Ako zistím, či 8 bábätko zjedlo dosť príkrmu?

andreatytler
10. aug 2020

No asi sa pytam hlupu otazku ale ako viete ze ma vase dieta dost prikrmu alebo ze mu nieco nechuti.
Nas ma 8 mesiacov a stale pije umele mliecko asi 900ml denne. Ako prikrmy davam mu ovocie na ranajky, maso a zeleniu na obed a kasu na veceru a dam tak 4 polievkove lyzice. Spapa to rychlo… 5-15 minut. Zda sa mi ze papa pekne vsetko. Sice je pri jedle neposedny ale myslim ze to je pri babatkach normalne. Kruti sa, dava si ruky do ust, niekedy prskne jedlo von, niekedy zacne plakat a potom hned prestane, potom sa zacne hrat s remenmi co su na vysokej stolicke… vtedy ja len cakam a ponukam lyzicku a on vzdy otvori usta, ked sa dohra. Myslim si ze ak by nechcel, tak by tie usta neotvoril alebo mozne ze on nevie ze je taka moznost… Ze pokial pride lyzicka pred usta, tak mu ine nestava len ich otvorit… Co ma najviaz zaraza je ked zacne plakat ale hned sa ukludni a otvori usta. Pripisujem to tomu ze je unaveny a nepaci sa mu byt priputany k vysokej stolicke.
Skusala som ze ci prestane otvarat usta ale stopla som ten pokus ked uz zjedol 2 nasobok kase a stale otvaral usta. Tiez na druhu stranu som prestala ked zjedol len polku a bol spokojny.
Existuju nejake signaly ze babatko ma dost prikrmu alebo ze ho nechce jest.

Nechcem ho nutit do jedla ale zaroven nechcem aby bol hladny.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janba
10. aug 2020

Tiež som to rak robila, ked pil 180ml mlieka tak mal cca 180g prikrmu

alexandra2468
10. aug 2020

@andreatytler ja tak isto ako baby vyssie.
Jednu obednu davku mlieka som nahradila prikrmom. Takze ked vypije naraz 150ml mlieka, tak tolko davam prikrmu. Resp davam 150-200ml prikrmu, ako sa mi podari.
A hlavne ak pekne pribera, neplace od hladu, tak by som to vobec neriesila 😃

andreatytler
autor
10. aug 2020

Tak som zmatena.. Je to ml mlieka na ml prikrmu alebo ml mlieka na g prikrmu... Tu v Kanade sa vsetko meria na lyzicky... Asi to druhe ale kazdopadne sa zda ze mu davam privela mlieka alebo primalo prikrmu.

Ranajky (40g ovocia+220ml mlieko),
obed (60g masko a zeleninka+220ml mliecka),
vecera (60g kase+270ml mliecka)
polnocne jedlo (140ml mliecka).

Tie davky mlieka su rovnake uz 4 mesiace... este pred tym ako zacal s prikrmami a cakala som ze zacne pit menej mlieka po zavedeni prikrmov ale nestalo sa tak... usudila som ze ma mlieko strase rad.
Papa velmi pekne a pribera dobre... mozno az prilis dobre. Ma 10.8kg ale nie je vobec baculaty.

andreatytler
autor
10. aug 2020

@alexandra2468 to vazne davas 200ml prikrmu... to je skoro ako plny pohar. A tvoje babatko ma tiez 8 mesiacov... a mixujete tie prikrmy... lebo ja mixujem a varim.
200ml zmixovanych a uvarenych jablk, to su aj cele dve jablka.
Ak je to pravda, tak ja mu davam velmi malo prikrmu.

Prepac z nejakeho dovodu mi nefunguje tlacitko na klavesnici s otaznikom. Tam kde su tri bodky... to ma byt otaznik.

hipuska
10. aug 2020

Môj ma tiež 8 mesiacov. Množstva neviem, lebo nemeriam. Je kojeny. Mne dr povedala: raňajky-mlieko, desiata-ovocie, obed, olovrant-mlieko, vecera-kasa. A teda, on už vyslovene niektoré jedlá obľubuje a dáva najavo keď nechce. Vypluva, krúti hlavou, alebo proste neotvorí ústa. Takže papa, koľko chce. Po každom jedle sa ešte dokoji. A koji sa tiež hocikedy, kedy chce.

eliska13
10. aug 2020

@andreatytler tej kaše 4 polievkové lyžice sa mi zdá málo, keď porovnam misku z ktorej jedol syn a tiež bol po každom jedle kojeny.Ja som dávala ráno ovsennu kašu s jablkom strúhaným či iné ovocie do toho.Ja som bola rada, keď mal 2 r a viac, že sám povedal či ešte či stačilo tiež som niekedy tapala, lebo on by jedol stále a všetko😊

heidy222
10. aug 2020

@andreatytler Chyba je Ze Ma Po kazdom jedle mlieko. 8 mesacny Ma mat mlieko Len na ranajky, olovrant a pred spanim. moj dojceny zje150-200ml prikrmu ale ja dojcim Len rano, vecer olovrant. Po 9mesuaci uz mlieko na olovrant nahradit napr jogurtom

martina1201
10. aug 2020

@andreatytler ja dávam našej malej 1 Avent via pohárik prikrmu. Narodená je v decembri a tento mesiac ukončíme 8. mesiac. Zje to pekne, niekedy všetko a niekedy sa zastaví tesne pred koncom. Proste už ústa neotvorí. Varím stravu doma a mixujem, nakoľko má len 2 zubky. Myslím si, že dávaš malo prikrmu a preto ti vypije toľko mlieka. Ja malú kojim, takže po dojedeni si len akoby zapila mliekom stravu nakoľko z pohárika vodu a ani z fľašky mi piť nevie....

andreatytler
autor
11. aug 2020

@hipuska, @heidy222, @eliska13 V Kanade doktor nepovie vobec nic. Akurat zaockuje a odvazi. Vsetko, ale uplne vsetko si musim sama studovat. O strave, chorobach, vyvojovych poruchach... je to des. V knihach sa tu vsade pise ze do 1 roku ma byt mlieko (materske alebo umele) zakladom stravy a az potom maju prikrmy prevladat, preto asi radia iba 4 lyzicky.
Dakujem vam vsetkym za rady, velmi si ich cenim. Urcite zacnem davat viac prikrmov a to by malo znizit jeho chut na mlieko. Chcela by som zacat s tym ze mu jedlo nakrajam a on sa bude krmit sam ale dotera sa s jedlom skor len hra aj ked uhorku uz ohrizava.
K tomu nasmu jedalnicku... medzi prikrmom a mliekom je 1-2 hodiny pauza takze tiez ma v podstate desiatu a olovrant.
Mlieko vo flasi ma vzy pred spanim a tak zaspava. Neviem ci budem moct vynechat mlieko na obed lebo ho bez toho neuspim.... ale skusim.
@martina1201 Dakujem za radu... Kolko ml je ten Avent poharik...

alikal
11. aug 2020

ked by bol hladny, place. ja som si tiez vazila prikrmy a niekedy mi zjedla len 40g, niekedy aj 120. proste co chutilo zjedla, inak nie. priberat priberala tak som to neriesila. "nutila" som iba do urcitej miery, potom nie. detom dlho trva naucit sa jest tuhu stravu, aj ked je pomixovana, ak ti pribera a je pokojny, neriesila by som tabulky. ani my nejeme kazdy den rovnako a rovnake porcie

h_petra
11. aug 2020

40 g ovocia a 60 g masovo-zeleninoveho prikrmu je priserne malo.
Moje deti, takmer sedemmesacne, uz dva mesiace jedia na desiatu 200 g ovocia a na obed vyse 209 g masovo-zeleninoveho prikrmu.
Ziadne mlieko za tym normalne sa najedia.

Myslim, ze by si tie mnozstva mala troch prehodnotit.

h_petra
11. aug 2020

@andreatytler jablka nevar, nastruhaj na sklenenom/porcelanovom struhadle.
A ano, 200 g jablk su zhruba dve jablka, moje 7 mesacne deti zjedia bezne.
Alebo dam jedno jablko+pol bananu+dve marhule a ine podobne kombinacie.

heidy222
11. aug 2020

@andreatytler starsie dieta som mala v Holandsku, mladsie v Nemecku a vsade su ine odporucania, nemusis v tom mat ale chaos. Zaklad je te sa postupne nahradza mlieko stravou aby v 1 roku Mal mlieko Len rano a vecer (aj Ked vela ludi dava aj poobede a nic sa nedeje). Dolezite je to preto, ze dieta potrebuje Vela zeleza, ktore v mlieku nie je a mlieko navyse blokuje jeho vstrebavanie. Ja by som zacala tym, ze Tak 2-3 hodiny pred a po obede nedat mlieko, Len vodou. Ten masovy obed je v podstate najdolezitejsie jedlo dna, Tam Ma najviac zivin, co potrebuje. Ja mam 7,5 mesacneho a o 6-7 pri zobudzani pije mlieko, o 9 dam ovocie s obilninami, o 12 obed, o 14 pije mlieko,okolo 16 vstane bud mlieko alebo znova ovocie, avokado a pod. A o 18 vecera:kasa, potom pred spanim a v noci znova mlieko (kojim)

alexandra2468
11. aug 2020

@andreatytler no ja navarim prikrm na dva dni a davam to do tych poharov od vyzivy a do chladnicky.
Takze zje vzdy 1 plny poharik od vyzivy a to je tych cca 180ml, samozrejme raz sa mi podari navarit viac a je uplne plny a raz menej hej. Takze okolo 150-200ml zje prikrmu na obed. Uvarim a rozmixujem.

Ovocie dostava na olovrant, to nepocitam, ale tiez to zvykne byt plna mala miska, cize tych 150ml urcite. Aj viac :D ale ovocie nevarim, len rozmixujem. Davam jej bezne ze jednu celu broskynu a jednu slivku. Jedno cele jablko a kus avokada a tak...

alexandra2468
11. aug 2020
alexandra2468
11. aug 2020

@andreatytler a hlavne nedavam po jedle mlieko uz. Normalne sa nahradi cela davka mlieka za davku tuheho jedla.
O 9tej rano dostane flasku mlieka (150ml).
O 12tej dostane obed (zeleninovo masovy prikrm 150ml-200ml).
O 15tej dostane znova flasku mlieka.
Normalne 3h odstup.

alexandra2468
11. aug 2020

@andreatytler a ano, moja ma 8m a par dni. Okolo 9kg.
Denne vypije 600ml mlieka, 200ml prikrmu a 200ml ovocia.

martina1201
11. aug 2020

@andreatytler sú buď 180 ml alebo 240 ml. Od začiatku jedla polku toho menšieho teraz už zvládne aj ten väčší.

katulienkax
11. aug 2020

tes sa ze ti pekne je, nevies co to trapenia ked ti dieta babre a nechce

katulienkax
11. aug 2020

@alikal to veru nie je pravda s tym placom, ja som mala dieta co bolo schopne za cely den nezjest nic a to doslovne len trosku mlieka vypilo. Netusim preco to tak je ze niektore by zjedli aj skrinu a niektore su na trapenie. Usta neotvaarala nikdy, som jej to pchala cez zavrete aj to sa krutila pri tom

eliska13
11. aug 2020

@andreatytler vôbec to tak nemusí byť, že budeš dávaš viac prikrmov a nebude chcieť mlieko😀ja mám už velkaca teenegera, ale zase lekárka radila cca od roku dať mlieko po raňajkách, obede, večer strašne sa líšia názory a teraz po rokoch zase všetko ináč aj zavádzanie lepku, tvarohu...a v noci sa aspoň 2,3 x kojil pokym mu išli zuby.Podla mňa 8 m ešte nemusí papať sám, že mu nakrajas skôr sa s tým hra, okusuje.Ja som dlho iba kojila a prikrmy pomaly zavádzala niečo od 6 m, ale väčšinu az od 8 m to sme boli na dovolenke a bola som v šoku, že deti v jeho veku jedávali bežné jedlo z hotela😊
Keď je zvyknutý večer fľašu s mliekom nemenila by som to.Moj zjedol večer veľa kase plus kojenie, ale jemu moc nechutili kaše rýchlo sa ich objedol a rôzne som kupovala či obilninove, ovocne, alebo sama som spravila ovsennu .Potom som skôr dávala hustú polievku či nejakú zeleninu mixovanu..
Naša lekárka vždy hovorila, že kaša rýchlo zasýti a rýchlo vyhladne.obcas som to prestriedala s HiPP prikrmom tam mal rád špenát, rybaciu Hippku nech ma aj iné chute.
Pozri sa koľko gramov má Hippka pre 8 m deti na obed, alebo tá večerná kaša tie bývali vacsie

andreatytler
autor
11. aug 2020

Super rady... dakujem kazdemu za vase nazory a rady... velmi mi pomohli.
Vidim ze to je individualne ale prikrmy co davam teraz su prilis male.
Uz dnes som zacala s vacsim mnozstvom prikrmu na ranajky a obed aj ked budem navysovat pomaly a postupne. Rezim s mlieckom co mame vyhovuje jemu aj mne a tak to menit nebudem. Budem sledovat jeho preferencie a co ma v plienke a robit to co ma rad. Ako som vravela papa velmi pekne a uplne vseto a tomu som nesmierne rada a nechcem to pokazit nejakymi velkymi zmenami.
Este raz vdaka a dobru chut kazdemu.

ivangeline
11. aug 2020

Dávaš veľa mlieka, malo prikrmy. Pomaly by som uberala mlieko. Napr týždeň 200ml... A potom o týždeň zas o trocha menej...180..a uvidíš, kedy čo..Mlieko by som pomaly nechala už len pred spánkom cez deň alebo oveľa menej mlieka. Náš pol 150 až 180 najviac. Teraz ma rok a pol a vypije max 200...

andreatytler
autor
11. aug 2020

@ivangeline dakujem za radu. Maly pri flasi s mliekom zaspava takze ak dam menej mlieka, zacne plakat... zatial mu necham to mliecko co ma a dufam ze bude pit menej ako postupne zacnem navysovat prikrmy... ak sa tak nestane, budem musiet zacat davat menej mlieka.