icon

3 ročný odmieta jesť. Ako ho mám prinútiť?

krasnulka
19. máj 2010

mamičky,mate niektora problem so stravou vašich detičiek? Moj 3-ročny syn už pol roka odmieta jest, jeho celodenna strava je mlieko-asi liter denne a jogurty-kostici s lentilkama. Vie mi niekto poradit ako dieta "prinutit" aby jedlo?

sofia2008
17. feb 2011

@krasnulka dakujeme 🙂 nic jej nie, len nechce jest, papa len ked zaspi, je to hrozne trapenie 😒 na den vypije ledva 500ml 😒

krasnulka
autor
17. feb 2011

@sofia2008 a co na to lekarka? Skusala si jej davat nieco na podporu chhuti, teda neviem, ci je nieco pre take malicke deticky

sofia2008
17. feb 2011

@krasnulka tak nic, kym pribera, tak je to ok, sice malicko, ale predsa, za 2 tyzdne sme pribrali len 150g, nedavno sme priberali 170g na tyzden, ale zacina sa nam budit, ked papa a ked zbada flasu, tak je po jedeni 😒

benyka
18. feb 2011

@adnan .... ahojky, tak syn mi už týždeň chodí do škôlky, zase mi kašle a má teplotu, ale teplotu môže mať z toho, že v škôlke je celý deň hladný, pretože tam odmieta papať, keďže mu jedlo nemixujú, včera som sa pýtala a vychovávateľka mi povedala, že na obed spapal len pár lyžíc polievky - len šťavu ... a chlebíky nechcel papať, že všetko, čo bolo v tuhom stave nechcel, dúfam, že to nebude nič vážne, pred týždňom bol chorý a je to tu zas .... ten nutrolin b pôsobí aj na imunitu dieťaťa???? syn má 38 teplotu, bojím, bojím ....

kararinka99
18. feb 2011

@kalifa28 takze vidim ze nie som sama u nas to zacalo len dnes jest kdeze pred tym papala ked ma na obed oplula spenatom tak som ho mala aj v oku a skusala som jej cez den aspon 10krat nukat vsetko mozne ale ani za slaka nezje nic ....som z nej uz hotova asi ma odvezu na psychiatriu

adnan
19. feb 2011

@benyka tak to ma mrzí,to je hrozne s tym nejedením,ale možno to chce čas,ja moju dceru davam raz za tyzden do jaslí a pytala som sa nato a vychovavatelka hovorila že tam take detičky mali ale to chce cas a ked uvidi ine deticky papat tak si zvykne ale trva to aj mesiac:(...tak ich popros nech to robia tak ako ty doma,ved to nemoze byt bez jedla...ten sirup je aj na imunitu,obsahuje aj probiotika,alebo skus davat aj cebion kvapky...a kolko ma maly?myslim vek🙂

adnan
19. feb 2011

@kararinka99 tak toto poznam,vies ako sa musim niekedy držat aby som nevybuchla pred dcerou,najradsej by som jej to naliala do pusinky,ja už som vyskusala vsetky potraviny,formy varenia,robenia opiciek,vyrezavania tvarov,zvieratiek a pod.a nic,dcera sa pobavi ale pusu neotvorí...ked to pojde dalej takto budeme musiet ist do nemocnice:(

benyka
19. feb 2011

@adnan ... o mesiac a pol bude mať 3 roky, keď mal 8 mesiacov, prikrmovala som ho s roztlačenou papinkou a bolo všetko v poriadku, ale krátko nato sa mi syn začal s takoutou papinkou dusiť a pri jedení mi zvracal, musela som mu to mixovať a trvá to až dodnes, min. mesiac som mu dala špagety nerozmixované a dogrcal sa mi .... možno to súvisí so psychykou, asi sa bojí, že sa bude dusiť, ja neviem, ale som z toho zúfalá ....

adnan
20. feb 2011

@benyka tak to ma mrzíííí.....aj ja som prikrmovala od začiatku len s potlačenou stravou..dcéra našťastie už papa,ale píšem tu preto lebo som si to zažila,hotová pohroma....ako som už pisala davali sme jej na podporu jedla Nutrolin B,teraz ho už 5 den neberie a papa,no nikdy z nej nebude velky jedak ale papa....napr.sme zistili ze chce papat sama,normalne lyzickou a nema rada nic tekute čiže polievky ani omacky-mozno mala odpor z tych prikrmov....vcera zjedla ryzu s fasirkou pekne sama a este si aj vypytala....a maly nepapa sam?lebo toto robila ked som jej davala ja ze to vyvracala,vyplula....je to tazko povedat co tie detičky chcu...asi ste už skusali vsetko:(

berika
20. feb 2011

mamičky, skúste ešte zmenu prostredia, ani moja dcérka nie je najlepší jedák, ale u babky zje tekmer všetko, aj to čo doma ani neochutná a nejde o to že zle varím, lebo ke´d babka jej niečo navarí a donesie k nám, tiež to moc nezje alebo ani neochutná. Dcérka mi strašne dobre papá napr. na kúpalisku, vo veľkej spoločnosti na nejakom žúre, u babky alebo aj prababky tiež vždy niečo zje. Alebo ke´d je vela detí na ulici, natrebm chleby alebo donesiem von jogutry, vždy jej chutí a keď ju ponúknu iní niečím, zje aj to čo nemá rada. Bol čas ke´d som ju normálne nosila na obed k babke, spať a domov.

benyka
20. feb 2011

@adnan ...hej, všetko sme skúšali a papať sám??? v škôlke ho nútia papať samého, ale doma keď mu dám misku s papinkou, začne mrnčať, že maminka dá, maminka dá. A keďže chcem, aby aspoň niečo dostal do seba, nemám na výber, chytím lyžičku a začnem kŕmiť. Syn má stále teploty, včera takmer nič nezjedol a dnes zas. Teraz som ho dala spinkať, pred chvíľkou som ho chcela nakŕmiť rozmixovanou stravou, pozrel mi do taniera, povedal "gulička tam je" /myslel cestovinku/ a otočil sa mi chrbtom, ale papinka bola úplne rozmixovaná, no nechcel ani len privoňať .... ☹

benyka
20. feb 2011

@katavinka ... syn mi chodí do súkromnej škôlky a nemám z toho dobrý pocit...keď tam bol prvý deň a ja som išla pre neho, počula som medzi dverami, ako jedna z vychovávateliek huláka po Jakubkovi. A ja v nádeji som si myslela, že to huláka po inom dieťati, nie po mojom, ale opak bol pravdou, vrieskala po mojom synovi a vraj je zlý, že neposlúcha a nereaguje na slovo. To bol len prvý deň v škôlke, čo predtým nebol v žiadnom podobnom kolektíve, takže chúdiatko malé ani len nevedel, že sa od neho očakáva. A potom mi tá vychovávateľka povedala, na moju otázku, či je jeho vychovávateľkou, ona mi na to, že je v tej škôlke len brigádnička. Dosť ma to mrzelo až tak, že som si doma musela poplakať, bojím sa aby mu neublížovali dákymi fyzickými trestami. Raz dávali takú reláciu že ako sa správajú vychovávateľky v škôlkách ku detičkám a hovorili tam príbeh z jednej škôlky, že detičky tam dávali spávať v zime pri otvorených oknách, vonku mrazy a deti tam spali pri otvorených oknách a vychovávateľky na svoju obranu povedali, že sa ich snažia takýmto spôsobom otužovať....a že mamičky sa potom búrili pretože polovica detí skončila so zápalom pľúc ....

benyka
20. feb 2011

@katusap ... nestraš ma ... ale už som na vlastné oči a uši počula, ako jedna z výchovavateliek vrieskala po mojom synovi, to tam bol len prvý deň a keď som sa jej predstavila, že som jeho matka tak sa mi začala sťažovať že je veľmi zlý a nepočúva na slovo....

benyka
20. feb 2011

@jankula ... ďakujem za povzbudivé slová, na vyšetrení sme už boli, všetko je v poriadku, brali mu krvičku aj moč a nič sa nezistilo .... ale určite to bude súvisieť s jeho psychykou pretože keď mal 8 mesiacov začal sa mi pri papaní dusiť a zvracať a to trvá až dodnes...možno má dáky blok ešte z toho obdobia, min. mesiac som mu dala špagety a dovracal sa mi z nich a pediatrička mi povedala, že mu mám mixovať naďalej, že jedného dňa príde na to, na čo má zúbky, doma aj tak robím, ale syn mi začal chodiť do škôlky a tam ho postavili pred hotovú vec, chlebíky, fašírky, a podobné papinky, buď zješ, alebo nezješ a min. mi povedali, že za celý deň, čo tam bol /8 hod./ spapal len trošičku z polievočky, len vodičku pár lyžíč....a domov keď sme prišli jedol ako keby týždeň nepapal, no musela som to rozmixovať....až ma pri srdiečku bolelo ....keď som ho videla ako mi doma papal....chúdiatko moje vyhladované .... a to som mala pokec s riaditeľkou a ona ma ubezpečovala, že hladom tam netrpí, že ona osobne na neho dohliada .... hahaha, som si myslela ....

katavinka
20. feb 2011

@benyka bože, toto je neuveriteľné 😠 človek si to musí platiť a naozaj nemalé peniaze a ani len nevedia ako sa k tým deťom správať 😠 Ktorá súkromná to je? My uvažujeme nad tým, že ak ho nevezmú do normálnej, tak ho dáme aspoň 3x v týždni do súkromnej, ale teda teraz si ma fakt nemilo prekvapila ☹ A ešte, koľko má synček presne? My sme tiež dlho mixovali, lebo si nevedel pokúsať, vždy to prehĺtal a potom ho z toho napínalo. Je mi špatne z toho, mali by tam ku každému dieťaťu pristupovať tak ako si to dieťatko vyžaduje, každé je iné či vo vývoji a pod. Juj, že by som ich nakopala.

adnan
20. feb 2011

@benyka inak,je to s tymi skukromnymi sektormi zvlastne,,mala chodi raz za tyzden do jasiel a tiez mam skusenost hroznu aj som jasle hned vymenila,za prve ked som prisla prenu tak vypila 3dc vody naraz!!!!!a len preto ze oni tam davaju caj a mala pije len vodu,nehovoriac o tom že som im to x-krat hovorila!a po druhe nechcelo sa jej zaspat vtedy kedy oni chodia,tak ju zobrali a dali do izby hore na poschodi!!!!!!!!!!!!!samu a obcas ako tvrdili ju chodili pozriet a to pisem v skratke.....akurat ked som prisla ju niesli z horneho poschodia,take mala cervene ocka od placu....no myslim že tak skoro na mna nezabudnu,niesom hakliva ale o je vela je vela,ako si to mozu dovolit....teraz kam ju davame
je spokojna aj oni maju iny pristup,napr.kazde dieta ide spat kedy je zvyknute,papa kedy je zvyknute a pod.neviem preco by mala papať presne o 12ej .....a toto že kričat na syna,už by tam nechodil.....s tym papanim akoby som čitala o mojej dcere....kiež by sa Vam to zmenilo,musíš bt z toho vycerpana:(

adnan
20. feb 2011

@kalifa28 akoby som o mojej dcere čítala!

benyka
21. feb 2011

@adnan ...hej, som vyčerpaná a zúfalá, navyše teraz je syn chorý a to už vôbec nepapáva....zatiaľ spapal len dve lyžičky kašičky a už odmietal, asi ho bolí hrdielko, aj mi dosť pochudol od piatku sa ani raz poriadne nenajedol .... teraz riešim pediatričku, volala som do škôlky, neberú mi telefony a to určite sú tam, pretože pri poslednom pokuse prebiehal na tej linke hovor ... majú tam x zmeškaných hovorov odomňa a nie sú schopní mi zavolať naspäť...
som rada, že je syn teraz doma, vonku sú hlboké mrazy a oni by určite deti vyhnali von do záhrady .... ešte by mi tam chytil zápal pľúc ...

benyka
22. feb 2011

babuly, tak sme na antibiotikách, vraj má chytené priedušky a ten kašel bude ešte horší....nikdy mi syn nebol takto chorý, toto sú jeho prvé antibiotiká......nech už skončí táto zima ... ☹

75janka
28. máj 2012

@kalifa28 bože ako dobre že som si toto vyhľadala, momentálne som zrelá na psychiatriu, ešte teraz mám červené vyrevané oči, treští mi v hlave a cítim sa ako neschopná a depresívna vynervovaná mater.....mám Dávidka 2roky a 4 mesiace a nikdy mi dobre nejedol - vlastne kým som ho kojila - 18 mesiacov chvalabohu to bolo v pohode, potom už horšie - žiadne mlieko - len jogurty a teraz posledné 1-2 mesiace katasrtofa.Má totálny odpor k jedlu čo spapá tak polievku - rezancová niekedy mu dám aj 2x za deň. pôrodnú váhu mal 4180g v roku vážil okolo 11 kg a asi rok už nič nepribral ,teraz má 12,5 kg a doktorka povie že podľa tabuliek /blbých ich tabuliek) je to v norme. Ja som z toho zúfala že nemá chuť papať, muž aj starší syn sa na mňa dívajú ako na prepnutú - vraj ked nechce tak asi nie je hladný. Mňa to hrozne mrzí, lebo už aj dosť kričím aj sem tam hodím po zadku a potom je to všetko ešte horšie ☹ . obdivujem každú jednu maminu ktorá to zvláda bez kriku, ja už som z toho vyčerpaná.Berieme síce vitamíny - cebion multi dlhodobo ale vyskúšam aj ten nutrolin B.Čitala som tu aj o pangamíne a pyridoxíne tak poskúšam čosi. Normálne ma to tu trošku ukľudnilo 😉 dúfam že bude lepšie......niekto tu písal o neurologovi a psychológovi - dúfam že to nebudeme potrebovať, že je to len také obdobie - prechodné....

janulka_d
28. máj 2012

môj päťročný syn je podobný, od narodenia bol kojený,keď začal jesť príkrmy,tak pekne papal zeleninku,mäsko,každý deň ovocnú výživu,niekedy jablko alebo banán,mal rád všetky polievky,cestoviny,zemiaky...keď mal rok aj trištvrte, tak dostal rotavírusovú hnačku,našťastie nebol dehydrovaný,ale odvtedy prestal jesť...asi sa mu úplne vyničila mikroflóra,2 týždne som ho iba kojila,potom začal postupne jesť,ale veľmi máličko,odvtedy nedal do úst žiadne ovocie,mäso,mliečne kaše Hami/ktoré dovtedy jedol každý večer/, vtedy začal boj,nedal do úst žiadny mliečny výrobok/syr,maslo,rôzne pribináčiky a spol,jogurty,.../tak som ho kojila 2 roky a 10 mesiacov,kým začal byť ochotný piť mlieko. Polievky jedol všetky,prílohu iba zemiaky,mäso žiadne. Keď mal 3,5 roka a išiel do škôlky, tak to bola sila,lebo do konca októbra nedal do úst v škôlke absolútne nič,od začiatku novembra začal jesť aspoň polievku,a vo februári začal jesť na obed aspoň prílohu/zemiaky,ryžu,iné nie/,samozrejme na raňajky a olovrant nič,niekedy suchý chlieb.Raz ho jedna zastupujúca učitelka chcela nasilu nakŕmiť tuším polievkou a skončila povracaná ona aj on,potom to pochopili,že nútiť ho je zbytočné.Naňho nikdy neplatilo,že keď vidí iné deti jesť,tak mu zachutí,práve že vždy keď videl iné deti jesť,tak ušiel preč,asi rok dozadu zistila doktorka,že je mierne chudokrvný,tak nejaký čas užíval Maltofer,ale sme ho vysadili,lebo ho preháňalo a asi pred polrokom začal jesť konečne jogurty/najprv iba 2 druhy/,teraz už viac druhov,aj miláčiky a podobne,actimely,nevie sa dojesť týchto mliečnych vecí. Ale na chlebe alebo rohlíku nezjedol nikdy nič,maslo a syry nechce,mlieko ano,ale iba s Frapkom,ale nie s čokoládovým Grankom.Naučilaa som sa s tým žiť a treba pochopiť, že to dieťa nijako nedonútite jesť,len keď ono bude chcieť. Ja mu napr.poviem,že skôr ako pôjdeme von, musí sa najesť a on mi povie,čo by chcel a je mi jedno,že varím možno 6 jedál dokola,aspoň niečo normálne a výživné zje. Tie chute sa časom menia,čo mu nechutilo,mu chutí a naopak,často ma prekvapí. Nebuďte zúfalé, naozaj je to tak,že to raz príde a zrazu sú tie deti ochotné ochutnať niečo,čo nikdy predtým nechceli 🙂 Môj tiež nechcel nič ani ochutnať,teraz napríklad bežne pije odšťavený džús z jabĺk,pomarančov,mrkvy,zje kurací rezeň,fašírky,zapekaný toast,praženicu-nič moc,ale predsa je to lepšie,ako pred tromi rokmi.

janulka_d
28. máj 2012

Ešte som zabudla na dôležitú vec, asi pred 2 rokmi sme mu začali kupovať probiotiká a tie ho naštartovali v jedení. Keď detičky nemajú dobrú mikroflóru,tak ani nechcú jesť,lebo im dobre netrávi.A nejaký čas mu kupujem aj multivitamín a minerály pre deti/rôzne druhy,kde je všetko/. Teraz mám Imunit/tak nejako sa volá/ s obrázkom Mc Queena a v tom sú aj probiotiká,takže ho to ochraňuje aj pred chorobami.Skúste dávať deťom niečo takéto,hlavne probiotiká a vitamíny B-tie podporujú chuť do jedla.My sme dlho kupovali takých prob.mackov-volajú sa Macík a sú to mackovia z bielej čokolády,v čom sú probiotiká,na každý deň jeden,malý sa vždy tešil na "macka".

jaaty
28. máj 2012

@75janka neplaš sa a ukľudni sa 😉 . Naša Hanka mala pri narodení váhu 4200 gr., v roku niečo cez 9 kg a v dvoch rokoch 12 kg. Tiež vždy veľmi málo papala, keď bola kojená pila presne 2,5 minúty a len z jedného prsa. V 9. mesiacoch sa odstavila, mlieko odmietala piť do 2,5 roka, z mliečnych výrobkov jedla len jogurt a syr.
Doktoka tiež nestresovala, Hanka bola vývinovo v poriadku- motoricky nesmierne šikovná, takže jej očividne nič nechýbalo.
Dnes už je to lepšie- hlavne posledný rok. Veľmi pomohla škôlka, tam zje kadečo, doma len vybrané veci. Od narodenia propaguje viacmenej delenú stravu- len mäsko, alebo len čistá ryža, špagety............ Sladkosti a sladké jedlá neje vôbec.
Minulý týždeň sme boli na prehliadke- meria 110 cm a váži 17,5 kg. Má 5 rokov- lyžuje, korčuluje na lade i in linoch, chodí na gymnasdtiku, pláva, hraje tenis a je - klop,. klop, klop zdravá. ATB brala raz a aj to len keď nastúpila do škôlky.
Takže ju už dávno nenútime a zvykli sme si na to, že proste menej papá. Som však presvedčená o tom, že zje to, čo jej telo potrebuje 😉

75janka
15. jún 2012

@jaaty musím sa pochváliť a dúfam, že to nezakriknem, ale asi tak 2 týždne papáme skoro všetko 🙂 , občas nejaký malý problémik ale v pohode sa to dá, myslím,že aj ja som o dosť kľudnejšia....tá moja nervozita z toho asi k tomu ešte poriadne pridávala, takže zatiaľ OK. No ale ty máš poriadnu multi športovkyňu.....ale to je fajn, len aby jej to dlho vydržalo, ja mám ešte 17 ročného syna a ten teda presedí pri počítačí asi pol života - dnešní puberťáci 😒

jaaty
16. jún 2012

@75janka super, že mu začalo chutiť 😉 .
Stále je menší jedák, ale keďže má neskutočne veľa energie- aj preto toľko športu, ktorý zvláda bez chorôb a úrazov, viem, že jej to stačí. Tak to nechávam na ňu. držím palce 🙂

pepinka25
10. sep 2012

@krasnulka ahoj presne som v tej istej situacii ako ty maly ma 3 roky nechce mi jest len kakao rozky jogurty stale len pyta sladkosti uz som kupila aj vitamin na podporu chuti do jedla a nechcel mi to papat 😒 dnes som prisla pre neho do skôlky a mal nachystany cely obed v obedari lebo nechcel papat som z toho smutna varim vsetko mozne s tym ze ako mu bude chutit a nechce mi nic papat,lekarka mi povedala ze je to normalne ze dieta nechce moc papat ale ved teple jedlo je zaklad,ked mal rok a pol vsetko pekne papal a teraz strajkuje uz som sa rozhodla ze pritvrdim a ziadne sladke nedostane pokial sa nenapapa a ked nespapa nedam mu nic je to drasticke ale uz som v koncoch 😖

nika789
31. máj 2013

@krasnulka Ahoj, my mame podobny problem ako vy. Nas maly bude mat 3 roky, taktiez odmieta stravu, obzvlast teplu ziadne maso ani zelenina, akonahle zbada , ze sa ide papat zavrie predo mnou dvere, lahne do postele alebo sa hodi o zem, jedine co zje je detska vyziva, suche pecivo,a mliecne vyrobky, ( niekedy aj s tym bojujeme), raz za tyzden ochutna polievku samozrejme ,musi byt rozmixovana ,pijeme tiez len mliecko riedene vodou, ziadnu inu tekutinu do neho nedostanem...sme objednany na odborne vysetrenia , tak uvidime... Mozem ho akokolvek motivovat nic nezabera ☹ Chcem sa Vas opytat, mate aj vy problem s recou? Nas poklad vobec nechce rozpravat ☹

romy01
8. jún 2013

@nika789 ahoj, aj my máme podobná problém, aj s jedením aj s rečou. Timko má o 3 týádne 3 roky a nerozpráva. Nejaké to slovo povie ale to mu rozumiem len ja a je to skôr výnimka. Tiež sa trápim nad jeho správaním a pripisujem to tomu, že nerozpráva. Lebo si nevie pýtať veci, nevia povedať čo chce a pod a keď to neuhádnem tak sa hnevá, začne jačať, pišťať a niekedy sa zozzúri a veru sa na mňa začal aj oháňať, Doma to znášam s úsmevom a vysvetľujem mu že to sa nemá ale keď to robí aj vonku tak sa hanbím ako pes. No a strava - samé mliečne výrobky - mlieko , kakao, jogurty, krupica. Polievky sem tam a sem tam zje kolienka s vajíčkom alebo čistú zemiakovú kašu. Mäso neje vôbec, zeleninu nič len raz za táždeň paradajku a z ovocia už len jablko - vlani zjedol aj hrozno aj čerešne aj broskyňu ale teraz to všetko odmieta. S tekutinami nemáme našťastie problém, Voda, čaj čokoľvek vypije hlavne že je to vo fľaške. Pohár odmieta. V lete s ním idem na krv aj kvôli tej reči, či nemá nejakú metabolickú poruchu. Bola som s ním aj u psychologičky a neurologičky skrz tú reč, no vraj sa vyvíja v norme - okrem tej reči. . Ako ideš postupovať ty ?

nika789
12. jún 2013

Ahoj, náš Maťko bude mať o mesiac 3 roky, slová nehovorí zatiaľ vôbec iba nám vydáva zvuky . Minulý týždeň to bolo so stravou celkom dobre, zjedol mi polievky aj s vareným mäskom samozrejme som musela naňho pritlačit a po 1/ 2 hodine presviedčania zjedol nakoniec vsetko, videl , že to nevzdám tak radšej zjedol.S tekutinami je to horšie ked nedostane svoje mlieko zriedené vodou, tak radšej nepije nič, a pritom je smädný. Pohár tiež odmieta. Taktiež nechce jesť lyžičkou sám.Minulý týždeň sme boli u neurologičky, predpísala nám Tebokan kvapky na lepšie prekrvenie mozgu, a zdá sa že to začína troška pomáhať, začali ho zaujímať viac veci okolo seba, je kľudnejší nehádže sa toľko o zem. Neurologička nás doporučila aj ORL vyšetrenie( ušné, nosné krčné) a o dva týždne ideme na sono mozgu. Boli sme aj u logopéda, tam zatial bezvysledne tak uvidime. Ešte zajdeme ku psychologovi.

jarabica
13. jún 2013

ahojte, som rada, ze som nasla takuto temu... myslela som si, ze len moj syn je v jedeni "iny" aj okolie sa tak tvari 😠 ma 3 a pol roka a tiez papa len cistu stavu z polievky a len mixovanu zeleninu a maso, ine varene absolutne nie... okrem toho suche rozky alebo chlieb, suche kukuricne lupienky, piskoty, bebe keksiky, kukuricne chrumky, z ovocia len banan, nastasie pije mlieko, vodu, caj... ostatne jedlo neochutna, smrdi mu, ked ho obcas dotlacime do ochutnania, tak ho napina, vsetky tie kusky vyskrabe z jazyka... zo skolky ho beriem domov na obed, aby tam netrpel hladom, kucharku som poprosila a cedi mu cistu stavu z polievok... v skolke urobil pokrok, ze ze spapa akukolvek stavu z polievky, doma to bol len vyvar... pediatricka mu brala krv, vsetko v norme... vraj mam ponukat a ono sa to zlomi... len neviem kedy.... ☹