Aké kaše a kedy ich zaviest?

8. jún 2022

Ahojte prosím poraďte mi, synček ma 7,5m a váži aktuálne 9,42kg.priznam sa ze ešte kašu nejedol, lebo doktorka vraví ze zbytočne by pribral ešte viac (nemá nadváhu, len je "hodný", a vraj pokiaľ sa v noci nebudi na hlad, tak ešte kúsok počkať môžeme). No len ja sa cítim blbo keď tu čítam ze pomaly 5m deťom tu dávate kaše trojzrnne ryzove viaczrnne atď... Papa ráno po zobudení mlieko, na desiatu ma vždy ovocnú presnidavku do ktorej zamiesam par lyžíc suchej krupice aby mal lepok, na obed ma zeleninovo mäsový prikrm (alebo miesto mäsa žĺtok), olovrant mlieko, večer po kúpaní pred spaním mlieko (väčšinou zaspí na fľaši, ukladám rovno spat). No len neviem kedy tie kase-môžem mu dat kašu na olovrant? Aký to bude mať efekt? Viem ze niekto dáva aj pred spaním kašu, no ja si neviem predstaviť dávať ho do stoličky umyteho v pyžame a potom ho uspavat takého zobudeneho.. Alebo ako to robíte vy?
A mohla by som začať aj s obyčajnou krupicovou kašou? Koľko ml mlieka a koľko lyžíc krupice prosím dávate.?

autor
8. jún 2022

Doplním ze mlieko = len um, nieje kojeny

izabela181
8. jún 2022

No ja som v tomto veku a vlastne aj doteraz keď má maly už 10 mesiacov dávam kasu okolo 17:30-18:00 a spat chodí 20:30 potom má mlieko v postieľke a pro tom zaspí😊 inak tiež to mame doteraz tak že ráno mlieko, potom ovocná výživa, potom obed, poobede okolo 14:30 ešte mlieko pred poobedny spánkom a o tej 17:30 kasa keď sa zobudí zo spánku 😊 ale teda to poobedne mlieko vypije máličko niekedy len 50 ml ale to je akurat čas pred spaním tak mu ho dám nech vypije koľko chce aby bol najedený pred spaním 😊

sandra19901990
8. jún 2022

Čokoľvek nove, 1.krát treba doobeda skúšať.. ak by to “nesadlo” aby ste neprebdeli noc. Ja som davala kase od značky ravita. Sú slovenské, kvalitne a v kukuričnej je len kukurica, v ružovej je len ryža a pod. Sú bezlepkove aj s lepkom. Do toho som pridávala vodu a nejake ovocie a časom sj mlieko s ovocím 🙂

izabela181
8. jún 2022

A kase dávam úplne obyčajne instantné ktoré sa zarábajú s vodou…Nestle a Sunar mame teraz doma napríklad 😊 krupicu som ešte nedala

any_soj
8. jún 2022

Kašu pred spaním môžeš dať do mlieka kľudne, urobiť trochu hustejšie mlieko a širší cumel. Ale podľa mňa vôbec nemusíš. Starší kaše neznášal a mladšej som raz skúsila dať, nechce. Má teraz 11m. Na raňajky má od nejakého 6.mesiaca jemné ovsené vločky (zo začiatku som ich ešte suché mixovala, aby boli jemnejšie) zaliate horúcou vodou so strúhaným ovocím. Možno aj lepšie ako instanta kaša.

pribinak
8. jún 2022

Do Ovocnej výživy mu nič neprimiesavaj a už vôbec nie krupicu. Je ťažká na žalúdok a nemá žiadnu vyzivovu hodnotu
To mu radšej daj do ruky napr pohánkové chrumky, kúsok rožku, alebo mu daj teda obilninovu kasu

autor
8. jún 2022

@izabela181 a do koľkej rána ti malý spi? Moj ide a mliekom spat o tej cca 8, a už o 6 buntosi, niekedy aj o pol 6, mozno ak by dostal kašu podvečer (a pred spaním nechám to mlieko), myslíš ze by v noci pospal dlhšie?

nelca0510
8. jún 2022

Tu niektore mamičky dávajú 5 mesačnému smotanové prívarky a monte. Nič mu neujde.

autor
8. jún 2022

@pribinak fakt? A doktorka mi práve povedala ze ako začať s lepkom-poprasit presnidavku s krupicou..

majlo1234
8. jún 2022

Presne, ked mu das par lyzic krupice, tak mu kludne namiesto toho mozes dat kasu. Kedze ste na UM, kludne aj mliecnu, tie su chutovo velmi prijemne, aj mne chutia. Ale ak nie je hladny, nemusis, a co sa lepku tyka, staci par ZRNIEK krupice do prikrmu, kusok peciva alebo chrumka

matkahelka
8. jún 2022

preco mu davas presnidavku a nie cerstve ovocie? ved presnidavka je len kopa cukru a tak si na tp zvykne, ze ti ovocie nezje. a naco mu do toho este sypes krupicu. krupina nema ziadnu nutricnu hodnotu, tym len zabetonujes zaludok. co sa kasi tyka, nie je to ziadna nutnost. vasa pediatricka ma pravdu, nasa zdiela ten isty nazor. ak sa v noci dieta nebudi na hlad a staci mu mlieko, nie je nutne pchat donho kase. a ak uz, tak fakt kvalitne, ciste, neochutene, bez cukru.

autor
8. jún 2022

@matkahelka skúšala som mu dávať čerstvé jahody a maliny ale nechcel ich. Čerstvý poučený banán ešte ako tak zje.. Ale ostatne čerstvé ovocie ako mam pripravovať? A čo so supkami a zrniečkami ako sú napr v hrozne atď?

autor
8. jún 2022

@matkahelka kupujem len presnidavky ktoré sú bez pridaného cukru, žiadne obyčajne cukrove

matkahelka
8. jún 2022

osup jablcko a postruhaj ho, detto hrusku.akekolvek ovocie vies postruhat, popucit, supnut do mixera. len nech je to cerstve. nie denne davat dietatu vyzivy. ved to nema ani z kilometra tolko vitaminov ako cerstve ovocie. a hlavne, zvykne si na to a nezje ti ziadne ovocie. ponukat, ponukat, ponukat. vyzivy su len na dobu nevyhnutnu - cestovanie napr.nie na dennej baze.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. jún 2022

@matkahelka OK skúsim nastruhat, len sa bojím ci sa tými struhancami nezadusi..

matkahelka
8. jún 2022

ved to postruhaj na struhadle na tom drobnom ako sa struhaju zemiaky, ked nimi nieco zahustujes. uplne na drobno.alebo supni do mixera. maliny, cernice nie. ma to zrniecka. ale hrozno tiez, bez supky, bez kostky. akekolvek ovocie. uc ho na cerstve ovocie, to su vitaminy. zaklad imunity. varom sa vitaminy stracaju. ja nevarim ani prikrmy, robim vsetko na pare.

autor
8. jún 2022

@matkahelka ako mam z hrozna zobrať šupku a tie zrnká vo vnútri?

matkahelka
8. jún 2022

urobim ti video a poslem? 🤣🤣🤣 rozrezes bobulku hrozna na polovicu a zo stredu vyberies jadierka. a supka ti pojde dole pekbe sama. alebo kup bezkostkove hrozno.

pribinak
8. jún 2022

Bože, to čo je stredovek? Čo tak mu tam dať za lyžicu obsenych vlociek? Ale pomlete

stanislavicenka
8. jún 2022

Niektore lekarky zabudaju, aky odbor studovali. A zdrava vyziva to nebola. Su uvedomele lekarky, ktore ta spravne navedu, ale vacsinou nie, a drzia sa este zasad z cias komunistov, rovnako ako riaditelku skolskych jedalni. Mozes zacat s bezlepkovymi, ako je ryzova kasa. A uplne v pohode ju spravit z celych zrn, to znamena do rozvarenia uvarit ryzu basmati. Skvela je aj psenova, pseno treba pred varenim sparit. Este mam jednu Radu, a to je rada od pediatricky. S masom opatrne, radsej menej, ale kvalitne z chovu, nie za 3 eura kuracie z tesca. Ja robim maso doma raz za 2 tyzdne, niekedy aj menej casto. A hlavne kuracie maso je napichane vselicim, a potom rodicia riesia, ako tmavne dojcatam, ci batolatam ochlpenie, ci rastu prsia. Nanestastie v skolke je maso 3x do tyzdna🤦, a kvalita splna iba nejake normy. Ja sama sa vyhybam masu v restauraviach, poznam jednu jedinu, ktora berie maso z chovu. Takze v dnesnej dobe, plnej tychto informacii, a dostupnosti tych informacii, mi pride az cudne, ked niekde vidim ako rocne dieta fostava pribinacik, ci krupicovu kasu cez vacsi cumel na flasi 🤦

jazula
8. jún 2022

Všetky otázky asi nezodpoviem, ale ja dávam štandardne na večeru instantnú kašu Nominal (striedam špaldovú, pšenovú, pohánkovú, cirokovú…) s popučeným banánom a trochou škorice. To je niečo, čo mi väčšinou zje aj keď práve zúbky lezú. Klasickú krupicovú v mlieku som skúsila až teraz, keď má rok, ale nemala úspech vôbec. Inak lepok som zavádzala tak, že do hociktorého príkrmu som pred podávaním zamiešala maximálne za lyžičku instantnej trojzrnnej kaše z DMky (pár lyžíc krupice sa mi zdá strašne veľa, nie je to veľmi potom veľmi husté?). Večer dám kašu, nechám ju ešte do pol hodinky hrať sa, potom kupeme a po kúpeli uspavame (ja uspavam kojenim). Čo sa týka ovocia, moja mala dlho problém s kúskami, aj keď mala zuby veľmi skoro, takže kapsičky dostávala a vlastne stále dostáva často, aj keď mi už pekne spapá aj ovocie nakrájané na mesiačiky. Presnidávky v skle som nedávala, väčšina z nich je sladená, čo sa mi zdá zbytočné a celé sklíčko by mi nezjedla ani. Super ale je napríklad ošúpaná rozmixovaná hruška, má to konzistenciu ako pena, to mala dcérka rada. Myslím že prvé 3-4 mesiace príkrmov som z ovocia dávala len jablko (parené a zmixované, lebo nastrúhané mi odmietala), hrušku a banán.

ritalein
8. jún 2022

@matkahelka poprosim video 😂😂 ale nie, ja bezne detom vyberam jadierka, ked sa svokra sekne a nekupi bezkostkove 🙈😂

Btw. 7,5 mes dietatu uplne staci jablko, hruska - cerstve postruhane, naparene, upecene, obcas banan.

luciaaaaa
8. jún 2022

Ja ti odporucam, co to postudovat ohladne prikrmov, lebo mas dost medzery a neskor sa ti to vypomsti na dietati. Na zavedenie lepku nemusis denne pchat do dietata krupicu. Mimochodom, aku krupicu mu davas? Ak kukuricnu, tak ta okolo lepku ani nesla, kedze kukurica je bezlepkova potravina. Na zavedenie lepku staci dat do prikrmu 2-3 psenicne/spaldove cestoviny. Tie presnidavky, co tvoje dieta denne konzumuje, okamzite zrus a nahrad ich cerstvym ovocim. Ak ta pediatricka upozornila na kase, na tak dolezity fakt, ako konzumacia cerstveho ovocia ta neupozornila? Ja som svojej dcere zaviedla kase az okolo 9mes., ale teda kase kvalitne, neochutene nie kadejake umele sladene. Ryzova, pohankova, atd.

autor
8. jún 2022

@luciaaaaa pšeničnu krupicu používam stále

matkahelka
8. jún 2022

@ritalein to zavisi od toho, kedy s tym ovocim zacali. ak v 4.5 mesiaci, tak 3 mesiace urcite nemusi jest len jablko, hrusku a banan. ja mam takmer polrocnu a o ovoci este ani nesnivame, takze moja mala v 7.5mes. bude len to jablko a banan.

izabela181
9. jún 2022

Nooo vstáva ako kedy, niekedy o pol 6, niekedy o 7 😆 a ta kasa nemá podľa mna vplyv na spánok 😆 ale ja neviem posúdiť on dobre spával od narodenia, budil sa max 3x v noci aj to výnimočne teraz sa budí len raz na mlieko 😊

majlo1234
9. jún 2022

@matkahelka presne, nas zase zacinal od ukonceneho piteho mesiaca a zaradom vsetko mozne, teraz ma 9 a z ovocia nasho uz je vsetko, a vlastne uz okrem citrusov asi uplne vsetko mozne mal. ☺️

mareri
24. jún 2022

ovocne, zeleninove, mliečne a nemliečne kaše som davala od pol roka veku