5 mesačné dieťa zapeká po príkrmoch

chavierka
30. jan 2012

Začali sme pomalinky s príkrmamy, je tomu druhý týždeň. mrkvička, zemiak, cukina a brokolica. Na obed robím malému kašičky, pridávam do nich aj olej, aj ich ešte potom riedim mliečkom, takže sú to riedke kašičky.Nespapá toho veľa. Prvý týždeň kakal pekne, no posledné 4 dni ho začalo veľmi zapekať, až tak že mu musím doslova hovienko vyberať s rektálkou von. Aj to sa pri tom krúti, otáča, vykrúca, plače. Veľmi ťažké kakanie. Pritom pije aj čajík. Cvičím s ním s nožičkami, natierame s pupíkom, no máva krče až plačká. Najskôr som myslela, že ho zapeká mrkva, no nejde mu vykakať ani po inej zelenine. Máte skúsenosť?

chavierka
autor
30. jan 2012

A ešte som sa chcela spýtať, zapeká zemiak?

hradnapani
30. jan 2012

@chavierka ahoj, mne sa osvedcilo na par dni vynechat uplne prikrmy a ked sa stav napravil, pekne pomalicky zacat odznova a sledovat, co sposobuje problem. mam pocit, ze deticky si na pevnu potravu zvykaju velmi pomaly, hoci naoko sa to moze zdat opacne (lebo vsetko zjedia, prvych par dni nemaju ziaden problem).
ja osobne som vynechala tie prikrmy tusim aj dva-tri tyzdne a potom som davala obden a po nejakych dvoch tyzdnoch sme mohli prejst na kazdy den.
pokial sa trapite s trubickou, tak si radsej dajte pauzu. nic sa mu nestane 🙂
malemu asi treba dat cas, predsa len, je to vsetko nove. a asi aj zavisi, odkial beries zeleninu, ci je vlastna, z bezneho obchodu alebo bio. Ja osobne vidim velky rozdiel, ked dam mrkvu zo supermarketu (maleho naduva, kruti sa) alebo si pockam na mrkvu od svokry zo zahrady alebo kupim bio.
co sa tyka zemiakov - my sme s nimi mali problem, maleho zapekali.
problem so zapekanim po mrkve som vyriesila tak, ze ked varim mrkvu, tak nejakych 3-5 minut pred dovarenim, dam k nej povarit trochu ovsenych vlociek a potom to zmixujem. odvtedy nemame problem. Ale neviem, ci ovsene vlocky mozu deti pred skoncenym 6 mesiacom,ja som na ne dosla, az ked mal 7-8 mesiacov.

chavierka
autor
30. jan 2012

@hradnapani asi sa vrátime k mliečku...al myslím, že problém budú asi tie zemiaky...ďakujem za odpoveď

barca127
30. jan 2012

ahoj a neskusali ste nejake probiotika?nam velmi pomohli ked malu zapekalo naozaj

karmelka77
30. jan 2012

@chavierka presne v tomto obdobi zacalo zapekat aj mojho maleho...jedna vec je a to nam povedali aj na chirurgii ked sme koli tomu isli na vysetrenie ci nie je niekde inde problem - ze crievka babatka nemusia byt este pripravene, ze treba veeelmi pomaly na to ist...a skusat vsetko nove aspon 3-4 dni a potom dat dalsie...pri tom uvidis z coho zapeka z coho nie...dalsia vec co ta ale nepotesim je ze u nas to preslo az ked zacal chodit...:(( cize my sme sa trapili skoro 10 mesiacov pri kakani, uz aj ked stal vzdy sa niecoho chytil a ked tlacil straaasne plakal, tlacil, cerveny bol az mu zilky na hlave navreli...vsetko mozne sme skusali, co sa tyka potravim ktore by mohli prehnat, cajikov, stiav...nic nepomahalo a ked tak zabralo 1 x a potom uz nie...a vsetko sa vyriesilo az tym chodenim a este tym ze zacal vela pit, ale vela znamena mimo mlieka a polievok 1,3 l. cajiku denne...pocula som niekde ze jednoducho mal lenive crievka a ked zacal chodit sa to pohlo...snad to nebude vas pripad ale ak tak viem co ta caka a dufam ze to nebude dlho trvat a najdes sposob ako pomoct...kazdemu pomoze nieco ine...my sme nakoniec brali aj sirup Duphalac sa vola, to nam uz dali doktori a potom aj cipky...chvalabohu je to za nami, aj ked v poslednom case zas kakame kazdy druhy den, ale nema bolesti a to je hlavne...

chavierka
autor
30. jan 2012

@barca127 hmm, nám asi probiotiká moc nefungujú, užíva ich od 1 mesiaca

tereza123123
30. jan 2012

ahoj aj my sme mali veelky problem s kakanim.Tiekla mu az krvicka z ritky :( dr. Povedala ze vlastne kazdy prikrm zapeka a ze pomoze vlaknina. (Pnhankove vlocky napr.) ale pomohlo nam ked som mu dla harmancekovy caj a teraz ked sme presli na sunar complex 2 kaka aj 4x denne 🙂

31majka12
31. jan 2012

@chavierka Ahoj my sme tiez tak podobne na tom,,,ako ty.
Ale po nicom ho tak nezapekalo ako po brokolici...na druhy den mi ju uz ani nechcel spapat.
Ine zje,aj zemiacik aj mrkvicku...pomiesame aj s maskom,aj tekvicu spapa...aj kalerab...ale brokolica nam spravila sarapatu....tak mu ju nedam. ☹

chavierka
autor
1. feb 2012

@31majka12 ja tu našu šarapatu neviem odhaliť presne...lebo najskôr jedol samotnú mrkvu, samotný zemiak, samotnú brokolicu, všetko bolo ok.stolicu ml dokonca aj dva krát denne. Ale potom som u kombinovala mrkva so zemiakom, brokolica so zemiakom a od vtedy bol zapečený, katastrofálne......Dávam aj harmančekový čajík, ale nezmenilo to.Možno sa to zmení aj keď zmeníme mlieko na 2, ako píše príspevok teraza..

31majka12
1. feb 2012

@chavierka mozem sa opytat ake mliecko pijete?

chavierka
autor
1. feb 2012

@31majka12 my Bebu

velvet26
1. feb 2012

aj my sme mali rovnaky problem zo zaciatku ked sme zacali s prikrmami, kup v lekarni sirup duphalac ten pomoze babatku vykakat, mozu ho aj uplne male babatka..nasej malej velmi pomohol..pomaha zriedit stolicu v crevku a pomaha zvysit aktivitu crevka..max. do dvoch dni sa ti vykaka, mozno aj na druhy den, daj mu vecer pat mililitrov, urcite mu pomoze..
tiez som skusala vselico, odvar z ovsenych vlociek, slivkovu stavu no nemali skoro ziaden ucinok az ten sirup duphalac..no uz sa nasej kakanie upravilo, pekne kaka kazdy den, no ak by mala nahodou znova problem so zapchou, tak ten sirup jej znova pomoze.

jabadaba
1. feb 2012

@chavierka ak nieco vyraznejsie zapeka, tak mrkva. Nie zemiak. Skus ju obmedzit. Brokolica je fajn, cukina je fajn, aj v kombinacii so zemiakmi. Toto by zapekat nemalo. Brokolica skor naduva.

velvet26
1. feb 2012

a vtedy ju tiez zemiak zapiekol..zjedla celu misku, predtym tri dni mrkvu, tak myslim ze ten zemiak to dorazil..no uvidis upravi sa mu to casom, zaciatky byvaju tazsie..