icon

Ako naučiť dieťa na príkrmy?

2. sep 2025

Mám 8,5 mesačnú dcéru, prikrmujem od 5. mesiaca, na začiatku jedla len zopár lyžičiek, potom max 35 gramov... Teraz nechce z príkrmu takmer nič, dve tri lyžičky a koniec, vypluva všetko, plače ako pavian kym nedostane mlieko.... Núkam stále, bez úspechu... Skúsila som nenutit, nejedla niekoľko dní príkrm, potom zas len pár lyžičiek a tak dokola... Mlieko mi už odchádza úplne, takže je skoro už len na UM... Pediatrička stále tlačí, že musí denne min 100g zjesť, ale ja neviem ako to do nej dostať a moja trpezlivosť už dochádza...
Rozmýšľam nad tou blw či bwl metódou, ale nemá žiadne zuby a bojím sa dusenia.... Už teraz keď neni rozmixované nahladko tak ju napne... Nejaká rada, tip? Uvedomujem si, že zmlieka už nemá všetky živiny ale ja už nvm...ani ovocie nechce... kašu len z fľaše nie z lyžičky..

domka222
2. sep 2025

Moja začala takto vymýšľať, keď mala cca 10 mesiacov,tak sme z príkrmov prešli na normálnu stravu.

beata_k
2. sep 2025

@anonym_autor Zmen pediatricku. 8 mesacne nic nemusi. Ponukni prikrm, ak nechce, daj mlieko. Neboj nebude na mlieku navzdy.

anonym_3fcb58
2. sep 2025

@anonym_autor moje dieťa do 1.5r nejedlo takmer nič, doslova 1-2 lyžičky viac zjedol len ryže a samotné cestoviny Prežil to bez ujmy, má 5 a nevie sa dojesť 🙂

demografka
2. sep 2025

mali sme podobny problem, dcera odmietala jedlo, bola len kojena, lekarka sa len zasmiala, ze kym pribera je to ok... po roku sa rozjedla aj bezne jedlo... davaj jej UM a medzi tym ponukaj prikrmy, ak nechce nic sa nedeje, daj mlieko

anonym_1d5e09
2. sep 2025

Ja ked uz nechce jest prikrm tak to striedam. Dam mu lyzicku prikrmu a to dam zapit mlieckom. A potom zas lyzicku prikrmu a trocha mlieka...Takto celkom dost pojedol.

marisella2905
2. sep 2025
@anonym_3fcb58

@anonym_autor moje dieťa do 1.5r nejedlo takmer nič, doslova 1-2 lyžičky viac zjedol len ryže a samotné cestoviny Prežil to bez ujmy, má 5 a nevie sa dojesť 🙂

@anonym_3fcb58 Moja dcéra tak isto. Bude mať v novembri 2 roky a nechce jesť. Maximálne kašu, pomixovanú polievku, ovocnú výživu, párok a pár lyžíc praženice, či samotnú ryžu. Už som z toho nešťastná. Dúfam, že to obdobie prejde a konečne začne jesť všetko ako má. Deti v jej veku už jedia všetko zaradom ako despelý človek a ona všetko vypľúva, nič nechce.

anonym_3fcb58
2. sep 2025
@marisella2905

@anonym_3fcb58 Moja dcéra tak isto. Bude mať v novembri 2 roky a nechce jesť. Maximálne kašu, pomixovanú polievku, ovocnú výživu, párok a pár lyžíc praženice, či samotnú ryžu. Už som z toho nešťastná. Dúfam, že to obdobie prejde a konečne začne jesť všetko ako má. Deti v jej veku už jedia všetko zaradom ako despelý človek a ona všetko vypľúva, nič nechce.

@marisella2905 treba to nechať tak, keď som prestala riešiť, tak zrazu začalo chutiť aj mäso a postupne všetko, okolo 2.5-3r zjedol naozaj že všetko.

smejkuskaa
5. sep 2025

neriešiť príkrmy , ja som to tiež teraz riešila , príkrm ani za nič , nedá do úst nechuti jej to .. nič jej nechutilo .. od rok čiže teraz jej dávam to čo mame my , riadne z jedného hrnca a čo sa stalo ? papa .. dnes riadne zjedla obed olovrant a zvládla aj desiatu 😊
tiež som sa pýtala na to mojej pediatričky že čo s tým ? čo s prikrmom , povedala že treba skúšať nové veci , alergény atd .. netreba sa stresovať ale keď to nepojde ona začne jesť keď bude jesť naše jedlo a mala pravdu ..
skús dávať rožok, chlebík , chrumky detské , paradajky , uhorky , ovocie - to sú jedla ktore takto jeme aj my 🙂
a nechce ovocie ? ktoré nechce ? moja dcéra nemá rada sladké veci , skôr kyslé , bolo leto jahody bola topka hlavne keď boli take kyslejsie ..
dlho dlho som hľadala kapsicky ktoré by jej chutili a našla som ich , sú to tie z dmky za 70centov , píše sa tam od roka ale to len kvôli tomu že sa daju cucať, v zložení nič nie je čo by nemohlo tvoje dieťa ( tak vyskúšaj , možno motyka vystreli)
a kasicky vôbec nechce proste je to sladké pre ňu