Meno pre dieťa bol zlý výber

30. dec 2020

Je to dost citliva tema, preto pisem anonymne. Mame cerstve miminko a mam taky psychicky problem. Cele tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnut na mene. Stale sme si robili zarty s jednym menom a nakoniec sa stalo take, ze som musela rodit o 2 tyzdne skor kvoli komplikaciam. Isla som do porodnice s 2 menami, do poslednej chvile som mala jedno, ktore som si myslela, ze teda to dam. Nakoniec ma ovplyvnili asi hormony, asi aj rozhovor s PA a dala som nakoniec to druhe meno. Jeho skratena verzia, domacke, je rovnake ako meno manzela, a to ma teraz mrzi. Ze mam doma 2 chlapov s rovnakym a predsa inym menom. Chcela som manzela presvedcit, aby sme ho zmenili na jeho meno, nechce o tom ani pocut. Stale mam ale pocit, ze syncek sa ma volat inak, ma 2 tyzdne a ja si nemozem pomoct, neviem si na to zvyknut, ze sme meno nakoniec takto cudne "vybrali". Kvoli korone tam nemohol byt so mnou...Vycitam si, ze som mu mala este volat a skusit ho presvedcit v tej chvili, ako som mu oznamovala, ze ma synceka. Mozno si poviete, ze blbost, ze mam byt rada, ze je zdravy a na mene nezalezi. Ale stale mam taku vnutornu uzkost, ked na to myslim. Dve nase starsie deti maju mena s pribehom, totalne som s nimi stotoznena. A toto nase tretie drobatko to ma takto a je mi to luto. Navyse, to meno mi pripomina moju prvu velku lasku, ktora bola neopatovana a drzalo ma to strasne dlho, az kym som nestretla manzela. Pocas porodu ma to absolutne nenapadlo, az potom. Manzel sa potom poponahlal na matriku a bolo. A ked mu poviem, ze mi to pripomina "toho" chlapa, posle ma s tym niekam, ze to su take hluposti. No a najhorsie je, ze som to vlastne sama takto spravila a sama si za to mozem. Mohla som dat aj to pracovne sialene meno alebo uplne ine, nechapem, co sa mi porobilo. Chcem sa len spytat, ci ste nieco podobne mali, ze ste sa nevedeli stotoznit s menom, ktore ste dali dietatu a nakoniec ste si zvykli alebo co...ja sa bojim, ze k nemu nebudem mat taky vztah ako k tym starsim,...Keby sa volal po manzelovi, bola by som stastim bez seba, ale ked nechce o tom ani pocut. A inde vsade citam, ako strasne chcu chlapi, aby sa synovia volali po nich a vacsinou sa to zenam nepaci, lebo sa im nepaci to konkretne meno. A ja to mam naopak. Poradte, ako sa s tym mam vyrovnat, mali ste to niektora?

sissy27
30. dec 2020

asi veľmi neporadím, ale skús sa sústrediť na to, že manžel má z toho mena radosť a že si to urobila preňho. sama za seba ti poviem, že mať rovnaké meno otec-syn alebo matka-dcéra nie je žiadna výhra. Ja sa volám po mame a teda celý život s tým "problémy", nikdy sme nevedeli koho chcú k telefónu (ešte aj hlasy máme v telefóne rovnaké vraj), koho myslia, na koho rozprávajú atď.

majusikk
30. dec 2020

Môj ma tiež meno po ocinovi a je tiež veľmi rad

majusikk
30. dec 2020

Nemenila by som a to už má 12

birika
30. dec 2020

prvej dcerke dal meno manzel, druhej moja mamicka (o 6 tyzdnov na to nahle umrela) a ked som cakala tretie, bolo to jasne - Jozef III. 🙂

miskaska
30. dec 2020

Moja známa zmenila dcere meno...ani neviem po akej dlhej dobe. Nestotoznila sa s nim 🙂

ninusa221
30. dec 2020

Mne sa to napriklad nepaci ked dieta ma po rodicoch moj brat je jediny čo mu nedala mama meno po ocovi lebo stale ich volame napriklad velky Peťo a maly Peťo maly Peťo ma 21😂

zuzitko74
30. dec 2020

@ninusa221 Najhoršie je, že po čase začnú hlášky starý Peťo a mladý Peťo. A pritom taký chlap, čo má dvadsaťročného syna predsa ešte vôbec nie je starý.

karollka21
30. dec 2020

aj mne menili meno. Narodila som sa ako Kamila, po tyzdni som bola Karolina, lebo si vraj moji rodicia nevedeli zvyknut. Inac teta mala problem s menom bratranca po narodeni, tiez nebola stotoznena s jeho menom (vyberal otec), spominala, ze kolkokrat sla kocikovat a pytali sa jej na meno maleho, nevedela si spomenut 🙂 uz je to odvtedy skoro 30 rokov, meno mu ostalo, vsetci si zvykli, aj teta. Takze mas dve moznosti- zmenit alebo si zvyknut. drzim palce, nech synkovi "prischne" to prave meno. PS. moznost vpisania druheho krstneho mena by tento problem nevyriesilo, aspon ciastocne?

jajo1
30. dec 2020

@ninusa221 mimo tému zadávateľky - ale hrozne sa usmievam pri tvojom príspevku - náš malý Jojčo má 34

negymama
30. dec 2020

ked nie si stotoznena tak meno zmen, nie je to problem, a maly ma len 2 tyzdne takze dieta este tomu nerozumie. Ja som z dvojcat, mama tiez rodila skor, a dala nam narychlo mena co sa jej pacili , prisiel otec vobec s tym nebol stotozneny, tak cca po 2 tyzdnoch nam mena zmenili na uplne ine. Dokonca v zdr. karte mam prve stranky so starym meno a potom pokracuje meno dietata ine... obcas mam zvlastny pocit ze som mala byt andrea a nie jana... ale v pohode s tym zijem.

zuzkanr1234
30. dec 2020

@ninusa221 to je este dobre :D my mame v rodine ujo Miso jeho syn Miso a jeho maly Miso takze neviem co je horsie :D

malapepka
30. dec 2020

Myslim si, ze si este pod silnou davkou hormonov a preto reagujes tak citlivo.
Aj tvoj syn, teda jeho meno ma svoj pribeh - rodila si pocas korony vo velmi tazkom, zvlastnom roku. Vyber mena nebol isty, ale dala si meno, ktore ti v tej chvili napadlo. V podvedomi mohlo mat toto meno viac percent ako to druhe. Mozno preto, ze si tym urobila radost manzelovi.
Mozno je tvoje ego iba urazene, ze toto meno vybral viac-menej manzel, pri dcerach si to bola ty.
U nas prvemu synovi som vyberala meno ja, pri druhom manzel. Nikdy by som sama od seba take meno nedala, ale aj manzel ma pravo vybrat meno. A milujem svoje dieta aj s jeho menom.
Podla mna mas skor poporodnu depresiu. Mozno by bolo potrebne zacat riesit psychiku, nech to nenaradta, prave naopak, ustupuje a mozete si uzivat spolocne chvile.

martakar
30. dec 2020

Kamarátka menila dcérke meno asi po 2 týždňoch, lebo si nezvykli. Nie je to až také neobvyklé.

pininka1
30. dec 2020

Najstarsi je tiez po muzovi, ale prinasa to len komplokacie kedze aj svokor ma to iste meno. Ale meno by som mu urcite nemenila, na tvojom mieste mu vymyslim z toho mena nejaku obmenu a tak ho volala. Myslim ze to nieje ziadna katastrofa, stavaju sa aj horsie veci.

84mirkaba
30. dec 2020

Alebo to u vas dopadne tak ako u manzela.Ked sa narodil jeho sestry nechceli meno Milos (dostal po otcovi) tak ho od narodenia volali Kubo😆a ostalo mu to dodnes.A teraz mame Milosika a Kubika,takze obidvaja su po otcovi😊😉😉😊

hettinka
30. dec 2020

Ja som chcela po manželovi a on nechcel, že nechce, aby ich potom v rodine volali “starý” a “maly”. Manželove meno sa mi páči (páčilo sa mi vždy, aj keď sme sa ešte nepoznali), tak ho má syn ako stredne meno.

tncka
30. dec 2020

To ako vazne🤦‍♀️

evaachesa
30. dec 2020

Mňa by veľmi zaujímali tie 2 mená 🤭 neprezradíš? Inak ja by som trvala na zmene mena ak by som mala takéto rozpoloženie. Môj muž ale tiež nechcel aby sa syn volal po ňom, nie každý to tak chce...je to neskôr komplikované.

autor
30. dec 2020

Tak syn je Martin, manzel sa vola Matej. Kazdopadne, do ust mi nejde "Martinko", dcerka sa ma pyta, preco ho nikdy tak nevolam. Len Matko a kadejake ine zdrobneliny. Takze tak ci tak mame dvoch "Matov" doma. Tak ked uz, tak by som radsej bola, nech je aj malicky Matejko...ze ma to nenapadlo pocas porodu...Lebo ku koncu tehotenstva som mu uz hovorila, ze bude po nom, ak nic nevyberieme a to krutil nosom, ze nie.

enoula
30. dec 2020

Ved toto je aky pribeh o mene 🙂 ak ti tak zalezi na pribehu o mene, tak toto skoncilo, tak, ze tato je veľmi stastny 🙂 a mozno on nebol takto uplne hned stotožnený s menami prvých deti..
Neries toto, na všetko sa da zvyknut 🙂

autor
30. dec 2020

@enoula Ale bol stotozneny. Prve dieta je po jeho dedkovi, ktoreho sme vsetci mali strasne radi a zomrel prave vtedy, ked som sa dozvedela, ze som tehotna. A dcerku sme mali obaja jedno jedine meno, o ktorom sme vedeli, ze ho 100% dame, o tom sme sa bavili davno pradavno, ze ak budeme mat dcerku, tak to bude len to jedine meno. A toto nase tretie chudatko...ach...

oravienka1988
30. dec 2020

Ja sa volám Jana a dcérke som na naliehanie manžela dala meno Janka... Ľutujem to už 12 rokov a keby sa mi to vrátilo určite jej meno zmením hoc aj niekoľko mesiacov po narodení.

simsalabim
30. dec 2020

A keby si ho namiesto Martinko volala Tinko? Inak moja mladsia dcera ma meno, ktore jej vybral manzel - ja som vybrala starsej a on mladsej. Ja by som ho nevybrala, ale ma so starsou dcerou prehlasovali. Tiez som mala v porodnici nejake zatemnenie mozgu, lebo ma ani nenapadlo jej dat este druhe meno k tomu prvemu... a dcera dokonca stale vravi, ze by radsej mala to “moje” meno.
A este ako perlicka, nas sused sa vola po otcovi a dedo Borek s tym makcenom na r a pomenoval tak aj syna....toto sa mne nikdy nepacili, ze v rodine sa rovnako volaju 4....

janezz
30. dec 2020

Máme v rodine sesternicu, ktorú všetci voláme Ľuba a ona je pritom krstená Ľudmila. Tak to ber aj takto. U nás dali moji rodičia mená úplne otrasne....brat je Štefan po otcovi a ten zasa po otcovi...takže môj dedo, otec a brat sa volajú rovnako...mama je Danka a aj segru dali Danku. Ja jediná nemám zdedené meno a som hrozne rada. Príde obálka domov a koho vlastne je?

hettinka
30. dec 2020

Nemyslim si, že dieťa by bolo chudiatko preto, že sa vola Martin. Veď je to normálne meno, používané na SK aj v zahraničí. Podľa mna preháňaš... ale tak na matrike vam to zmenia, asi za poplatok, ale v pohode prepisu.

enoula
30. dec 2020

Ale ake chudatko 🙂 Meno je krásne, nie je aspoň taje caste ako Matej a nikto ta nenuti ho volat Martinko.. ešte bude veselo mat dvoch Matov doma, uvidis 😉 a mozno bude mat uplne inu prezivku nakoniec

reni1512
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oravienka1988
30. dec 2020

Ani som si neuvedomovala v tej chvíli ako to môže byť nepríjemné žiť v jednej rodine s dvoma rovnakými menami 🙄... nepochopí kto to na vlastnej koži nezažil.Ja by som to meno zmenila hneď

autor
30. dec 2020

@negymama No ja som uz aj zistovala, ono to ide, len tam musia suhlasit obaja rodicia, tusim treba aj overene podpisy od notara. A poplatok, ale s tym ratam. Lenze ked s muzom neviem pohnut, tak mi asi nic neostava, len sa s tym nejak vyrovnat. Skusala som sa svokre s tym zverit, mame dobry vztah a ona ze sa pokusi s nim porozpravat. Ale ani ona s nim nepohla.

negymama
30. dec 2020

@oravienka1988 inak ja som tiez jana a prvu dceru som chcela dat aj po sebe, ale zase aby bola nie moja menovkyna, tak sme to vyriesili, ze je Johana, nosi moje meno vo svojom, ale zaroven ma svoje meno pekne a originalne. kazdemu sa paci.