5 ročná nechce jesť

9. jún 2020

Baby, už som zúfalá 🙄 Moja 5 ročná nechce jesť, ráno zje jogurt, občas par hryzov z vianočky, ovocie málo a obed nechce nič, na všetko frfle, vždy chce to čo nemáme, už asi 3 roky má pár oblúbenych jedál, ktore jedáva stále dookola a pomaly aj z tých pár jedal uz niektore nechce. Už neviem ako na ňu 🤦 každý den je to boj, už som z toho tak psychicky unavená, že až. Teraz je 19:30h a ona este skoro cely obed na stole. Stále odbieha od stola, stale ju musim napominať a nakoniec aj tak nic nezje. Ako na ňu? Poraďte 🙏 Alebo poraďte aspoň ako sa z toho nezblazniť lebo uz mam toho za tie roky dosť 🤦😤

kittykat22
9. jún 2020

Preco mas o 19.30 obed stale na stole?

autor
9. jún 2020

@kittykat22 lebo som uz rezignovala, ked bude obsmrdat a pytat jest nieco co aj tak nezje alebo pytat sladkosti ako vzdy tak ju asi posadim pri ten nezjedeny obed 🤦 vsetko zahadzujem po nej, uz ma to naozaj nebavi, dnes mi asi dosla trpezlivost.

sunny8
9. jún 2020

Zakázať jogurty a sladkosti piškóty a také veci a ona vyhladne a bude jesť. To že jej na ráno dávaš jogurt robíš najhoršie čo môžeš. Je to záťaž na organizmus aj u dospelého a nie ešte u dieťaťa. Ráno by sa nemalo jesť nič studené.

jaass
9. jún 2020

Nechaj ju vyhladnúť a začne pekne jesť 🙂

autor
9. jún 2020

@sunny8 jogurt nejedava studeny, izbovej teploty zmiešaný s obarenými ovsenými vločkami. To jedine skoro vzdy zje.

autor
9. jún 2020

@jaass nezačne. Toto trva uz par rokov. U dr sme boli vsetky vysetrenia mala dobre, preto hladam rady tu na koňovi aj ked viem ze asi mi nikto neporadi, uz som asi len mierne zufala 🙄

autor
9. jún 2020

A sladkosti jedava velmi velmi malo. Len ked ten den zje obed (co je velmi malo) tak dostane napr brumika, ale horalku a sladkosti tomu podobne do ruky nedostala nikdy.

daganov
9. jún 2020

tešn jogurt ráno nie je zlou voľbou, ale prečo točila stále tie isté jedlá? Veď si ju v tom podporovala, keď si ich varila. Mať ešte teraz obed na stole? A keď ho nzeje, pôjde hladná spať, či? Čo dnes zjedla za celý deň? Ale skutočne každú chrumku, piškótu, banán.

daganov
9. jún 2020

zrušila by som aj brumíka, nápoje len nesladené, teda vodu alebo ovocný nesladený čaj. Nedáva jej niekto niečo za tvojím chrbátom? Babky to tak rady robia a potom je celé tvoje úsilie zbytočné. Do škôlky chodí? Tam ako je?

jaass
9. jún 2020

To je dobré, že výsledky boli dobre. Ostáva uz len veriť, že začne jesť.

A neskúšala si sa s ňou porozprávať? Viem, má len 5 rokov. Ale skús si s ňou sadnúť a opýtaj sa jej, prečo nechce jesť..pri rozhovore ju ber ako "rovnocennú"

kittykat22
9. jún 2020

Chapem, ze si zufala, ale vies si predstavit, ze by si mala na stole obed az do vecera, ktory by si mala jest studeny a obschuty? A mala je chora, je chudokrvna, alebo ma iny problem ze ju nutis? Ak pribera a je ziva, tak jej to co zje asi staci. Aj moj syn je vyberavy a chce len paradajky, sunku, chlieb ... je schopny to jest cele roky 🤷‍♀️

autor
9. jún 2020

@daganov lebo ine by nezjedla vobec, tak som varila tych par jedal dokola aby som mala istotu ze aspon nieco zje. Teraz uz aj z tych par jedal niektore nezje. Nove veci nechce ani ochutnat. Vela toho nelubi. Zemiaky napr nelubi takze priloha je len cestovina alebo ryza, uz ale aj s ryzou zacala mat problem. Je odchovana na vode, sladke napoje doma ani nemame. Dnes zjedla ten jogurt, na desiatu banan a nektarinku a na obed 2 kusky masa s chlebom (ryzu odmietla, vypytala si chleba) doteraz je to na stole lebo uz som nemala nervy na nu ani to nejak riesit a vyhadzovat zas. Nedava jej nikto nic za mojim chrbtom, do skolky chodi, ucitelky vravia ze je pekne, ale ked sa jej pytam co mali, ani mi poriadne nevie povedat 🤦

tina7729
9. jún 2020

Toto poznám,moja má 8 rokov a bojujem s ňou s jedlom doteraz🤦

autor
9. jún 2020

@kittykat22 nebudem ju nutit to jest 🙏 to som tam nechala od zlosti

daganov
9. jún 2020

ja by som na ňu išla systémom - ráno by som jej dala ten jogurt, do obeda maximálne jeden kúsok ovocia a poriadne vybehať vonku. Na obed by som postavila pred ňu polievku, sadla si oproti nej a začala jesť. Zje, zje, nezje, nekomentuj, vylej, daj pred ňu druhé a zase si sadni a jedz, ak nezje, vyhoď, neexistuje, aby dostala niečo iné. Žiadne komentovanie, že nezjedla, že je to zdravé, že si to varila pre ňu, že to musíš vyhodiť, že nevyrastie....ani slovo o jedle. Viac sa jedlu nevenujte, na olovrant jej daj chlieb s niečím - nátierka, syr, zelenina, keď sa ho nedotkne, zase vyhoď a ďalšie jedlo až večera. Neverím, že keď takto budeš postupovať mesiac, tak niečo nezje. Niektoré deti majú menšiu potrebu jedla, toleruj jej zopár jedál, ktoré nemá rada, ale ináč var normálne. Ja by som jej ani ten chlieb nedala, či zemiaky, či ryža sú normálna príloha. Nerob z jedla stred vesmíru, výsledky má zatiaľ dobré, nedaj sa vydierať jedlom, ani tým, že dcérenka na seba prostredníctvom jedla upozorňuje, nechaj ju mesiac tak, skús to, ako som ti opísala. Na desiatu by som nechala tú nektarinku bez banána, ten je príliš sýty a iba jeden kus ovocia.

autor
9. jún 2020

Mala sono brucha, vtedy sa stazovala ze ju bolieva, brali jej krv, vsetko mala ok. Len to jedenia ma privadza do zurivosti uz 😤

kittykat22
9. jún 2020

A neskusala si Sanostol? Teraz som si spomenula - davali sme to synovi lebo nechcel jest nejaku dobu a toto pomohlo.

daganov
9. jún 2020

no veď o to išlo, že by iní nezjedla vôbec, keby bola hladná, tak predsa len niečo zjedla, ty si to pokazila tým, že si jej ukázala, že sa bude variť podľa toho, čo jej chutí. Kedysi tento problém u detí neexistoval, alebo len veľmi výnimočne, deti poznali pocit hladu a mama keď mala osem, desať detí, tak jedli to, čo bolo a nevymýšlali.

autor
9. jún 2020

@daganov nejak takto som to uz skusala aj ignorovala som to uz, teraz ale som uz rezignovala zas ja. Ze ma to velmi vytocilo, ale skusim zas od zajtra tak ako pises a budem dufat ze to bude lepsie.

tina7729
9. jún 2020

Aj moja časté bolesti brucha všetko ale má v poriadku. Objednala som sirup na podporu chuti do jedla neviem si spomenúť na názov,tak uvidíme. Ale ja toto isté zažívam a píšem má už 8rokov. Od nervov pri jedení má ide už rozdrapit.v škole sa tiež sťažovali že nič na obed nezje

rosabel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tina7729
9. jún 2020

@rosabel poznám 🥺😏

rosabel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
9. jún 2020

Ako vyzerá jedenie v MS? Tam jej chuti? Na návšteve sa ponúkne niečim? U babky sa naje?

daganov
9. jún 2020

nesmieš rezignovať, ale zase ani pripisovať jedeniu príliš veľký význam. Deti majú veľmi citlivé senzory, vycítia, že nás štve, že nič nezjedli, tak to začnú zneužívať. Daj je najavo, že to je jedno, či to zjedla, alebo nie (aj keď to tak samozrejme nie je), hlavne nijako jedlo nekomentuj. Daj pred ňu, ty sa najedz, neexistuje, aby ona v piatich rokoch od jedla odbiehala, ak odíde od stola, spýtaj sa, či dojedla, keď odišla. Ona už musí dodržiavať určité zásady stolovania - neodbiehať, jesť s príborom a pod. Ak áno, jedlo vyhoď, vylej, ale nerozprávaj o tom. predstavuj totálnu ľahostajnosť. A na záber, ja som jedla ako mucha, mama s babkou boli zo mňa na nervy, ale iné jedlá mi nerobili. Stolovala som s ostatnými, teda všetko, čo sa varilo som aj jedla, ale veľmi málo a žijem. Dokonca ani choroby som nejako nepoznala.

daganov
9. jún 2020

@rosabel rezeň dostane len jeden, druhý až potom, keď okolo toho prvého zje zeleninovú oblohu. Inak môže na ten druhý zabudnúť. A na hranolky úplne. Vydieranie? No áno, doteraz ona vydierala teba. Rešpektovať zopár jedál, ktoré nechutia, ale môže ich byť len päť, ostatné sa varia a hlavne nevariť jej zvlášť a nedávať náhradné jedlo.

rosabel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alexk12
9. jún 2020

Asi nevieš varit

autor
9. jún 2020

@alexk12 rada nad zlato 😅

autor
9. jún 2020

@pribinak v mš vravia ze celkom dobre zje, tam zjavne funguje davova psychoza. Ale ak maju nejake jedlo co ona vyslovene neznasa tak ani neochutna. Ale ked sa jej doma pytam co jedla, nic poriadne mi nepovie. Ani nepovie kolko zjedla. U babky neje, na navsteve len somariny chipsy, tycinky a pod az musim poprosit aby to dali prec ak je to len pre nas ako pohostenie 🤦