22 mesačný syn nechce jesť nemixovanú stravu

jankajanka134
24. mar 2021

Dobrý deň. Môj 22 mesačný syn neche papať kúsky keď mu dám jablko, chlieb áno ale mäso alebo zeleninu absolútne nič ani ryžu ani cestoviny nič ani dokonca kasu zemiakovú ..... mám pocit že má rad iba jednajú mixovanu polievku dokonca aj sisovicovu ale o fazuľovú musím mixovat ..... praženicu nič nič ....

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hlubik
24. mar 2021

@jankajanka134 ako naucis tak mas. Ja som mojemu v zivote nemixovala stravu.

deti95060810
24. mar 2021

máme s tým skúsenosti. viem o čom píšeš.... ten kto to nezažil nevie čo to je, aké je to trápenie pre rodičov.... 😉

elizabet173
24. mar 2021

@hlubik tiež som v živote nemixovala, len popučila vidličkou.

nikpa
24. mar 2021

@jankajanka134 donemoty skúšať, núkať. Nic ine, keďže takému malému nedohovoris. A skúšala si nedať mixovane, ked zostane hladný ani tak nezje ine?

jeliz59
24. mar 2021

Môj začal nemixovane keď mal 3 roky a 2 mesiace....

nikadomi
24. mar 2021

Môj bol schopný začať jesť stravu s kúskami, až keď mu vyšli 5ťky stoličky. Pokiaľ ich nemal, zadrhával sa mi a kúsky len hltal, z čoho potom zvracal. Ani rožok poriadne nerozhrýzol 🤔 s tými stoličkami uťalo a bolo to fajn už.

janulik270
24. mar 2021

Ma 2 deti ziadne mixovanie ale popucila.Ako deti sa od mala nsuvia tak si zvyknu.Znana pracuje v skolke vravela mi ze 2.5r cca 3r sa v skolke dusia z jedlom,odmietaju jest lebo od mala boli zvyknuty na mixovanu stravu a problem maju prehltnut vacsie kusy.urcite zamna nemixovat ale popucit

mabenn
24. mar 2021

Syn bol dlho na mixovanej strane, asi do 2,5 roka - čo sa týka obedov, medzitým už niečo ako ovocie vedel kúsky papať, na tom sa aj naučil ostatné časom. Dosť ma to vtedy trápilo, teraz to odstupom času vidím ako výhodu, že to bolo tak. Totiž do mixu dostal čo som chcela ja a zjedol - mäso, zeleninu, atď. S tým ako začal nemixované, začal byť výberavejší a teraz mu musím mäso maskovať alebo zeleninu nahrádzať v polievkách, lebo to inak nezje. Kto píše, že pučil lyžičkou - to odmietal rovnako ako kúsky. Kto má také dieťa vie.

elizabet173
24. mar 2021

@mabenn kedysi maminy nemali mixér, myslíš, že deti hladovali?

nikpa
24. mar 2021

@elizabet173 svätá pravda 🙏 ja ked som pred mamu vytiahla mixer a mixovala v polievke skoro rozvarenu zeleninu to si mala počuť. Odvtedy som len pucila a dobre bolo, najlepšie co som mohla urobiť a hned, len škoda, ze každá z nás to nevie skôr ako začne mixovat.

andreatytler
25. mar 2021

@jankajanka134 Co sa stane ak mu das jedlo, ktore nie je pomixovane? Vypluva, alebo mu je na vracanie, alebo ani neda do ust?
Su urcite diagnozy, pri ktorych maju deti problemy s konzistenciou jedal...
Kedze spapa kusky chleba, skusila si dat kusky chleba do polievky napriklad?
Nas syn je tiez vyberavy co sa zeleniny tyka a vela zeleniny musim mixovat a schovavat take co nema rad do takych co ma rad. Ryzu, zemiaky a aj cestoviny zje len s omackou (syrovou, smotanovou).

mabenn
25. mar 2021

@elizabet173 kedysi sa vseeeeetko robilo spravne a detom sa vychadzalo v ustrety, ze? Toto ja nepochopim tento pristup, silit nieco aby bolo po mojom, hoci dieta jest nebude, bude sa drhnut... Ved kazde dieta casom zacne hryzt, kazdemu to trva inak. A kto si mysli, ze je to vyhradne jeho zasluha...no nie. Dieta by samo do toho dozrelo ako do vsetkeho.

marianarem
25. mar 2021

@elizabet173 Obavam sa ze, sa predzuvalo 🙂 Ja sama som to este v detstve videla, moja mama to nerobila, ale teta, ktora zila s dedom, ta hej, asi dedo poradil. Aj manzelova babka predzuvala.

1katus1
25. mar 2021

@jankajanka134 už je veľký na to aby si mu to mixovala moje obe deti do roka začali jesť kúsky , mixovala som im len úplne prvé príkrmy a to mali 3 mesiace okolo pol roka začala papať kúsky a v roku už len nakrájane. Jedine mixovane čo jedia je zemiaková kaša 😉

marianarem
25. mar 2021

@jankajanka134 Moj maly je mladsi, 15m, ale tiez nejedak a vyberavy. Ja s tym stale bojujem, takmer kazdu novu vec zavadzame velmi pracne alebo sa ani nepodari. Dlho nechcel ani pecivo a chlieb, ani len kukuricnu chrumku. No a moje rady su mozno take, ako by sa to robit nemalo, ale aspon postupujeme. S vela vecami sme sa vselijako hrali. Necham ho vsetko chytat, ohmatat, pomackat, namocit prst, ovonat, aj trochu urobit bordel, nemusi papat. On ma totizto vela veci problem zobrat aj do ruky, nieto este do ust. Nechavam ho krmit mna alebo hracky. Takto zacal jest cestoviny, ze sa prekonal kvoli svojej oblubenej hracke a chytil jednu do ruky. Nakoniec mu to nedalo a ochutnal, uz ich chce 🙂 Ale len niektore tvary. Tiez mu ukazujem knizky s jedlom (knizky ma velmi rad), nech si zvyka aspon na existenciu niektorych potravin. Ked ho nieco zaujme, donesiem nazivo. Nieco aj skusi. Alebo varenu mrkvu na kolieska zacal papat, ked videl, ze ju papa krtko v knizke. Hrasok zase papal Budulinek 🙂 No a asi "najnespravnejsi" trik, ze mu dam na nieco kvapku medu a ochutna tak, med ma rad. Nieco vypluje, nechuti mu, ale aspon skusi. Nieco mu zachuti a uz je ochotny si to dat aj bez medu. Napriklad kuracinu a rybu sme zaviedli takto. Ale je to boj a zatial toho je ozaj malo oproti rovesnikom - malo roznych surovin a male mnozstva.
Mixovana strava u nas musi byt vzdy vymixovana do hladka, inak ho doteraz napina alebo to vypluje. Ale uz chce len mixovane ovocie, maso+zelenina jedneho dna uplne zbojkotoval a skoncili sme.

ivik111
25. mar 2021

@jankajanka134 tak máš len dve moznosti-dat mu papať pomixovane,tak ako je zvyknutý a bude spokojný najedeny....alebo ho nechať vyhladovať s tým ,že ak nezje normálnu nemixovanu stravu,tak bude hladný-dieta nervy v kybli zo stresu a ty detoo....ak nie je pripravený,ty ho k tomu nedonutis a nedajbože si ešte vypestuje nejaký blok a traumu z jedenia.viem o čom píšem,mám doma niečo podobné.je to len a len na tebe,ty si jeho mama,rady dostaneš k tejto téme neúrekom,rozhodnutie je na tebe☺️

kulumulu123
25. mar 2021

@jankajanka134 ak ho chceš v takmer 2rokoch naučiť jest normálne jedlo tak to bude asi dosť ťažké... Co je dával doteraz? Asi neostáva iné iba prestať konečne mixovať a keď bude hladný zje aj klince... Najsilnejší pud všetkého živého je predsa pud sebazáchovy!!! Neboj sa hladom neumrie ale ak zakaždým poľa is jasne ze keď vie ze stačí dosť dlho vrieskal a dostane to co chce on tak túto možnosť využije naplno. Teraz síce pri jedle ale ak si počkáš 2-3r tak to môže byť dosť blbé vo všetkom. Prajem pevné nervy a veľa síl 😉

basska_b
25. mar 2021

Také že prestať mixovat a nech je hladný, to určite fungovať nebude, on sa zatne a bude aj revat od hladu, ale nezje to. Jedlo nemá byť o strese, preboha!! Nič, ponukaj, začni s tým, čo pohryzie, pečivo, mäkké zemiaky... ponúkni, ale keď nebude chcieť, nerieš. Raz sa to naučí

jana_eyre_2
25. mar 2021

Najlepšie sa podľa mňa učí tým, že ho necháš papat samého.. čiže mu dáš na tanierik kúsky jedla, nech papa sám.. niečo sa mu určite do brucha dostane a ostatné ho dokrm čímsi čo.zje poriadne.. dávaj mu postupne stále viac a viac kuskoveho jedla.. napr. Malinké hrudky v niečom namixovanom..
Rýchlo to nepôjde ale nakoniec sa to naučí uvidíš.. treba len trpezlivosť..

brendaa
25. mar 2021

@jankajanka134 drzim palce, neboj nauci sa chce to cas. Zacni mozno ranajkami roztek na kolieska, striedku vyber, namaz maslom, mini- pidi kusky, daj mu detsku vydlicku. Cajik na lyzicku...aby zapil...chlebik podobne . Piskotky mu zmixni v detskej vyzive, nechaj mini- pidi kusok... V polievku cez sitko ak mas malý zemiaciky, brokolicu, atd mu popuc, nedavaj vsetko naraz...
A zas mu daj mixovane, aby nebol hladný....
Hlavne je aby mal chut do jedla.

ratira
25. mar 2021

Ano na toto je najlepsim liekom cas a proste neustupovat. Tam sa ti ako nic ineho nejak porait ani nea, musi proste casom dospiet k tomu, ze bude papat len nepomixovane veci

pudo
25. mar 2021

@jankajanka134 verim, ze si s komentarov vyberiete povzbudive, chapave, konstruktivne a zamerane na to, co by mohlo pomoct 🙂 ... kazde dietatko je ine, myslim, ze mnohodetne maminy by mohli napisat eseje o roznom spani, jedeni, cikani, rozpravani ich deti... ak si nie ste ista, ci je to v poriadku, resp. mate pocit, ze vas chlacek nejak neprosperuje, opytajte sa skuseneho pediatra alebo dietologa...verim, ze ste skusali cokolvek, aj jedlo pucit, aj davat kusky do mixovanej stravy, je zbytocne hladat priciny...vyhovuje mu viac mixovane, no a co? urcite lepsie cerstva mixovana zelenina, ovocie alebo strukovinova polievka ako zuzlanie kuskov peciva, chrumiek, tyciniek ...raz sa to nauci aj s kuskami, netreba to silit, kazdy dozrieva na rozne chute a rozne sposoby pripravy neskor... ak je to pre Vas obmedzujuce stale iba mixovat a naozaj to potrebujete riesit, isla by som za odbornikom, resp. davala dieta co najviac do rodinnej spolocnosti deti (ak sa da), aby ich videlo jest a stolovat...to je za mna najlepsia motivacia pre deti, co maju vyhranene chutove pohariky 🙂 ... zelam vela trpezlivosti pri skusani a experimentovani a vela radosti zo synceka a z rodiny.

elizabet173
25. mar 2021

@marianarem fuj, tak to som v živote nevidela, ani som o tom nepočula a to už nie som najmladšia. uvarilo sa všetko do mäkka, roztlačilo vidličkou, zriedilo, ak bolo treba, vlastne predžúvať nebolo čo

elizabet173
25. mar 2021

@mabenn prečo siliť? Začínaš varenou zeleninou, potom ovocím, to keď uvaríš až rozvaríš, roztlačíš, čo tam treba mixovať? Kedysi potom dozrievali deti skôr, podľa teba. Iba viem, že problémy s jedením, ktoré sú teraz veľmi časté, takmer neexistovali. V strave popučenej vidličkou nemá čo hrýzť, väčšinou vtedy ani nemá zuby, takže ani nemá čím.

alvaluka
25. mar 2021

@jankajanka134 ak mu uvaris celu mrkvu vo vyvare a das mu ju nebude si odkusovat? Alebo cestoviny, zemiaky iba uvarene? Nasa mala si tak sama dava penne, zemiaky natrusi a tak, ale niekedy ju necham, nech zje.

Ona zas uz par mesiacov vobec nechce jogurt, zemiakovu kasu a dovtedy to jedla.

Inak ja som tiez iba magala malej, no jej vychadzali zuby skoro, bude mat rok a pol a uz jej chyba jeden par, hoci neviem aky je standard.

marianarem
25. mar 2021

@elizabet173 No minimalne u nas v rodine na oboch stranach problemy s jedlom boli. Moj otec 66r bol velky nejedak, rovnako moj bratranec z otcovej strany 52r a potom aj jeho syn. Moj manzel aj jeho otec rovnako a teraz v tom pokracuje nas maly 🙂 Vsetci hovoria, ze jednoducho necitili hlad. Svokor ten neje poriadne doteraz, nema potrebu. Moj manzel uz je dost, ale zacal citit hlad az okolo 10r. A to jeho mama skusala vselico, aj nechat hladovat. Dva dni si nedal vobec nic a bol spokojny, na treti den to uz nevydrzala. Ludia to maju s travenim a apetitom rozne.

elizabet173
25. mar 2021

@marianarem o dospelých prehľad nemám, o deťoch za desaťročia práce s nimi podstatne lepší. Nikdy nemajú problém s jedlom deti rodičov, ktorí z jedla nerobia stred vesmíru, berú to ako niečo prirodzené, nerútia sa psychicky z toho, že dieťa nezjedlo na obed nič. Ak sa od útleho veku točí život rodiny okolo toho koľko čoho kedy dieťa zjedlo, prečo nechce to a to, čo keby sme mu dali....dieťa to vníma, nie je hlúpe, je len malé. Tu problémy väčšinou sú.

andreatytler
25. mar 2021

@marianarem Tvoje rady su skvele, preco myslis ze by sa to tak robit nemalo?
Nechat dieta prskumat jedlo pred tym ako ho zje je skvely napad... ved si predstav, ze tebe by niekto dal na tanier zeleninu, co si v zivote nejedla. Urcite by si ju najskor rozpucila vidlickou, aby si zistila aku ma konzistenciu a potom velmi dokladne ovonala...
Ja mam skor dojem, ze je to casty nazor slovenskych mamiciek, co musia mat doma hlavne upratane a oprate ze nedovolia detom aby sa s jedlom pohrali a urobili neporiadok.
Nas 15 mesacny syn musi mat vzdy na taniery pred sebou kusky jedla, ktore skuma a ktore on sam papa (alebo hadze na zem 🙂) a pori tom ho krmim ja. On ma jedinne poslanie.... preskumat vsetko okolo seba... on sa nevie zastavit a sediet 10-15 minut a prezuvat. A myslim ze takych deti je vela.

marianarem
25. mar 2021

@andreatytler No velakrat som pocula, ze s jedlom sa nema hrat, ze pri stole sa nehrame, ale jeme...Ked som bola mala, este sa hovorilo, ze pri jedle sa nerozprava, co uz vobec neviem, aky malo dovod. No ale presne ako hovoris ty, ked som si to predstavila z pohladu mojho maleho, ze dostane na tanier nieco prenho nove a mimozemske a ma to dat rovno do ust, navyse ked ma do toho casto bolave dasna alebo reflux, tak som sa mu ani necudovala, ze nechce. Navyse ako ma zjest nieco, co je mu tak nesympaticke a podozrive, ze to nechce ani chytit do ruky. No tak sa hrame s jedlom a zabavam ho aj pri stole. Vidim, ze ked ma dobru naladu, tak je ochotnejsi prijat jedlo. Navyse som si uvedomila, ze ja som bola odjakziva jedak a pritom ani mna samu nebavi len tak sediet a jest. Bud sa s niekym rozpravam, alebo pozeram film, citam si, ked uz nic ine, tak nad niecim rozmyslam.