Ako bezpečne zaviesť dieťaťu vanilku?
Ahojte, mamičky,
ako, prosím, zaviesť 10 mesačnému chlapčekovi vanilku?
Vanilkové jogurty, kaše či keksíky skúsať nebudeme, zatiaľ pridaný cukor nekonzumuje a ešte sa mu chcem vyhnúť. Okrem toho vo veľa prípadoch ide o vanilín, nie vanilku.
Tak teda vo forme vanilkového struku? Pridať trochu do kaše? Trošku som sa zarazila, že ako na to, keďže okrem struku poznám len vanilkový cukor a arómy, ktoré teda pre bábo vhodné ešte nie sú.
Poradíte, prosím? 🫣😊
sorry, ale prečo musí 10-mesačné dieťa vanilku? Pri takom malom dieťati som sa zamýšľala nad zavádzaním iných, hodnotných a potrebných potravín, nie vanilky... okrem toho vanilky zje stopové množstvo v nejakých keksoch alebo v čom, to nebude problém
@h2
@danica2711
😃😃😃
aby vyskúšal novú chuť? Postupujem podľa zoznamu, kde to mám rozdelené na zeleninu, ovocie, strukoviny, bielkoviny, tuky a koreniny a práve medzi nimi je tá vanilka.
Keksíky kvôli pridáme cukru ešte nedostáva.
Skúšami sme už škoricu, rascu a tymián
Niekdy stačí postupovať podľa zdravého sedliackeho rozumu a nie zoznamu 🙂
Dm vanilka bourbon mletá a daj do kaše
Mám 3 deti ale že by som šla podľa zoznamu by ma teda ani len nenapadlo 🙈
@mariska1989
@lucia13022023
ani my sa ho striktne nedržíme, ale mám v tom aspoň prehľad a takto má bohatší jedálniček. Jednoducho nám to tak vyhovuje a ak sa mi niečo nezdá, nezavadzam to ešte.
@baska2244 však normálne. Urob banánové mlieko a šupni tam jeden vanilkový cukor a máš po probléme. 😀
10 mesačne dieťa môže cukor už vpohode. A zase nedávaš ho tam tonu.
@baska2244 no ked chces ist takto, tak trebars zo struku vyskrabni malinke mnozstvo na spicku noza a zamiesaj do trochy kase alebo trochy mlieka, a tak mu to daj ochutnat.
Ked nebude chciet, aspon nevyhodis celu misku kase, ci flasku.
Ak mu bude chutit, domiesas aj do zvysku.
Daj mu lusk do jogurtu. Na tom nemáš čo špekulovať.
Tak potom dat trosku do jogurtu. Priamo kupit vanilku. A pozor, je to velmi koncentrovane chutou. Cize ani nie na spicku noza treba na cely kelimok
@lenkakravcova 10M dieťa môže už v pohode cukor?? Na čo mu pre boha je, v ovocí ho má až až. Veď no… ale už ako každá matka uváži.
@lenkakravcova to si tu nemala pisat lebo ta ukamenuju ... cukor je JED :D
@simona1306 tak mi povedz na čo je 10M človeku cukor? Ja nehovorím, že ho v živote nezje dieťa, ale v 10M? Zbytočné.
@baska2244 môžeš napr vanilkový lusk rozpoliť a dať mu do jedla trošku z toho vnútra napr. Do kaše alebo kde sa ti to hodí.. inak keď sa kus viac prehrabeš produktmi pre najmenších nájdeš tam aj sušienky bez pridaného cukru a rovnako tak aj kaše.. možno by som ešte do jogurtu bieleho skúsila spolu s banánom napr. Ale ak nemáš to teraz kde dať vôbec to nesiľ a keď sa ti bude hodiť vyskúšaš ☺️
@lienka.7
Teraz neviem, či Vás štve ten zoznam alebo tá vanilka. Čo je na tom, že mám zoznam, vďaka ktorému mám prehľad a dieťa pestrý jedálniček?
Áno, každé dieťa je iné. Moje nemôže ryžu, to ale neznamená, že keď je na zozname, tak mu ju dávam.
Proste som narazila na vanilku, ktorá mi prišla fajn, nakoľko ja pribináčiky alebo iné dochutené jogurty nedávam. Odporúčať na základe toho chilli je veľmi inteligentné. Kopli ste, potrebovali ste to, uľavilo sa Vám?
@iivancova no by si sa cudovala, ake prikrmy mi davali v nemocnici 9 mesacnemu, mna z toho grisu od sladkosti nadraplo. A odpoved bola, to je bezna strava 9 mesacneho dietata. A obvinovali ma, ze mu "nic" nedavam jest...🙄. No nebol zvyknuty ani na kravske mlieko, ani na tolko cukru. Takze ano, nepotrebuje tonu cukru, ale stipkaby mu nic nespravila.
Ale tak pri prvom dietati aj segra spekuluje a to dieta bude mat 2 roky a nedaj Boh kus piskoty, lebo zly cukor. A minule na navsteve sa ma spytala, ci sme na obed mali ryzu, ze by malej dala pred cestou, obed uz mala zjedla. Boze, len nie do mikrovlnky zohriat a preboha, to je slane... 😅. Ale dieta jej zjedlo 2 duple a straaaasne sa divili. Nasa uz zrubala dnes bryndzove halusky s par kuskami slaniny 🤣. No ale toto je uz moje stvrte, to uz tak prisne ani nemozem brat, lebo by ma kleplo. Ona by nas zozrala, kebyze jej nedam to, co ostatnym.
@simona1306 oj, toto som nevedela, že tu je to nejaká proticukrova sekta. 🤣😀
@iivancova zbytočne a nemocť sú dva odlišné pojmy.
Z trochu cukru sa mi nič nestane. Že je zbytočný? Je, tak ako aj u dospelých, tak ako aj ty si raz za čas dáš niečo fajne..
Ja som tiež nedávala cukor v tom veku, trošku neskôr ochutnal vianočku, ale inak len ovocie. Vôbec to nie je problém. A ako už bolo spomínané, používala som vanilku z DM v sáčku, trošku som pridala do kaše ovsenej alebo pšenovej 🙂 a neviem prečo tu riešia tvoj zoznam :D veď podľa mňa väčšina prvomatiek má zoznam, ak nie fyzický, tak aspoň v hlave a podľa toho postupuje v zavádzaní potravín
@baska2244 nic v zlom, ale dúfam, že na tom zozname mas aj dýchanie 👌 a nie, ani pri jednej som sa nedrzala žiadnych tabuliek, zoznamov a ani som nevazila 100g mäsa, 50g zemiakov a 20 g mrkvy a pod. 🤦♀️ kakat presne 3x za deň, lebo 2x za deň je malo a 4x už je určite nejaký problém 🤔
Mam pocit, ze niektoré bez zoznamov, tabuliek a pod. by teraz asi neprežili...ono aj nie nadarmo sa vravi, ze zeny na materskej hlúpnu. Je to uuuuplna pravda .👌
A najmä, nauč dieta neskôr jest jedla, ktoré sa jedia v skolke, plus pomazanky. Aby si nebola "tradicna" hviezda na rodičovských co ma stále problém s tým, ze jej Paulinka toto proste nepapa 🤦♀️
@iivancova ved jasne ze na nic, tak ako vsetkym je na nic ... ale nezabije ho to ... Deti maju cukor zakazany niekolko rokov, nepoznaju tu chut sladkeho cukru, raz to ochutnaju a dovidenia . Nic ine nechcu, v obchodoch sa za sladkosti hadzu o zem, kutraju doma v spajzi a hladaju sladkosti .... na co to je dobre ...
Táto diskusia nabrala veľmi vtipný smer 😀 ja som zoznam potravín podľa veku spolu s ďalšími radami, čo kedy bábätku zaviesť, dostala od našej pediatričky. Nabudúce jej asi poviem, nech si to nechá, lebo ostrieľané ženy z modrého koníka vychovali deti aj bez zoznamu a vedia lepšie 😊 (a to som sa pôvodne tiež pousmiala, že autorka to asi príliš hrotí s tou vanilkou - no vysmievať sa, že ide podľa zoznamu a nech už dá 10-mesačnému aj cukor a čo bude robiť dieťa v škôlke, akožee 🤣)

@baska2244 A načo mu potrebuješ zaviesť vanilku? Veď to nie je žiadna nepostrádateľná živina.