Ako často môže jesť 6 mesačne dieťa príkrmy?

bubla01
14. jan 2019

Ahojte, chcela som sa spýtať...maly má 6 mesiacov. Od 4 mesiaca sme začali s prikrmami (sme na UM). Papkanie nám ide super. Nahradili sme si obed a pred pár týždňami aj desiatu takze mliecko má iba 3 krát denne. Chcela som začať pomaly dávať prikrm na olovrant tak som volala doktorke či to nie je skoro a povedala mi že to je ešte moc skoro. Že deti do roka musia mat mlieko aspoň 5 krát denne. No a mne to príde veľa. Nepoznám ročne deti čo majú mliecko 5 denne. Aké vy máte skúsenosti? Mohla by som pomaly malému dávať prikrm na olovrant alebo mám teda počkať. Ak čakať tak dokedy?

m_mirus
14. jan 2019

@bubla01 tiež sa mi zdá piť mlieko v tomto veku päťkrát denne veľa..ja som síce dojcila do konca šiesteho mesiaca, ale potom sa to už veľmi nelíši od nedojcenych deti... Najprv som zaviedla obed, potom cca po mesiaci aj desiatu a potom po mesiaci zase postupne večeru... Teraz ma malý 13 mesiacov a papa 5 krát denne a okrem toho 3 krát si cucne mlieko, najmä ráno po zobudeni, pred poobednym spaním a pred večerným spaním... Kamarátke sa mala odstavila zhruba v 9 mesiacoch a pije UM len ráno, na večeru zvykne papať aj mliečne kaše... Ale ty ešte pozor na kravské mlieko v 6 mesiacoch a aj na jogurty a tvaroh

ukulela
14. jan 2019

@bubla01 moj vbol sice plne dojceny, zacali sme s prikrmami v 6 mesiacoch - ale napr po par dnoch nie v jednej davke, ale v dvoch, normalne mnozstvo mal rozdelene na dva krat - jednu zjedol okolo obeda, druhu neskor popoludni. ako rocny este pil mlieko casto. a ak to porovnam s tvojou situaciou - 2 mesiace po zavedeni prikrmov pil mlieko este po kazdom jedle. Urcite aspon 6x, ak sa v noci zobudil, aj castejsie. 3x denne sa mi zda malo aj na UM. pri polrocnom urcite. podla mna prikrm v pohode zaved, ale nie ako nahradu mlieka, ale nejako na preskacku. rano mlieko, potom ranajky, pred spankom mlieko, potom obed, na olovramt mlieko, potom vecera a pred spankom este mlieko a hned je to 4x. ako ti to vychadza zo spankom?

m_mirus
14. jan 2019

Súhlasím že zavádzať postupne a ešte dokrmovat mliečkom, nie hneď nahradiť mlieko

pininka
14. jan 2019

Naša v roku už píla mlieko len trikrát do dna, ani jedno naše dieťa po príkrm už nechcelo mlieko, cinuz boli kojeni alebo nie. Podľa mňa zbytočne budeš dieťa nútiť. Ak sa vie najesť dobre stačí dať vodu, načo mlieko. Navyše závisí aj koľko naraz vypije. Lebo naša píla veľmi málo, ale keď zacali prikrmy, a píla menej často mlieko, vypila ho viac.

lubik87
14. jan 2019

@bubla01 je to PRIKRM to znamená že prikrmujes tuhou stravou k mlieku.

zuzipolo
14. jan 2019

@bubla01 mne sa to zdá veľa,že 5 krát mlieko...moja má 8 mesiacov tento týždeň a mlieko má ráno,večer a na olovrant má mliečnu kašičku..nebudem sa o tom hádať,urob podľa seba alebo ešte počkaj ak si nie si istá 🙂

katrin21
14. jan 2019

Podľa mňa zatiaľ dvakrát denne príkrm Stačí až okolo ôsmeho mesiaca By som dávala trikrát denne do roka máte ešte ďaleko takže neviem prečo porovnávaš 6 mesačné dieťa s ročným čo sa týka stravy je to už obrovský rozdiel. Od 7. Mesiac sa môžeš zaradiť jogurt biely bez Eciek, napr. lidl ma.. do toho na osladenie banan a mas super desiatu..

lorela
14. jan 2019

@bubla01 Príliš sa ponáhľaš, 6. mesačné dieťatko má mať ešte dostatok mlieka. Desiata a olovrant bohate stačia zhruba do 8. mesiaca.

luba41
14. jan 2019

ked bude piť 5x denne mlieko v roku a normálnu stravu potom bude kedy jest? mlieko je normálna potravina / nie nápoj ani nič podobné/..ak pijete denne mlieko doma, tak ho máte zaradené v jedálničku aj vy, v roku pre dieta bohato stačí jedna dávka mlieka / vrátane ineho mliečneho/denne..kludne už zarad další príkrm.. ak mlieko nepijete doma, tak po pol roku už nemusí pit žiadne..
@bubla01

ink
14. jan 2019

ja by som počkala do 7 mesiaca a potom skúsila obilninové kaše. Zatiaľ sa zameraj na to, aby si poskúšala potraviny, či na ne nereaguje ako na alergén, aby si potom po zaradení bielkovín vedela kombinovať.
Druhá vec je, že tráviaci trakt dieťaťa sa stále vyvíja, ktohovie ako by zareagovali obličky, alebo bruško, keby toho bolo viac..

bubla01
autor
14. jan 2019

No maly prespí celu noc takze v noci nepapame. Iba raz za čas sa stane že aj v noci. Cez deň papa 5x denne z toho na obed zeleninu s mäsom a na desiatu ovocie. Niekedy sa stane že po hodine si vypýta ešte trocha mlieka tak mu dám.
Beriem to tak že keby mu to mlieko chýbalo tak si vypýta však je to základná potreba. Ale skôr sa mi stáva že jak sme zaviedli príkrmy tak nevypije toho mlieka toľko niekedy proste nechá 50ml alebo tak. Že už proste nechce.
Nerobí mi problém teda počkať kým zaradim niečo ďalšie. Nemyslela som si, že robím niečo zle ani si to nejak nemyslím len som si nebola istá.
@luba41 my doma kravské mlieko nepijeme. Iba tie sójové, kokosové a tak. Sme vegani ale aby sa tu na mna nestrhol nejaký dav pobúrených mamičiek tak maly má stravu normálnu. Nenútim a ani ho nebudem nútiť jesť striktne to čo jeme my. Keď bude starší nech sa sám rozhodne.

luba41
14. jan 2019

@bubla01 kludne pomaly vysad mlieko a zarad normálnu stravu-takú ako jete vy....len teda primeranú veku..po polroku už dieta vobec nemusí piť žiadne mlieko, hlavne nie UM a kravské..

ink
14. jan 2019

@bubla01 jasne, poď podľa seba, poznáš svoje dieťa najlepšie, odpozoruješ viac ty než naše rady. Len sú niektoré potraviny, ktoré zaťažujú trávenie, a treba na to bruško chystať postupne. To asi preto tak radia dlhšie mliečko, že je to potrava, ktorú má bäbätko od narodenia a teda je na ňu zažívanie najviac zvyknuté. Nech sa vám darí 🙂

malinajahoda
14. jan 2019

@bubla01 moja malá bude mať 11 mesiacov. Okrem 4 prikrmov má 2 x mlieko. Neviem kam by som dala 5 daviek mlieka 😨.
Píšeš, že máte 2 príkrmy a chceš dat tretí. Ja som konkrétne 3 príkrm dala presne 3 mesiace po začatí prikrmovania. Takže si myslím, že je to dosť skoro. Kľudne ešte počkaj a daj v 7 mesiaci. Neponahlaj sa zbytočne, mate ešte čas.

lubik87
15. jan 2019

@luba41 po pol roku nemusí piť mlieko ??si robíš srandu...takéto tu ani nepíš veď sem chodia ženy čo ti to uveria

luba41
15. jan 2019

@lubik87 dieta po polroku nemusí pit žiadne mlieko/ teda pokial matka nedojčí/.. samozrejme treba na tie prikrmy prejst plynule..UM je len marketingový ťah ../..kravske mlieko je najväčší potravinový alergen dnešnej doby/..

zuzipolo
15. jan 2019

@luba41 🤦

lubik87
15. jan 2019

@luba41 bože ženy všetko je marketingový ťah...ukáž mi článok kde píšu že nepotrebuje žiadne mlieko od 6 mesiacov života

luba41
15. jan 2019

@lubik87 ak ta to zaujíma, lahko nájdeš aj sama.

lubik87
15. jan 2019

@luba41 zaujíma nenašla som preto si pýtam

iveta143
15. jan 2019

my mame 8 mesiacov,a papame prikrmy na desiatu,obed,olovrant,a ak mal malo,tak este dokrmim mlieckom...no stane sa aj tak,ze toho prikrmu ma dost a mliecko uz nechce...

ema1998
24. júl 2022

@luba41 dieta uz nemusi pit po pol roku mlieko?? To kde ste sa docitali taku somarinu?