11 mesačná dcérka nepriberá (má 8,4kg)
Maminky,prosím o váš názor a radu: mám 11 mesačnú dcéru, ktorú stále ešte dojčím a dokrmujem (chlebík s maslom,krémiky,zemiaky,mäsko,ryža, zelenina, ovocie....) V poslednom čase mi papá menej,nakoľko jej idú zúbky (konečne). Dnes sme boli v poradni a zistili,že od poslednej návštevy pribrala len 10dkg. 😨 ´momentálne má 70cm a 8,383kg. Fakt si myslíte, že je to málo??? Je dosť hyperaktívna, pohybu má ajajáj 😉 Pri narodení mala 50cm a 3 kg. Priberala veľmi pomaly. Viem,oproti iným deťom je asi taký ,,mrńous,,. 😉 Najmä oproti chlapcom, ktorí sú od nej mladší, ale váhou a dĺžkou rovnako. hrozí nám vyšetrenie u endokrinológa? O aké vyšetrenie by sa jednalo??? Ďakujem
@zuzkaremiaska moja ma 15mes a 8kg... cca 77cm? (nar. 3050g/49cm) tiez malo pribera, dr. jej asi v 10mes robila vselijake testy od celiakie po neviem co a nic nevyslo, proste je zdrava, len je chuda, cele dni len beha, ani sekundu neposedi, neje nejako extra vela, ale nic jej nie je.. takze ak nemas nejaky pocit, zeby jej nieco bolo, tak by som sa nestrachovala
a na 70cm 8,3kg zas nie je az tak strasne malo
http://zdravedieta.rodinka.sk/rastove-grafy0/ra...
a moja je stale kojena
nestrachuj sa kazde dietatko je individualne moja mala v roku 8kg v 2 rokoch 10 kg a teraz mame 2 roky 9 mesiacov a mame 11,4kg a 86 cm a sme tu zdravy a spokojny tiez sme vobec nepriberali my sme tiez malicky ja mam dalsie tri deti ten najstarsi bol vzdy vyssi a ti dvaja mensi a chudsi vahu mali presne ako najmladsia
@zuzkaremiaska asi sa budem opakovat, lebo v mnohych temach je urcite pouzita tato veta, ale neda mi to : kazde dietatko je ine a rastie - pribera rozne. Ja mam doma valibuka, ktory zbodne co vidi a doslovne, co neutecie. Ale moja sestra ma doma dievcatko, ktore od zaciatku horsie papa, musia ju pri jedle zabavat a podobne... V maji mala rok a ma myslim 9,5 kg. Tiez pribera po menej, ale nakolko prospieva, tak to ani oni a ani lekarka zatial nijako neriesia. Co sa tyka nechutenstva u deti - skus mu nasadit probiotika - najlepsie nutrolin B - ten obsahuje aj vitaminy B skupiny a tak sa Ti mozno trosku viac rozpapka. A tiez su este homeopatika, na podporu chuti do jedla. Nepamatam si ako sa presne volaju. Ja si skor myslim, ze u Vas je to prechodne obdobie, niektore deticky, ked im idu zubky odmietaju takmer vsetko. Ak Vas poslu k endokrinologovi - tak zrejme vysetria zelezo a hormony stitnej zlazy, robi sa to z krvi, ale celkovo nemam pocit, ze by vaha tvojej dcerky bola az natolko alarmujuca. Moj syn ma rok a pol a ma 12 kg. Mam kamaratku, jej syn ma 2,5 roka a ma 11 kg. Je zdravy, len drobnejsi. Nie je na tom nic zle. Neboj sa.
ja si tiež myslím že to nebude také strašné, ked je hyperaktivna tak to jednoducho vybehá, nas tiež nejak extra nepriberá v poslednej dobe. doležité je aby nechudla. a tiež záleží akú postavu máte vy rodičia. a tie tabulky sa držia istýc percentilov. Toho endokrinologa ti spomínala dr? ja by som nechala skor urobit nejaký zoznam toho čo dieta niekolko dní jedlo aby sa zistilo či má správnu skladbu stravy a množstvo a tak... no ale neviem, ja by som začala tým, je to najjednoduchšie a pre dieta nezatazujuce.
ale nejak by som sa nestresovala, dieta ma mat podla dr tabuliek v jednom roku trojnásobok svojej porodnej hmotnosti a to skoro máte už teraz
Maminy, potešili ste ma. Každá z vás má pravdu-nestresovať sa. Dcéra je plná źivota, usmievavé drobča. Ja s manželom tiež nie sme vysokí. Takže ešte raz - veľká vďaka vám všetkým. 😉
Sasenka mala v roku 72 cm a 8600g a bola celkom pekne na krivke 🙂 Neboj sa, urcite je ok.... mne Max uz od 5 mesiacov malinko pribera, vtedy mal 8010 g...dnes ma 9600g... a to ma 13 mesiacov... proste sa viacej hybe, lieta, nema cas jest, idu mu zuby, tak tiez nic neje 😝 Vidim, ze mu nic nechyba, tak to nejako neanalyzujem ;) Je to tak asi najlepsie 🙂
@zuzkaremiaska Vôbec sa neznepokojuj.My máme 11mesiacov a 7kg ani gram navyše.malá je drobučká,ale šidlo neskutočné.Práve minulý týždeň som o tom hovorila s doktorkou,ktorá je veľká odborníčka na dojčenie,výživu a podobné veci a pracuje i pre UNICEF.Je to vraj úplne v poriadku.Deti nie sú všetky tabuľkové-i tie tabuľky sa robia priemerovo.Ak dieťa nemá žiadne zdravotné problémy,je aktívne,tak netreba vôbec riešiť priberanie.mamička najlepšie pozná svoje dieťa a vidí,či je všetko Ok.Váhu treba brať s obrovskou rezervou.Veď sa pozri na nás dospelých.Každý sme nejaký a len málokto presne spĺňa nejaké tabuľky o výške a váhe.užívaj si maličkú a hlavne sa nestresuj sledovaním váhy.Treba riešiť,len ak by chudla,alebo mala nejaké problémy.
@zuzkaremiaska
bratrancova malá, ma 12 mes a za posledne obdobie dokonca schudla. ad jedna jej idu zubky a to je zvacsa vtedy kojena, nechuti jej a ad dva ma viac pohybu, kedze lozi , stvvera sa.... nemali s tym v poradni problem. ak nema priznaky choroby, tak moze byt ze to teraz " vybehavate" . p.s. ich malá ma teraz 9 kg
@zuzkaremiaska - ako vravia baby, kazde dietatko je ine. Nasa ma 13 mesiacov a veru ma ledva 9 kg. A to sa narodila ako velka, 54 cm a 3.750 g. Kym bola plne dojcena (do pol roka), priberala pekne. Ale ako prisli prikrmy, tak sa to zacalo. Proste jedenie je u nas hotova "tortura" - Terezka zje 3 jedla denne, ranajky tvrdosijne bojkotuje (koncia na dlazke), ovocnu desiatu zje (kedy kolko, obvykle tak 2/3 tej velkej presnidavkovej flasticky, niekedy len tu malicku, ked je cerstve ovocie, tak neviem, kolko toho je, lebo jej miesam viac druhov a nikdy nezje vsetko), obed zje zasadne len rozmixovany (zubkov ma 7, takze v tom problem nebude), zeleninovy alebo masovo-zeleninovy - co sa mnozstva tyka, tiez ako desiata, olovrant to iste ako desiata, vecera konci na zemi ☹Stale je dojcena, ale teraz ani toho mlieka nepopije nejak vela. Rano si sice da, ale cez den si po kazdom jedle len tak cucne, vecer pred spanim sa napije (naje) poriadne, v noci sa budi 1x-2x. Ako kedy. Bojkotuje akekolvek mliecne vyrobky, pecivo (obcas zje trosku rozka - ale zasadne sucheho), o kasiach ani nehovorim, proste jedlo je jej nepriatel. Skusame stale, bojujeme, dookola ponukame, ci sa chyti, kazdy den tvrdsijne spolocne servirujeme ranajky aj veceru, hoci zatial bez uspechu... Ked my jeme, ukazuje a hovori "ham" alebo "papam" ci dokonca "papame", ale ked jej ideme dat jest, tak bud to ani do ruky nechyti, otoci sa, utecie alebo to chyti do ruky a hodi na zem... Je zdrava, aktivna, usmievava, spokojna (nespojnost len ked treba jest 😀 ), tak neriesim jej vahu...
@zuzkaremiaska Evička je predčasne narodená ,mala 1700 gramov,teraz v 25 mes. má 10 kg...túto váhu si udržuje už pomaly rok.....dôležité pre mňa je,že je zdravá,veselá a čulá...poznám detičky,čo sú o rok staršie ako moja malá a váhovo a výškovo sa im vyrovná...tak kľud,každé dieťa si ide svojim tempom..pokiaľ nie sú zdravotné problémy,tak to nerieš
A vyšetrenie u endikronlóga neber ako koniec sveta..je to preto ,aby sa predišlo nejakým väčším problémom a v prípade problémov zasiahlo 😉
@zuzkaremiaska ahoj, my tiez nejak extra nepriberame, ale dr. povedala, ze priemerna vaha dievcatka v 1.roku je 8,5 kg..my sme mali porodnu vahu 3,2kg a teraz vazime 7,8kg, mala je ziva, vkuse kope nohami, skace na rukach, takze je to ok 🙂
@zuzkaremiaska moja mala je tiez taky drobcek,zajtra ma 10 mesiacov,a tiez ma 70 cm a okolo 8.5 kg,doktorka nam hovorila ze pojdeme k endokrinologovi este ked mala 8 mesiacov ale teraz ked sme boli na poradni tak vravela ze je to v poriadku ze 8.5 kila nieje malo ani 70 cm,niektore deticky su proste mensie,noaco,mala je sikovna,uz sa vie postavit,chodi okolo stola,pekne sama sedi,tak neriesim to ze je trosicka mensia 😉
@zuzkaremiaska nieje to malo, my mame korikovane 1 rok a mame 76cm a 8300g , takze nizka vaha ale jednoducho to neriesim lebo kazde babo ma svoje tempo... ale zas je nohata po dedovi...papa krasne len ta vaha...no a..nieje kazdy tucny 😉 a vy mate aku vysku s manzelom??? ked ste nizsieho vzrastu tak nemozes cakat ze tvoje dieta bude vysoke 😉 a zvlast dievcatko 😉
@zuzkaremiaska zoberu jej krv, zmeraju ju , odvazia..budu sa pytat na to kolko ste mali ty a tvoj mm priblizne v jej veku..opyta sa na tvoju a mm aktualnu vysku a da ti to do grafu a povie, kolko asi bude mat tvoje dieta, ked bude velke..a potom uz bude zalezat len od vysledkov krvi...nestresuj sa ..mas krasne zdrave dieta..nie kazdy je bucko a pokial ti aspon trosku pribera, pripadne stoji na vahe ale nechudne, je to ok..moje vsetky deti v roku stali na vahe..vaha nesla hore..a trvalo to dlho..ale nic im nechybalo..misku mame doteraz nizsiu.chodime stale raz v roku na kontrolu, ale vsetko je ok..ze v dospelosti bude taka ako ja /164/..ak bude aj v inom po mne..tak jej ta vyska bohate staci 😀 😀 😉
tak ako citam,niesom sama,ktora sa trapi s vahou dietata,avsak u nas je to ine,nakolko maly ma chore srdiecko,pri narodeni mal 2600gr.a 46cm,teraz ma 34 mesiacov/skoro 3 roky/ a vazi 10,50 kila.ja som bola cely zivot tiez chuducka a mala,nakolko som sa narodila s vahou 1500gr, 🙂
v kazdom pripade urcite sa netreba znepokojovat ak je dietatko zdrave,jednoducho ubehane deti su skoro vsetke chudsie a mojmu malemu aj velmi dobre travy,denne ma 1az 3 x stolicu,cize jedlo iba prejde cez neho,vysledky krvy ma v poriadku 🙂
ak si myslite,ze vase dietatko malo papa,odporucam kupit beresove kvapky,mojmu malemu velmi zabrali,hoci ucinok sa dostavil trosku neskorsie,ale predsa 🙂
Babenky,ste zlaté, veľká vďaka vám za rady a skúsenosti. Véééľmi ste ma ukľudnili. 🙂
Ahoj...Nasa ma 11 mesiacov 71 cm a 7720 gr.... jednoducho neriesim..prospieva... nie je chucka, je pekne aktivna a vecne v pohybe...papa mozno menej ako jej rovesnici s vahou nad 10-12 kil ale stale je dojcena na poziadanie co u nas je aj 8-10 krat za 24 hodin..a hlavne v noci.. 😝 😝
a co sa tyka tych veci na podporu chuti tak pijeme len mliecko nutricia... ale zzeby to malo nejaky vysledok ..no neviem, nezda sa mi...
Jeden cas som to riesila chodili sme po lekaroch a dokonca jedna doktorka ju chcela zasondovat..a vtedy som sa spametala ze z krasneho zdraveho dietata robim chore...
Kym je malinka spokojna tak to neries... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@stvura ahoj,inac co sa tyka tych beresovych kvapiek,tie sa nemusia vysadzovat vobec,mozu sa brat nonstop,akurat som sa nato pytala nasej pediatricky,vysadis ich iba podla potreby,ak si myslis ze uz ich maly-a,nepotrebuje,podla tvojho zvazenia 🙂 ja nasho maleho stale zabavam pri papani,ale teraz mu postaci pustit donaldika a tak vsetko spapa,ze som prekvapena,ale ked nema pusteneho donalda,tazko je ho krmit,...
@zuzkaremiaska moja dcera mala v roku okolo 7700g, od malicka malinko priberala. Skoncili sme na gastre - vsetky krvne vysetrenia su v poriadku (ziadna celiakia, ziadne odchylky od normy, hormony taktiez v poriadku). Nasadila jej mlieko Nutrini z ktoreho za 4 mesiace pribrala kilo. Teraz bude mat 2 roky a 10 kg. Vyskovo je ako ine deti, len je chudsia, ale zase o to milenejsia... Pokial pribera je to ok (aj ked pomalsie), ak sa ti nieco nezda, ziadaj vysetrenia, aby si bola spokojnesia. Ja uz som. 😉
@zuzkaremiaska je nad dolnou hranicou váhy o jedno kilo(dolná hranica je 7,2kg a priemer je 9,2kg), takže je úplne v pohode čo sa váhy týka... mám tabulku v albume, tak sa pozri... sú tam váhy aj výšky v jednotlivých mesiacoch...
@zuzkaremiaska Tiez poradim len nestresovat.
Dcerka sa narodila dost velka (50cm a 3900g), do pol roka bola plne dojcena. S prikrmami sa zacali tiez boje kto z koho, stresy ze malo pribera, v roku mala 7,5 kg. Ale je veeelmi ziva, hotove tornado, tak mi doktorka sama hovorila ze sa nemam stresovat. Z krvi jej zistila nedostatok kys.listovej a vit.B tak sme 4 mesiace doplnali, po poslednej poradni jej to vysadila, hodnoty sa upravili. Dojcena bola do 2 rokov, po odstaveni sa apetit zlepsil, ale najviac nam zabralo az ked ju na ihrisku rovesnik (chlapec) strcil pod stromcek az spadla a rozplakala sa - odvtedy ked papam tak jej hovorim ze bude silna ako on, tak otvara usta a tesi sa ze ho strci pod strom teraz ona 😀 😀 😀 A ked ma obdobie slabsieho apetitu, prip. je obdobie nejakych viroz tak jej davam Cebion Multi - 10 kvapiek do flasky caju, je tam aj vit.B tak podpori chut do jedla 😉 Teraz ma 2.5 roka, 89 cm (na dievca ok) a vahu nieco cez 11 kg.
poveim ti ako moja dokrorka hovorí: mamička vaša dcéra priberať priberá tak sa nestresujte.,aj ked nie tolko kolko by mala.smeje sa,zdravá je,motorika všetko je ok.moja malá má 21mes. 9,4kg
@stvura prvú doktorku sme mali takú hnusnú,ked malá v 3 mes. vážila 3500g tak nás chcela poslať do nemocnice no potom som doktorku zmenila.nám malá napr.za 4mes.potom pribrala 890g a jej to vôbec nevadilo.za mesiac pribere asi 100-150g.má síce 82cm.je super.nedáva atb.skôr len homeopatiká.mne malá zje ráno jogurt,polku rožteku.potom polievku na obed a potom o 3 tej papá druhé a potom pred spaním papá a to jej stačí.nebudem ju predsa do niečoho nútiť.
@zuzkaremiaska ked je ešte kojená je normálne,že nechce moc papať (mliečko je dosť pre nu)a teraz ked je ešte to teplo.naša so rozjedla až ked sa prestala kojiť,aj ked žiadna sláva to neni.vyskúšaj ked už tak aj jogurt.mám známu vrchnú sestru na pôrodnici a tá mne povedala,že malá mi napr.teraz ešte nebude tak jesť,lebo má zasobu vitamínov ešte z mliečka,takže si to telo nepíta(nekojíme sa 3mes.)
@zuzkaremiaska moja má 11 mesiačikov a váži 8200 g a meria 68 cm, mne sa to zdá v pohode, radšej menšie bábatko, také sú najkrajšie, hlavne, že sú zdravé, ale zato môj syn skoro 9 rokov, ten váži len 23 kg, tak si porovnaj 😉 🙂 🙂 rebrá mu je vidieť, čo ked je neustále v pohybe
@zuzkaremiaska nie kazde deti su podla tabuliek napr.ja som mala v jednom roku len 7kg a krasne som to potom dohnala mozno az moc hi

nestrachuj sa, pediatri maju na to svoje tabulky a to je ako ich "biblia", nic ine nepripustia... 😖 a podla tych sa neda riadit... kazde dieta je ine, jedno je viac, druhe menej... aj moja ma 3 a pol roka a nema ani 12 kg. a pritom je tolko a nepribera. ja som mala 12kg v 4 rokoch a tu som... pokial je zdrava, stastna, nelam si s tym hlavu. ona to dobehne mozno neskor... 😉