icon

Kombinácie s menom

21. júl 2025

Ahojte..nedávno som začula meno Nia a mne sa veru veľmi zapáčilo. Je krátko tak premýšľam spojiť dve mená Nia Romana alebo Nia Ramóna.
Čo si myslíte? Alebo spokojne napíšte akým iným menom by som ešte mohla skombinovať to meno.

Strana
z3
viktoria123445
22. júl 2025

Mám kamarátku Nikolu a ju volajú Nia. Ak nechceš len obyčajné meno Nikola môžeš dať napr. Nicol, Nicolleta alebo niečo podobné. Jedna vec je ako bude zapísaná v rodnom liste ale myslím si že ostatní ju budú volať Nia

alexa21
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_b10aef za 20 rokov budú tieto mená úplne bežná..doba ide do predu

@anonym_autor mňa jedine co napadlo ze bude každého opravovať, že nie je Mia.
Ale Nia Romana je krásna kombinácia.

Každý vyberá meno pre babo s láskou, nechápem posmeskom.
Sú mená, ktoré by som ja nikdy nedala,ale ked ho niekde počujem vždy ma napadne, že iné meno si neviem pri danom dieťati predstaviť.

Ja som mala mena pre svoje deti vybrané od malicka, no žiaľ tieto mená sú dnes pomaly najobsadzovanejsie, čo ma aj trochu mrzí.

margotka17
22. júl 2025

@anonym_autor mne sa veľmi páči meno dcérky Moniky Bagarovej Ruminka 😉

katkaa01
22. júl 2025
@janetinka27

@anonym_autor ked sme sa rozhodovali pre meno, manzel chcel nelu.je to pekne meno, ale hned ako som si to meno predstavila, znelo negativne: ne-rob, ne-behaj, ne-plac, ne-la. Ako vzdy ked to meno vyslovujes, v prvej sekunde nikto nevie ci oslovujes abo zakazujes.
A to meno nia mi znie podobne, je to ako slovo nie.ale to uz je kazdeho vec, ja som.to brala do uvahy, ty nemusis.

@janetinka27 tiež mi pri Nia napadlo hneď slovo nie🙂🙂🙂

7lenka11
22. júl 2025
@barka1

Tým, že mamičky nasilu vymyslaju ine mena, len aby sa odlisili od inych alebo aby zneli "svetovo", sa pomaly vytraca národna identita. To je možno silné, ale v ČR (žijem tu, prvé priecky tu dlho držia Anna, Eliška, Vojtěch, Jan) alebo Polsku to tak nepozorujem. Čím to je? Prečo sa hanbime za naše mena? Prečo svoju prislusnost k národu potlacame bizarnymi cudzimi menami, ktoré su často len nejakym "patvarom" alebo skratkou?
Mamičky sa ohanaju tým, aka je doba moderna (vždy bola moderna doba, každá mladá generacia si to o "svojej" době myslela). Ale prečo sa za poslednych 20 rokov objavuju coraz častejsie taketo exotiky? A teraz nemyslím zmiesane manželstva. Áno, aj teraz clovek stretne 70 rocnu Felicity či Mercedes, ale naozaj len vynimocne.
Sorry, to bol len taky povzdych...mozno sa tie dnesne deti vrátia ku svojim korenom a v slovenskej škole / školke to bude opat vyzerat ako na Slovensku.
A že sa v kalendari nedá najst pekne meno? Co taká Ivana, Helena, Magdalena, Veronika, Adriana, Gabriela? Kolko dievcat pod 10 rokov s týmito menami poznáte?

@barka1 ja si nemyslím, že je to tým, že mamičky niečo nasilu vymýšľajú.. treba si uvedomiť, že každá doba prináša určite špecifiká.. v minulom storočí x desiatok rokov dozadu boli bežné mená (medzi našimi starými rodičmi) ako Bartolomej, Václav, Elena, Gizka a podobne. Potom sa na dlho vytratili, lebo doba sa zmenila a vkus ľudí sa tiež posunul. Zijeme v modernom storočí, kedy kopec ľudí pôsobí v multikulturnom prostredi, pracujú, žijú, študujú v cudzine alebo s cudzincami. Ľudia sa sťahujú krížom krážom po svete, sú ovplyvnení blízkym okolím a komunitou, v ktorej žijú. Prirodzene sa vyskytujú netradičné mená či ekvivalenty slovenských mien. Je to normálny, prirodzený vývoj. Nehovoriac o tom, že mladým ľudom sa bude určite ľahšie fungovať v zahraničí s krátkymi a medzinárodnými menami ako s menom Alžbetka, Radoslava, Lubomira, Ľudmila atď. Navyše keď si pozrieš top 10-20 mien na SK, stále medzi nimi prevládajú bežne zaužívané mená, nie je tam nič také ako Frea, Adelaine, Meda, Rijana, Dolores a podobne.

beata_k
22. júl 2025

@anonym_autor Daj radsej Nea. Nia je dost cudne, a to mam rada zaujimave mena.

anonym_44a637
22. júl 2025

@anonym_autor akurát také pre ciganu 🤣

verona10
23. júl 2025
@anonym_b10aef

@7lenka11 No napriklad poznam dievca co sa vola Tea,
Ver, ze to dievca ma z toho traumu pretoze deti su krute
Kazdemu hovori, ze sa vola timea a aj sa tak predstavuje ale tazko kedze byva na dedine, ide do 9 rocnika a na strednu odchadza 230km daleko od domova aby ju nikto nepoznal a caka kym bude mat 18 aby si meno zmenila kedze rodicia si stale bohuzial myslia ake uzasne meno vymysleli 🤷🏻‍♀️

@anonym_b10aef Deti sa neučia vysmievať sa menám samy od seba. Ak doma počujú reakcie typu “bože, aké strašné meno” tak si, logicky, odnesú, že sa z inakosti robí sranda. A pritom by niekedy stačilo len povedať: ‚Aha, zaujímavé meno‘ – a rešpektovať, že každý má iný vkus.

princezna_bosorka
23. júl 2025

@anonym_autor rodicov, ktori rozmyslaju nad takymito exotickymi menami, by som sa rada spytala: Vy si uvedomujete, ze to dieta s tym menom bude naozaj zit a ze sa bude musiet vysporiadat s tym, ze to kopa ludi (ucitel, lekar, trener, spoluziak) nespravne vyslovi, 300x napise nespravne a ze sa ho kazdu chvilu niekto spyta, ako k tomu rodicia prisli? Myslite, ze Vam v tomto kontexte bude dieta vdacne za take meno?

princezna_bosorka
23. júl 2025
@7lenka11

@anonym_b10aef bože, už zase tieto komentare o zničenom živote kvôli menu a bla bla bla 🙈🙈🙈 to ozaj môže niekto v dnešnej dobe napísať, že život sa dá zničiť menom? To tu všetci žijete v tradičných dedinkách na Orave apod, že každé moderne meno vám príde ako skaza? Keď bude mať jej dcera 80 rokov, kalendár bude plný zahraničných mien.. Občas mam pocit, že ja žijem v inom svete. Máme v okoli kopec malých deti s netradičnými menami a nikdy som sa ani na chvíľu nad tým nepozastavila.

@7lenka11 a ja som zase mala pred 20 r na strednej spoluziacku Liviu, kt. bola presvedcena o tom, ze jej rodicia menom znicili zivot (kopa deciek nevedela, s akym i/y sa to pise, tak preto) a znameho Frederika, kt. si tyzden po 18. nar. nechal zmenit meno, lebo ho cely zivot nenavidel a dost tym trpel, ze bol vsade za exota. Exoticke mena s obyc slovenskym priezviskom su proste divne a budu podla mna divne este dlllllho. Sorry jako.

7lenka11
23. júl 2025
@princezna_bosorka

@7lenka11 a ja som zase mala pred 20 r na strednej spoluziacku Liviu, kt. bola presvedcena o tom, ze jej rodicia menom znicili zivot (kopa deciek nevedela, s akym i/y sa to pise, tak preto) a znameho Frederika, kt. si tyzden po 18. nar. nechal zmenit meno, lebo ho cely zivot nenavidel a dost tym trpel, ze bol vsade za exota. Exoticke mena s obyc slovenskym priezviskom su proste divne a budu podla mna divne este dlllllho. Sorry jako.

@princezna_bosorka ja to chapem, nehovorím, že každá kombinácia je šťastná.. ale nechápem, prečo akekolvek netradične meno je hneď terčom posmechu a vkuse dookola komentare “zničíš dieťaťu život”, “to je meno pre psa”, “príšerne meno”.. málokto tu tuší, s kým priezviskom sa kombinuje a hneď je tu hejt.. a čo ak tí rodičia plánujú v budúcnosti žiť v zahraničí? Čo ak žijú v zmiešanom, multikulturnom zväzku? Ja mam len pocit, že čokoľvek netradičné je automaticky terčom výsmechu.. pritom v každej dobe/desatroci bol nejaký trend.. kedysi to boli Bozeny a Jozefovia, potom Petrovia a Pavlovia/Moniky a Lucie, neskôr Sofie a Emy.. veď je to uplne prirodzené.. nehovorím, že Jessica Synthia Jánošíková je ideálna kombinácia, ale prečo hejt na každé netradične meno, obzvlášť, keď nepoznáme ďalšie okolnosti (priezvisko, pôvod rodičov, miesto ich života)? Veď aj kalendáre len prirodzene reagujú na aktuálne trendy a spoločenský posun… na nasej ulici máme tri rodiny zmiešané s cudzincami a kopec deti s netradičným menom.. nestretla som sa s tým, že by sa im niekto vysmieval.. pritom tu už viacerí napísali veľkú pravdu - deti meno neriešia (okrem pubertiakov, ktorými plieskajú hormóny), zakaždým negatívne reagujú dospelí a staršia generácia

verona10
23. júl 2025
@princezna_bosorka

@princezna_bosorka Zaujímavé, ja mám sesternicu Líviu a tá doteraz nehlásila, že by jej meno zničilo život 🤷‍♀️ resp rodičia, že jej vybrali také meno 🤣 poznám aj Friederika aj Frederiku a vedú na počudovanie normálny život ;) za to kamarát Jožko( úplne typické slovenske meno )by si ho zmenil, lebo sa mu nepáči. Tak ako teraz ? Možno to nebude menom, ale ľuďmi okolo

dvanastka
25. júl 2025

@anonym_autor tá Nia samo o sebe ešte ujde. Ale tá Romana ani Ramona sa k tomu vôbec nehodia.

anonym_2a569d
30. júl 2025

Nia Ramona

Strana
z3