icon

Ako riešiť odmietanie mäsa u 8-ročnej dcéry?

28. feb 2024

Dobrý deň , mám 8 ročnú dcéru , už pár mesiacov odmieta jesť mäso . Mysleli sme si že je len vyberava , dokonca nezje ani len vývar naposledy keď jej ho moja mama dala ju z toho začalo napínať a povedala že ale tam to mäso plávalo ....Manžel zas hovorí že musím na ňu pritvrdiť že to nieje normálne , ok tak som už šla na ňu s tým že rastie a mäso je pre ňu doležité že sa nepohne kým to nezje . Sedela pri tom skoro hodinu tak som jej povedala nech zje aspoň polovicu , ona dala do úst kura začalo ju napínať a normálne zvracala... Toto som ešte nezažila hovorí že sa jej to hnusí a je jej z toho zle , nezje ani len šunku zo všetkého ju napína , mám pocit že ide o nejaký psychicky problém , všetko zje ale mäso sa jej hnusí a keby som ju nevidela ako zváracia by som aj verila tomu čo hovorila mama s mužom že sa iba robí že aj to napinanie hra ... Začalo to z ničoho nič

Strana
z2
negymama
28. feb 2024

@zazrak1991 sestra mala kamaratku, ktorej deti boli od narodenia vegetariani, a tie dievcata boli vyrastene, zdrave, doslova krv a mlieko, lička cervene. Nevyzerali, ze by im nieco chybalo. Ale rodicia samozrejme davali detom plnohodnotnu stravu. To neboli vegetariani typu kaša s mliekom , pecivo so syrom a spagety s kecupom dookola.

lolita555
28. feb 2024

Že vitaj v klube 🤭môj má 9 a mäso nejedava ,ani omáčky,nič v čom maso plávalo.ked som to prv velice riešila tak jedine čo som dosiahla bolo sa sa povracal.

nyusika
28. feb 2024

odteraz zacni varit manzelovi pohanku, tempeh a podobne jedla...a pritvrd ! sed pri niom, kym to nezje.

ja nechapem, to co za stredovek doma mate ?

ved ked ju z masa napisan, tak nech ho neje

zazrak1991
28. feb 2024

@negymama tiež poznám vegetariánov ktorí nedávajú mäso ani deťom ale tie deti sú úplne v poriadku . Samozrejme tak som to myslela že aj vege strava vie byť plnohodnotná a výživná ,len veľa ľudí so zastaralymi názormi si myslí že vegetariáni jedia len zeleninu a šaláty . My mäso jeme ale veľmi málo a to ma muž otca mäsiara 😁

negymama
28. feb 2024

@zazrak1991 ked su rodicia tiez vegetariani, tak je to o cosi jednoduchsie, lebo maju nastudovane nieco o tejto vyzive. Bezny clovek si to musi nastudovat, zvyknut si na recepty po novom. Ja som do toho tiez vosla...a napr. vegetarianska, nie veganska strava je velmi jednoducha na varenie.
Dnes mali deti zeleninove rizoto s kockami opeceneho tofu, na to si dali velku lyzicku kyslej smotany a parada. Robim im casto strukoviny, sosovicove fasirky, hrachovu kasu s vajičkom, halusky bez slaniny na vseky sposoby, jedia huby, syry, vajicka, miesto kusa masa maju bud tofu, alebo grilovany syr, alebo sojove maso, tempeh.

nikpa
28. feb 2024

Ja som zástancom toho, že mäso je v jedálničku potrebne a nič ho nenahradí, pre deti duplom. Keď sa rozhodne dospelý byť vegetarián, je to jeho vec. Keď sa rozhodne dieťa, je tu jeho rodič aby ho priviedol na správnu cestu ale keď dieťa nechce, nútiť ju za cenu že ju napína, to zase nie. Tak možno bude vegetariánka, skušaj argumentovat, ponúkať ale nenútit. Môže to byť samozrejme psychické, keď tak skus návštevu psychológa.

slavomira236
28. feb 2024

Moj sym nedal maso do ust do 5,5 roka. Potom len fasirku neskor pridal kuraci rezen. Ma 10rokov. Masi na stave s omackoudo ust neda za sveteho. Normalne ho napina za stolom☹️

sashabb
28. feb 2024

@nikpa a tá správna cesta je aká?

nikpa
28. feb 2024

@sashabb taká akú uzná rodič za vhodnú.

cookie29
28. feb 2024

@nikpa takze dieta nemoze mat svoje chute a nazory? Pokial je vyvazenu stravu samozrejme....

ivik4
28. feb 2024

Mna mama tolko nasilu tlacila gulasom az sa jej to raz vypomstilo a na navsteve som ovracala celi koberec . Mama sa sla prepadnut od hanby a zrazu mi gulas uz jest nedavala 😀
Absolutne ma nevnimala ze mi je z neho zle

nikpa
28. feb 2024

@cookie29 ale ved som napísala, že nenútit ju keď nechce. A zase ma nechytaj za slovíčka, bolo to myslené tak, že deti treba usmerňovať. Ja keby nechám jest moje deti podľa ich chute tak jedia len čokolády a pijú len fantu.

anickaaa6aaa
28. feb 2024

Ja som mäsožravec, ale tiež mi niektoré druhy mäsa smrdia. Také bravčové. Niekedy zjem inokedy nie. Najmä ak ho varím. Má strašný pach. To ide kuracie stehná občas, morčacie stehná mi vadia aj kačka a hus. Ja by som ju nenutila. Keď nechce nech neje. Stačí ak bude mať v strave dosť strukovín kvôli bielkovinami. Zeleniny dostatok, mliečnych výrobkov atď.. zbytočne jej zavarite na nejaký blok celkom z jedla.

cookie29
28. feb 2024

@nikpa vies co neviem... ja mam tiez pocit, ze moj by jedol len cokoladu a pod, ale zaroven existuje nemalo studii o tom, ze deti si vyskladaju vyvazeny jedalnicek. Hovori sa sice o mensich detoch ale ze ked sa na to pozries z dlhsieho hladiska (napr tyzden) tak jedalnicek je vyvazeny. A ze aj ked deti zacnu obed kolacikom co je u nas nepredstavitelne, tak mozno sice potom obed nedojedia, ale dalsie jedlo bude ok... pri vacsich detoch uz je aj vplyv okolia samozrejme

mikadooo
28. feb 2024

Je to v pohode, ak nemá zdravotné ťažkosti. Mám dve také deti. Jedna má 12, druhý 6. Obaja zdraví, oboch od narodenia z mäsa napínalo, už keď som sa snažila prepašovať mäso do prvých príkrmov, tak vypľúvali a vytláčali z úst. Obilniny v pohodičke. Vývar zjedia (bez mäsa), prílohu so šťavou, atď. Neriešim. Robím často cestoviny, strukoviny, vyprážané syry a rybie prsty, alebo potom sladké jedlá. Alebo sú chlebíky, či vajcové jedlá. Čo zjedia v jedálni radšej ani sa nepýtam (viem že len prílohu a možno šťavu). Vzhľadom na to, že som bola rovnaká ako decko, tak nemám prečo to riešiť (chvalabohu, moja mama do mňa mäso nasilu nepchala, problém so železom som nikdy nemala). Tretia dcéra má také obdobia, napríklad teraz hrozne miluje bravčové soté, a nemá rada rezne 🤷 o mesiac uvidíme, čo odsunie z taniera. Minule som navarila kotel sviečkovej, lebo to ľúbi (k tomu dva kotle omáčky, lebo tí dvaja zvyšní) a potom sme s mužom tlačili to mäso lebo ona ani ždibok, zrazu jej nechutí 😂.

hortenziaj
28. feb 2024

Ja som ako ona, a celé detstvo som bola na kaši alebo inej prílohe so syromremom a calamadou, lebo naši vsad epchali mäso, slaninu, bravčovú masť. A málokedy varili také bez mäsa. A keby ma nútili to jest, tak sa tiež dovraciam. Takže za mňa úplne v pohode, nauč sa vegetariánske recepty, alebo varte tak, že ona si k omáčke spraví vajce a vy mäso, ale nevyvaraj všade mäso. Ja doteraz nejem mäso, ale dokážem navariť tak aby som sa z jedného jedla najedla aj ja a aj masozravci, ja si dávam tofu k tomu

stvura
Autor odpoveď zmazal
lululucy
1. mar 2024

Ja nejem maso od skolky,ked do mna mamka dostala tak len minimalne kuracie maso. Tu som ziva a zdrava. Proste maso mi nechuti,vadi mi aj ked plava v polievke

stvura
Autor odpoveď zmazal
kp7333
1. mar 2024

Dieta by som nenutila, snazila by s sa najst zdravu nahradu bielkovin a zeleza (strukoviny, tmava zelenina...) a postupne by som ju zvykala na masovu chut - napr. cestoviny/ryzu poliat stavou z duseneho masa - skusat, co zje. Zaroven by som jej davala doplnky ( najma vitaminy skupiny B a zelezo), aby jej nechybali ziviny.

Strana
z2