1,5 ročná nechce papať

vika_sp
19. sep 2018

Ahojte, prosím vas o rady lebo ja si už neviem čo si počať :(
Dcérka ma 1,5 roka a od zavádzania príkmov sa trápime s papaním, nikdy o jedlo nejavila záujem, boli obdobia kedy pekne papala, ktoré netrvali dlho ale potom sme sa vrátili do starých kolají. Skusila som asi všetko, aj to s čim som nebola stozonená, ale nefunguje to. Nechce obsediet v stoličke, resp, velmi krátko, pri telke detto, pri nej je na tolko sustredená ze usta ani len neotvorí (TV pozeráme len ked sa snazime jesť). Musim za nou chodiť s miskou a lyzičkou. Nechce ochutnať nič nové, zje len cestoviny a suché zemiaky bez omáčky a niektoré polievky. Z ovocia len banány, červený melon a niekedy jablko/hrušku. Az ma srdce bolí, neraz som si poplakala.
Sme sledované u pediatričky, má nizku hladinu železa, berieme železo+vit. C, B komplex a probiotiká. Dnes jej predpísala nejaké nutri drinky s vysokou hladinou kilokalorii.
Prosím ak aj vy ste mali alebo máte nepapačov napíste mi ako sa snazite do nich niečo dostat, niečo aspon trošku zdravé, pre telo prospešné. Kamoška mi radila: davaj jej všetko nech sa jej roztiahne zaludok (spomenula to ked davala svojmu 2r. synovi hranolky). Nie som šialená biomatka ktorá fanaticky číta zloženia a etikety ale riadim sa zdravým sedliackym rozumom.

vektricka16
19. sep 2018

@vika_sp moja dcerka ma 18 mesiacov a tiez je slaby papkac...zacala jest prikrmy az od 8,5 mesiaca.Papala pekne chvilku a jak mala mat rok tak konec.Ostala chora a prestala jest..Jediny sposob aby nieco zjedla bolo ze manzel pestoval chodil po dome a ja som ju krmila.Tiez sme brali aj probiotika ale nepomahalo tak som ich vysadila.A teraz je to uz lepsie papame na posteli a pozerame videa a nieco musi mat v rukach musi byt niecim zaujata Nam aj zubky roba dost problemy ked jej idu :-/ Papame hlavne este mixnute bo tuhu stravu pozuje a vypluje:-/ nasej rezance chutia tie este prehltne 🙂

monikamama
19. sep 2018

Aj ja mam take problemy s mladsim synom . Ma 2 roky. Polievku zje len slizovu a rajcinovu pri TV. Druhy chod mame po spanku a to jedine s tabletom. Doteraz mu mixujem jedlo (obed) lebo akonahle zaciti nejaky kusok tak ho vypluje a skoncil jest. Viem ze to znie sialene ale ja pouzivam striekacku a tak ho krmim. Vsetko ine dokaze zjest normalne :rano kasu,jogurt,polievku,puding alebo pecivo ale hlavne jedlo nie. 😕

prevenar
19. sep 2018

...tu gebuzinu by som jej isto nedaval.

nechaj ju trochu vyhladnut, neverim , ze ti umrie od hladu v strede kuchyne. hlad je najlepsi kuchar.

rob jej smoothie - banan + ryzove mlieko / mandlove mlieko. ..a variacie cucoriedky, mango a pod.

natierky kde je zaklad zrele avokado .

ocistene ovocie / zelenina ..jablcka, mrkva a pod.

na nieco sa isto chyti 🙂

vika_sp
autor
19. sep 2018

@vektricka16 inak aj ja som premýšlala ze začnem od začiatku s mixovanou stravou ako s bábätkom, takto budem vediet aspon niečo zamaskovať a snad by to zjedla.
ako ste na tom ze pozerate pri jedení TV alebo videá? mne sa to nikdy nepáčilo a ani tearz sa mi to nepači ale uz si neviem rady
@monikamama

vika_sp
autor
19. sep 2018

@prevenar gebuzinu myslis nutri drinky ? smoothie teda vyskúsam, neviem či to bude mat uspech, pretoze v lete sme mali malinky zo zahradky, čerstve nechcela tak som jej mixla s mliekom (pre istotu aj precedila) a až raz sa napila
Nátierky u nas 0 bodov, všetko čo sa netrie na chlebík/pečivo je najvacsia zabava ako to šmýka medzi prstíkmi.

monikamama
19. sep 2018

@vika_sp ani mne sa to nepaci takto jest. Ja dufam ze raz budeme pekne vsetci za stolom bez tabletu. Ale ked mu ho nedam on neje. A jemu to nevadi ze neje . Vypyta si vecer a aj to, nie to co bolo naobed. Jemu vobec neprekaza hlad.

prevenar
19. sep 2018

@vika_sp ano ..tym som myslel nutri drinky. neverim ,ze to nejde bez toho. budes musiet hladat / skusat.

my sme nase dieta naucili ,ze si proste pytala ked bola hladna. ziadne pevne terminy / nutenie do jedla. ak nemala chut / hlad nejedla , ked si to rozmyslela, tak dostala najest. fungovalo to vyborne a nikdy sme nemali taketo problemy .

prevenar
19. sep 2018

@vika_sp ..plus je dolezite ako sa stravujete vy . dieta opakuje po rodicoch a chce jest to co vy. +/- . ak pravidelne nekonzumujete smootie , ovocie , zeleninu ..tak to bude odmietat aj dieta ako neznamu vec.

kittykat22
19. sep 2018

@vika_sp Ahoj, mali sme ten istý problém so synom. Nehcel jesť. Odmietal všetko reval, vyberal a zelenina ani počuť, nejaké 2 druhy ovocia, a inak problém na čo pozrieť. V tomto období som robila aj 2 jedlá na obed. Z pohľadu mojich kamarátok som bola šibnutá lebo keď bude hladný tak zje. Ale on dokázal ísť týždne s minimom, a to by teda nešlo. Pediatrička povedala, že kým stabilne priberá, tak to je v poriadku a máme skúsať - trpelizvo skúšať, aj tak nám nič iné nezostáva. Pomohlo mi pri polievke - dávať slamku. Hurá zabáva, vypil polievku. Alebo vypil z misky, alebo lízal ako havko. Hocičo, len aby bola niekedy zábava. Nerobili sme to denne. Druhé jedlo sme rozdeľovali. Samostatne maso, samostatne omáčka a príloha - všetko na jednom tanieri - ale vedľa seba, nie na sebe. Nedotýkali sa veci a čisté zjedol, keď ostatné nechcel, tak sme to neriešili. Obyčajne zjedol len maso alebo prílohu. Nechali sme ho tak, aspoň niečo zjedol. Pri desiatach často zjedol šunku z chleba a maslo s chlebom nechal. Toto robil pol roka. Zeleninu vyhadzoval z taniera, z polievky na okraj taniera, z toho to zhodil na stol a odsunul pol metra do stredu stola, kam tie jeho male ruky dociahli. Mala som 100 chuti vyletiet do povetria od zlosti ked to robil. Jedli sme vždy s ním, nenahradzovali jedlo sladkosťami alebo dostával kinder mliečny rez alebo jablko na desiatu, to sme mu neodopierali. Normálne sme viedli jedálniček. Zeleninu začal jesť v 3 rokoch v polievke v 4.5 rokoch normálne surovú. Mal ju denne na tanieri, a aj tak mu to trvalo roky. Kúpili sme Sanostol v lekárni raz, keď nejedol 8 týždnov - to nám veľmi pomohlo. Je to plné B vitamínu, tak to bolo super. Pekne sa rozjedol. Vyplatila sa mi trpezlivosť pretože má 6 a zje takmer všetko, je zdravý a nemáme s ním problém. Inak obľubené jedlá boli cestoviny a bolonská omáčka, halušky s maslom, polievka mrkvová s krupicovými haluškami, biely čistý rohlík a na ňom šunka, čisté cestoviny, čistá šunka, losos pečený na slaninke.

lusyc
19. sep 2018

Aj ja som z jedenia mojej 19 mesačnej na prášky. Nechce od malička, ani kojit sa nechcela. Aj s odsatym mliekom vo fľaši bol problém. Príkrmy od 6. mesiacov, čistá hrôza. Svetlé obdobia máva u babky, vtedy aj priberie. Inak je to každodenne trapenie. Na 8,5 kg sme tiez dostali nutridrinky, ale to tiez nie je výhra, neviem ako ju potom naucim ine jest a ani jej nechutia. Teraz po chorobe zas schudla. Varím, co ma rada, ale vacsinou nepochodim. Takze palacinky, lievance, tvarohove knedlicky s ovocim, fašírku, prazenicu, parky, slaninu a samozrejme hranolky. Obcas zje masovy vývar so zeleninou a cestovinou a obcas dusene maso na cesnaku s ryžou alebo tarhonou, zemiaky nechce. Ovocie na desiatu a na olovrant si sama vypyta. Niekedy za cely den nezje nic, len pol litra mlieka vypije. Zistila som, ze nechce byt krmena, takze presnidavky a jogurty asi u nas skoncili. Chce si sama davat do pusy. Televizor a tablet zatial odmietam pouzivat. Ale rada sa s niečím hrá, uz ked musi sediet v sedacke.

vektricka16
19. sep 2018

@vika_sp ani mne sa to nepaci ale som rada ze aspon nieco spapa kedze v stolicke vobec nic nejze. Posadim ju na gauc alebo postel a Pustim jej video ( spievankovo smejko a tanculienka...) dam jej nieco do ruky neaku hracku alebo nieco z kuchyne a vypravam jej co pozerame co tam robia a krmim ju popritom. Chlebik rozek sunku parku a hocico mi len pozuje a vypluje.Pyre to vobec nechce a aspon cestoviny na male kusky pokrajam a ze stavu zje alebo trosku tarhone a ryze ale vela stavy a par zrniecok len tej ryze a tarhone. U nas neplatilo ze hlad ju donuti vobec.

skatulienka_sk
19. sep 2018

@vika_sp zažila som to, dokonca mi odmietala aj piť, za celý deň som do nej dostala cca 1 deci vody (lyžička, štamperlík, striekačka), ovocie žiadne, potom sme dostali črevnú virózu, odvodnila sa tak, že sme skončili na infúzkach (to mala cca 20 mesiacov), tam pochopila, že piť musí. Jedlo som jej ponúkala rôzne, ale nenaliehala, nechala som na stole išla okolo, ponúkla som a tak. Čo sa vtedy povyhadzovalo jedla (neznášam to, ale tiež som to nemohla dojedať, lebo by som bola ako prasiatko), postupne si našla zopár svojich jedál, ktoré ju po čase znova omrzeli, znova sme hľadali ďalšie a podobne. Už má 9 rokov a doteraz je jej jedálniček veľmi obmedzený. Chutnať nové veci ani za svet.

vika_sp
autor
19. sep 2018

@prevenar som uprimne rada ze vam to takto fungovalo, ale u nas bohuzial nie, mojej dcérke naozaj nevadí ked cely den nezjde nič. My sa stravujeme tak normálne by som povedala, nevyprážame, jeme ovocie a zeleninu. Ked si manzel dá napr. pepsi, ja nejakú sladkosť tak vzdy tak aby to malá nevidela. No na nu neplatí robiť chútky, ze aké je to mnam mnam a hmmm-kať, alebo jesť pred nou, ona nás začne ešte krmiť namiesto toho aby to ochutnala sama.

vika_sp
autor
19. sep 2018

@kittykat22 dakujem za tipy a rady, určite to postupne všetko vyskúšam, mozno niečo na nu nejaký čas bude platit. A obdivujem ťa za trzpezlivosť, mne už raz rupli nervy a hrozne si to vyčítam. Ten Sanostol .... neviem či jej ho môzem nasadiť ked uz berieme B-komplex. To by som sa radsej asi musela opytat našej pediatričky.

vika_sp
autor
19. sep 2018

@lusyc moja ma 8,8 kg a rovných 80 cm, všeeetko je jej velké, neviem čo jej mam napr. kupiť aby to z nej neletelo. Co sa týka toho jedenia sama, ja som moju nechala, nech sa zadžabe kolko chce, to je najmenej, vsak operiem, hlavne nech niečo zje a mozno ju to časom začne baviť, skôr či neskôr nas to čaka ze sa budu chciet učiť samostatne jesť. Z jogurtu aspon dačo zje ale polievky vylieva.

vika_sp
autor
19. sep 2018

@skatulienka_sk toho sa aj ja bojim ze ked boh chrán ochorie tak zas schudne. To ze si mala takmer stale jedlo na stole nemala pocit ze stale "musí" jesť ? Potom nie su ziadne ranajky, desiata, obed, olovrant a večera, či ?

kittykat22
19. sep 2018

@vika_sp nie nemiesala by som to. Skus ten sanostol bez vitaminu B - je to to iste. Inak nerob si iluzie ze som to robila cely cas s usmevom na tvari. Keby som mala spocitat momenty krizy a zufalstva tak som tu do zajtrajsieho rana 😀 Za seba ti mozem poradit, nevykasli sa na to, skusaj a ono to pojde.

lusyc
19. sep 2018

@vika_sp ved ja do tej mojej štopem naco je ochotna otvorit ústa a aj prehltnúť. Ked chce slaninu, hranolku, dostane, hoci som sa dušovala, ze take jest moje decko nebude. A aha, sa teším, ze daco zje. Dnes za cely den polka maleho jablka, jedna palacinka, tretina bananu a 350 ml mlieka. K tomu par hltov vody. A vysmiata, soplava obehala cely dvor.

brankova
20. sep 2018

Ahoj, tiez viem o com pises. Ked sme zacinali prikrmy v polroku ochorel a odmietal jest a do 10 mesiacov bol iba na mlieku... Mixovala som mu snad do dvoch rokov. Maso zacal jest az teraz... Myslim, ze rada tvojej kamosky je dobra. Ide o to, aby sa jej roztiahol zaludok. Ani tie nutridrinky by som nezatracovala. Potrebuje pribrat a rast a to je hlavne na preklenutie obdobia, ked nechce jest. Ja som mojmu davala nutridrink pred spanim, aby ho to nezasytilo pocas dna. A zaberalo nam: teple polievky najprv mierne sladene s cestovinou, ktoru si sam daval do pusy, tepla knedla na malilinke kusky a mrkvova omacka, krmenie z prsta🙂 , krmenie vo vani, krmenie hraciek, vzdy pauza od jedla hodina a pol, hoci zjedol malinko, jedenie v restike zabralo na ochutnanie novych jedal, behanie za psom nas naucilo jest maso. Vyskusaj aj rybi olej pre deti, v lekarni maju s ovocnou prichutou, myslim, ze aj to nam zabralo. Este vela fint mam...😀 Hlavne nenutit a pomaly to pojde.

skatulienka_sk
20. sep 2018

@vika_sp to jedlo som nemala non stop na stole, ale ak nechcela, nebrala som ho hneď preč, nechala som ho tam ešte asi hodinku a priebežne núkala, medzitým stále nakrájané ovocie, zelenina - to som dojedala potom ja, už mi z toho bolo až zle 🙂 Ale musím povedať, že keď sme zmenili "vzduch" (išli sme k babke), tam zjedla všetko.

andy241
20. sep 2018

@kittykat22 “kam tie jeho male ruky dociahli”. .. strasne som sa pobavila 😂😂😂😂 jj tie male rucicky su najlepsie 😀😀

gebeente77
20. sep 2018

@vika_sp Mala som podobne. Krpec ale jedol vsetky prikrmy, zjedol masko, cestoviny, sunku, zeleninu zrazu akoby utal... Jedol iba maslovy chlieb, alebo suchy, cestoviny iba d jednou omackou, polievky len mixovane, alebo slizikovu, maso len krkovicku, proste hroza... Teraz od septembra je v skole a zje VSETKO 😀 Doma este vymysla, ale uz sa snazim nepopustit, lebo ked to ide v skolke, musi to ist aj doma 🙂 Tiez berieme Maltofer, Ccko a kyselinu listovu.

vika_sp
autor
8. okt 2018

@brankova ahoj, dakujem, za reakciu, ani tie nutridrinky jej nechutia, snazila som sa jej ho aj zmiesať s kravskym mliekom ale prišla na to, a nechcela. Uz ochutnala aj hranolku, ale skôr ju len ožužvala a vratila mi ju spať, nie ze by som nebola spokojná :D Teraz začala mat obdobie ze všetko dlho prezúva, dlho trvá kym niečo prehltne, takmer všetko je studené.

evittam
8. okt 2018

@monikamama Tak prestan s kasami,pudingami, TV a tabletom. Ked sa ma jest tak sa je a to co je na stole. Ak nechce, dostane to iste neskôr (olovrant), nechce-vecera....

evittam
8. okt 2018

@vika_sp Den je nič....nechaj dlhšie, dobrovoľne hladna nebude 😉

marissenka
8. okt 2018

A hlavne treba pohyb...nech začnú crevka pracovať a dieťa aj vyhladne... my máme ráno raňajky,chlebík vianočka...na desiatu ovocie... obed... olovrant..večera..cca každé 3 hodiny...a medzi tým žiadne keksicky a chrumecky-to je najväčšia blbosť..decko sa tým napcha a konec.potom sa niektoré čudujú,že nechcú jesť

evittam
9. okt 2018

@marissenka Asi tak alebo daju vypiť 300-400ml mlieka a čuduju sa, že potom nechce ine.....

mija777
9. okt 2018

Moja dcéra je podobný prípad, od malička averzia k jedlu 🙄 (Našťastie KO mala vždy ukážkový)
Ale nikdy som ju s lyžičkou po dome nenaháňala, to mi príde ako z komédie :D
Sedela za stolom kým nezjedla. Keď to aj hodinu trvalo. Pri tom žiadna telka. Ak chce pozerať,hrať sa...tak nech sa naje a môže ísť. Nechať ju hladnú nejako nefungovalo, jej stačilo potom pár súst a zase sme boli tam kde predtým. A keď bola bábätko, tak som si skoro vlasy z nej trhala 🤪neznášala prežúvať veľké kusy, tak som sa snažila aspoň v tomto vyhovieť - nech je všetko mäkké a tak.
Teraz má takmer 9 rokov, neviem aký jedák z nej asi nikdy nebude, ale je to oveľa lepšie. Treba čo najmenej blbostí ako sladkostí a pod.
Vie ale napríklad aj to, že keď sa dobre naje, dá si aj niečo maškrtné ;) A vysvetľujem o čom je strava, že ak chce mať silu a zdravie na svoje aktivity (napr. šport) tak potrebuje aj adekvátnu výživu. Už je veľká, už to chápe.
Tak hlavu hore, raz bude lepšie 🙂

brankova
9. okt 2018

@vika_sp skoda tie nutridrinky. Mojmu zistili v 10 mesiacoch laktozovu intoleranciu a alergia na mliecnu bielkovinu bola na hranici a reflux. Potom zacal viac jest. Ked mal dva roky mal 10 kg. On mal take naucene, ze sa bal, ze ho bude zas boliet brusko. Neriesili ste s lekarkou nejaku alergiu alebo skryty reflux alebo zuby bolia...? Teraz nakoniec jeme syry maso zeleninu. Ovocie ,pudingy,jogurty a kasicky odmieta, lebo vie, ze mu bude z toho zle...

brankova
9. okt 2018

@vika_sp chcem tym povedat, ze mne tiez vraveli, ze vymysla a ze ho neviem naucit jest... Ale chuda sa trapil, lebo mu to nerobilo dobre. Sama som sa vypytala na gastro, kebyze nie, tak aj doteraz sa trapime s jedlom...