Ako si máme nájsť s manželom spoločnú cestu?

Zodpovedané
12. apr 2019

Dobrý deň,

s manželom sme spolu 11 rokov, z toho sme 5 rokov manželia. Máme dvoch synov, trojročného a 15 mesačného.

Máme veľmi komplikovaný vzťah.

Je s ním veľmi ťažká komunikácia. Kúpili sme si dom, ktorý bolo treba dokončiť. Manžel chcel ušetriť, tak ho dokončoval s kamarátmi. Bolo toho na neho aj na mňa veľa. On v práci a na dome, ja celý čas doma sama s deťmi. Začali sme sa obchádzať. Domov chodieval vtedy, keď sme už spali. Ráno rýchlo vypil kávu a bežal do roboty.

Z jeho strany začalo podozrievanie, že niekoho mám, keď mi s ním nechýbal sex. Pravdupovediac mne sex nechýbal vôbec kvôli vyčerpaniu. Začali aj hádky a z jeho strany škaredé nadávky na moju osobu. Asi 3x ma skoro udrel.

Neustále vravel, že je vyčerpaný a má toho veľa. Keď som mu povedala, že ho chápem a že aj na mňa je toho dosť, tak sa odul s vetou, jasné, keď je mne niečo, tak aj tebe. Je to tak stále, ja sa mu posťažovať nemôžem. Počas pol roka som prekonala 3 choroby s teplotami bez návštevy lekára. A to bez toho, aby o tom vedel.

Jeho v práci ľutujú, že musí robiť. Všetkým povedal, že dom bol môj nápad. Bežne po hádke odišiel z domu bez slova a vrátil sa ráno domov prezliecť sa a išiel do práce. Takto sa vždy odúval deň - dva. Potom sa tváril akoby sa nič nestalo a pýtal sa ma, že či už ani sex nebudeme mať. Minule z neho vypadlo, že buď bude mať sex so mnou, alebo sa hneď oblieka a ide za štetkou. Vyhrážky ohľadom rozvodu a toho, že si nájde milenku sú takmer na dennom poriadku.

Veľmi ma to trápi a bolí. Ja sa snažím z posledných síl. On ma odbil, že donedávna mu záležalo na našom vzťahu, alebo že už mu nezáleží a že mu už nemám nič hovoriť.

Svokra ma odbila so slovami, že mi vravela aký je a že jej manžel pre ňu ani zďaleka nerobil toľko, čo jej syn pre mňa. Slušne som si zahrýzla do jazyka.

Nehovorím, že robí pre nás málo, ale chcem od neho niečo viac. Teraz z trucu nevypije ráno kávu, ktorú som mu spravila.

Ako si máme nájsť k sebe opäť cestu?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ideálne by bolo sadnúť si a v pokoji sa porozprávať o tom, čo môžete jeden pre druhého spraviť, aby ste sa vo vzťahu cítili dobre.

Keďže komunikácia je s vašim manželom náročná, ako ste povedali, neviem či je to reálne. Obaja ste veľmi vyťažení. Jeden prácou a druhý výchovou a deťmi. Vtedy sa často stáva, že sa partneri odcudzia, lebo sú vyčerpaní a na spoločné chvíle nezostáva čas. Nevnímame to, čo ten druhý potrebuje, ale skôr to, čo potrebujeme my sami.

Ak máte ešte silu a energiu a chuť zachrániť vzťah, začnite napĺňať manželove potreby. Sex je základná potreba. Navrhnite manželovi sex vy - prekvapte ho. Navarte mu, pochváľte ho, aký je šikovný, aby videl, že máte o neho záujem a vidíte, čo robí pre rodinu.

Aktuálne tým uhasíte už značné problémy vo vašom vzťahu. Mám dojem, že teraz ide o záchranu. Keď sa však trošku vzťah upokojí. je určite potrebné porozprávať sa aj o vašich potrebách a očakávaniach.

Ste vo vzťahu rovnako dôležitá ako manžel. Vo vzťahu ste dvaja a obaja by ste si mali navzájom napĺňať očakávania aj potreby. Vtedy bude vzťah funkčný.

Prajem, aby Vám to dobre dopadlo.


Mgr.Veronika Rosinová
Poradenské a konzultačné centrum Nové Zámky, Súkromná poradňa psychológa
web: www.pkc-psycholog.eu
tel: 0917 022 755
mail: rosinova.pkc@gmail.com