problem aj dietatu. Kazde meno je krasne a niecim specificke. Je to meno vasho dietata, nie tvoje. Spokojnosť a klud ti nezaruci zmena mena. Lebo pride zase nieco ine. Mozes dietatu vymyslieť nejaku prezyvku ako ju budes volat len ty.
Mozno dcera bude raz velmi rada, ze ma meno ake ma.
A zamysli sa nad sebou, fakt. Nie je zdrave riesit meno tolky cas..

ika02
27. máj 2025

Ahoj, ja by som práve teraz radšej zmenila meno, kým je maličká, nechodí do škôlky, školy... Potom, keby ju už poznali pod pôvodným menom, bolo by trápnejšie všetkým naokolo vysvetľovať, že "už sa nevolá Zoe, už je Ivanka." Len si to poriadne rozmyslí, aby si o rok nechcela zase iné meno.

koniarova
27. máj 2025

Čo ti ja viem?🤷Ak by ste sa s mužom dohodli, tak to urobte. Ale čo najskôr. Pokiaľ je ešte takáto maličká..Deti si rýchlo zvyknúť.

nyusika
27. máj 2025
@pralinka86

Ty mas problém, sama so sebou. Nevyrabaj problem aj dietatu. Kazde meno je krasne a niecim specificke. Je to meno vasho dietata, nie tvoje. Spokojnosť a klud ti nezaruci zmena mena. Lebo pride zase nieco ine. Mozes dietatu vymyslieť nejaku prezyvku ako ju budes volat len ty.
Mozno dcera bude raz velmi rada, ze ma meno ake ma.
A zamysli sa nad sebou, fakt. Nie je zdrave riesit meno tolky cas..

@pralinka86 predbehla si ma, prave som pisala nieco v tom zmysle.
nemam problem -- vyrobim si problem

kikulienkadd
27. máj 2025

Ahoj,ja by som sa na tvojom mieste snažila vnútorne vyrovnať s menom,ktoré si dcérke dala. Aby si ju hneď od detstva neplietla zbytočnou zmenou.
Na margo tendencie dávať deťom zahraničné mená: keď sa mi narodil 1.syn,dostal meno Jozef,v pôrodnici mi sestrička povedala: aké netradičné meno 🤦‍♀️🙈

bielasovicka
27. máj 2025
@kikulienkadd

Ahoj,ja by som sa na tvojom mieste snažila vnútorne vyrovnať s menom,ktoré si dcérke dala. Aby si ju hneď od detstva neplietla zbytočnou zmenou.
Na margo tendencie dávať deťom zahraničné mená: keď sa mi narodil 1.syn,dostal meno Jozef,v pôrodnici mi sestrička povedala: aké netradičné meno 🤦‍♀️🙈

@kikulienkadd no práve, to je ten problém ze už ľudia dávajú všelijaké debilne mena, ktoré sa nedajú ani vysloviť. Keby dávali "normálne" mena, tak by takéto problémy nemali. Nuz ale, ich problém...

andrea_82
27. máj 2025

Tiez by som to tak neprezivala, meno dietata ta neurobi stastnou. Keby si dceru spoznala ako napr. 3-rocne dievcatko, povedali by ti, ze sa takto a takto vola, tak by si riesila, ci sa nema volat inak? Mozno jej ho zmenis a ona ti v 10-tich rokoch povie, ze by chcela mat radsej to povodne, lebo to sa jej paci viac.

fotoarch
27. máj 2025

meno sa da na matrike zmenit .... mozes mu sj pripisat nove

karinss
27. máj 2025

Napis to meno prosim ta… strasne som zvedava na to co ta tak strasne vnutorne trapi…

dahra
27. máj 2025

Pri prvom dieťati sme meno mali rýchlo vybraté. Bol to môj nápad, on ho odobril. Pri druhej dcére rovnako, vybrala som a on súhlasil. Ale pri tretej chcel vybrať on. Trval na mene, čo je vcelku známe. Ale prví dvaja majú dvojslabičné, najmladšia trojslabičné a neladí tak s priezviskom. A tiež som mala prvé roky nedobrý pocit z toho, dokonca som jej skracovala meno na dvojslabičnú blízku verziu. Ale potom som si uvedomila, že možno mám ten postoj, lebo nebolo "po mojom".

really8
27. máj 2025

Takto sa upnut na meno je chore. A hlavne neverim ze dokazes malu bezpodmienecne milovat a prijat ked toto robis z mena.

tairyx
27. máj 2025

Ja mám syna s menom, aké ma veľmi málo ľudí, aj keď nie je zahraničné. A aj mne trvalo dlho, kým som si na to zvykla. Asi aj dva roky. Ale nikdy mi nenapadlo, že by som mu ho zmenila, alebo že ak by sa volal inak, bola by som vo svojich očiach alebo v očiach iných schopnejšia matka. Ani som si nikdy nemyslela, že by som bola šťastnejšia. Onedlho oslávi 19te narodeniny, široko ďaleko nie je chlapca s jeho menom, nikdy sa mu nikto nevysmieval, teda aspoň o tom neviem, až na jednu susedu drzú, ktorá z toho bola zhrozená 😁.
Autorka zvykneš si. Ja neviem, čo s tými menami všetci máte, reálne je to každému jedno, aj v dospelosti tvojej dcéry to každému bude jedno.

veronka1996
27. máj 2025

Ak by si kvôli menu mala nenávidieť Tvoju dcéru, potom radšej opusti rodinu a nechaj dieťa partnerovi, nech ju vychováva ako slobodný otec. To bude najlepšie riešenie pre všetkých - pre Teba, dcéru i partnera.

akje
27. máj 2025

@autorka ahoj. Tak ste 2 rodicia 😊 obaja ste hladali kompromis pre meno svojho dietatka a obaja ste rozhodli o tom, ktore vam vyhovuje.
Vyber mena nie je vysadou mamiciek. Pri dalsom vybere mena mozes hladat take, ktore ti vyhovuje viac.

Nikto ti nezakazuje volat svoje dieta aj inym menom ;) Daj mu prezyvku a mas ;) Tusim aj dcera Tiny sa vola Tia Liliana a vola ju Anicka? Nieco take sa mi mari 🙂 Hlavne sa nestresuj kvoli takejto veci..

luccys
27. máj 2025

"Všetky moje návrhy boli zamietnuté" ??? Ja razím teóriu 'keď si porodíš, daj si meno aké chceš' a teda chlap rozhodovať o mene určite nebude...akože dobre, diskusiu treba atď., ale určite by nemal posledné slovo. Btw mám v rodine jednu, čo si úradne zmenila meno ako 25-ročná. A všetci ju volajú aj tak pod tým starým...a netreba to tak všetko prežívať, a vyrábať si depky kvôli takýmto hlúpostiam...

lauruska_sumienka
27. máj 2025

ja som pod vplyvom hormonov odsuhlasila meno, ktore sa mi vobec nepaci ale muz chcel len toto, ziadne ine. su to uz roky rokuce a stale som mu neprisla na chut. takze bud pouzivam zdrobneninu alebo vymyslam prezyvky co nemaju s menom ani tuk. napr.Bobaštek, Pampušik, Božtek
Nemusis sa trapit, volaj ju tak ako sa ti paci a s cim budes spokojna 🙂

btw. nabuduce mozes dat 2mena

autor
27. máj 2025

Dcéra sa vola Elisa.
Paradox je ze vidím ze sa to meno začína dávať aj u nás v okolí ale ja mam stále obavu ze som jej tým viac uškodila ako pomohla. Možno som bola nastavená na beznejsie meno a neviem to nejako vstrebat. Za mňa vyberajú mena obaja, také ze ja porodim ja vyberám meno nemám veľmi rada. Ved bez toho muža by som ani neotehotnela je to aj jeho dieta.
Len možno som v našom prípade seba nejako viac potlacila neviem.

earlgrey
27. máj 2025
@lauruska_sumienka

ja som pod vplyvom hormonov odsuhlasila meno, ktore sa mi vobec nepaci ale muz chcel len toto, ziadne ine. su to uz roky rokuce a stale som mu neprisla na chut. takze bud pouzivam zdrobneninu alebo vymyslam prezyvky co nemaju s menom ani tuk. napr.Bobaštek, Pampušik, Božtek

@lauruska_sumienka koľko má dieťa rokov, keď je tu roky rokúce a voláš dieťa prezývkami, aké si vymenovala? 🤔

hederamonstera
27. máj 2025

Joj moja, mne moj manzel, este v case nasho chodenia, zahlasil, ze jeho prvy syn sa bude volat po nom. No hrozne meno ma, on, jeho tatko, jeho dedo…
Ale vies co? Teraz si neviem predstavit, ze sa vola moj prvy syn inak a urcite nestretne vela deti s takym menom😁
Moc to riesis, je to len meno. Skor ta stve ze si sa viac nepresadila, nie?

ika02
27. máj 2025

Jeeeežiši, veď to je veľmi pekné meno! Eliska, Eli, Elinka, Elka...

kavasmliekom
27. máj 2025
@lauruska_sumienka

@lauruska_sumienka to radšej sa zmierim s menom aké má, ako bola dieťa bobastek 🙈 pampusik...co je trapnejsie, ako keď na ihrisku mama zavolá na dieťa pampusik, ideme domov 🫣
Elisa je krásne meno. Netreba sni zdrobneninu, ani ti nebude nic vyčítať, len ju hrdo volaj menom.

oblecenieavecicky
27. máj 2025

Preboha, tak ju volaj Eliška, keď chceš bežnejšie meno. Elisa je krásne, dcéra bude raz rada, hlavu hore ;)

evcagabi
27. máj 2025

Elisa? Ved to je uplne krasne meno.

moonlight1210
27. máj 2025

Ona s tym menom vyrastie a bude ho vnimat ako svoju identitu. Takze ona spokojna bude. Az na pubertu, to vela dievcat ma predstavu, ze by sa volali dako inak. Zvycajne podla niecoho, co ma pre ne zvlastny vyznam. A potom to zas prejde.

fiafia
27. máj 2025

Krásne meno

Strana
z6