Ako začať prikrmovať?

klaudia1985
13. dec 2010

Ahojte mamicky.Poradite mi ako mame zacat s prikrmami? Zacneme asi za tyzden a neviem ako si to mam zadelit ,,a ako casto mu davat.A odkedy sa mozu davat kasicky na dobru noc?Viem ze su od ukoncenia stvteho mesiaca ale ci sa mozu hned davat ked odporucaju zeleninku zatial len po lyzickach apostupne zvisovat.Dakujem za rady.Pekny den Klaudia

kvojtanikova
13. dec 2010

urcite zacni so zeleninou, ako pises, po lyzickach, postupne zvysovat, a hlavne, vzdy vydrz pri tej iste zelenine aspon 3 dni - keby sa nahodou prejavila nejaka alergicka reakcia. Kasu by som dala az tak o mesiac, ked sa nauci prehltat, je urcite hustejsia ako zelenina. Ja by som zacala takou cuketou - je velmi riedka, ked sa povari a rozmixuje, takze by to mohol zvladnut prehltnut. potm trebars, mrkvicka, zemiak - ale ten asi lepsie ked rozriedis MM. A co sa tyka toho ze kedy - vyber si sama, ci na obed alebo veceru a tak potom rob stale. Aj tak potom este dokojis alebo dolejes mliekom.

stvura
13. dec 2010

Ako zacat je na kazdej maminke a dietatku. Niektore zje hned od zaciatku 120g, ine postupne po lyzickach, lebo moze jedlo odmietat. Ja som davala zeleninu ako prvu, zacala som mrkvou, potom tekvica na pecenie, cukina, zemiak (kedze mi odmietol cisty, tak som ho zriedila s mm skoro na kasu), brokolica. Kazdy druh na obed asi 3-5 dni aby si dietatko zvyklo, tolko kolko zje, nech ta netrapi ak zo zaciatku nebude chciet. Po zelenine som pridala maso a kombinacie maso a zelenina, potom ovocie. Vecer som kasu nedavala, davala som tiez len zeleninu a ovocie. Kasu jedol prvy krat ako rocny, nechcela som mu zatazovat zaludok.

ludka140281
13. dec 2010

ja som zacala mrkvu.tri dni,na obed.inak kojenie a hned na vecer kasu,ale riedsiu,taku do flase,ukoncene kojenim 🙂 takto to robim dodnes a mame 8mesiacov..Mala mi nic neodmieta,zje co jej dam...davala som najprv mrkva,potom zemiak,brokolica,kazde nove jedlo z odstupom 🙂

bambulkabambulkova
15. mar 2011

ahoj dneska sme boli v poradni mali ma 3mesiace a skoro 2tt ale je aj velky ma 7820g ...povedala doktorka ze mu mam dat uz papat pomallicky kupila som hipp ovocne prirkmy v skle co su javblka s banany a broskynou,potom zeleninovu zmes a karotka a jablky ktore mu mam dat prvu a kolko lyzic???a chcem sa opytat je na nich napisane id 4mesiacov to nevadii?a s fenykloveho cajiku mal krce ovplivnuje ttoto dako nie ze zaz bude mat krce napiste mi internu postu dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeem

aliza
15. mar 2011

bambulkabambulkova, nechapem, co to mas za lekarku, zacat s prikrmami tak skoro...velky, nevelky, traviaci system a oblicky su aj tak este nevyvinute, neprodukuju sa enzymy na travenie inej stravy, ako mliecnej, ved mu mozes akurat tak uskodit a este aj kupovanymi 'konzervami' 😠, ved to je taky problem uvarit jednu blbu mrkvu? a ovocne vyzivy 3 mesacnemu dietatu v ziadnom pripade!!! ved to nema taku vyzivu, akurat cukru kopec...pri zavadzani prikrmov sa dodrzuje urcity postup a nie takto, nakupit v obchode kadejake somariny...ved ani ty nejes konzervy, vsak? prepac, ze takto reagujem, ale v dnesnej dobe je tolko dostupnych info, treba pouzit zdravy rozum a la konzervy, ktore su na policiach v obchodoch niekolko mesiacov nemozu byt zdrave a netreba brat vazne kazde slovo doktorky. Do toho roka kazde dieta pribera inak, okolo roka sa to zastavi a ked zacnu behat, nabehnu na normalnu vahu. Je dokazane, ze skore zavadzanie prikrmov moze neskor viest k obezite a ku cukrovke. Uz sa ani necudujem, ovocne vyzivy v 3 mesiacoch 😒

halime
1. sep 2011

ahojte kocky, moj malicky bude mat 4 mesiace, mal nejake zle obdobie kedy som si myslela ze uz zacnem s prikrmami a hladala som prve informacie o prikrmoch a pod., vsade je pisane nieco ine a kazdy doktor tvrdi nieco ine. chcela by som sa podelit s informaciami ktore som nasla na roznych strankach vyrobcov umelych mliek a prikrmov. roznia sa nazory ale urobila som si taky obraz podla mojeho malinkeho a myslim zeby som tym mozno mohla niekomu pomoct. v prvom rade, ak mozete dietatko udrzat na kojeni alebo aspon UM ked uz nemozete kojit, robte to poctivo az do toho 6teho mesiaca. nezatazite mu organizmus a urcite to bude lepsie nielen pre jeho oblicky a pecen ale aj zaludok a krvny obeh .... ale, ak mate doma takeho nervaka a jedosa ako mam ja tak by som odporucala hlavne ho odsledovat, byt trpezlivy a dokrmovat az ked sa u neho objavia priznaky:
- neustale zuzlanie ruciciek
- neklud pri jedeni, prerusovane jedenie
- ak je pre neho coraz tazsie pockat do dalsieho jedenia
- domahanie sa viacej mliecka aj ked vypil plnu davku na svoj vek a vahu
- ak vam malo spi cez den a je podrazdeny
- ak vam predtym spal celu noc a teraz sa zacal budit na flasu
- ak je zafascinovany ked drzite nejake jedlo a jete pred nim
- ak sa same nacahuje za kazdym jedlom a vklada do pusinky co mu date do ruk (ja som skusila jablcko aj banan, naposledy korku od chlebika)
- a nie skor ako po 17tom!!!!!!!!!!! tyzdni, to urcite treba dodrzat 🙂
Okrem toho, nasla som info ze vela deti v 3 az 4 mesiaci prechadza cez fazu prudkeho rastu (niektore az v 5tom), su proste hladnejsie a podrazdenejsie. Preto je velmi dolezite nedat sa zmiast a nezacat hned s prikrmami. treba vydrzat pretoze traviaci system naozaj potrebuje cas zeby sa rozvinut predtym ako mu predstavime solidne jedlo (kasky, polievky, ...pod).
Pamatajte ak je to len faza prudkeho rastu, coskoro sa dietatko zase nastavi do normalu (bude spat celu noc, bude pokojnejsie a aj mliecko mu zase vystaci)
A PROSIM VAS NEDAVAJTE V 4TOM MESIACE NIC KONZERVOVANE A KUPOVANE HOTOVE UPLNE OD ZACIATKU.
TO VSETKO SI NA DIETATKO POCKA PO 6 MESIACI.

Okrem toho kazde dietatko je ine, mama si pozna svoje dieta najlepsie. A tak isto kazdy pediater moze povedat nieco ine. Dolezite je aby ste svoje dietatko sledovali a venovali mu najviac pozornosti ako mozete, to sa urcite potom nepomylite ani nic nepokazite. A ak aj ano, clovek sa uci na vlastnych chybach .... a nitko nie je dokonaly.
;)
pekny den vsetkym :0)))

Podla tohoto moj maly tuto fazu rychleho rastu prekonal asi 3 tyzdne dozadu a teraz sa zacina trosku ukludnovat, aj sam mi zase zaspi, aj viacej zje a staci mu na 4 hodiny. tak nechcem este nic menit a vydrzat.

monika2710
21. nov 2013

my sme dnes dali prvy krat mrkvicku.malinky ma 5 mes.aj tyzden a papkal krasne na prvy krat asi chutilo.no nato ze sme moc nedali len skusil tak neskor poobede zacal mat mierne bolenie a zvlastne grgal az zvrackal.dame si pauzu tak dva dni a skusim zemiacik.

manuelala
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
2231987
21. nov 2017

@bambulkabambulkova najlepsie by bola doma pripravena mrkvicka bud na pare alebo uvarena vo vide a dobre popucana-rozmixovana, a nie v tych flaskach. To je moj nazor

niky2515
Autor odpoveď zmazal
Zobraz