Ako a čím začať prikrmovať?

alex02
4. jún 2013

Ahojte maminky, o dva týždne môžme začať prikrmovať aj my, tak už si vyhladavam nejake tie receptiky, lenže mam mensie dilemi.Pani doktorka nam povedala ze prvy prikrm moze byt jeden zemiak s mrkvov a malilinky kusok hovadzieho meska a asi deci dojcenskej vody ktomu.Lenze na internete som sa docitala ze sa ma zacinat len jednou zeleninkou.Dalej by som sa chcela spytat ako by to malo byt s ,,jedalnym" rezimom. viem ze na zaciatku staci prikrm iba na obed, inak kojit.. ale co neskor ? ked budem davat mliecnu kasu na veceru, co mam dat na obed ? moze byt ta zelininka ? alebo to preistotu nemam miesat ? Plus by som vas poprosila o nejake tie chutne receptiky. dakujem vopred 🙂

matula211
4. jún 2013

Tak viac druhov zeleninky sa neodporúča preto, aby si zistila prípadnú alergiu...a s mäskom by som trošku počkala...asi by som začala len tou zeleninkou...teda ja som tak začala...a postupne pridávala...koľko má maličké? aby si nezačala príliš skoro...

liz_lemon
4. jún 2013

prva ma byt mrkva, tu skusaj tak 3-4 dni, ak to bude v pohode, tak mozes ist na dalsiu zeleninu, napr. zemiak, brokolica, kalerab, cukina, a tak postupne, vzdy vsetko nove skusaj min. 3 dni, po takych 2 tyzdnoch skus maso, napr. telacie, morcacie, kralik, jahna, ked to vsetko zvladne, tak rob rozne kombinacie masa a zeleniny, a az potom zacni s ovocim

@alex02

petruldo
4. jún 2013

@alex02 ahoj, ak chceš, prečítaj si toto https://www.modrykonik.sk/fotoblog/petruldo/cla... písala som taký manuál na začiatok.
ináč, nič v zlom, ale ja mať takúto doktorku s takýmto "prehľadom" tak sa pekne porúčam a hľadám si novú

maminag
4. jún 2013

Ahoj, ja som začínala prikrmovať zeleninkou, najprv sme odskúšali mrkvu, varenú na pare, prvé dve lyžičky vypľúval, ale potom mu zachutila, a tak krásne papá, to som mu dávala asi tri dni, ale som ho dokrmila ešte mliekom, potom to boli zemiaky, banán, brokolica, zaradili sme ryžovú kašu, tá mu strašne zachutila, a po šiestom mesiaci kuracie mäsko s mrkvou, potom so zemiakmi, teraz má sedem mesiacov, a striedam mu to takto, ráno vypije fľašu mlieka okolo pol osmej, o pol jedenástej ryžovú kašu s ovocným pyré, okolo jednej fľaša mlieka, o štvrtej mäsovo zeleninový príkrm, o šiestej spapá celý banán, a o osmej fľaša mlieka, a spinkáme celú noc....

alex02
autor
4. jún 2013

@petruldo dakujem velmi pekne,urcite mi ten clanok pomoze🙂
maly ma presne 5mesiacov a 2 dni,a o 2 tyzdne mozem zacat z prikrmami,chcela by som sa este spytat ze ked prejdeme na ovocie,tiez mam skusat po jednom alebo mozem hned kombinovat?nam doktorka povedala ze mozem dat jablcko s bananikom.

petruldo
4. jún 2013

@alex02 každú novú potravinu /aj olej, korenie-bylinky,/ treba dávať tie 3-4 dni, na prejavenie prípadnej alergie /môjmu malému sa prejavila alergia na kuracinu až ten 3. deň/.
poradie zavádzania potravín býva takéto:
zelenina-mäso-kaše-ovocie alebo
zelenina-kaše-mäso-ovocie.
Osobne by som ti odporučila tú druhú variantu, hlavne kôli lepku, lebo ponovom by mal byť zaradený do stravy do 7. mes a je veľmi dobré ked budeš popritom stále kojiť /kojenie má taký ochranný vplyv/.
zasa sa opakujem, ale tá tvoja doktorka, no nemám slov. ako dať môžeš, ale ja by som to nerobila. ked už tak, najprv jablko samostatne, a po 3 dňoch pridať banán a zasa dávať tie 3 dni.
a banán a mrkva môžu zapekať.

googlinqa
4. jún 2013

prvy vraj zemiak a potom mrkva, ale ja som zacala natruc ovocnymi vyzivami, mesiac na to zacala mala papat vsetky ostatne bez problemov, proste som jej davala co jej bralo a chutilo

miku1
4. jún 2013

@alex02 Treba začať postupne. Ja som dala ako prvý zemiak, keď naňho reagovala dcéra dobre, dala som mrkvu a tak ďalej. Treba hlavne dávať na začiatku len po jednej zelenine, aby si zistila ako ju znáša. Na raňajky a večeru som dávala kašu. Aj tie zo začiatku však nemliečne a až neskôr som prešla na mliečne kaše. Ovocie tiež dávaj postupne, ak budeš vedieť, že trebárs jablčko bábu nerobí problém, skúsiť ďalšie ovocie. Hlavne pomaly a postupne, aby si žalúdok tvojho bábätka zvykol a nezaťažila si ho hneď niečim ťažkým na trávenie.

pena33
5. jún 2013

Ja som sa z mnozstva informacii na tuto temu tiez nevedela vysomarit, tak napokon som sa rozhodla postupovat podla rad MUDr. Spanikovej, znamej a dlhorocnej pediatricky. Tu je jej odpoved na otazku, ako postupovat pri prikrmovani. Ja, kedze sme mali problem s ekzemom, som zacala najprv cistym zemiakom 2-3 dni, potom mrkvou 2-3 dni atd.., potom som uz kombinovala s inymi zeleninami a neskor asi po 2 tyzdnoch som pridala maso. Zacala som telacim, ale davam aj morcacie, hovadzie, kuracie. Olej pridavam repkovy.
"Mali by ste sa to všetko dozvediet v poradni u vášho lekára. Ale táto poradňa je práve na to, aby ste získali poznatky, ak nemáte iný zdroj. Takže po piatom mesiaci začíname masovozeleninovým príkrmom / ak je dieta zdravé, nemá ekzém ani iné príznaky alergie, tak uvaríme spolu maso - králičie, kuracie, morčacie, telacie, cca 30 až 50 gramov na jednu dávku - mrkvu a zemiak, ak dieta má uvedené problémy, začneme zemiakom, pridáme maso a potom mrkvu. Po uvarení rozmixujeme a pridáme 3až4 kvapky slnečnicového alebo olivového oleja/, spočiatku dávame pár lyžičiek, ak to dieta dobre prijme, nemá tažkosti, podávame tolko, kolko si dieta praje. Pri malom množstve dokrmíme mliekom. Toto podávame miesto obedného mieka. Ked si na to zvykne, asi po desiatich dňoch podávame dopoludnia ovocie, len také, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Najprv ho udusíme, ale po pár dňoch ak nie je negatívna reakcia podávame surové, nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle. Po dalších asi desiatich dňoch zavedieme obilninu, teda aby dieta malo v strave aj lepok. Buď ako závarku do obedného príkrmu vo forme detskej krupice, ktorú asi na 20 minút namočime / asi dve kávové lyžičky/ a pred dovarením vlejeme do príkrmu a povaríme. Navečer můžeme podávat mliečnu obilninovú kašu. Musíme vediet, že dieta nevie papt, spočiatku može hodne vyplúvat, trpezlivo ho to učíme. Množstvo jedla si dietatko určí samo. Takto postupujeme až do konca siedmeho mesiaca, samozrejme pridávame nové druhy zeleniny, špenát, cukinu, brokolicu, kaleráb, karfiol / posledné tri menované varíme v inej vode a pridáme k príkrmu, voda z nich nafukuje/. Po osmom mesiaci pridávame 2x týždenne žĺtok, predtým poriadne uvarené vajce, vylúpneme polku žĺtka. Po deviaotm mesici jogurt, biely alebo nestlé, hipp, sunárek ovocne mléčný dezert. po siedmom mesiaci vhodné keksíky, ale nie medzi jedlom ale po jedle alebo napr. do ovocia. Nie vajčené piskoty ani marina keks!!!Po desiatom mesiaci šošovicu, červenú, lúpanú, nenafukuje, rýchlo sa uvarí. Dáme ju do obedného príkrmu. Do roka nesolíme!!!!!!!!!!!Možeme podávat uvedené jedlo doma varené alebo kupované / hipp hami, nestlé alnatura a pod. /.