Ako naučiť deti jesť surovú zeleninu?

kuko
22. jún 2010

Všetkým nám je jasné, že zelenina je zdravá (úplne najlepšie v surovom stave) a keby ju naše detičky papali častejšie, tak by boli zdravšie. Jesť čokoládku alebo cukríky, to ich nútiť netreba. Väčšina z nás má však tú skúsenosť, že dostať do nich nejaké rozumné množstvo zeleninky, najmä v surovom stave, býva dosť náročné 🙂 Napíšte mi prosím Vaše osdkúšané rady. Čo Vám zafungovalo a Vaša ratolesť ju začala konzumovať. Prosím, nepíšte sem tí, ktorím to funguje a chcú sa len pochváliť, prípade vyjadriť svoj obdiv nad tým, že "niektoré" detičky ju nechcú papať. Ďakujem 😉

warholette
22. jún 2010

A preco by mali jest surovu zeleninu? Aj ja malokedy jem surovu zeleninu, ale uvarenu si dam hocikedy. Staci varit dobre huste zeleninove polievky, privarky so zemiacikmi, cestovinkou a je to. Nikto predsa nechce chrumat surovu mrkvu alebo zemiak, ale uvarene v polievke su chutne a makke. Nenechaj sa odradit nezaujmom deti a stale im ju ponukaj. Niekde som citala, ze detom sa musi nova chut ponuknut az sedem razy, aby zistili, ci ju maju radi alebo nie. Malemu trvalo od zaciatku roka, kym si zvykol na spenat, ale po par mesiacoch ho pekne papa. Takze trpezlivost a fantaziu 😉

zuzu13
22. jún 2010

u nás sa používa porekadlo "příklady táhnou" takže papáme všetci...
máme denne zeleninu ...
ked bola dcerka menšia jedla ju vo forme hracej, (starší tým tiež prešiel)....t.j. niečo som vymyslela aby ju to uputalo...napr. na chlebík spravim oči z parad., usta z papriky, uši z uhorky, vlasy z nadrobno nasekanej redkevky...no a potom sme sa smiali na tom ako zjedla ujovi ucho...oko...🙂
ladovy šalát dlho nechcela, zapáčilo sa jej to až ked si ho mohla odtrhat sama ... a potom to u nás vyzeralo ako v králikarni, kedže sme chceli aby to jedla aj malá...tak sme museli šaškovat...
takže sme im dali trošku volnosti, čo teda pri jedení by asi moc nemalo byt...ale funguje to
🙂

cikyta
22. jún 2010

Náš ocko si začal v rámci chudnutia robievať poobede také obložené misy čiste zo zeleniny,alebo ovocia.
No a kedže naša Silvinka bola zvedavá,čo za farebné veci to ocko papá,začala takto jedávať s ním aj ona.Proste zo zvedavosti.Berie to ako užastnu hru a takto si zobká z rôznych druhov...
Somnou také nespapá a tieto "posedenia"s ockom celkom zaberaju 😉

erikasadek
23. jún 2010

za seba... moj zacal s mrkvou skoro , ouzivall ju , ako chrumkac na zubky teda bolave dasna;.; 😀 najlepsie bolo pre neho toto a zvykol si na chut.. 😉
za seba mozem povedat ze papa vsetku zeleninu , najsprv zje zeleninu, a azpotom sa hodi na zemiaky a na na masko....
je to vec zvyku a prezentacie taniera;;;

verenu zeleninu nechce, ale zato salat, paradajky kukuricku, cviklu, uhorky.;; redkvicky by sa zabil. 😀

za seba som ho zvykala od mala mat v taniery salat; surovu zeleninu.. a dieta si zvyklo a berie to ako normal..
slovenska kuchyna je ina, casto vseko zbytocne varime, a az prevarime...; a privarky.... 😒
hodnoty utekaju.....

berika
23. jún 2010

Moja 2 ročná dcérka nepapá tiež surovú zeleninu ani ovocie, občas kúsok uhorky a posledné dni mi dokopy zjedla 10 čerešní, čo som skákala po plafón. Nie že nemá rada chuť zeleniny, ani ju neochutná, len si ju priloží k ústam alebo jazyku a strasie ju, podla mňa jej vadí samotná štruktúra. Predtým mi dlho nejedla ani varenú zeleninu, napínalo ju z toho normálne. Teraz zje fazulu, šošovicu, zemiaky, špenát a brokolicu. To je všetko. Nenútim ju, nemá to zmysel. Keď je jej z toho zle, tak čo narobím. Možno časom si zvykne. Ochutnávať jej dávam vždy, pre každý prípad že by jej zachutilo.

bihan
23. jún 2010

Príkladom.
Keby sme nejedli zeleninu my, tak malá ju nezje ani náhodou. Takto sa naučila jesť pokojne surový karfiol, mungo klíčky, a prakticky všetky druhy zeleniny, ktoré konzumujeme aj my. Uhorka je vraj "lepšia" keď je nakrájaná na paličky, nie kolieska 😀 ale napr. baklažán ani náhodou.
No a občas ju treba prinútiť vôbec niečo ochutnať - takže "otvor ústa" a keď už to ochutná, tak je sama.

whiterose
23. jún 2010

mne zabralo, ze ked ideme niekam na vylet, nezoberiem na posilnenie keksiky, ale nacistim mrkvu, uhorky a pod - a kedze su hladni, schrumu aj to ;) a aj im chuti...

anibas
23. jún 2010

A moja Katka nezje zeleninu a ovocie z taniera, ale keď si odtrhne v záhrade - tak to áno. Ale nie všetko.

adriana7
23. jún 2010

kuko,
občas si prečítaj našu skupinu Vegetariánkse dieťa, my nemáme problém dostať do našich detí zeleninu ani ovocie...
málo otcov sa zaujíma o zdravú stravu detí, klobúk dolu, že ti na tom záleží...

ale ako povedala zuzu13, ťažko básniť dieťaťu o mrkve a jesť pri tom klobásu...

bets
25. jún 2010

u nas to slo postupne. zacala som s vecerou a ranajkami - chlebik + rozna nakrajana zelenina. zo zaciatku deti nechceli ochutnat, ale pravidelnym pripravovanim zeleninoveho taniera vzdy nieco ochutnali a tak si kazde dieta naslo, co mu chuti... postupne sa stali odvaznejsi a boli ochotni chutnat aj nove druhy... uz sme dosli az tam, ze aj k obedu jedia zeleninove salaty. predtym nechceli ochutnat, ale velakrat som ich prizvala k priprave salatu, aby videli, ze tam davam tie druhy zeleniny, ktore si uz zvykli jedavat.
neslo to hned, napr tanier z min. paradajkami, paprikou, uhorkou, cibulkou, redkovkou som predkladala niekolko mesiacov, kym nieco zjedli. prikladom sme aj my rodicia, ktori oblubujeme zeleninove prilohy.
horsie je to s varenou zeleninou, ale postupne sa ju snazim nejako zapracovat do jedla, ze si ju nevsimnu. napr. ked robim plnene baklazany, tak to mi nechcu ani ochutnat. ale do mleteho masa pridavam duzinu z baklazanov a detom servirujem len tu plnku, a velmi im to chuti, ta duzina nakrajana na male kocky s tym mletym masom splynie. rovnako zapracovavam aj cukinu aj paradajku, ked robim mlete maso na spagety.
dalej na syna dost zabralo to, ze zacal chodit na sport a ked sa vecer vracia je hladny a vtedy pripravujem veci, ktore by inak neochutnal - tak mi zacal jest fazulu, hrasok, sosovicu...
zacala som robievat aj klicky, ktore si tiez oblubili.
dost zabera aj to, ze vela detom rozpravam o zdravom zivotnom style, o zdravom stravovani.... vedia, ze sa vyhybame konzervantom a inym skodlivym aditivam.
teraz som uz celkom spokojna s pestrostou nasho jedalnicka, avsak pred dvoma rokmi som bola nestastna, ze deti by jedli len ryzu s masom. cele to islo velmi postupne a nenasilne.
dokonca si deti same vypytali cviklu, ktoru poznaju zo skoly a skolky.
a posledne vec na ktoru som prisne dbala, bolo to, ze ked som pripravila obed a deti ho odmietli, ze to nemaju radi (aj ked neochutnali), tak som im nedavala ziadnu nahradu a museli cakat, kym sa bude podavat dalsie jedlo dna... nikdy som nenutial deti do jedla, u nas sa je vylucne v jedalni, jedlo nenosime po byte, nejeme pri telke. snazime sa o kulturu stolovania.

andrea19860
6. okt 2015

Moja dcérka tiež nechcela jesť surovú zeleninu, aj keď sa snažíme jej ísť príkladom, keďže sa stravujeme prevažne surovou stravou. Uvarenú ešte ako tak. Ľahko sa však naučila na smoothies. Surovú zeleninu jednoducho zmixujeme a pridáme nej ovocie. Banány sú základ a k tomu ešte niečo, podľa toho čo máte doma. Je to sladké a veľmi chutné. Takto tam prepašujem listovú zeleninu, veľa ovocia alebo oriešky. Fantázii sa medze nekladú. Vyskúšajte, či to deťom nebude chutiť. Pripravujem ich vo Vitamixe. Je to síce drahší mixér, ale mixovanie s ním je jedna radosť a robím na ňom všetko vrátane rôznych polievok, džúsov a dokonca zmrzliny.

katka1981
6. okt 2015

Hm, to netusim, ovocie milovala vzdy a zeleninu tiez, napr. uhorku ked vidi nakrajanu tak okamzite po nej ide, v skolke ju naucili jest zelenu papriku, to bola jedina zelenina, kt. nechcela, cervenu nezje, ale zelenu ano. Ako malinka, ked este nejedla sladkosti, tak si v Tescu kupovala cervenu kapustu, mrkvu, az vekom zacina vymyslat, ale nastastie ma rada aj ovocie aj zeleninu. A ja by som mozno skusila taku fintu, ked dieta pozera rozpravlku dat mu na tanierik ovocie a zeleninu a nech chrumka.

jana_eyre
6. okt 2015

ja to mam doma take pol na pol - syn zeleninu miluje, ale ma problem s ovocim.. dcera zas miluje ovocie, ale ma problem so zeleninou.. takze do syna dostavam ovocie vacsinou tak, ze mu robim ovocne kase na veceru.. pomixujem surove jablka, pridam tam par skoricovych stvorcekov, bobule hrozna, alebo nejakeho sezonneho ovocia pokrajaneho na male kocecky a tak zje aj tri jablka na posedenie.. alebo spolu odstavujeme - to ho bavi..

dcere zas zeleninu "pasujem" do jedla - napr. ma rada cottage cheese, takze do neho nakrajam na uplne malilicke kocecky paradajku, papriku, uhorku..

alebo funguje ak napr. uhorku nakrajam na uzke "hranolky" a este pred jedlom im nadsene vravim, ze "dneska budeme mat uhorkove hranolky, nie je to super?" vzdy ich rozblaznim a potom to zjedia.. k zelenine ale vzdy dostanu aj nejaky syr, alebo pecivo, lebo ja sama sa nedokazem najest iba zo zeleniny..

proste u nas je zaklad, ze zelenina aj ovocie musia byt bud mixovane, alebo pokrajane na male kusky - vtedy to zjedia..

zanet63
8. okt 2015
Používateľ zanet63 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zanet63.

u nas zafungovalo to, ze som ja pre nimi jedla a videli, ze mi to chuti 🙂

ruzenka65
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margareta84
10. dec 2019

práve doma s dcérou čítame...odporúčam 🙂
https://www.martinus.sk/?uItem=673701&gclid=Cjw...