icon

Ako povzbudiť trojročné dieťa k jedeniu zdravej stravy?

1321987
13. okt 2025

Dobrý deň dcerka 3 roky v júli papala predtým čo som navarila zeleniny ovocie iba banán melón a kapsicky
Nechce jesť mäso zeleninu ovocie zle pár lyžičiek
Či ju to prejde a za rok bude všetko papať či je to len také obdobie e sa jej mení flóra v žalúdku

ukgirls
13. okt 2025

moja ma take obdoie uz 11 rokov 😀 jedine co pomaha nedavat nic ine az kym nezje obed .. ziadne sladkosti ani pochutiny a sladene vody .. v podstate aj v skole sa naucila kedze tam jedla s inymi detmi ..ale stale je to malo

anonym_3d0893
13. okt 2025

@1321987 to prinútiť asi nemyslíš vážne, že? V tomto veku špekuľujú s jedlom takmer všetky deti. Ty v žiadnom prípade nesmieš dať najavo, že ťa to trápi, lebo dieťa získa proti teba zbraň. V prvom rade nenútiť, zbytočne nerozprávať o jedle pred dieťaťom, ono vníma, ak niekomu rozprávaš, že nič nezjedlo, aj keď si myslíš, že sa hrá. Potom je dôležité, aby zbytok rodiny bol príkladom, aby dieťa videlo, že vy jete aj zeleninu, ovocie a maso. Jedlo jej normálne nalož, zje, zje, nezje, nezje. Dávaj ho na tanier tak, aby bolo maso zvlášť na jednej kôpke, príloha na druhej, ak je so šťavou, daj jej len trochu. Nekomentuj, keď nezje, ale v žiadnom príade nedávaj náhradné jedlo, okolo piateho roku sa to väčšinou zase otočí. Ovocie môžeš zobrať do krabičky von, možno jej zachutí, ak nie, zješ ty.

anonym_1bc073
13. okt 2025

Neskúsila si domáce kapsičky? Ja tam vždy prihodím cviklu, mrkvu, tekvicu a zje mi tak zeleninu. Tiež mixujem zeleninu do omáčok na cestoviny. Zeleninu prihodím aj do koláčov, zje bez problemov. Do slaných sušienok dávam šošovicu/ cícer. Dobré by bolo vedieť, čo má rada a na základe toho trochu jedlá upraviť. Tiež sme mali velmi nejedácke obdobie a nezostalo nič iné len 100x ponúknuť, 100x nezjedol a na 101. krát zjedol. Vždy musi mat tie zdravé jedlá na očiach, treba ísť príkladom. Nepodlahni tomu, že na raňajky bude kapsička, na obed hranolky a na večeru brumík. To sa dieťa rýchlo naučí.

lenvam
13. okt 2025

@1321987 nič iné jej nedať. Neboj sa neumrie od hladu

simona20201309
13. okt 2025

@1321987
1. Ísť príkladom
2. Nedať žiadnu sladkosť, chrumku, nič iné kým nezačne jest aj ovocie, zeleninu a mäso
3. Nenútiť, ale vždy vytrvalo ponúkať. Aj keď 10x odmietne, ponúknuť aj 11ty krát

Na čom žije? Chlieb a ryža ?

anonym_84167c
13. okt 2025
@anonym_3d0893

@1321987 to prinútiť asi nemyslíš vážne, že? V tomto veku špekuľujú s jedlom takmer všetky deti. Ty v žiadnom prípade nesmieš dať najavo, že ťa to trápi, lebo dieťa získa proti teba zbraň. V prvom rade nenútiť, zbytočne nerozprávať o jedle pred dieťaťom, ono vníma, ak niekomu rozprávaš, že nič nezjedlo, aj keď si myslíš, že sa hrá. Potom je dôležité, aby zbytok rodiny bol príkladom, aby dieťa videlo, že vy jete aj zeleninu, ovocie a maso. Jedlo jej normálne nalož, zje, zje, nezje, nezje. Dávaj ho na tanier tak, aby bolo maso zvlášť na jednej kôpke, príloha na druhej, ak je so šťavou, daj jej len trochu. Nekomentuj, keď nezje, ale v žiadnom príade nedávaj náhradné jedlo, okolo piateho roku sa to väčšinou zase otočí. Ovocie môžeš zobrať do krabičky von, možno jej zachutí, ak nie, zješ ty.

@1321987 suhlasim s
@anonym_3d0893

anonym_3d0893
13. okt 2025
@anonym_1bc073

Neskúsila si domáce kapsičky? Ja tam vždy prihodím cviklu, mrkvu, tekvicu a zje mi tak zeleninu. Tiež mixujem zeleninu do omáčok na cestoviny. Zeleninu prihodím aj do koláčov, zje bez problemov. Do slaných sušienok dávam šošovicu/ cícer. Dobré by bolo vedieť, čo má rada a na základe toho trochu jedlá upraviť. Tiež sme mali velmi nejedácke obdobie a nezostalo nič iné len 100x ponúknuť, 100x nezjedol a na 101. krát zjedol. Vždy musi mat tie zdravé jedlá na očiach, treba ísť príkladom. Nepodlahni tomu, že na raňajky bude kapsička, na obed hranolky a na večeru brumík. To sa dieťa rýchlo naučí.

@anonym_1bc073 mixovať trojročnej? 😨

reela
13. okt 2025
@anonym_3d0893

@anonym_3d0893 no ja tak napriklad do rury dam paradajku, papriku a cibulu, ked sa zmakcia, tak presuniem do nadobky, tam pomixujem, okorenim a takyto domaci kecup potom davam do cestovin, ktore papka aj dvojrocny s nami. Zas nie vsetko mixovanie nutne musi byt pyre ako ked chystas pre 7 mesacneho.

anonym_1bc073
13. okt 2025
@anonym_3d0893

@anonym_3d0893 veď píše, že kapsičky jedáva. Tie sú nemixované?😄 polievky a omáčky na cestoviny bežne mixujem. Čo je na tom divné?

terry658
13. okt 2025

@1321987 môj 2.5 ročný tiež nechce ovocie a zeleninu.
Tak zeleninu mixujem a maskujem. Ovocie iba presnidávku zje.
Robili mi to všetky deti. Časom z toho vyrástli.

anonym_3d0893
13. okt 2025
@anonym_1bc073

@anonym_3d0893 veď píše, že kapsičky jedáva. Tie sú nemixované?😄 polievky a omáčky na cestoviny bežne mixujem. Čo je na tom divné?

@anonym_1bc073 prepáč, ale trojročné dieťa žiadne kapsičky nepotrebuje, už len z toho dôvodu, že tým, že nehryzie pevnú stravu, nemá rozcvičené žuvacie svaly a tak sa to prejaví na zlej výslovnosti, Logopéd by vedel dlho rozprávať. To, že zje raz za týždeň mixovanú polievku, alebo omáčku a to, že všetko ovocie a zeleninu konzumuje len v mixovanej podobe je dosť podstatný rozdiel.

gregik66
13. okt 2025

Daju sa kupit znovu naplnitelne kapsicky, skus jej spravit domace, vies tam toho skryt dost. Alebo do kremovych polievok. Moj ich zboznuje a zje aj to, co by mi inak nezjedol. A inak ist prikladom, a stale jej to na ten tanier davat, aj ked to 10x nezje, 11ty mozno ano 😊

gregik66
13. okt 2025

A inak, moj 2 rocny nechcel kiwi. Raz pri knihe zjedol dve, ani nevedel ako. Rovnako biely jogurt. Otvorime knihi, citame a ja mu to podavam.
Alebo skus “fasirky” brokolicove, mrkvove, tekvicove, kpustove… vies tam poskryvat tiez kadeco. Aj maso

anonym_1bc073
14. okt 2025
@anonym_3d0893

@anonym_1bc073 prepáč, ale trojročné dieťa žiadne kapsičky nepotrebuje, už len z toho dôvodu, že tým, že nehryzie pevnú stravu, nemá rozcvičené žuvacie svaly a tak sa to prejaví na zlej výslovnosti, Logopéd by vedel dlho rozprávať. To, že zje raz za týždeň mixovanú polievku, alebo omáčku a to, že všetko ovocie a zeleninu konzumuje len v mixovanej podobe je dosť podstatný rozdiel.

@anonym_3d0893 prepáč, ale kapsičky si dám aj ja dospelá rada od chuti. Nejde o to či potrebuje/nepotrebuje. To dieťa ich už jedáva. Tak prečo do nich nemixnúť aj trochu zeleniny? Veď nehovorim že má mixovať raňajky, obed, večeru. Ale vrámci olovrantu dať jednu kapsičku naozaj problém nie je. Veď som dala kopu iných rád ale ty sa chytíš tohto, ako keby som radila každé jedlo dňa mixovať🙈U nás v období veľkého nejedáctva bola toto záchrana. A nemám dieťa čo rozpráva škaredo, ani dieťa čo je naučené iba na mixovanú stravu. Normalne jedlo aj tuhú stravu, ale vrámci desiaty/olovrantu som mu takto dodala živiny

gregik66
14. okt 2025

Alebo este mi napadlo, cestoviny s nejakou omackou ti zje? Ak ano, tiez tam mixni vsetko co sa da. Mrkva, petrzlen, sosovica, paradajky, cuketa, tekvica, karfiol. Na vrch postruhany syr. Moj syn to ma velmi rad.

anonym_3d0893
14. okt 2025
@anonym_1bc073

@anonym_3d0893 prepáč, ale kapsičky si dám aj ja dospelá rada od chuti. Nejde o to či potrebuje/nepotrebuje. To dieťa ich už jedáva. Tak prečo do nich nemixnúť aj trochu zeleniny? Veď nehovorim že má mixovať raňajky, obed, večeru. Ale vrámci olovrantu dať jednu kapsičku naozaj problém nie je. Veď som dala kopu iných rád ale ty sa chytíš tohto, ako keby som radila každé jedlo dňa mixovať🙈U nás v období veľkého nejedáctva bola toto záchrana. A nemám dieťa čo rozpráva škaredo, ani dieťa čo je naučené iba na mixovanú stravu. Normalne jedlo aj tuhú stravu, ale vrámci desiaty/olovrantu som mu takto dodala živiny

@anonym_1bc073 ja som nepísala, že je problém jedna kapsička na olovrant raz za čas. Aj keď neviem, prečo kapsička, keď už, tak dieťa v troch rokoch môže jesť ovocnú výživu lyžičkou.

anonym_1bc073
14. okt 2025
@anonym_3d0893

@anonym_1bc073 ja som nepísala, že je problém jedna kapsička na olovrant raz za čas. Aj keď neviem, prečo kapsička, keď už, tak dieťa v troch rokoch môže jesť ovocnú výživu lyžičkou.

@anonym_3d0893 tak potom nerozumiem prečo rýpeš do mojej odpovede. Keď písala len o tomto

taktotedanie
14. okt 2025

@1321987 u nas toto obdobie trva niekolko rokov ziadna flora v zaludku