Meno Levi pre chlapca
Ahojte.. premyslame nad menom pre chlapca a velmi sa mi pacia mena kratke, tak 4-5 pismen (nieco ako Nela, Nina u dievcat), ale pride mi, ze u chlapcov takych mien nie je az tolko a hlavne nie take, co by sa nam pacili... Narazili sme ale na meno Levi. Nehovorim, ze ho ideme dat, no co ma pri nom zaujalo, nikdy som nikoho takeho s takym menom nepoznala. Preto sa chcem spytat, mate tu niekto chlapca s takym menom? Ako sa spatne pozerate na vyber? Dali by ste opat alebo radsej nie?
@vevesh Úprimne ak niekto nazve svoje dieťa Adolf, tak nemá všetkých päť po hromade a môže sa vyhovárať koľko chce na svojich predkov, ktorí sa tak volali. Ale pokojne kto chce nech ničí život svojmu dieťaťu hneď od narodenia. Ešte že je možnosť meno zmeniť neskôr v dospelosti.
@bubuska a čo Jozef - Goebbels? - veď to snáď podľa mňa ani nemohol byť človek.
@bubuska poznala som jedného Adolfa. Bol to nemec, švagor mojej tety. Neskutočne dobrý chlapík. Už zomrel.
@mateson2004 No však keď sa narodil pred vojnou, pripadne počas nej, tak je to normál, že sa to meno dávalo aj kvôli Hitlerovi. A po vojne neviem kto by také meno už len dal. Každopádne wiki hovorí, že každý rok sa v Nemecku narodí 15 Adolfov, takže zopar takých exotické bude. Ináč Nemci natočili nedávno komédiu s názvom Der Vorname je to práve o tom, že sa mladý pár rozhoduje v tehotenstve dať ich dieťaťu meno Adolf. Povedia to tuším pri večeri priateľom a rodine a dej rieši tie zápletky a reakcie, myslím že povodne bola divadelná hra a teraz sa natočil film. Zevraj veľmi vtipný.
Ak by sme nad menami takto rozmýšľali, tak by sme snáď pri každom niečo našli. Aj keď Adolfa asi neprekoná nič, to je fakt
@mateson2004 No však keď sa narodil pred vojnou, pripadne počas nej, tak je to normál, že sa to meno dávalo aj kvôli Hitlerovi. A po vojne neviem kto by také meno už len dal. Každopádne wiki hovorí, že každý rok sa v Nemecku narodí 15 Adolfov, takže zopar takých exotické bude. Ináč Nemci natočili nedávno komédiu s názvom Der Vorname je to práve o tom, že sa mladý pár rozhoduje v tehotenstve dať ich dieťaťu meno Adolf. Povedia to tuším pri večeri priateľom a rodine a dej rieši tie zápletky a reakcie, myslím že povodne bola divadelná hra a teraz sa natočil film. Zevraj veľmi vtipný.
@bubuska Mrkla som trailer, vyzerá to ako skvelá komédia👍 😂Škoda, že sa nedá pozrieť na Netflixe.
@vevesh Úprimne ak niekto nazve svoje dieťa Adolf, tak nemá všetkých päť po hromade a môže sa vyhovárať koľko chce na svojich predkov, ktorí sa tak volali. Ale pokojne kto chce nech ničí život svojmu dieťaťu hneď od narodenia. Ešte že je možnosť meno zmeniť neskôr v dospelosti.
@bubuska v zahranici sa mena neriesia, cize aj ked niecie dieta ma trebara meno adolf, dzihad ci uz ten spominany levi, absolutne nikoho mena sa neriesia. A takisto sa ludia vobec nepremenovavaju vo velkom kvoli tomu. Napriklad hitlerovi synovcovia si mena ponechali. Raz som citala, ze jeden z nich si bud nechal alebo dal vsunut adolf ako stredne meno, ale ci toto je pravda....🤷♀️🤷♀️🤷♀️
My sme dali meno Levente, voláme ho zvyčajne Levi ale je mi smutno :( čo tu čítam posmešky od mamičiek a potom chceme aby sme mali slušnú spoločnosť to ako si uvedomujete že možno mená vašich detí sa niekomu nemusia páčiť a čo? teraz sa na ihrisku budeme navzájom posmievať a učiť deti zhadzovať tie ostatné...lebo meno... lebo oblečenie..lebo neviem čo?
inak syn je aj narodený v znamení Leva ♌ tak mu aj občas povieme ty náš Levik 🦁, mladšia ho vola Livaj alebo Levent a všetko je úplne ok ak my sme ok ❤️ mamky skúste trošku menej riešiť nepodstatné veci
A keď je malý tak ho volajú Levinko, Levicek?
@bielasovicka nie. Tiež poznám rodičov, ktorí dali toto meno synovi, a inak, ako Levi mu nik nepovie, a to žijú na dedine. Okolie si tiež zvyklo, ešte aj susedia.
@bubuska v zahranici sa mena neriesia, cize aj ked niecie dieta ma trebara meno adolf, dzihad ci uz ten spominany levi, absolutne nikoho mena sa neriesia. A takisto sa ludia vobec nepremenovavaju vo velkom kvoli tomu. Napriklad hitlerovi synovcovia si mena ponechali. Raz som citala, ze jeden z nich si bud nechal alebo dal vsunut adolf ako stredne meno, ale ci toto je pravda....🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@vevesh v Nemecku žiadny Hitler už nežije. Všetci s tým menom si ho už zmenili alebo zomreli.
My sme dali meno Levente, voláme ho zvyčajne Levi ale je mi smutno :( čo tu čítam posmešky od mamičiek a potom chceme aby sme mali slušnú spoločnosť to ako si uvedomujete že možno mená vašich detí sa niekomu nemusia páčiť a čo? teraz sa na ihrisku budeme navzájom posmievať a učiť deti zhadzovať tie ostatné...lebo meno... lebo oblečenie..lebo neviem čo?
inak syn je aj narodený v znamení Leva ♌ tak mu aj občas povieme ty náš Levik 🦁, mladšia ho vola Livaj alebo Levent a všetko je úplne ok ak my sme ok ❤️ mamky skúste trošku menej riešiť nepodstatné veci
@herbsharmony Levente nie je Levi aj keď ho tak voláte, a Levi sa vzťahuje k židovskému pôvodu, čo môže byt časom bohužiaľ problém. Každý si môže vybrať meno aké sa mu páči, ak mu ho matrika schváli.
@bubuska Ani s Adolfom to nie je tak, že by sa na to všetci pozerali neutrálne. Meno Adolf je extrémne zriedkavé meno a deťom narodením po vojne sa prakticky nedáva - dôvodom je práve asociácia s Hitlerom. Ale @vevesh má pravdu, že napr. v Nemecku, ale aj iných krajinách západu, sa vysmievať z mena považuje za primitívne.
V manželovej širšej rodine majú chlapca Levi, aj ho tak volajú - bez zdrobnenin
podľa mňa, asi skôr pre Žida, Leviho pokolenie sa spomína v biblii
Mne sa páči 🙂 volala by som ho len Levi a trvala na tom, aby ho každý tak volal, nie kadejakými skomoleninami. Dieťa si na to zvykne a bude už v škôlke opravovať ľudí ak povedia inak.
Pre inšpiráciu z takých menej častých mien sa mi páčia: Nino, Liam, Leon, Natan
@vevesh súhlasím, že sa neriešia a teda nepamätám si, žeby decká s niečim takým prišli domov, alebo žeby riešili mená iných deti, ale je fakt, že určite mená asociujú určitú kultúru/povod rodiny. Takže keď mi syn hovorí o kamarátovi Mohamedovi (volajú ho skratkou Mo), tak mi je jasné, že chlapec je z moslimskej rodiny, keď hovorí o Deepakovi, tak mi je jasné, že nepojde o chlapca s maďarskými koreňmi a keď povie Aaron, tak je veľká pravdepodobnosť, že má židovské korene. To isté by platilo pri mene Levi. Osobne je mne aj mojim deťom úplne jedno, kto má aké korene, či vierovyznanie, žiaľ na svete tak nezmýšľajú všetci a napríklad aj vďaka Palestinsko-Izraelskému konfliktu je u nás momentálne napádaná židovská komunita. Osobne by som nechcela, aby moje dieťa malo na chrbte “terč”, zvlášť keď by sme ani do tejto komunity nepatrili.
Autorka nepíše, či sú Židia, ale odporúčala by som jej sa radšej dobre zamyslieť kým dá meno spájané s nejakou komunitou.
@vevesh súhlasím, že sa neriešia a teda nepamätám si, žeby decká s niečim takým prišli domov, alebo žeby riešili mená iných deti, ale je fakt, že určite mená asociujú určitú kultúru/povod rodiny. Takže keď mi syn hovorí o kamarátovi Mohamedovi (volajú ho skratkou Mo), tak mi je jasné, že chlapec je z moslimskej rodiny, keď hovorí o Deepakovi, tak mi je jasné, že nepojde o chlapca s maďarskými koreňmi a keď povie Aaron, tak je veľká pravdepodobnosť, že má židovské korene. To isté by platilo pri mene Levi. Osobne je mne aj mojim deťom úplne jedno, kto má aké korene, či vierovyznanie, žiaľ na svete tak nezmýšľajú všetci a napríklad aj vďaka Palestinsko-Izraelskému konfliktu je u nás momentálne napádaná židovská komunita. Osobne by som nechcela, aby moje dieťa malo na chrbte “terč”, zvlášť keď by sme ani do tejto komunity nepatrili.
Autorka nepíše, či sú Židia, ale odporúčala by som jej sa radšej dobre zamyslieť kým dá meno spájané s nejakou komunitou.
@sisaka suhlas, lenze ako bolo okolo roku 2001 negativne vnimane akekolvek moslimske meno, pred dvoma rokmi ruske, dnes zidovske, zajtra mozno slovenske....- toto nevies ovplyvnit. U nas v nemecku napriklad Levi nie je zidovske meno (respektive tie deti nie su zidia a v poslednych rokoch sa dost rozmohlo), na slovensku by som ho napriklad ako vyslovene zidovske vnimala. My sme napriklad vybrali detom mena, ktore su arijskeho povodu- na 1000% blizky vychod, ale nevies zaradit, ale v nemecku vzhladom na momentalnu afd naladu velka nevyhoda v urcitych regionoch...🙃ale meno nikto neriesi, ale napriklad, ze by si mala na zaklade mena opustit uzemie nemecka ano..🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Určite ho budú vola Lev
krásne meno, ale záleží na priezvisku... ku každému sa rozhodne nehodí
U susedov majú dvoch chalanov , jeden je Tyler a druhý Levi, obaja už veľký chalani , chodili tu do školy a v pohode jedného volali decká "Tajo" a druhého normálne Levi.

@bubuska poznala som jedného Adolfa. Bol to nemec, švagor mojej tety. Neskutočne dobrý chlapík. Už zomrel.