9 mesačné dieťatko odmieta príkrm aj mliečko

daytonna
7. aug 2013

Ahojte, doteraz som,si diskusie len citala a selektovala realne od nerealneho. Mame v podstate dost velky problem. Mala ma 9 mesiacov. Do 2. Mesiaca pila mliecko iba z prsnika. Potom zacali problemy - kratko sala, zle priberala, po case sa nechcela prisat. Presli sme na cievku - to nechcela ani vidiet, potom na flasu, ktoru si raz vzala a raz nie(vypila tak do 90ml a 4 hodky s tym, ze som jej to musela dat v polospanku). Po nocnom budeni na plac a odmietani mlieka nas hospitalizovali na Antolskej. Verdikt - intolerancia na laktozu. Mala pila nizkolaktozove mlieko a moje mlieko specialne upravene a odstriekane. Na prsnik nemohla a uz ani nechcela. V 5. Mesiaci po tom, co si po 7 hodinach nechcela vziat mlieko (stale vypila max 90 ml) sme zacali prikrmovat. Zacala mlieko uplne odmietat a prikrmy tiez. Vobec neotvorila usta. Nove vysetrenie - verdikt: tichy reflux v 6. Mesiaci. Nadadena liecba (anacid, mlieka antireflux) - usta zacala ako tak otvarat no zjedla malinko a mlieko len v noci v spanku. Teraz mame ale velky problem - v noci sa zacala budit, no mlieko,si nevezme ani po 6 hodinach a to vidim ze je hladna lebo kasu po lyzicke zjedla. No dnes sa stalo ze v noci mlieka 200ml(dve krmenia), o 10hod kasa (max100ml lyzickou), do osmej nic - neotvorila usta ani na zeleninu, pribinacik, termix,jednoducho na nic a vecer pri zabavani ledva 90 ml kase s revom. Skusila som mozne i nemozne. Ma niekto podobny problem? Prosim poradte, lekari to nevedia vyriesit. Pribera slabucko- ma 7,1 kg.

ichbinich
8. aug 2013

@daytonna:
Tak to je super blba kombinacia...
Ja viem ze sa bojis o svoje dieta a ze je prilis male na to, aby si jej jednoducho nic nedala, ale v prvom rade sa prestan stresovat. Mimochodom, ja som mala 7kg v roku! A to som jedla "normalne". Takze ak nadalej pribera a nechudne, je to dobre.
Co som si vsimla po precitani prispevku: ak ma intoleranciu laktozy, tak jej ju nedavaj. Nepises, ake kase jej robis, ci su nizkolatkozove. S tym suvisi aj podavanie termixu a pod. - tie su po prve z normalneho mlieka, teda obsahuju laktozu a po druhe su pre take male deti nevhodne. Kvoli obsahu tvarohu, ktory je dost tazky a kvoli obsahu cukru a pripadnych arom a prichuti...
Ja by som jejskor ponukala lahko stravitelne veci, ktore nesposobuju silne palenie zahy, reflux. Hovori sa, ze nic mastne, nic moc sladke, skor zasadite potraviny.
Skusala si jej aj dat jedlo do ruk, nech sa krmi sama? Mozno toho nezje vela, ale bude to pre nu nova skusenost a bude to nenutenejsie. Nakrajaj a podla potreby predvar kusky zeleniny, kusok chleba, kukuricnu nesolenu chrumku a pod., daj jej na vyber 3-4 veci, nech si vyberie sama. Zabavi sa sama s jedlom a mozno aj nieco zje. Uvidis.
Je to tazke, to ti verim, ale podla mna najma pomoze odobrat tomu celemu jedeniu stres.
Vsetko dobre!

zuzkag2
8. aug 2013

@daytonna ahoj, chcem sa spytat, malicka ma uz zubky? ak nie, a nejaky sa chysta, tak papat nebude. ani mliecko, ani prikrm, nic. a tiez k tomu toto teplo, je to ako u dospelych, jednoducho nema chut papat. ak to uplne odmietanie jedla trva len kratko neboj sa, dieta sa nikdy same od seba nevyhladuje. vyskusaj ovocie do sietky, moze si kuskat same, a jedine co by som sa snazila, aspon cajik keby pila.

ajana
8. aug 2013

Ahoj, mám viacero detičiek a mám aj jednu princeznú, ktorá jedla málo a 7 kg sme mali v roku, dodnes priberá pomaly:OD
To čo doktori diagnostikovali síce nepoteší, ale nie je to tragédia...
Tá váha tiež nie je zúfalá, my sme toľko mali v 9 mesiaci u všetkých a tá moja princezná ti vravím v roku a to mi už lepilo. Teraz má 4 roky a váži toľko, čo jej o rok mladší brat.
Ale papať sa musí...
to stým zabávkaním je dobrý typ, u niekoho zaberá , to krmenie sama tiež ale asi až tak okolo dvoch rokov, podľa mna.
Zuby si určite pozri a ja by som , ale to vraj nie je správne skúsila nejakú maškrtku-dlhú piškotku do ruky, alebo brumíka,
na pitie ovocnú šťavičku proste niečo úplne iné, v inej fľaše z iného tanierika. To kvoli tomu, ak má nejakú nepríjemnú skúsenosť napr. sa na niečom zakuckala, alebo hocičo iné a spája si to s niečim, aby sa to vynulovalo v hlavičke a potom ak by niečo zjedla s chuťou tak pomalinky by som sa vracala ku strave- v priebehu jedného dvoch dní. ďalší typ pre nepapkáčov- úplne nesprávny, je pustiť ku jedeniu televízor-nejakú kreslenú rozprávku- dfosť to v beznádejných prípadoch pomáha.Aj pri tých deťoch čo chcú pri jedení behať a neobsedia.

A čo detské výživy.? jedna moja dcerka ich nechcela v tom veku ani vidieť iba marhulovu....kým som na to prišla to mi trvalo:OD

Rozmačkaný banán?

Chleba s maslom a lekvárom po kockách- vojačikov. Ak by aj jednu kocku za pol hodiny zjedla- do večera to máš celý krajec a popri tom sa jej bude žiadať aj pit.
A ešte ma napadlo, keď moje deti mali teploty a nechceli mi vôbec piť, dala som im 1-3 kocky čokolády a potom sa teda napili- ale to len jednorázovo. To je dobré na zistenie, či nemá v pusinke nejaké veľké bobenko- aftu a podobne, ale to si môžeš skontrolovať aj očami.
A hryzátko, take z ľadničky ohrýza? To skús, je teplo možno jej to bude pasovať a podľa toho ako ho bude hrýzť zistíš tiež či to je zúbkom. Tak držím palce.

Momentálne ma už nič nenapadá...držím palce.
Vynaliezavosti sa medze nekladú .

1ivanka1
8. aug 2013

Ahoj,aj ja mam drobnucku dcerku.13,5mes 8,3kg...a papat nam nechuti,trapime sa ako mozeme, su to doslova boje...

siska53
8. aug 2013

@1ivanka1 my mame 16m a tiez 8,3 🙂)(78cm), dr. bola spokojna. My sice papame relativne slusne, ale tiez dakedy bojujeme.. Musi mat vselico na hranie, strieda- to kazdu chvilu, niekedy som uz zufala, co jej dat a dakedy je to ok. Teraz su aj tepla, detickam tiez tolko nechuti, viac piju.
Ozaj a nechcu deticky papat i to, co vy? Moja kolkokrat necche svoje si dat, pokial jej nedam "velkacske" - nastastie vela nesolim a nekorenim, ked hej, ma smolu..
Ja som bola zly jedak, len ja som mala srdcovu chybu, raz sa mama nastvala, zacala mi davat to, co im, len samozrejme nesolila a nekorenila. A ja som zacala lepsie jest.
Kamoskin syn tiez vymyslal, on zas musel mat vo vsetkom bud karfiol alebo kalerab a v ovocnom prikrme banan, inak to nezjedol..a teraz zje uplne vsetko..
Treba rozne finty na nich..

siska53
9. aug 2013

@daytonna este mi napadlo..papava s vami?

7katka
9. aug 2013

my sme mali podobný probblém pri prvej dcére, vystrtiedali sme snáď všetky mlieka od Nutrilonu, zostali sme na Nutrilon soja, tiez ziadna slava,ale aspon nieco, vela v noci, ked plakala a nechcela pit mlieko, zarabali sme aj kasu, niekedy i 2x za noc, aby sa aspon ona vyspala, skusala som aj homeopatiu,nezabrala, potom som zacala varti bylinkove cajiky na ulahcenie travenie, cize na pecen, slabucke, postupne sa rozjedla, velky jedak nebola, zmenilo sa to az ked zacala pit kozie mlieko po roku. Inak ako novorodenec chytila CMV virus- hepato a neftotropny virus a preto ta nechut do jedlaa reflux, ktory bol stredneho stupna este vo 8. mesiacoch

7katka
9. aug 2013

kravskym vyrobkom sme sa vyhybali, nerobili jej dobre, bolelo ju brusko, zahlienovalo, to som videla na stolici- hlieny,zohnala som si rybi olej a ten jej davala, po zacati pitia kozieho mlieka nebolo treba, mala i luxaciu bedr. klbov, ktora sa nezlepsovala, nevstrebavanie vitaminov, po spominanom mlieku zlepsenie stavu, ma uz skoror 8 rokov a zatial bez operacie, len sledovanie. Keby som vtedy vedela, ze kozie mlieko je take super, hned by som jeje ho davala. Inak laktozova intolerancia primarna nie je casta, skor sekundarna a to prave po infekcii, trva to zrhunba pol roka, dokym sa telicko babatka spamatá a navyše imunita je velmi nizka, az v roku ma dieta vyvinutu bunkovu imunitu,ktora zodpoveda za likvidáciu virusov, z tohto hladiska je MM nenahraditelne

luciaq
9. aug 2013

ahoj ty pises,ze tvoja ma 9m a 7kg. moja dcera ma 11m a 7,5kg a to teda zosrotuje vsetko co jej dam, len je neustale v pohybe tak to rychlo spali. neboj sa skusaj. moj syn hrozne zle papal prikrmy,stale som to hovorila dr a az na rocnej prehliadke mu zistila,ze ma zrastenu uzdicku pod jazykom. prestrihli a dieta hned zacalo lepsie jest. hlavne bud v klude aj ked viem,ze je to tazke. aj syn mava divne obdobia, doteraz mi odmietal tri mesiace maso. jedol iba ciste prilohy. dnes zasa na obed iba ciste maso. predtym mi konecne po dlhom boji zacal jest polievky a ked ochorel a vyzdravel zas ich neje. asi sa ich zlakol a spojil si to s chorobou,ktoru dostal. takze tiez bojujem. syna drzi aspon mlieko vytrubi denne 6-8 flias mlieka. nevzdavaj sa a skusaj nove jedla, chute mozno sa na nieco slecinka chyti

daytonna
autor
9. aug 2013

Ahojte, dakujem za vsetky ohlasy. Ja sa totiz informujem kde mozem, novacsinou ked dieta odmieta prikrmy tak pije mlieko. Dnes sme boli u doc. Na prevazeni - pribrala malo (no o to mi nejde), doktorka povedala ze sa nasadzuju zuby aj doke aj hore. Viem ze to moze byt i to i tie tepla. Mlieko som za cas davala Sunar lebo na gastre mi povedali ze mam vyskusat ci je este intolerantna. Tak som skusila. Pricina- nechutenstvo moze byt sposobena i tym. No pokial clovek neskusi tak mu nik nepovie lebo na kontrolu ideme na gastro az v okt. A dovtedy mam skusat. Tak som znova presla na bezlaktozove. I kase robim nemliecne ktorych ale nie je vela druhov. Mala i rada vymysla - par tyzdnov jedla banan, teraz ani vidiet. Mala rada brokolicu a vsetko zelene a teraz do nej nedam fakt nic zo zeleniny. Vyzivy uz duplom nie. Cerstve ovovie vobec. Proste uzko specificka a este aj intolerantna. Ja viem ze to nie je tragedia, no ked mi,dieta nezje za 12 hodin,fakt ze nic ani len chrumku tak som s nervami na tom uplne na konci. A to som sa uz naucila ze nervozna byt nesmiem.

daytonna
autor
9. aug 2013

Skusila som i vymenit lyzicku, tanierik, po prste, pred rozpravkou, s pesnickami, s hrackami a nic. Ona je slaby jedak od narodenia - no teraz ma fakt dni ked do ust bud nic nevezme okrem vody (i to musi byt cista z vodovodu alebo kojenecka, nechce caj, stavu, proste nic) alebo do ust i vezme no drzi v nich i 20 min a vypluje. Pritom nie je urevana, nervozna,zla, skor sa hra, je trpezliva i napriek teplu. My sme doteraz vsetky jej vychylky pripisovali zubom - slini nadmerne od 2 mesiaca (no to bol ten tichy reflux), a od 5. Mesiaca vsetko zuje az hryzie. No zub ani jeden. Len jej ich vidno naspodku celuste uz asi 2 mesiace ale zatial nic. Napodiv sa jej zlepsil spanok. Ale co sa tyka papania, nic nezabera. Psychicky mi pomaha len to ze jej v noci dam 3x po 100ml v spanku. Inak by som asi kolabovala. Ja viem ze nebude vela papavat, mne o to nejde, nejde mi ani o jej vahu. No vedomie ze do nej nic za 12 hodin nedam je zdrvujuce. Tak snad je to teplom a zubami.

alena0305
10. aug 2013

@daytonna Moja tiež veľmi málo papá. Má 15 mesiacov a 8 kíl ale ešte kojím - niekedy cez deň iba kojím. Ale zelenina, mäso a ovocie -čiže typicky dojčenská strava minimum. Občas vezme na milosť - ráno čerstvý rožok s obyč. maslom, trošku paradajky, trošku syr - to čo jeme my. A ešte sem-tam skúsi také nie moc bábetkovské - halušky, fliačky s čerstvou kapustou, zemiakovú kašu. Ešte ma napadlo - skús jej dať do fľašky čistý kurací vývar - aj to som dávala v stave beznádeje. Alebo na fľašku cumeľ na kašu - a cez fľašu riedučkú polievku či výživu. U mojej ma rozčuľuje, že ani ústa nechce otvoriť ani ochutnať - tak niekedy dám prvú lyžičku doslova nasilu a keď zachutí tak potom pár lyžičiek vezme na milosť.

ljenka
20. aug 2013

@daytonna my sa tiez trapime s jedenim, vyskusali skoro vsetke mozne mlieka, ale rovnaky vysledok, jednoducho ho nema rada a dodnes mi vypije 120 ml na dvakrat, iba v noci vypije viac. prikrmy boli pre nas vykupenim. skus jej davat zeleninovu polievocku z flase, ja som to tak robila a dokonca robim dodnes, kedze mi dlho nevydrzi sediet. robim jej to take hustejsie, cumel som normalne vystrihla noznickami, aby jej to cez to slo. dobre su aj vlocky s mliekom a cukrom. a samozrejme treba zabavat, bez toho to nejde. teraz jej uz davam aj po troske rozteka, v mlieku mi to nechcela, ale ked jej to tak stipkam, tak trosku spapa. tri tyzdne dozadu sa sekla a odmietala mi otvarat usta, ked jej davam z lyzicky, aj vyzivun som musela buchnut do flase, aby mi to spapala, ale tento tyzden je to uz celkom dobre, zas zacina pekne papat z lyzicky, aj ked musim jej to trosku natlacit, inak usta neotvori. tiez sme mali take dni, kedy mi od noci stvrtej hodiny vypila trosku mlieka az o jednej naobed, takze ta plne chapem, ze mas z toho nervi. ja mavam taktiez, na poslednej poradni mi za dva a pol mesiaca pribrala 300 gramov, takze my ak budeme mat 7 kil, tak to bude mozno v roku.

ljenka
20. aug 2013

@daytonna aj kasu davam z flase a to musi prcek spat, aby mi ju pekne vypila, inak robi drahoty, takze musim cakat do nejakej 10 vecera, kym dobre zaspi a zo spania mi taha lepsie.