icon

Rovnaké mená po rodičoch

26. dec 2022

Prečo niektorí muži chcú aby sa syn volal po nich, prípadne dcéra po mame?
S priateľom sme sa minule zhovárali o deťoch a vraj by chcel, aby bol syn po ňom, prípadne dcéra po mne.
Napríklad otec Roman, tak aj syn Roman, alebo otec Gabriel, tak aj syn rovnako.
Ja s tým veľmi nie som stotožnená v rámci ženského mena čiže môjho ale všimla som si, že najmä muži to tak chcú pre svoje deti, aj v mojom okolí to tak je.

dadka_bb
27. dec 2022

Moj muz ma meno po otcovi, aj ja mam meno po mame.. kedysi to bolo veru zvykom. Obaja nase mena nemame velmi radi , aj tie asociacie s rodicmi, ze velka xy, malá xy👎 starý xy, mladý xy..... nase deti maju uplne ine mena 😊😊

dominyca9
27. dec 2022

My máme s mužom, našťastie, na dedenie mien rovnaký názor - mená po nás ani za svet. Nepáči sa nám to. Vyskytuje sa to pritom aj v našich rodinách, v manželovej je to však väčší extrém. Ani neviem spočítať, koľko žien a mužov má u nich presne to isté meno (a priezvisko). S mužom sme sa zhodli, že hoci si svojich predkov vážime a máme ich radi, naše deti sú na tomto svete nové, jedinečné bytosti a tak budú mať aj svoje nové, jedinečné mená. 🙂 Dávať meno len z úcty k niekomu je podľa mňa blbosť. Akoby sa tým upieralo dieťaťu právo na jedinečnosť a očakávalo sa od neho, že sa svojmu staršiemu menovcovi vyrovná.

galioska
27. dec 2022

u nas v rodine to tak je, tradicia. Ale ja som to porusila, nase deti nemaju nase mena😄

dobromila
27. dec 2022

Moji rodičia sú Jozef a Darina. V detstve sa mi zdali obe mená škaredé. Teraz sa mi Darina veľmi páči a ak by som mala viac dcér, tak by som aj možno dala po babke. V tom prípade by mali aj tak rôzne priezviská. Čiže rovnaké krstné mená ob-generáciu, prečo nie, ak sú priezviská iné.

dadka128
27. dec 2022

Kedysi to tak bývalo a niekto to ma aj teraz . Väčšinou prvorodené dieťa sa vola rovnako ako rodič

lucinka2200
27. dec 2022

Ja som dala druhej dcére svoje meno, proste sme prešli cely kalendár a krajšie nebolo 🤣🤣🤣🤣

elly11
27. dec 2022

Nie

jevma
27. dec 2022

My sme dali iné mená...ale naprikald dcére sme dali meno Ella, je po oboch babkách odvodenina, Helena, Melania

tojuska
27. dec 2022

Ja sa volám po otcovi a môj syn sa volá po mne 🙂

mooonika1975
27. dec 2022

Nikdy v živote by som nedala

zuzanalila20
27. dec 2022

Ja som chcela pôvodne dať synčekovi meno po manželovi, ale on vôbec nechcel 🙂 Naše deti ale majú viacero mien, prostredné je po niektorom z prastarých /praprastarých rodičov, ktorí už nežijú. Dať meno po žijúcich starých rodičoch sa mi zdá až mierne morbídne.

mvagusta
27. dec 2022

@aurora33 nemusis.

lavinis
27. dec 2022

Jasné, že nie

luciasveckova
27. dec 2022

No prvý syn sa vola po otcovi ale len preto lebo to bolo prvé meno co ma napadlo😄

klodyka76
27. dec 2022

Určite nie ....ja som na to priam alergická, hoci u nás v rodine to tiež frčalo......je kopec krásnych mien a toto je úplne bez fantázie. No a keď som ja čakala krpca, tak tiež jeho tatíček, že sa bude volať po ňom, lebo u nich to tak je.....no nebude a ani sa nevolá.....jediné, na čo som bola ochotná pristúpiť a je to celkom pekné, ak sa dajú mená do kríža......teda dcéra po otcovi a syn po mame, samozrejme, ak sa to dá 🙂

gabrielka450
27. dec 2022

Ja to tak mám...dcéra po mne....syn po ockovi....irituje má keď to tak rodičia nemajú...ťažko mi spomenúť na mená detí....

foxyfox
27. dec 2022

Môj muž ma 2 deti s exmanželkou a obe sú po nich, príde mi to hrozne divné a samoľúbe :D sú to pekné mená, ale tých je kopa, je z čoho vyberať. Ale keď sa to meno fakt páči, tak čo už. Ja by som tiež dala meno po mužovi, keby ju jedného syna nemal s tým menom, lebo chlapčenské mám problém vybrať a jeho sa mi páči

elementissa
27. dec 2022

@mimka2019 tak to už je dobrý zahul :D to by ma strašne zaujímalo, ako tých svojich synov oslovuje, keď sa unho zbehnu :D veď to už je psychická porucha... Mať troch synov a všetkých pomenovať rovnako... Rovnaké meno aj priezvisko, čo je nakomplet strelený? Volám sa Adam Kováč a mám troch synov. Každý sa volá Adam Kováč 🙄😤😭🤣😱😱😱🤣🤣🤣 akože zakázané je dať rovnaké meno len pokrvnym súrodencom s rovnakými rodičmi. Ale toto je úplný bizar 😅 a všetci traja Adamkovia sa k nemu na štedrý deň dohrnu a pod stromčekom iba darčeky s označením "Adamko" a tak si otec otvorí helikoptéru na diaľkové a najmladší krpec erotickú pomôcku 🤣😱🤣😱

janamoto78
27. dec 2022

Po mne nie, chlapcovi po otcovi pokojne, pokiaľ by však otec nemal meno ktoré sa mi aj páči, potom bysom hľadala inú alternatívu. Syn je po otcovi Robert na ich odlíšenie syn má aj druhé meno. Avšak od malička ho aj tak voláme prezývkou a mnoho ľudí v jeho okolí ani nevie, že má oficiálne dve úplne iné mená 😆

foxyfox
27. dec 2022

@elementissa Adam I. Adam II., Adam III. Alebo pokiaľ je niektorý čert, tak Adam Hrozný, alebo ak je vysoký alebo tucnejsi, tak Adam Veľký 😂😂

mimka2019
27. dec 2022

@elementissa ešte si aj priezvisko uhádla 🤣🤣🤣🤣 vážne sa volá Adam Kováč 🤣🤣🤣 a mne to tiež mozog neberie...opýtala som sa túto otázku...tak vraj s prvým synom sa nestretáva...tak ten je mimo...jeho volajú tato...a syna z prvého manželstva Adam a toho s mojou známou Adamko 😁 takže asi tak nejako

stevvvka
27. dec 2022

Ja mam rovnake meno s maminou a nikdy som kvoli tomu nemala problem.. V rodine su tety zvyknute oslovovat ma zdrobneninou, posta ked pride, je jedno, kto otvori, coze take mam tajit, vypis z účtu?

elementissa
27. dec 2022

Dávať deťom mená po sebe mne osobne príde ako znak narcistickej poruchy (odo mňa lepšieho niet, je miliarda mien na svete, ale len to moje je dobré). Navyše, ľudia, ktorí toto robia sa asi mentálne zasekli v dobe v ktorej sa odohráva francúzska (totálne prisprosta) komédia Rrrrrrrrr. Kto videl, vie o čom hovorím, kto nevidel, určite aspoň pozná kultovú hlášku z toho filmu: "Kámen? Zde! Kámen? Zde! Kámen? Zde! Kámen? ... Kámen? ... Kámen?!?! Ten tady není, určite se s Kámenem zas někde flákají" komu ani toto nepríde povedomé - išlo o neandertálsky kmeň a každý jeden príslušník sa volal Kámen- vrátane žien. A na margo tej babky, čo nedokáže žiadne iné meno si zapamätať ako svoje vlastné - mali tam "nepriateľský" susedný kmeň, ktorý mal mená "normálne" (neboli normálne, ale aspoň mal každý vlastné) a keď k nim prišla špiónka z vedľajšieho kmeňa, predstavila sa ako "Ghi" a za pána to nikto nevedel vysloviť 🤣🤣🤣😅 to mi príde ako úplne rovnaká mentálna výbava :D akože totálna kravina to bola, vôbec inak nie som na tento žáner, ale ako kým som bola dieťa, bol to kultový film a raz som si uvedomila, že som ho nikdy nevidela, tak sme si ho s mužom pozreli, dokonca sme aj porušili našu zásadu, že filmy pozeráme len v originále a pozerali sme ho s kultovým českým dabingom a... Totálna kravina to je, ale človeku to tak ostane v hlave :D... No tak proste len to som chcela, že celý ten film bola paródia na toto generačné dedenie mien... Aký je zmysel dať dieťaťu meno, keď sa tak volajú všetci v rodine? Veď meno slúži práve na identifikáciu osoby. Keďže nás je veľa, máme meno a priezvisko pre presnejšiu identifikáciu. Samozrejme, keďže nás je už príliš veľa, oveľa praktickejšie je mať viac mien, lebo je veľká šanca, že rovnaké meno a priezvisko budú mať viacerí ľudia. Ak má človek dve mená, pravdepodobnosť, že sa ocitnú v rovnakom štáte dvaja ľudia s totožnou dvojkombinaciou mien a zároveň totožným priezviskom je nízka. Samozrejme, ak to nie je Anna Mária Kováčová... Takých sú iste stovky, lebo Anna Mária na Slovensku ani nie je dvojkombinácia ale jedno meno zložené z dvoch. Akoby iné kombinácie neboli... Napríklad takých Samuelov je v každej stredne veľkej škôlke aj 10. Ale koľko je takých Samuelov Patrikov či Samuelov Jánov alebo Samuelov Zachariasov na jednom mieste s rovnakým priezviskom? No je vysoká šanca, že bude len jeden. A o to ide. Mená sme si ako spoločnosť začali dávať aby sme sa odlíšili. A potom sú tu ľudia, čo nemajú inej pýchy v živote, tak veria, že sa aspoň naklonovali do svojich detí a musia im dať svoje meno aj priezvisko. Dieťa nemá mať vlastnú identitu, vlastnú cestu, vlastnú vôľu. Pekne tu si Jožo Haluška, tvoj praprapradedo bol Jožo Haluška smetiar, tvoj prapradedo bol Jožo Haluška smetiar, tvoj pradedo bol Jožo Haluška smetiar, tvoj dedo bol Jožo Haluška smetiar, tvoj otec bol Jožo Haluška smetiar a ty Jožo Haluška sa opovaz nebyť smetiarom, lebo ťa vydedim. Veľmi smutné a bohužiaľ poznám z môjho blízkeho okruhu priateľov jeden takýto prípad, keď sa takto 5 generácií tradovalo meno, priezvisko a povolanie a najmladší v rade (môj rovesník) sa rozhodol zmeniť svoju životnú dráhu a kvôli tomu ho otec vydedil a už 10 rokov sa s ním odmietol stretnúť. Lebo jeho syn je "hanba" ich rodiny, lebo si dovolil ísť vlastnou cestou. To môže spraviť iba hlúpy, zaostalý a obmedzený človek, čo si myslí, že je riaditeľ vesmíru a všetci sa mu musia podriadiť. Môj dedo bol tiež takýto despota. A tiež sa u nás jeho meno a meno jeho deda tradovalo 5 generácií. Našťastie to moji bratranci prerušili a svojim deťom umožnili mať vlastné identity. Môjho manžela ani len nenapadlo, že by sa mal náš syn volať po ňom. On je na toto upieranie identity rovnako alergický ako ja našťastie... A vlastne celá naša vetva rodiny to dedenie mien prerušila a všetci členovia rodiny mladší ako 50 majú svoje jedinečné meno, ktoré nezdededili po nikom. Veď snáď zdedene priezvisko je dostatočný ukazovateľ rodiny, či?

elementissa
27. dec 2022

@mimka2019 😱🤣🤣🤣 ale nečudujem sa... Adam Kováč to je jak Jožko Mrkvička 🤣😅 jak rit na serbel proste :D ale že v realite toto niekto spraví, tak to je proste na nejaké ocenenie :D :D :D

nikolv
27. dec 2022

Moj priatel tak chcel, aj ked meno ma pekne, ale princip.. chcela som aby bol kazdy jedinecny. Nakoniec pristupil na kompromis, alebo ja, lebo nechcela som ani to 😂priatel je Marek a syn Marko - v podstate je to to iste, ale zaroven nie je .. ale teda bol to zaberak.

melvik_
27. dec 2022

Nám sa to s manželom tiež nepáči, Jožko veľký/malý stary/mladý to bude vždy tak. Je pravda, že niektorí to majú ako tradíciu aj niekoľko generácii, takže prvorodené dieťa ma už vybraté meno hlavne pri mužoch to býva.

klodyka76
27. dec 2022

@elementissa Tá narcistická porucha je pekne popísaná...a ja poznám krásny príklad. Otec Henrich a má 2 deti - syn Henrich a dcéra Henrieta ....a pritom naozaj je toľko krásnych mien. U nás sa tiež tatíček snažil presadiť, že sa bude syn volať po ňom, lebo to tak u nich je zvykom, ale nepochodil. Jediné, čo som bola ochotná povoliť, že by sa po ňom volala dcéra.

kvietocek87
27. dec 2022

@klodyka76 veď dajte tym chlapom sa kus pochlapit, že sa im syn volá po nich.Katastrofa táto doba.Tiez som nechcela dať a ani do poslednej chvíle som nevedela ake meno.Povedal ,že nech ja vyberiem.Nakoniec som dala po ňom a ten výraz nezabudnem do konca života.Stastny bol, lebo nečakal

rain294
27. dec 2022

mam meno po mame. ale svojmu dietatu (by) som to nespravila. muz mal nachvilu taky napad, ale hned som ho zrusila. mne sa to nepaci, nehovpriac o situaciach, kedy neviem o kom rec 🙊

katulienkaja
27. dec 2022

...nuž, niekedy je to tak...🙈