Manžel ma už pol roka ignoruje, obchádza a nebaví sa so mnou. Čo mám robiť?

Zodpovedané
9. apr 2019

Dobrý deň,

sme s manželom 12 rokov a postupne sa z nášho vzťahu vytráca láska, vzácnosť. Necítim sa v tomto zväzku dobre, pretože ma ignoruje. Ráno odíde do práce a buď berie deti do školy on alebo ja. Neprehovorí ani slovo, iba dobré ráno. Na moje otázky odpovedá len stroho a stručne. Nevedie so mnou žiadne dialógy, cez deň mi nezavolá ako sa mám a popoludní, keď už sú s nami aj deti, venuje sa im a mňa úplne obchádza. Proste akoby som tam ani nebola. Akonáhle deti zaspia, zapne si televíziu, alebo si číta správy na tablete a ja som zase len vzduch.

Neraz som mu to naznačila, chcela sa o tom baviť, čo sa vlastne stalo, prečo je posledného cca polroka taký zvláštny a obchádza ma. On však povedal, že sa nič nedeje a nech nerobím z komára somára. Tak som to prestala riešiť. Deťom sa venuje, baví sa s nimi, má ich rád, ako aj oni jeho. Intímne spolu žijeme max 1x za mesiac, a to ešte cítim ako jeho povinnosť mi vyhovieť.

Už neviem, ako túto situáciu riešiť. On problém nevidí, nikam ísť nechce, ale mňa to zožiera a neviem ako ďalej. Cítim sa sama a pritom sme rodina.

Čo mi odporúčate?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

komunikácia vo vzťahu je jedným zo základných kameňov. Ak bol Váš vzťah pre Vás v minulosti ok a následne sa pokazil, znamená to, že niekde nastala zmena, niečo sa odohralo, možno ste niečo spravili, alebo len proste nastal stereotyp, ktorý priniesol aktuálne správanie manžela.

Ak jeho prejavy resp. ne-prejavy k Vám vnímate ako problém, je treba to riešiť. Mužom treba veci vravieť priamočiaro. Určite Vám odporúčam nájsť si čas na VÁŽNY rozhovor. Dôležité je, aby pritom neboli deti. Nájdite si priestor pre Vás dvoch a manželovi priamo a dôrazne povedzte aká je pre Vás situácia zaťažujúca. Že Vám chýba vo vzťahu láska, rozhovory a nežnosť.

To, že to on tak nevníma to je síce ok, ale vo vzťahu ste dvaja. Preto sú dôležité aj Vaše pocity a dojmy. Jednoducho potrebujete zmenu. Potrebujete vzťah, ktorý je pre Vás výživný. Komunikovať a cítiť sa milovaný je vo vzťahu veľmi dôležité.

Ak to nebudete riešiť, ako ste povedali, skôr či neskôr sa dostanete do bodu, keď začnete mať na manžela „alergiu“. A potom už skutočne nastáva problém, ktorého riešenie je podstatne náročnejšie.

Aktuálne máte aspoň spoločnú tému deti, ale keď deti odrastú a zostanete samy?!

S manželom sa porozprávajte a ak to nevyriešite určite vyhľadajte odbornú pomoc.Je škoda zahodiť 12 ročný vzťah, možno pre maličkosť, ktorá sa za tým všetkým skrýva.

Prajem veľa odvahy do rozhovoru.


Mgr.Veronika Rosinová
Poradenské a konzultačné centrum Nové Zámky, Súkromná poradňa psychológa
web: www.pkc-psycholog.eu
tel: 0917 022 755
mail: rosinova.pkc@gmail.com