icon

Je meno Filoména ako za trest?

5. júl 2024

Ahojte, len ma zaujíma, ako iní ľudia vnímajú toto meno. Naozaj je toto meno všeobecne považované ako meno za trest? Lebo podľa mňa tak zlé nie je…

larinka552
5. júl 2024

Ani podla mna to nie je az take hrozne, su este horsie mena 😄 Ale dietatu by som ho nedala, nespravila by som mu to 😃

jaja20
5. júl 2024

@jamimo Aj ja som ti napísala realitu. Zariaď sa ako chceš.
Nikto ťa v tomto "debilnom" štáte nedrží násilím. Keď sa ti nepáči,dvere do "lepšieho" sveta máš otvorené.
P.S. Nevieš, či v tých štátoch, odkiaľ pochádzali tí tvoji známi Habibi,Salam a Fotis, tiež nemajú takéto podobné veršovanky na ich mená alebo celkovo na iné mená. Takže nerob zo seba znalca na všetkých ľudí.

muchotrafka298
5. júl 2024

@jaja20 toto presne aj mna hned napadlo…..skolkarska riekanka.

daniela099
5. júl 2024

Ja neviem, Filomena asi zrovna nie, ale tiež sa mi páčia "divné" mená ako napríklad Nadežda, no keď niekomu poviem o tom, že by som tak chcela nazvať svoju dcéru, hneď reaguje štýlom že "to je akože za trest?" Je podľa vás Nadežda veľky bizar? 😀

jamimo
5. júl 2024

@jaja20 nerozumiem, prečo sa ťa to tak dotklo. (ale vlastne áno, chápem...) Ináč... klasické formulky slovenského útoku, keď dochádzajú argumenty: kopírujem: Nikto ťa v tomto "debilnom" štáte nedrží násilím. Keď sa ti nepáči,dvere do "lepšieho" sveta máš otvorené.
Som aj horšie počula a prežila s úsmevom a kľudom. Tvoje odporúčanie nepotrebujem, už som sa odsťahovala 😉
Prosím ťa, nevkladaj do príspevku, to, čo som ani len nenaznačila. Nie som znalec všetkých ľudí, ale skutočne ani v Nemecku, Rakúsku sa nikto neposmieva žene menom Valtraud, alebo Ruth, Manuela. Na Slovensku stačí meno Helena, Antónia, alebo Jessica. V SR si už na pranieri posmeškov, prívlastkov, zámien. Ruku na srdce, odkiaľ to tie 3 ročné deti v škôlke asi tak majú? Veď prvé náznaky šikany v predškolskom veku vznikajú z dôvodu mena, vzhľadu.... Pracovala som skoro 14 rokov 🌍 mimo SR, spoznala mnohé kultúry, zvyklosti, stala sa súčasťou ich životov, som komunikatívny človek... tak je asi logické, že prišli mnohé témy do diskusie. A to ti rozširuje obzory, otvára myseľ, vedomie a vedomosti. Lebo aj štúdium jazykov ma baví. A ak rozumieš, nielen ušami, ústami, ale aj srdcom, tak vieš.... a to mi k mojej spokojnosti stačí. Nemusím ťa presviedčať 😉 Nech sa ti darí 👍

jamimo
5. júl 2024

@daniela099 nie, žiadny bizár. Nadežda je krásne meno. Len zakomplexovaný hlupák ti to povie.

ysseba
5. júl 2024

Filoména je podľa mňa hrozné a áno, keby som sa tak volala, tak by som to brala tak, že to mám za trest 😀
@daniela099 Nadežda sa mi páči, teda resp. Naďa.

jaja20
5. júl 2024

@jamimo Vidíš,a ani tých 14 rokov v zahraničí ti nestačilo na to,aby si sa nesprávala posmešne a dehonestujúco k vlastným krajanom... Tvoja vizitka je presne taká,ako som napísala pred 2 hodinami. Len ty si to nepochopila, čo som myslela tým,že môžeš kedykoľvek odísť od tohto "debilného "národa,ako si Slovákov nazvala.
Túto básničku poznajú desaťtisíce detí,teraz už dospelých, narodených medzi rokom 63 až 94, tak ako správne poznamenala Judit.
Veď ty kľudne daj svojej dcére aj meno Kunikunda, keď sa ti páči.

zuzana76
5. júl 2024

@daniela099 nadežda mi znie velmi rusky, takze to by som asi nedala, ale Naďa je v pohode pre mna. Aj v podobe Nadja sa mi to páči.

daniela099
5. júl 2024

@zuzana76 také pozitívne ohlasy 🥰 sranda, že keď som to doteraz niekomu spomenula tak ma každý mal za blázna a kukal na mňa, či to myslím vážne

zuzana76
5. júl 2024

@daniela099 tak vkus ludi sa meni a vyvija. Ja som za cely moj zivot takmer 50-rocny poznala len tri Nade, takze je to neopočúvane meno. Mne sa páči aj Soňa - tych tiez nepoznam vela, tiez v podobe Sonja, dalej Tanja a Katja.

jamimo
5. júl 2024

@jaja20 výborne, prezentuješ sa zjavne spôsobom sebe vlastným a kvituješ riekanky kde sa dehonestuje meno. A je úplne jedno aké. 🤷‍♀️ Hm, a čo sa môjho vyjadrenia týka, popísala som charakteristickú črtu. Nič viac, nič memej. Zjavme som ti stúpila na otlak. Viem prečo

jaja20
5. júl 2024

@jamimo Fakt?
A ty si inak mentálne v poriadku?
My sme len autorke napísali, aké interakcie v nás vyvoláva to meno, a že preto by sme svojej dcére také nedali,ale ty tu nenávistne útočíš a urážaš Slovákov.
To ti príde v poriadku?
😖 👎

julish
5. júl 2024

Krasne meno, poznam jednu Fifi, baletku

jamimo
5. júl 2024

@jaja20 panenka skákavá, ja som vyjadrila nesúhlas s dehonestáciou mien, ktoré je na Slovensku bežne zaužívané. Ruku obe na srdce, klamali by sme si, ak by sme tvrdili.opak. A nie je to len táto doba, dialo sa to aj v minulosti. (sprostá Dora, hlúpy Jano, Zuza husiarka.... staré matere by vedeli rozprávať...) Ako príklad a komparáciu som uviedla skúsenosti z iných krajín, kultúr. No a že som napísala, že je to debilná vlastnosť národa, za tým si stojím.
Ale... pst, viem, že to je na MK skok do osieho hniezda. Svoje príklady som popísala normálne. Netvrď opak, že šikana v MŠ nevzniká prvotne kvôli menu. Práve kvôli primitívnym riekankam, posmeškom, nálepkovaniu, zaužívaným "folklórom" Odkiaľ to potom tie deti v MŠ majú? Odpovedz si sama. Stačia mi diskusie a rozhovory k menám, v bežnom živote, aj tu na MK.🤷‍♀️
PS: Je v poriadku, ak sa ti meno Filoména nepáči, (a myslela si asociácie, nie interakcie však?) nemusíme sa zhodnúť. Avšak tvoje reakcie sú tiež... akoby som ťa poštípala. Týmto príspevkom končím v diskusii, prajem všetko dobré.

jaja20
5. júl 2024

@jamimo Ďakujem za tvoju vyčerpávajúcu prednášku. Ano,myslela som asociácie,idem sa hanbiť do kúta 😂

avicii18
5. júl 2024

Mal som spolužiaka s priezviskom Filo. Keby sa jeho žena volala Filoména Filová, nebolo by to také hrozné.

vroni
5. júl 2024

Mne sa meno Filomena nepáči. Okrem iného preto, že sa mi zdá pridlhé. Ale synov spolužiak má sestru Filomenu (mimo sk), takže mi ani nepripadá nejaké "mimo". A k tomu "neposmievaniu sa".... Mali sme v bývalej práce dve klientky, sestry, Hildegard a Irmgard. Neboli to žiadne babičky nad hrobom, mali niečo po 30 a povzdych, prečo ich určite rodičia nenávideli, ze im dali take prastene mena zaznel veru casto. Takže také veľmi neobvyklé mena vyvolajú väčšinou reakciu všade. Aj keď nie nevyhnutne negatívnu. Nad tým, že sa Arab vola Salim a nie Jergus sa samozrejme nepozastavi nikto.

vlucifuk
5. júl 2024

Mne sa Filoménka páči, a teda som hlboko 40+ a tie básničky som v živote nepočula. Minule sme sa práve s kamoškami bavili o menách pre dvojčatá dievčatá a aj kombinácia Filoména a Malvína padla. My sme dali také meno synovi, že je jediný v okrese a asi aj na SK. Viedli sme ho k tomu, aby mal svoje meno rád a on ho aj má rád a cíti sa výnimočný. A to nám hovorili, že ho bude mať ako za trest. No nemá...

cimage
5. júl 2024

My mame macku Filomenu a je krasna, takze za mna v pohode. My davame milacikom nezvycajne mena.

mk1111111111
5. júl 2024

@vlucifuk ved ta basnicka bola sucastou slabikara - zakladna abeceda na F, museli ste to mat tiez, ale , teda vyznela "divne" na to, ze bola bola sucastou slabikara

vlucifuk
5. júl 2024

@mk1111111111 Vôbec mi to nič nehovorí, tu som to čítala prvý raz...Tak neviem, čo za šlabikár som mala...

bloger
5. júl 2024

Nie a je absurdné hľadať v tom niečo hlúpe. Podľa mňa žiadne meno nie je za trest.

drahomirrra
5. júl 2024

Filomena je krasne meno. To len slovač je tupa a spoji si to s blbou riekankou.

liliput12
6. júl 2024

@drahomirrra 😁🤦🏾‍♀️😂🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️

kristiii
6. júl 2024

Mne sa nepáči. Nie kvôli riekanke, ale proste mi neznie pekne.

dominikamacakova
6. júl 2024

Áno je to hnusné meno. Asi horšie ako Jozefína a Päta

evaachesa
6. júl 2024

No tak čo si budeme klamať? Filoména asi nikdy nebude patriť medzi obľúbené mená. 😏

babulkomale
6. júl 2024

@vlucifuk neviem ci to bolo v Slabikari, ale myslim ze je to z knihy Malovana abeceda.

babulkomale
6. júl 2024

@cimage pre mačku sa fakt hodí 👍