icon

Ako sa stať bio matkou?

annamama2
3. sep 2021

dobrý deň mam dotaz moja dcéra by sa chcela stravovať bio ale neviem ako variť zdravé ale výživne jedla prosím o rady ďakujem ;)

Strana
z2
pr3ttygirl
3. sep 2021

@annamama2 hlavne by som nekupovala ovocie a zeleninu v obchode, skôr u nejakého farmára, ako aj mäso.

anjelicek26
3. sep 2021

Bio znamena len to, ze dohliadas na to, s akych surovin varis - nestriekane, lokalne potraviny, takze je to makacka pri nakupovani... maso kupujeme lokalne, ovocie zeleninu nieco s trhu, ale aj supermarket, nemam nervy tolko zhanat, ale pozeram na to, aby jablka nekupujem s grecka - ked tu mame sezonu, ale vezmem nase... ked jej ide aj o uhlikovu stopu, tak to bude este tazsie no, to vsetko zahranicne ovocie pada, porozpravaj sa s nou, aky v tom vidi zmysel, ci zdravotny, ci iny... ja napriklad ako najdolezitejsie vidim to maso - isli sme konzumom na 2x v tyzdni a hladam vyslovene kvalitu lokalne, vajicka - tuto na poli o dve dediny dalej vidim tie sliepky behat kazdy jeden den a chodim tam po vajicka, takze viem, ako ziju... ked kupujes v supermarkete "polievkove kurca" presne vies, ako tie chudence na urcitych chovoch ziju...to je aj mne cez...ale samozrejme to stoji viac penazi a hlavne toho casu... nas je 6 doma + mame zvieratka, tak ten nakup je narocnejsi, ako vojst do jedneho obchodu a nakupit vsetko... jo - a varis rovnako... ved ide len o kvalitne zdravo pestovane suroviny...

annamama2
autor
3. sep 2021

@pr3ttygirl môžete mi prosím vás nejaký odporučiť sme v meste a tu moc fariem nie je

pr3ttygirl
3. sep 2021

@annamama2 vidím že ste z Košíc, tam ja veru nepoznám nič 🙂 skúste ale možno svedbedniciek sa to myslím volá

annamama2
autor
3. sep 2021

@anjelicek26 veľmi pekne ďakujem mate nejaký aj chutný koláčik alebo dezert chystám oslavu pre moju najmladšiu dcéru oslavuje prvý rôčik

viestta
Odpoveď bola odstránená
bona_dea
3. sep 2021

🤣 bohovsky nazoz temy. Staci tu verejne napisat, ze nedavas polrocnemu decku pribinacika a raz dva je z teba bio matka 🤣

pribinak
3. sep 2021

@annamama2 tak si v blízkej dedinke prenajmi záhradu a dopestuj si vlastne ovocie a zeleninu, dokonca mizes aj sliepocky na vajíčka chovať. Tu v okoli BA to začína byt velka móda
A máš istotu že to nie je striekané a bohvie čím hnojene

veronikaszabova
3. sep 2021

Babyyyy a vas nenapadlo, kto to je? 🙂

annamama2
autor
3. sep 2021

@veronikaszabova čo tým myslite?

anjelicek26
3. sep 2021

@viestta ano to mi je jasne, ale tam kam chodime to mam skutocne pod nosom - vyhoda toho, ze byvame na dedine - takze jazdim okolo, vidim, ze zvierata su vonku, ako sa k nim spravaju, casto tam zastavime a deti mozu normalne ist zvieratka pozriet, je to fajn, taky "rodinny" pristup...viem, ze to asi neni vsade...

danieladeley
3. sep 2021

dcera sa chce stravovat bio? a to ma kolko rokov?

danieladeley
3. sep 2021

@veronikaszabova ja si myslim :D

sisa_s
3. sep 2021

@veronikaszabova mne niee 🤔🤔🤔 prezrad 😀

danieladeley
3. sep 2021

@sisa_s ja si myslim, ze je to ta mamina, ktora chcela riesit poruchy prijmu potravy jej dcery kondicnym trenerom a jedalnickom na mieru. Ak sa mylim, tak sa ospravedlnujem.

nafka0483
3. sep 2021

@annamama2 Ak si z Kosic, tak v Baske je farma - Loisov dvor. Maju hlavne maso, masove vyrobky, mlieko a mliecne vyrobky, su vynikajuce a podla sezony a dostupnosti este vajicka, pripadne osm videla jablka obcas. Co sa tyka ovocia a zeleniny, tak na trhu - ale nekupujem od takych c to vozia dodavkami z madarska zo sklenikov a pod., ale od tych co maju vylozene malo, vacsinou starsie tetusky alebo ujkovia, to vidis, ze to je naozaj domace zo zahrady prebytky, nie nejaky velkopestovatel.

choco6
3. sep 2021

V Kosiciach odporucam na fb "Rozel - zo zahrady na stol." Pan ma velke polia a pestujú ovocie zeleninu vsetko mozme samozrejme davaju si robit aj testy.
Dalej Fajne potraviny v Cassovare alebo Dargovr maju predajnu, Nas Dvor na Masiarskej maju tiez obchodik, tiez predavaju "lepsie" potraviny. My kupujeme hlavne mäso z fajnych potravin ale napr. kuracie prsia 9-10€/kg.
Vela veci v "bio" kvalite maju aj v DM drogerii napriklad sladkosti, chrumky, cerealie.
Ale ked clovek chce lepsie musi pobehat vsetky obchody v meste 🙈🤣 takze obcas sa nato vykaslem a beriem co maju v najblizsom obchode 🤷

hikokk
3. sep 2021

Nechcem nikoho uraziť, ale moja osobná skúsenosť je, že bio vôbec neexistuje. Tento rok som sa rozhodla, že v záhradke vypestujem iba samé "bio" potraviny. Nestriekala som, nedávala žiadnu ale žiadnu chémiu, ale som sa ani zo záhradky žiaľ nenajedla.
Celé leto sme jedli zeleninu aj ovocie z druhej časti záhradky, ktorý obrába svokor. Používa všetko možné postreky aj výživu. Zelenina je krásna a chutná. A keby som začala predávať a napíšem, že vypestované na dedine na farme, by podaktoré zošaleli, že Bio. ale žiaľ bio to zďaleka nie je. A to isté platí aj pre mäso. žiaľ. Je to moja osobná skúsenosť , nevravím že všade to tak musí byť, ale pre mňa bio už dávno neexistuje.

choco6
3. sep 2021

@nafka0483 Musim ta sklamat ani tym tetuskam a deduskom by som velmi neverila, osobne vidim ako u nas na dedine maju prenajate policko a seja hoja ide s bandaskou postreku a davaj ... 🤷
Ale spomínaný pan z Rozel-u si dava robit testy v laboratoriu cize asi to by som skor. (My nastastie mame vlastne zo zahrady takze clovek jedine vtedy si je na 100% isty co konzumujr) 😁

anjelicek26
3. sep 2021

@hikokk myslim, ze hnojenie je nutne u kazdeho ovocia/zeleniny, rozhoduje, cim hnojis, postrek - ak mas skodcov, asi sa nevyhnes... ale co sa tyka zvierat - ver mi, rozdiel je tam obrovsky v tom, ako ziju... m2, podmienky, pristup...tam sa da fakt este vela ist do plusu a mat rovnako kvalitny "produkt" len to mozno dlhsie trva, ked nezeru tie zmesky.

viestta
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
3. sep 2021

@pr3ttygirl tak samozrejme, treba podporiť domácich chovateľov , pestovateľov ale z vlastnej skúsenosti viem, že si treba aj na tých dávať pozor a vyberať. Niektorí aj to ovocie toľkokrát striekajú alebo na trhu sa mi stalo, že predávali ovocie, ktoré nakúpili v akcii v hypermarkete.

kvetinka75
3. sep 2021

@hikokk u mňa je bio akurát hrach, cibula, cvikla, jahody, cuketa, tekvica, ribezle, muchovník, černice, kôpor , bylinky, čerešne, uhorky nakladačky, rajčiny a trochu hrozna. Všetko ostatné je zhnité, opadané, lebo sme dali iba 1 postrek na jar a nestačilo to. ovocie bez postreku nedopestujem. TAk ho môžem rovno kupovať a ušetrím si robotu. Všetka ostatná zelenina tiež na figu, tak už to ani nesadím, tých pár ks si kúpim.

annamama2
autor
3. sep 2021

@veronikaszabova čo tým myslite

annamama2
autor
3. sep 2021
maminkasisa
3. sep 2021

@kvetinka75 aj mne, normalne som pocula ako sa pan rozpraval ako kupil papriku v akcii v Kauflande a potom ju predaval ako domacu

gleep1
3. sep 2021

Keď ste z Košíc tak Fajne potraviny na námestí alebo fresh plus kúsok od mieru. To sú dva najlepšie obchody v Košiciach ktoré mávajú lokálne bio mäso aj zeleninu.

kvetinka75
3. sep 2021

@maminkasisa ja som raz kúpila cesnak od jednej pani aj s nálepkou 😅, asi jej s ňou na záhrade vyrástol. Takže tak sa predávajú domáce a za dvojnásobok ceny.

gleep1
3. sep 2021

@hikokk no tak pardon, ale my mame veľkú záhradu kde vôbec nič nestriekame a ovocie aj zeleninu mame- veľkú, chutnu a všetku čo sme zasadili. To že Vám sa nepodarilo neznamená že take neexistuje 🙄

hikokk
3. sep 2021

@viestta
@gleep1
ja som písala iba vlastnú skúsenosť a to veru nie je dobrá.
Tiež som písala, že bio pre mňa neexistuje, pre niekoho iného možno áno.

Strana
z2