Je možné dať dieťaťu netypické meno na Slovensku?
Ahojte, nepýtam sa pre seba, ale kvôli kamarátke🙂 čakajú s manželom dievčatko a obom sa im páčia nie veľmi typické slovenské mena. Aktuálne vyberajú mena ako Fabiola alebo Soleil. Chcela by vedieť, či ste tu na Slovensku niekedy počuli niektoré z týchto mien alebo podobné mená 🤷🏼♀️
Ja dieťa nemám, ale zaujíma ma, či je vôbec na Slovensku možné pomenovať dieťa akýmkoľvek menom ? Nie sú na to nejaké obmedzenia?
@biba_18 4 meniny do roka...neni zle 😂 Ako jasne, ze sa davali, ale teraz je to proste v ovela vacsom ako to bolo v minulosti.
@muchotrafka298 si zabudla že ešte aj hanu by mohla oslavovať 😂
@muchotrafka298 u mňa by bol olik 😂
@biba_18 nebol, lebo by Ti jednu pleskla....ona bola fakt az agresivna, na kazdeho ziapala a neboli to hormony. NEviem ako donutila male deti v skolke, aby mu sposobne hovorili Oliver, podla mna nijako 😂😂😂
@muchotrafka298 si zabudla že ešte aj hanu by mohla oslavovať 😂
@biba_18 5 x drahe darceky k meninam.....vobec neni zle 😂😂😂 Len trosku by bol problem pri vypisovani formularov, lebo neviem jak tam 4 mena alebo 5 narves 🙂
Fabiolka,Fabka,Soleiluška....áno,je možné dať aj netypické meno, ale toto čo uvádzaš,je podľa mňa cez čiaru 🤷
Z tých nezvycajnejsich mien sú tieto rozhodne tie krajšie, najmä Soleil znie krásne - žensky, vznešene. Na Slovensku nemôžeš dať dieťaťu ľubovoľné meno, ale tieto nebudú problémom - nanajvýš od rodičov budú na matrike požadovať dôkaz, že takéto mená sa niekde používajú. Vo väčšom meste je možné, že nebude potrebné vôbec nič.
Nie je problem v cudzich menach, zahranicnych, my tu nie sme zaseknuti v roku 1900. Problem je len v tom, ze vela tych mien sa inak pise a inak cita. A tym padom tu vela ludi, hlavne starsia generacia problem. Ze to vyslovuju ako sa to pise. Alebo sturovske “pis ako pocujes”. A velakrat su deti so skutocne komplikovanymi menami tercom posmechu. A cely zivot vysvetluju, ze ja sa volam Metju ale pise sa to Mathew napriklad. No a na koniec si nechavam oblubene zdrobneniny. Tak schvalne co tak Kloinka?!? 🤭
@muchotrafka298 mne príde Kloinka zlaté
Ja som na MK naozaj dlho a kazda druha diskusia alebo otazka zacina tak ze "pytam sa pre kamaratku, pre susedu, Mara z dediny chce vediet", lebo sa hanbia opytat za seba aj ako anonym.
ja som mala kolegynuu, ktorej syn sa volal a teda aj vola /uz je dospely/ Oliver. A ona bola normalne agresivna, ked ho nevolali ludia Oliver, do kazdeho skakala, co len sa niekto opytal, on je OLIVER a kazdy ho musi tak oslovovat, aj ucitelky v skolke, aj ine deti.
Na Slovensku sa proste zdrobnovaniu mien nevyhne nikto, kto tu zije, ziju tu jeho pribuzni, hlavne starsi ludia.
@muchotrafka298 môže byť, že sa hanbia🤷🏼♀️ neviem
, ja väčšinu príspevkov odjakživa píšem anonymne ( pokiaľ nezabudnem zakliknut😃) dokonca aj také príspevky, kde zisťujem úplne bežnú vec 🤷🏼♀️ pričom ani nemusím lebo meno tu na MK mám úplne vymyslené pospájanim rôznych písmen 😅 ja osobne som nad takýmto niečím, ako meno pre dieťa ešte veľmi neuvažovala, na mňa materinské pudy ešte neprišli. Ak by však prišli, asi by som dala dieťaťu meno po starých rodičoch, ako pamiatku 🤷🏼♀️
Z tých nezvycajnejsich mien sú tieto rozhodne tie krajšie, najmä Soleil znie krásne - žensky, vznešene. Na Slovensku nemôžeš dať dieťaťu ľubovoľné meno, ale tieto nebudú problémom - nanajvýš od rodičov budú na matrike požadovať dôkaz, že takéto mená sa niekde používajú. Vo väčšom meste je možné, že nebude potrebné vôbec nič.
@annm81 mne tiež nepríde škaredé alebo nejak strašne, akože tá Fabiola vo mne evokuje ženy z telenoviel, ale každému sa páči niečo iné🤷🏼♀️ Soleil je za mňa veľmi pekne meno aj keď tiež som to reálne ešte nepočula, len v zahraničných seriáloch
@maminkadeticiek napríklad soleil moon frye… neviem či môžeš použiť akékoľvek slovo - ale ak sa v zahraničí používa ako meno, tak je to proste meno… vieš čo znamená keanu napr? a už keby niekto chcel dať meno chlapcovi keanu, všetci by sme sa síce čudovali, ale nik by nepochyboval že je to meno … alebo meno uma (karuna thurman) - proste uma je dievčenské meno, lebo ho dali dievčaťu…
@biba_18 herečku s týmto menom poznám, fakt zaujímavá kombinácia mien😃 ale nezmierni podľa mňa nejak zle alebo čo
@muchotrafka298 mne príde Kloinka zlaté
@talia16 no ved OK. Len asi niekto netusi potom, ze to decko sa vola Chloe.
@talia16 no ved OK. Len asi niekto netusi potom, ze to decko sa vola Chloe.
@muchotrafka298 ja si napr myslím, že každému pod 40 je pri tej prezývke jasne o aké meno sa jedna, veď dokonca je to meno chloe aj v tej prezývke chloeinka 😃
No tak si to mysli aj nadalej. A daj dietatu meno ake chces, teda ta tvoja kamaratka. Vie vobec, ze ju riesit anonymne na diskusnom fore? Ale potom nech neplace doma, ze dala dietatu zahranicne meno a v slovenskej skolke alebo skole ho pre meno sikanuju a cely zivot je nestastne, lebo to musi neustale hovorit, volam sa XY ale vyslovuje sa to takto a oslovujte ma takto, nie hentak. Pokial budu zit v zahranici, tak to je jedno, tam to tiez nejak vyslovia.
Mam kamaratov, ktorych priezvisko je plne š a zhluku spoluhlasok a ziju v UK. Nikto tam nevie ich priezvisko vyslovit, ale ze vobec nikto. Tak sa predstavuju jeho anglickou verziou bez makcenov.
uplne v pohode mozes dat aj tri spolu janooznam Gracielu Manuelu Izabelu Ta...iovu
a davaju rozne mena aj po autach tak preco nie tieto
Mojej kamošky sestra dala dcére meno Fabiola. Je to už 10ročná slečna. Všetci oči očili, keď povedali meno po narodení.
Mojej kamošky sestra dala dcére meno Fabiola. Je to už 10ročná slečna. Všetci oči očili, keď povedali meno po narodení.
@wilkova 🤣🤣 odkážem, a ako reaguje okolie na také menej tradične meno ?
No tak si to mysli aj nadalej. A daj dietatu meno ake chces, teda ta tvoja kamaratka. Vie vobec, ze ju riesit anonymne na diskusnom fore? Ale potom nech neplace doma, ze dala dietatu zahranicne meno a v slovenskej skolke alebo skole ho pre meno sikanuju a cely zivot je nestastne, lebo to musi neustale hovorit, volam sa XY ale vyslovuje sa to takto a oslovujte ma takto, nie hentak. Pokial budu zit v zahranici, tak to je jedno, tam to tiez nejak vyslovia.
Mam kamaratov, ktorych priezvisko je plne š a zhluku spoluhlasok a ziju v UK. Nikto tam nevie ich priezvisko vyslovit, ale ze vobec nikto. Tak sa predstavuju jeho anglickou verziou bez makcenov.
@muchotrafka298 iste, vie že tu mam účet a sama ma o tento príspevok poprosila 🫣🫣 jaaaj bože niekdy sa treba trošku menej šprtať vo veciach iných ľudí a všetko zbytočne analyzovať😃
chcela vedieť či tu niekto počul takéto meno reálne, keďže sa rozhodujú medzi týmto menami. Toť vše, prečo by doma plakala ? Mien už aj tu existuje od výmyslu sveta, ju však zaujimali tieto dve konkrétne a či sa tu nenájde niekto, kto pozná niekoho s takým menom poprípade aj to, ako na to reaguje okolie, deti…..ty to cele berieš nejak moc negatívne 😅 treba brať život aj trošku odľahčene, bude v ňom menej stresu potom 😉
fabiola je vo svete pouzivane menombola to talianska svatica meniny u nas oslavuje v januari tam nemas absolutne problem s matrikou
to druhe je pouzivane vo frankofonych krajinach tak nebude problem preukazat ze sa pouziva ako krstne meno
Ja by som k tomuto povedala len tolko, ze tak ako nepochopia niektore zeny tie netradicne, ultramoderne mena, nemaju pochopenie ine zeny pre klasicke mena.. Neviem ci ste niekedy citali tuto diskusie ohladne mien, ale aj na klasicke, bezne pouzivane mena tu vedia davat zeny hrozne komenty..
to druhe je pouzivane vo frankofonych krajinach tak nebude problem preukazat ze sa pouziva ako krstne meno
@mamina7070 dik za info 🤗
Inak neviete niekto prečo sa mi nedajú dávať like na komenty k tomuto príspevku ?? 🙃😀
O moj zivot sa bat nemusis a ani o to, ako ho beriem.
A ked je podla teba vyjadrenie vlastneho nazoru sprtanie sa vo veciach inych ludi, tak to je tvoj nazor . Toto je diskusne forum.
Opakujem znova, kazdy si moze dieta pomenovat ako chce a zapisu mu ho bez problemov na matrike. Nepotrebuje k tomu suhlas alebo nesuhlas anonymnych zien a muzov na diskusnom fore. A nie, na Slovensku nie su bezne mena ani Fabiola ani Soleil. Su v zahranicnych kalendaroch? V nejakom na svete sa najdu.
Ja by som k tomuto povedala len tolko, ze tak ako nepochopia niektore zeny tie netradicne, ultramoderne mena, nemaju pochopenie ine zeny pre klasicke mena.. Neviem ci ste niekedy citali tuto diskusie ohladne mien, ale aj na klasicke, bezne pouzivane mena tu vedia davat zeny hrozne komenty..
@karolinakr_ba nečítala, chápem, každému sa páči niečo iné, nerozumiem, ale prečo niekto musí svoj nesúhlas s napr aj tým menom podávať agresívne alebo urážlivo🫣🫣🫣🙃🙃🙃 však každý sme iný a každému sa páči niečo iné a chvála bohu za to, veď keby sme boli všetci rovnakí a mali všetko rovnaké, to by už len bolo 😃😀
O moj zivot sa bat nemusis a ani o to, ako ho beriem.
A ked je podla teba vyjadrenie vlastneho nazoru sprtanie sa vo veciach inych ludi, tak to je tvoj nazor . Toto je diskusne forum.
Opakujem znova, kazdy si moze dieta pomenovat ako chce a zapisu mu ho bez problemov na matrike. Nepotrebuje k tomu suhlas alebo nesuhlas anonymnych zien a muzov na diskusnom fore. A nie, na Slovensku nie su bezne mena ani Fabiola ani Soleil. Su v zahranicnych kalendaroch? V nejakom na svete sa najdu.
@muchotrafka298 však maj názor to je v úplnom poriadku len si nedomýšľaj a neprikrášľuj uvodzovkami a zatvorkami, vieš ako to myslím
lebo si anonym preto nevies davat like
lebo si anonym preto nevies davat like
@mamina7070 aha ďakujem za vysvetlenie 👍🏼
Tak sa prihlas pod vlastnym nickom a mozes si tu sypat lajky jedna radost.
A aby si nepovedala, tak odpoviem exaktne na tebou polozene otazky.
Meno Fabiola ani Soleil som na Slovensku nepocula.
Mozes pomenovat dieta akymkolvek menom, ktore je niekde na svete v kalendari, cize existuje. Musis to dolozit na matrike, ak si nevyhladaju oni. Mozu sa informovat na matrike. Obmedzenie je len take,ze to nemoze byt hanlive meno, tak isto sa nemoze jednat o meno po nejakej veci napriklad.
Veľa všelijakých mien som zažila, také čo mi najviac utkveli v pamäti: Erin, Aurélia, Fiona, Rita, Vesna, Lorelein, Lesana. To len tak narýchlo. A áno tu Auréliu sme volali pekne celým menom😉. Ja v žiadnom mene problém nevidím, ani nemám pocit, že by niekto niekoho kvôli menu šikanoval. Viac s menami a s tým ako ich vyslovovať alebo ich komoliť majú dospelí ako deti. Moje deti majú podľa mňa jednoduché mená, nie úplne tradičné. Moja suseda všetky tri volá inak, ale ja to neriešim. Ani tie divné skomoleniny. Okruh ľudí, ktorí ich pozná ich volá normálne.
Tak sa prihlas pod vlastnym nickom a mozes si tu sypat lajky jedna radost.
A aby si nepovedala, tak odpoviem exaktne na tebou polozene otazky.
Meno Fabiola ani Soleil som na Slovensku nepocula.
Mozes pomenovat dieta akymkolvek menom, ktore je niekde na svete v kalendari, cize existuje. Musis to dolozit na matrike, ak si nevyhladaju oni. Mozu sa informovat na matrike. Obmedzenie je len take,ze to nemoze byt hanlive meno, tak isto sa nemoze jednat o meno po nejakej veci napriklad.
@muchotrafka298 ďakujem za dodatočne info.
Keby som vedela, že kvôli tomu nebudem môcť použiť like, tak sa prihlásim, čo už 🤷🏼♀️

Ja som na MK naozaj dlho a kazda druha diskusia alebo otazka zacina tak ze "pytam sa pre kamaratku, pre susedu, Mara z dediny chce vediet", lebo sa hanbia opytat za seba aj ako anonym.
ja som mala kolegynuu, ktorej syn sa volal a teda aj vola /uz je dospely/ Oliver. A ona bola normalne agresivna, ked ho nevolali ludia Oliver, do kazdeho skakala, co len sa niekto opytal, on je OLIVER a kazdy ho musi tak oslovovat, aj ucitelky v skolke, aj ine deti.
Na Slovensku sa proste zdrobnovaniu mien nevyhne nikto, kto tu zije, ziju tu jeho pribuzni, hlavne starsi ludia.
@muchotrafka298 u mňa by bol olik 😂