Ahojte.. Mám takmer 40,muža, deti..
Od malička som bola týraná vlastnou matkou fyzicky, aj psychicky. Od druhého stupňa ZŠ aj šikanovaná, v osemnástich som zažila aj pokus o znásilnenie. Sebavedomie mám hlboko, hlboko v mínuse. Manželstvo.. Manžel je z tých, čo si myslia, že všetko vedia. Naučila som sa pri ňom mnoho vecí.. Od "typicky" ženských, až po niektoré mužské.
Viem : urobiť syr z kravského mlieka, následne aj korbáčiky, aranzovať, šiť, variť, šoférovať, dokážem urobiť tinktúry, maste, domáce prírodné mydlá, zbieram bylinky na čaj a iné produkty, viem položiť dlažbu, natiahnuť stierku, robím šperky z bižutérie ... Píšem to len preto, lebo muž mi hovorí, že nič nerobím, nič neviem.. A bohužiaľ, som si toho vedomá, ale strašne žiarlim.. Chodím k psychologičke,pretože chcem mať lepší život i ja a chcem, aby ho mali i moji blízki, bohužiaľ zlyhávam. Ako byť šťastná? Vážiť si samú seba, neubližovať druhým?
Ďakujem 🙏🏼
podla toho co pises, muz ti nie je ziadna opora....to je zle.
kým budeš s týmto nepodarkom - šťastná veru nebudeš...
Stastie je stav mysle... Aby si bola stastna, tak musis mat rada samu seba a byt so sebou spokojna... Kolko dovolis inym k sebe, tak sa budu spravat...
Chlapa posli bud do pecka alebo ho inak uzemni (este to bude chciet trochu nacviku). Drzim palce, si uzasna, vies toho mega vela😉🥰
Ako už radia vyššie, nie je to žiaľ o tebe ale o tvojom “vydarenom” mužíkovi. Viem tiež zhruba tie veci, čo si vymenovala + vyrábam rôzne produkty, som kreatívna a zručná osôbka a celý život ma za to moja rodina a môj manžel vychvaľujú všade kde sa dá. Ja som bola vždy nesebavedomá, naozaj skôr utiahnutá a neverila som si, ale práve ľudia okolo mňa mi pomohli, že si dokážem vážiť sama seba a všetko to čo dokážem, pretože toho je naozaj veľa!🙂
Ty si na tom určite rovnako, akurát pri sebe nemáš tých správnych ľudí.
A čo znamená pre teba šťastie - byť šťastná? Čo si pod tým predstavuješ? Si veľmi šikovná, praktická žena. Máš manžela, deti. Pomerne si mladá, dúfam že aj zdravá. Nespomínaš zamestnanie, ale snáď nie si chudobná. Čo ti chýba ku šťastiu?
Co za imbecila povie zene, ktora tolko veci zvlada, ze nic nevie? Si sikovna, techncky zdatna, pracovita. Ked toto niekto nevidi, tak chyba je na jeho strane.
Ži pre seba a nie pre iných,čo iný majú s tvojím šťastím
Neviem ti odpovedat na tvoje otazky ale wow. Si brutalne sikovna a chcem byt tvoja kamoska.
Na čo žiarliš? Prečo máš pocit, že zlyhávaš? Si šikovná. Veľa si si prežila a manžela máš takého, lebo to všetko čo si si prežila Ti asi ani nedovolilo najsť si iného. Ak chodíš k psychológovi, tak by to malo pomáhať aj na to "ako byť šťastná". Tu Ti to nikto nenapíše. Pomoc hľadaj u psychologičky. A keď nepomáha, tak si nájdi inú.
Nemyslel to tak, že nemáš prácu?
Prácu nemám, pretože sa starám-opatrujem matku-dostávam opatrovateľský príspevok vo výške čistej minimálnej mzdy. Viac ako minimálnu mzdu bohužiaľ ani nezarobím, pretože nemám žiadnu školu len učňovku. Ale prácu si hľadám, pretože chcem ukončiť opatrovanie. Psychicky to nezvládam. Pred opatrovaním matky som mala 4 roky živnosť na výrobu a predaj bižutérie.
dost sa viem do tvojej situacie vzit😔...jediny tvoj problem je, ze si obklopena nedobrymi ludmi a si prilis dobra-to je zla kombinacia...tazko sa radi,ked tam mas male deti..lebo jedine riesenie by bolo odist od matky, muza,nadychnut sa a zit,hoci aj za minimalnu mzdu-ale po svojom, a zacat pracovat na uvedomovani si svojej hodnoty a tom, ze nemusis byt na nicom zavisla od inych ludi,ani na ich posudzovani...musis si naucit dupnut si nohou,postavit sa za seba, neospravedlnovat sa a sebavedomo ukazat druhym,v com su oni zli..musis viac zobrat zivot a svoje stastie do svojich ruka a viac sa venovat sebe a nie sa snazit zapacit inym,specialne nie tym,ktori to neocenia...zena nema byt muzova sluzka..staras sa navyse o deti,ktore su aj jeho!...staci jedna blba poznamka denne-a je to ako jed,ktory ta pomaly otravuje..stacilo by nejaky cas byt bez toho jedu-a hned by si "ozivla"...preco do riti mas chodit ty k psychologicke a nie tvoja matka alebo tvoj zakomplexovany muz? a ty,TY? ublizujes druhym?!? vidis co s tebou robia?😠...drzim palce nech sa ti podari najst cestu...len to chce nabrat odvahu🍀...
V mojich ociach zvladas obdivuhodne veci.
Ja ti chcem napísať, že máš moj velky obdiv, čo všetko dokážeš a ešte väčší obdiv máš zato, že opatrujes matku, ktorá ťa od detstva psychicky a fyzicky týrala. Si silná žena, a tiež si myslím, že budes ešte silnejšia a voľnejšia keď nezostaneš s mužom, ktorý po tebe dupe. Viem, že to nie je určite ľahke odísť a byt sama a vsetko zvládať, ale zvládla si už veľa, tak dáš aj toto.
Si skvelá👍🙂. Nikto neocení tvoje schopnosti doma, pretože ich "nevidia". Je pre nich samozrejmosťou, že sa ty postaráš, - stačilo by napríklad aby si akútne bola na pár dní v nemocnici a hneď by zistili, že im chýba "neviditeľná žena". Že nie je nakúpené, navarené, poopatrovane, vyprate... atď.
Mame vybav DSS, a ty si urob kurz na získanie zručností ktoré ťa uživia🙂. Alebo choď do práce, kde tvoju prácu ocenia hoci aj za nizku mzdu - každá práca má svoju hodnotu.
Vieš toho dosť. staranie sa za cenu príjmu a nezávislosti o matku, ktorá ti robila to čo píšeš vyvolala vo mne všelijaké pocity. Nemáš súrodencov, ktorí by to prevzali? Možno to by urobilo rozdiel v tvojom živote. Sme v podobnom veku, nejak polovica života možno za nami a snáď nie aj viac. Musíš to zmeniť teraz!
Dobrý začiatok sa spýtať tu a určite sú o tom aj knižky a príbehy všelijakých ľudí na internete. Možno by si sa s niektorým vedela stotožniť, čo by ta nakoplo.
Čo mne dodáva sebavedomie: fakt, že si život viem riadiť absolútne sama bez muža teda nezávislosť, dobre vykonaná práca, keď majú deti nejaký úspech (a za tým moja práca) a aj také banalitky, ako postava na štíhlej / športovej strane, veci, ktoré viem a keď sa naučím niečo nové, keď pochopím novú súvislosť, keď nejakým spôsobom rastiem, keď rozumiem niečo nové v cudzom jazyku… možno ta niečo z toho inšpiruje
Akoze z tych veci so si vymenovala viem len aranzovat(ako tak), varit a soferovat - to viem vyborne😄 cize tak ubohu tretinu z toho co ty!😄 a muz ma nosi na rukach. Chybq nieje v TEBE ale v NOM. Zial vela zien co mali zle detstvo si najdu nedobreho manzela:( Urcite ai super zena, z toho co pises velmi sikovna, nedaj sa! Kazde rano led vstanes pozri sa do zrkadla a povedz si som super, som sikovna, som hodna viac!
Kedy ti muz zacal hovorit take veci? Odkial mate kravske mlieko? Kde muz robi? Ake mas velke deti a ako vychadzaju s tebou a ich otcom?
@poppy22 dobre si to napísala. Máš pravdu. Môj život je len v mojich rukách.. Lenže ja neviem ako sa z neho tešiť. Neviem ako sa odosobniť od všetkých, ktorí mi tvrdia, že musím hoci nechcem. Ja som proste tak zdeptaná, že radšej urobím čo odo mňa iní chcú, než počúvať tie ich reči. Teda ja som presne tá, ktorá sedí ticho a šúcha nohami.
@zuzanaete ale nie.. Vodičák som si napríklad urobila, pretože som veľmi túžila mať ho - aby som bola samostatná, lenže strašne som sa bála.. Niekoľko krát som žiadosť chcela stiahnuť, no inštruktorka mi to nedovolila a vodičák som si urobila. Mám ho rok a ďalej ako u mamy (chodím k nej, opatrovateľský mi bol uznaný na 8-12 hodín, nie 24) som nebola, pretože mám strach. Takže skôr som mala napísať, že mám vodičák, nie, že viem šoférovať, keď si to tak uvedomím..
@vandica nemyslím si, že som silná. Práve preto, lebo som pristúpila na jej tlak.. Opatrujem ju už 14 mesiacov, v marci minulého roka som tu písala práve kvôli nej, dá sa povedať, že 99% komentujúcich mi radilo odísť... A ja som stále tam. Keby som bola silná, zodvihnem hrdo hlavu a idem preč.
@lonely66 nechcem sa manžela zastávať, ale myslím, že by bol iný, keby mal mamu. Tá jeho umrela keď mal 4 roky. Pochádzal z 11 súrodencov a dá sa povedať, že ho viacmenej vychovala ulica.
@pinkgirl ďakujem pekne.. Kurz by som si urobila túžim si urobiť nrchtársky kurz, bohužiaľ nie sú financie. Áno mám mesačný "príjem" cca 800 eur, lenže poplatím deťom školy, natankujem, urobím väčší nákup, pár eur odložím a je po peniazoch..
@bluka2 mám súrodencov. Najstaršia sestra býva s matkou - má paranoidnu schizofréniu (sestra), mladší brat býva v Bratislave (teda takmer na opačnom konci Slovenska) a pracuje po celom svete. A najmladšia sestra je v sociálnom zariadení, pretože sa nevie postarať sama o seba, nieto o mamu.. Deti mám šikovné a som na ne, na všetky hrdá ❤️ čo sa takej banality ako je štíhla postava týka, tak ja mám od štíhlosti veľmi ďaleko. Snažím sa pracovať aj na tom, ale zlyhávam..
@eva8 nepamätám si presne, ale je to už niekoľko rokov a áno hovoril mi to aj v čase kým sme neboli manželia. Viem čo mi mnohé z vás teraz napíšu, som si toho vedomá.. Mlieko kupujeme v mliekomate. Muž je ID a po zime chodí na brigády. On je šikovný, vie mnoho vecí urobiť, ale stabilnú prácu nemá. Deti mám ni6, dvaja sú už dospeláci, ale ešte študujú. Jeden z nich tento rok končí, a dve deti sú maloleté, najmladšia má 7 rokov. Vzťah máme.. No vzhľadom na to, akú máme ako rodičia minulosť, za seba poviem, že som sa ich snažila vychovať a dať im lásky viac ako mne moji rodičia, deti to, že ich ľúbim vedia. Čo sa vzťahu medzi mnou a deťmi týka - môžem povedať len za seba, že máme dobrý vzťah.
Si vyborna mamka, aj zienka. Muz, ako id sa mozno citi menejcenne, vekom, ked prehodnocuje svoj zivot, sa jeho frustracia zvysuje. On si uvedomuje, ze si uzasna, ty si cenis, co si sa od neho naucila. Nedaj si vziat aj zvysok sebavedomia. Aj manzela skus podporit, mozno tym ziskas viac sil. Mas byt na co = na seba, hrda. Aj si uvedomujes, co vies 🙂 Ja som bola zdeptana ex, pretoze som to dovolila. Nech ta drzi stastie deti, ktore im vlastne vytvaras. To je tvoje stastie. A sila, ktoru mas, ze sa staras aj o mamu. Odpust, skus sa tesit z toho, co si dokazala. Dokazala si toho velmi vela. Neopustaj sa, pretoze este mas toho vela pred sebou. Tazko je byt na seba hrdou, ked najblizsi to nevidia. Ale deti to vidia. Aj okolie. Tak sa tes z toho, co mas - deti, zatial zarobok, mate kde byvat, jezt, lasku medzi sebou, aj ked mas mamu a muza takych aki su. Mas velke srdce, to je najvacsi dar a ver mi, deti ti vratia, co si do nich vlozila. Ty to vies. A bud stastna z ich uspechov, pretoze je to aj tvoj uspech ❤️❤️❤️
Si schopna zena a posobis velmi sympaticky. Obmedzuje ta tvoje detstvo a z neho vziduci nedostatok sebavedomia. Pokial na nom zapracujes, a vydupes si to doma aj v najblizsich vztahoch, uz ta nikto deptat nebude, pretoze si to nedovolia. Musis vidiet svoju ozajstnu hodnotu, aby ju videli aj ini 🙂 a muza posli na prevychovu ku mne🤣 aby videl, ako sa nic nerobi, ked sa nechce
@eva8 ďakujem, ale myslím, že to nemôžeš tvrdiť, keďže ma/nás nepoznáš.. Ja som si vedomá svojich chýb, ale všetky pramenia v tom, že si absolútne neverím. Ani ako žena, matka či manželka. Vieš, môj život je omnoho ťažší než som to tu popísala a ja sa v tom všetkom topím. Potrebujem aby mi niekto povedal svoj názor na všetko čo sa v mojom živote udialo a podal mi pomyselnú slamku.. Nenachádzam pochopenie ani u psychologičky. Takže som zdeptaná životom. A ja neviem čo robiť, lebo žijem v tom že som niktoš,ktorý nikdy nič nedokáže.
@majlo1234 ďakujem, kiež by som vedela ako zapracovať na sebavedomí, ktoré nemám.. Premýšľala som nad tým, že si urobím školu, nech si neprídem ako také tupelo, lenže neviem akú a brzdia ma aj financie... S manželom je to trošku na dlhšie.. Som bezradná 🤷♀️
Citis sa ako niktos, lebo ti to niekto vsugeroval. Skutocny niktos sa nestara o svoju matku, iba ak by to len robil kvoli peniazom a popri tej starostlivosti jej zamerne ublizoval.
Bola som zdeptana, bola mi vzata moja identita, citila som sa ako uplna nula. Z roznych dovodov. Ty to mas horsie, pretoze u teba to bolo od detstva. Aj ked si myslis, ze si spravila nieco zle a si nemozna, objektivne ti pisem, na zaklade vymenovania co vies a co robis, nie si nula, nie si niktos.
Pritom ti uplne verim, ze sa tak citis, ze mas taky pocit zo seba. Ale uz len to, ze tvoje dospele deti studuju je dokaz, ze je to aj tvojpu zasluhou, bola si pri tom, ked rastli, porodila si ich. O dar sa staras.
@eva8 máš pravdu a ja to viem. Lenže ako svoj mozog "preprogramovať" na si niekto? Mala som živnosť ako som vyššie spomínala a milovala som svoju prácu. Ľudia boli mojimi výrobkami nadšení a mňa tešili tie správy, v ktorých mi písali, že v živote nič krajšie nevideli. Že toľko emócie, ktorú dokážem do jedného diela vložiť ja, nedokáže dať do svojej práce snáď nikto. Ešte teraz sa mi tlačia slzy radosti a nadšenia do očí, keď to píšem. Bohužiaľ potom sa stalo, že mama ochorela a fakt mi povedali, že sa máme pripraviť na najhoršie. A mne sa zrútil svet, pretože hoci to nebola mama, akú by som si priala, v kútiku - naozaj v malinkom kútiku to je moja mama, ale viac som sa snáď bála, že nebudem mať z čoho platiť pohreb a kto sa postará o sestru s ktorou mama býva. Veľmi naivne som si myslela, že to, že doslova utiekla hrobárovi z lopaty z nej urobí iného človeka.. Bohužiaľ, veľmi som sa mýlila. A áno teraz ju opatrujem viacmenej kvôli peniazom...
Ja viem, čo všetko dokážem, lenže viem aj to čo nedokážem.. Napríklad nedokážem zavariť uhirky, ktoré by nám chutili. A to, a vlas nielen to mi muž vyčíta.. On ako keby prehliadal čo viem a vyčíta mi čo neviem a to ma zraňuje a snažím sa to napraviť, ale nie vždy sa to dá a ja tým trpím.
Mrzí ma čím si si prešla, vidím však, že si našla v sebe silu a žiješ ďalej a ja verím, že už je v rámci možností všetko v tvojom živote fajn. Prajem ti aby si bola šťastná ❤️ úprimne 🙂
Precitaj si knihu Vnutorna sloboda. ;)
Pamätám si tvoj príbeh z inej témy. Ak nemáš psych. oporu v psychologičke, tak ju zmeň. Máš to ťažké, lebo opatrovanie je na dlhú dobu a psychicky ťa to deptá. Ak by ti v tvojej situácii pomohlo oblečenie pre dcérku, napíš mi IP a jej veľkosť. Prajem veľa trpezlivosti. ❤
Zbav sa muža, ten tá brzdí 😌