2 ročná dcérka odmieta jesť už cez 2 mesiace
Prosím o radu lebo už som naozaj zúfala, moja 2 ročná dcéra sa pred 2 mesiacmi zaťala a nechce jesť nič iné okrem slepačieho vývaru a BB pudingu, občas žje špagety alebo špenátové halušky ale inak nič neviem do nej dostať, riešila som to aj s lekárkou tá predpísala sirup na chuť do jedla ale moja vzdorovitá dcérka nechce o sirupe ani počuť, a neviem jej to ani nijak zamaskovať aby to neprekukla. Už fakt neviem čo robiť, bojím sa o jej zdravie lebo neje nič zdravé a neviem do nej dostať ani vitamíny žiadne. Za celý deň zje, 1x BB puding, 200ml mlieka, cca 3,5 dcl polievky, dvakrát kusne do chleba aj to len do sucheho a potom väčšinou nič, neviem ju naučiť na normálnu stravu ked je dačo s kuskami tak hned pľuje alebo odbíja ruku bez toho žeby vôbec ochutnala. Nechce ani jogurty, ovocie, zeleninu, kaše, no nič. Vždy bola slabý jedák a vymýšľač ale nikdy to nebolo až také zlé ako teraz lebo jedla kadečo a teraz len vymýšľa, asi sa moc naučila na sladké ale neviem ako ju naučiť na niečo normálne zdravé, skúšali sme jesť pred ňou ale ona ked niekoho vidím jesť tak ho chce nakrmiť. Skúšali sme aby jedla sama, nemala záujem... Prosím poradte mi lebo už mám neskutočné depky z toho a neraz si poplačem čo som taká zúfalá ☹ ☹ ☹
@czechzuzanaba
@renesmee2 Tak take veci, ze Brumik, to vobec nekupujem, takze ani to nie je doma, jednine sladkosti, co kupujeme je obcas nejaka zmrzlina, ale to je v mrazaku a tam je vstup detom zakazany.
Ked mi nieco nechce zjest, tak to jednoducho dam do misky, sup do chladnicky a az zacne, ze ma hlad, tak vyberiem z chladnicky a znova naservirujem. Hovorim, nie je problem.
@skeptik - lenže také dieťa ako moja dcéra, ti nepovie že mám hlad také dieťa bude hádam celý deň bez jedla lebo vie že toto jesť nechce. Tak neviem ako by si bola spokojná keby ti deti nič nejedli celé dni možno aj týždne. Ja som tiež také reči poslúchala ale ked videli tí dotýční malú v akcii tak fakt pochopili že mi krivdili a že veru nevedeli by čo s ňou.
@bubinko83 no pokud ji sni chrumky a prikrm ze sklenicky, tak to neni nechutenstvi ale.... 🙂
@renesmee2 nehnevaj sa, ale pokial mas pristup, ze 23 mesacne ma "pravo na svoje chute" tak asi tu ten problem zacina. 23 mesacne je odkazane na to, ze ty svojim dospelym mozgom sa rozhodnes spravne a das mu do tela latky, ktore podporuju jeho zdravy vyvin a rast, je to tvoja zodpovednost vytvorit mu spravne navyky. V takom veku moje dieta ziadnu sladkost este nepoznalo (okrem prirodzene ovocia a jogurtov) a nikdy nemalo moznost si vyberat a la carte.
Akoze mne by tiez chutilo sa napchavat od rana do vecera cokoladou a keby som mala mozog 23 mesacneho dietata, tak by mi ani nic ine nechutilo.
@katka1981 - asi 16 ked som dobre počítala. No išli je teraz 2 ale už sú vonku a zmena žiadna. Ked vie kusnúť do kôrky chleba tak neni problém zjesť zemiak alebo ryžu si myslím ved to je mäkkšie. Ked sme boli u doktorky tak vtedy zuby ešte nešli a aj tak nechcela jesť potom týždeň jedla krásne som sa už tešila a teraz zase nič.
@renesmee2 taketo poznam..hlavne pocas leta (minuleho a teraz zacina znova) zila dva mesiace na chlebe s maslom a polievke. Doteraz sme na tom podobne, chvalabohu naucila sa jest surovu zeleninu uhorky, rajciny mrkvu..inac varenu nezje ani za nic. A ano skusala som aj vyhladovat po celom dni s prazdnym zaludkom akurat tak vrestala ale jedla sa nedotkla
Skus podchytit to co je..spagety su uzastne to je aj moja..cize ja do nich v malom mnozstve primiesam vsetko co inak neje (syr, rozmixovane strukoviny, zeleninu, smotanu...)
BB puding - odloz si kelimok a skus varit domace ..najskor tu istu prichut a potom postupne davaj menej a menej cukru a mozes pridavat do hotoveho tvaroh,jogurt, smotanu, rozpucene ovocie atd.....este je celkom mala a da sa lahko "oklamat" u nas dlho fungoval domaci jogurt v obale od pribináčika alebo domaca presnidavka v obale z kupovanej.
Skus aj kukuricu tu deti lubia a napriklad pecene kura s ryzou alebo cestovinou..hlavne nech tam je vela stavy a pripomina to skor polievku
Vyskusaj jedlo formou zabavy ...oberat a jest jahody, maliny, lupat hrasok ...jedlo do ruky..napriklad osupanu uhorku, jablcko, banan
Rozmixovat jahody, maliny atd s vodou a dat jej to vypit cez slamku...v euforii cucania cez slamku mozno aj zabudne ze je to ovocne
Neboj ono sa to postupne zlepsi..ja to vidim ze je podstatne viac nez minuly a predminuly rok
@renesmee2 no URCITE by som keby mi dieta 2 dni nejedlo nevytiahla nejaky shit ako chrumky, cokoladu, brumiky a pod., ale dala nieco vyzivne a zdrave a to si bud ista, ze ti to zje ked bude mat hlad, lenze tvoj hlavny problem je, ze ona vzdy vydrzi dlhsie nez ty. Dieta od hladu neumrie za 2 dni ani za tyzden, pozri na Afriku.
@renesmee2 ano ja ta chapem ,lebo presne mam to iste doma a nemam doma prasa aby som do neho pchala to čo CHCEM ja lebo je to dobre a zdrave ,to čo chuti mne neznamena že to ma chutit všetkym .
A kde moj syn berie energiu ,ked poriadne nepapava ,nič mu nechyba a ma ukažkovy KO aj imunologicke testy? Dokonca železo vyborne.
@renesmee2 chce to proste trpelivost. Nabizet ruzna jidla, nenutit, ale nedat nic jinyho. Fakt nic jineho nepomuze. A s tim pribiranim - moja mela v roku 10 kg, ted ma 13...a to ma 2,5 roku. Roste spis do vysky, o nejakem velkem pribirani se mluvit neda 🙂
Ono se to casem podda, neboj se, hladem neumre...Moja treba dlouho nechtela pecivo s necim...Ted uz si nekdy da chleba treba se syrem nakrajeny na kosticky...taky to z moji strany povazuju za ustupek, ze uz ji tu kurku okrajim, ma to na kosticky, ale tak aspon to sni. Ale trvalo to nekolik mesicu.
A s tim mlikem - davej ji, to nevadi, ne vyradit uplne. Ale zasyti ji, nesni ti potom treba uz snidani, kdyz si da rano mliko.
Presne, tak , fakt to je podľa mňa len ten vzdor, keby bolo po mojej malej, tak by papala len sladké. Ale o tom môže snívať. Aj ona teraz papá menej ako pred pol rokom, ale nestresujem sa. Ja a môj brat, sme bolo stáááááááááááááááááááášní jedáci, mamina sa s nami natrápila a čo z toho???? Brat v puberte potom jedol 7 rohlíkov na raňajky. Sám od seba a je to zdravý chlap. 😀 😀 😀 😀
@bubinko83 Nerozumiem k comu pises - obezita zacina prave jedenim odpadu, ktory tu bol prezentovany ako "chute". Preco sa ma pytas, ci to je podla mna zdrave? Kde som pisala, ze dieta ma zjest porciu dospeleho cloveka? Asi si ma s niekym mylis. Deti, ktore jedia vyvazenu zdravu stravu obezne nie su. Moj syn ma 6 rokov 120cm a 18kg, od obezity ma velmi daleko.
@renesmee2 Tak o co ti ide, temu si otvorila, ze si zufala a prosis o radu a teraz tu prezentujes veselo ukazkovy krvny obraz? Krvny obraz mame vsetci viac menej ukazkovy aj ten chlapec obezny co tu bol spomenuty moze mat ukazkovy krvny obraz. Lekarka asi bola vygulena z niecoho ineho...
@renesmee2 a zabudla som vcera dopisat, ze moja dcera ma alergiu na BKM od 8m a mlieka sa nevedela nikdy vzdat a pila ho aj 5x denne v tom obdobi ked nejedla. to bola jej jedina strava....trapila som sa nad tym, ze nic neje len mlieko. na dovolenke ked sme boli, nezjedla ani omrvinku chleba len na mlieku bola. smaozrejme na svojom specialnom. takze mlieko jej nevyraduj. skus popozerat ci jej nejdu tie zadne stolicky...ono sa to upravi fakt, nechaj ju papat co ona chce ;) a inak som presne robila tu chybu ako ty, ze som jej davala jest kukuricne chrumky aspon a to ju za cely den zasytilo ked si ich zobkala cely den a samozrejme potom nejedla..ale vidis, prezili sme 🙂)) hlavu hore a netrap sa, lebo sa z toho doslova zblaaaaaaznis
Jaj a ešte k tomu nechutenstvu, to mi ako vtip hovorila moja svokra, že jej detská doktorka hovorila, že ešte sa nestretla s dieťaťom ä v normálnych podmienkach), ktoré by zomrelo na podvýživu, takže neboj a okrem toho, vo vývare má toho dosť, už samotné slíže sú sacharidy, máš tam tuky, no a BB pudingu zase bielkoviny, takže jej to evidentne stačí. 😀
@renesmee2 ja to robim naozaj tak, ako som ti pisala. nedojedeny chlieb ide do chladnicky. pride o pol hodku, ze chce jest. dostane ponuknuty chlieb. spusti krik, ze to nechce, ze chce krekr-tycinky.... poviem, nie, pretoze nema dojedene ranajky. a takto sme schopni fungovat az do obeda. dovtedy nedostane nic - naozaj nic. to iste s obedom - vcera veceral zvysok od obeda, pretoze ho nezjedol. moja skusenost je - ze prve dni ten chlieb nezjedol, ale neskor zacal chapat, ze to myslim vazne, ze nic ine nebude, ak ho nezje. a zrazu uz ked nedoje, sam povie, odloz na neskor a zje neskor. 😉 ako urcite by som ju nenutila jest to hned a teraz a vsetko.
urcite su deti, ktore trpia chorobnym nechutenstvom alebo zdravotnymi problemami - napr. alergiou atd. ale sama vravis, ze to nie je pripad tvojej dcerky. preto by som skusila to, co radi skeptik - ponukat to, co chcem aby jedla, vynechala sladke (puding, buchty, palacinky a neviem, co este), vynechala krekre, chruky a ine "snacky" a davala len ovocie, zeleninu (surovu) a varene.
a ak vyskusas a nezaberie - t.j. nedotkne sa toho ani za svet, tak bude problem inde ako len vo vzdore a to by som potom riesila s lekarom. ale ak je to naozaj len rozmar - vzdor, tak by to mohlo zabrat 😉
@renesmee2, nemusis jej vidiet ze jej zuby idu, ale dasienka uz boliet mozu. Pokial ma obdobia ze raz pozuje, potm zas nie, podla mna to moze byt zubkami. Kaslala by som na to, ak by som mala taketo dieta, ok, tak mixujem a ked bude mat vsetky zuby, koniec mixovaniu, ak nema problem s hltanim, tak ok. Mixovanie by ma nezabilo, len nech spapa to, co ma. Kysle ovocie ju moze stipat.
Este mi napadlo, len neviem ci to tu uz nebolo, nechcem sa opakovat, daj jej urobit rozbor stolice. Na parazity, virusy, bakterie a ci tam nema nejake zvysky z jedla, ale to vie lekar ake testy, ci nema nejaku metabolicku poruchu. Ked sa to vyluci, tak z len trpezlivost, ziadne sladkosti, a skus urobit ovocny salat a jest s nou, skus sa s nou zahrat, ze idete do cukrarne a dajte si kazda jednu misku. Neviem ako sa hravate, mala ma velmi rada taketo hry.

@skeptik - zjavne nemáš nejedáka doma potom sa ľahko povie a ľahko sa aj deti stravujú zdravo a navyše nebavíme sa tu predsa o veľkom dieťati ale konkrétne o 23 mesačnom tak tej ked poviem nezješ tak nedostaneš tak jej to môže byť fuk ved je ešte malá. A zase nie každý zje všetko ani dospelí tak nečakám že napchám do dieťaťa všetko len preto lebo ja chcem, tiež má právo na svoje chute, ja len chcem aby jedla ako predtým nie aby jedla všetko lebo taká ona nikdy nebude, sú proste takí ľudia čo sú vyberavejší a môžeš sa na hlavu postaviť a nezjedia všetko ani pri vyhrážkach, ty zjavne také deti nemáš.