Chodíme spolu niečo vyše 4 rokov. Čakáme spolu dieťa. Po narodení dieťaťa, keď sa zhon z dieťaťa ukľudní, som ju plánoval požiadať o ruku. Všetci nás brali ako dokonalý pár.
Ale...
Počas celého vzťahu sa nezmienila o svojej minulosti ani raz. Nikdy mi to nevadilo, veď každý máme svoju minulosť a pomyslel som si, že možno mala len nejaký smutný rozchod na ktorý chce zabudnúť. Ale pred pár týždňami sme sa rozprávali o rozchode jej sestry a spomenula že mala "jedného takého toxického ex". To mi dlho nedovolilo nad ničím iným rozmýšľať. Dúfal som, že ma to prejde. Že je to len krátkodobá žiarlivosť. Dosť dlho som to v sebe dusil, lebo som jej nechcel sťažiť tehotenstvo. Ale neprešlo ma to. Predsa len budeme zviazaní na celý život, tak mi to nedalo. Tak som sa jej na to spýtal. Čakal som že povie že mala možno jedného/dvoch bývalých. Ale odpoveď čo som dostal som teda nečakal. Priznala sa mi, že mala prvý vzťah z lásky a potom už len viac-menej fyzické. A nie zrovna málo.
Prečo som to nečakal? Vždy sa mi vykresľovala ako dobré dievča. Že sa modlí. Že na strednej bola bifľoška čo nechodila na párty. Že sa jej páči, keď žena zostane verná mužovi aj po jeho smrti. Že sa jej páči ako sa kedysi ženy zahaľovali aby svoju intimitu ukazovali iba svojim mužom. Nikdy nenosila nejaké vyzývavé oblečenie. Proste nebol na to žiadny náznak.
Čo sa týka mojej minulosti. Moja mama nenávidela mužov frajeríkov, čo zneužívajú ženy. A dosť nám (jej deťom) to dávala na javo. A tak som sa vždy snažil správať k ženám úctivo. Keď som nejaké dievča spoznával, tak som si vždy najprv dobre rozmyslel, či to dievča naozaj milujem alebo nie som iba nadržaný, a či by som si vedel s takým dievčaťom predstaviť život. A áno, stretol som aj také, ktoré som miloval, ale ony zase nechceli mňa. Ale aj naopak, že sa mi priznali že ma milujú ale ja som im to neopätoval, tak som to skončil skôr, aby som ich náhodou nezneužil. Inými slovami, priateľka je moja jediná, s ktorou som bol. Možno aj preto to nesiem tak zle. Že som mal mať nejakú ženu iba na sex. Ale to nie som ja. Tak ma nevychovali.
Viem, že nie je racionálne, aby mi to vadilo. Veď ma vtedy ani nepoznala. Nikdy ma nepodviedla. Vždy bola dobrá žena. Napriek tomu ma strašne bolí srdce, nemôžem spať a myslieť na nič iné. Čo ak mi tají ešte niečo ďalšie? Snažím sa myslieť na to dobré, čo sme zažili a čo zažijeme s našim budúcim dieťaťom. Veľmi sa naň teším. A nechcem aby vnímalo, že by som jeho mame mal niečo za zlé.
Prosím poraďte mi, ako sa cez túto moju detinskosť preniesť.
Ďakujem
@samysk95 po štyroch rokoch už vieš, s kým si. Nemal si sa pýtať na veci, na ktoré si nechcel počuť pravdivú odpoveď a ona si myslela, že sa ti môže zdôveriť. Je možné, že veľa z tých vzťahov teraz ľutuje a vidí, že jej nič nedali. Veci o bývalých majú zostať v minulosti, pokiaľ z tých vzťahov nie sú deti. Čo ti na to povedať?
A keď už si na tej morálnej výške a zvrchu pozeráš na priateľku, prečo si ju už dávno nepožiadal o ruku a otehotnela s tebou a žijete "v hriechu"?
Ale ona je "dobré dievča". Má názory, ktoré sú ti sympatické, zdieľate ich obaja, aj keď život sa jej v realite vyvíjal inak. Podľa mňa je pre dlhodobý vzťah horšie, keď sa partneri nezhodnú v názoroch a hodnotách. Ona ich má ako ty, len život je zložitý a pre niečo konala ako konala.
@samysk95 dolezite je co je teraz, ci ta nepodviedla, ci jej mozes verit. Kazdy mame nejaku minulost, ktoru nezmenime. Btw z tvojho prvotneho opisu som cakala ze bola nejaka slapka nie ze mala viac vztahov 😀 A presne ak si taky dobre vychovany a spravas sa k zenam uctivo ako je mozne ze mas tehotnu priatelku a nie manzelku?
Inac snaz si to vyriesit a upratat si v hlave, lebo s takymito myslienkami mas nasliapnute na slusne ziarlivostne psycho sceny.
Budeš ženu trestať za niečo, čo zmeniť nemôže?
Ona nevedela, že ťa jedného dňa stretne a že budete spolu žiť.
Neoklamala ťa. Povedala pravdu.
Každopádne, je tehotná. Teraz naozaj prosím nerieš svoje myšlienky, nakoľko v tehotenstve všetko čo zažije ona, prežíva aj bábätko.
Poznáš ju dosť dlho na to, aby si si uvedomil, ako sa ti páči ako človek.
Urobil si jej dieťa, a ešte ani jej manželom nie si...
(Btw. Toto je zase u mna no go, neexistuje, že by bol môj partner taky, že by som čakala dieťa a bola by slobodná - právne. To je hanba pre mňa ako pre ženu).
Buď sa budeš zozierat v myšlienkach, alebo pochopíš, že nie je dôležité byť prvý, ale byť posledný.
No pokiaľ ťa bude žiarlivost, alebo prestavy ovplyvniovat a budeš meniť svoje správanie k nej, tak si pokazís nie len vzťah ale aj rodinu.
Nemôžeš ženu, ktorá ide dať tvojmu dieťaťu život trápiť, alebo zrušiť svadbu, len pre minulosť.
Ideš byť otec, tak sa tak spávaj. Máš zodpovednost za svoju rodinu a za šťastie vašej rodiny.
Všetko je to o nastavení v tvojej hlave.
A pre mňa je vždy dôležitejšia budúcnosť, než minulosť
Ja som to pochopila podľa nadpisu, ze robila niekde v eskorte, alebo niečo podobné. Mala teda viac sexuálnych partnerov, a tebe to vadí?
Minulosť sa nedá zmeniť, podstatne je, aká je teraz a aký máte vzťah spolu
@3petka on jej závidí a nedá mu to spať. Och. Keby radšej bol rád, že má dobrú ženu, ktorá chce iba jeho a on chce iba ju.
On nemoze kvoli tomu spat no mna urve docista😀🤌 a ty si sa s kolkymi vychrapal pred nou ked ta z toho boli "srdce"?
Nemám problém tak si ho vyrobím, no nie? 🤭
@liliputka2131 Píše, že je jeho jediná. 🤌
@h2 neviem ci tomu verim ze nikoho nemal
@liliputka2131 Napísal to tak. Prečo by klamal? Ja si skôr myslím, že ak on nemal nikoho, tak tých "nie zrovna málo", čo mala ona, bude možno tak 5.
@h2 tiez ma napadlo take cislo ze tak max 5
Jemine….toto keby môj priateľ riešil tak už je dávno ex. Nechápem fakt. Keby mala aj 45 ľudí pred tebou tak to zmenilo nejako jej hodnotu ako človeka? Je menej slušná? Menej správna partnerka alebo matka pre dieťa? Alebo tebe vadí, že si sa pred ňou nedostatočne vybláznil v porovnani s ňou? Nabudúce sa radšej nepýtaj keď to potom nevieš spracovat a robíš drámu…
A preto minulosť by sa riešiť nemala, ja ju s nikým už nerozoberam, raz som to spravila, tiež zo mňa ťahal čo mohol, zdôverila som sa a potom som to mala denne na tanieri. Ale som za to rada, prsteň som mu vrátila, žiť s takým človekom by som nevedela.
Minulosť sa s nami nesie,či chceme,či nie. A hovoriť o nej aspoň do určitej miery by sa malo aj vo vzťahoch.
Každý sme nastavený inak,čiže aj tu platí, čo vadí mne,nemusí vadiť inému.
Nerozumiem,prečo sa ľudia medzi sebou otvorené nerozprávajú,predišli by mnohým trápeniam.
Autor,porozprávajte-rozpravsjte sa,veď máte byt spolu celý život,máte sa poznať. Možno zistís,že to vôbec nie je také zle,ako si vo fantázii stavias. A podstatná vec je,ako sa priatelka správa teraz.
No a zase až tak nemoralizuj,lebo ako čítam,stále je to iba priatelka,ktorá čaká dieťa. Nemala by byť už manželkou podľa tvojich zásad?nejako s poziadaim o ruku a kde ešte svadbou meškaš.
....a keď ti na Tom tak záležalo tak si to mal riešiť pred tými 4 rokmi keď ste sa dali dokopy alebo aspoň predtým ako ste mali dieta
..
A to že mal niekto viac partnerov neznamená že je zlý človek...len nenatrafil má toho pravého/pravú...a máloktorý pár je kompatibilný v počte sexuálnych partnerov...
Neznic si rodinu pre minulosť ktorú nedokážeš zmenit
@samysk95 počuj...rozpísal si sa ako ti záležalo aby si našiel dobre dievča , ktoré aj miluješ a blabla a potom akože si ani neoveril koľkých mala? Ved to veľa napovedá. Po 4 rokoch to zistiť? Toto patrí medzi prvé otázky pokiaľ hľadáš ozaj partnera na vzťah a nie sex.
Nuž a tými jrj hláškami aby vyzerala ako svatica to vlastne bolo z vypocitavosti. Véd to bolo jasné, ze raz sa to dozvieš . Ja by som to nepredychala ale ja som si dávala pozor a mam len jedného sex.partnera.
Ovšem nepíšeš koľko ich mala.
@samysk95 Skus sa na to pozriet trochu inac. Preco asi mala tych dalsich bez lasky? Podla mna sa tak popalila na to prvom, ze nejaky cas muzom nedoverovala, bola zranena, vtedy clovek robi kadeco. Mozno mala aj sebavedomie v blizkosti nuly, su chlapi, co vedia zenu poriadne zdeptat. Teraz ma teba, je rada, ze sa konecne nasiel niekto, komu veri, alebo ze sa ona sama pozviechala a ma to uz za sebou. Proste skus zapojit empatiu.
A tiez mozno porozmyslaj, preco ta to az tak zoziera. Cize skus sa zamerat na pochopenie vas oboch.
Ste spolu 4 roky. Čakáte bábo. A ty ju teraz ideš trestať za niečo, s čím sa ti úprimne zdôverila? Však nebola prostitútka, len žila. Ona je tá zlá, lebo ty si videl len jednu fifinu? Tak nehnevaj sa, ale ak budeš takto rozmýšlať, tento vzťah nemá budúcnosť. Mal si si vybrať nejakú pannu a mohol si mať nepoškvrnenú.
Dobre teda, ako píšete, vzchopím sa a nebudem ju deptať, to by som chcel ako posledné aby dieťa malo z toho zle.
Dieťa je neplánované, používali sme ochranu.
Asi na mňa len dopadol stres zo zmien a potreboval som trochu prefackať.
Nebojte, urobím správnu vec a povyšovať sa tiež nebudem.
Ďakujem za slušné odpovede
@samysk95 inak ti napíšem môj pohľad na to, čo teraz robíš ty. Ste štyri roky spolu a ty si sa nerozkýval. Mne by teda ohromne vadilo, mať dieťa s priateľom. Aká je to úctivosť voči nej? Urobil si z nej slobodnú matku, ako sa to zhoduje s tvojimi hodnotami?
Škoda, že ste tú zbytočnú debatu nemali skôr. Ona si mohla nájsť iného a ty pannu.
@samysk95 to je jedno, či je dieťa plánované alebo nie. Mali ste sex mimo manželstva. Ak by ti tak záležalo na predmanzelskej čistote, tak by ste buď čakali do svadby, alebo by ste mali túto otázku spoločne vyriešenú a prediskutovali to z každej strany (od prvých stretnutí by si vedel či mala a aké mala vzťahy, to isté ona o tebe). Tebe to vtedy evidentne nevadilo, až teraz keď ti došlo, že spolu ostanete aj kvôli dieťaťu a rád by si mal ženu, ktorá predtým nemala iných..ale na to už je neskoro.
Ako sa píše...
Zlé a nečisté sú pre zlých a nečistých, a zlí a nečistí sú pre zlé a nečisté, a dobré a čisté sú pre dobrých a čistých, a dobrí a čistí sú pre dobré a čisté.. (Korán, 24:26)
Vezmite sa čo najskôr a žite dobre. Minulosť už nezmeníte. Ale budúcnosť idete budovať, tak nech sa vám to nepodpíše do vzťahu. Otvorene sa o nej porozprávajte a potom už neriešte. Aj ona nech pozná tu tvoju, aj ty tu jej. Porozprávajte sa aj o tom, ak vás to raní. Je to dôležité pre budovanie dôvery dobuducna.
Držím palce nech vám to vyjde.
S koľkými mužmi spala? Ak ich bolo menej ako 100, nerieš.
Dr e ti? Každý máme minulosť. Dôležité je snáď, čo robí teraz, keď ste par.