icon

Ako zvýšiť chuť do jedla u bábätka?

11. dec 2024

Ahojte, malá bude mať za týždeň 8 mesiacov. Je plne dojčená. Prikrumujeme od 6 mesiaca. Mala už zemiaky, mrkvu, tekvicu, karfiol, petržlen, batat, teľacie masko, repkový olej, na tu skúšku kvôli lepku dvakrát rožtek inak ešte nedávam, ovocie tiež ešte nemala. Len moc toho nespala, niekedy lyžičku, niekedy pár, niekedy polovičku…ale skôr tých pár lyžičiek čo sme sledovali tak 20-30ml…robím jej to v avent 4v1…naparim a rozmixujem a dám olej..niekedy mi to príde vodnaté aj keď tam dám malo vody…lenže teda nič moc toho nezje, doktorka vravela pred mesiacom že je to ok že sa rozpapá len teda stále nič…a ja neviem teda čo jej dávať ďalšie ? Či už môžme ísť aj na ovocie resp.desiatu/olovrat keď nezje moc z toho obeda ? Alebo jej dať už žltok, jogurt ? Nechcem ju nútiť ani jej dávať nasilu…len neviem ako ďalej 🙂 je to moje prvé babo a nikto mi neradí nič normálne (keďže podľa známych už ma jesť všetko aj sladké aj vyprážané lebo je už dosť stará podľa nich a inú mamičku nepoznám) ďakujem každému za radu kto mal takto málo papavé bábätko

pribinak
11. dec 2024

8 mesačne dieťa ešte nemalo ovocie? Vdak treba učiť od začiatku na pestrú stravu a ovocie je základ zdravej výživy

Kľudne daj jablko banán hrusku čučoriedky maliny alebo výživu s marhulami broskynami

Treba pomaly skúšať, nevadí že veľa nezje

Daj zltok s brokolicou či karfiolom a pridaj zemiak. Z brokolice a karfiolu uvar len ruzicky, hlubiky nedávaj, tie môžu nafukovat

Alwbo pridaj zltok k cukete či špenát

autor
11. dec 2024

@pribinak nie, čo mám brožúru všade píšu že ak začne jesť normálne obed potom jej dať….alebo teda vsade od ukončeneho 7…ale dám jej teda

pribinak
11. dec 2024

Hm, tak to by môj syn nejedol ovocie ani ako dvojročný
Však brožúra je jedna vec, individualita dieťaťa je druha vec

autor
11. dec 2024

@pribinak Hm to máš asi pravdu..ďakujem za rady

pribinak
11. dec 2024

Nedávaj citrusy. Tie sa odporúčajú až od roka

lucia13022023
11. dec 2024

Ja som prikrmovala od 5m, a teda v 8m už mal ovocie, no moc mu nechutilo. Ale ne nútila som ho, vždy bolo k dispozícii a ponúkala som každý deň. Co sa tyka zeleniny, kľudne zarad zltko, jogurt tiež pomaličky...
Ja som vždy prikrmy robila tak aby bol chutny. Napr malému som nikdy nedala zemiak len tak, vždy som sa snažila aby to chutilo aj mne. Tekvicovu polievku, brokolicovu, atď... Sleduj na ig profil pekne papaj, ja som išla podľa nej.

autor
11. dec 2024

A dávať to ako desiatu/okovrat? Či to dať ako obed? Myslím ovocie jogurt a podobne

paulina291
11. dec 2024

Dávaj veku primerané potraviny ale neriaď sa takýmito brožúrami ale dieťatkom- každému vyhovuje inak. Malý bude mať o chvílu 9m a mal už normálne mäso, zeleninu, ovocie, rybu, vajíčko, obilniny, oranžovú šošovicu aj mliečne. Samozrejme začala som zeleninou, ovocím, mäsom, obilninami, žĺtkom a neskor v 7/8m mliečne, rybu a šošovicu. Na nič nemal reakciu.
Ale neriadila som sa vôbec poučkami že ak začne pekne jesť toto, tak až vtedy hento, ani či na obed, desiatu alebo večeru. Ako to bude dieťatku vyhovovať, tak to jedlo ponúkni a v tom čase.
U nás vyzerá jedálníček nasledovne:
Raňajky: biely jogurt s ovocím/ vajíčko s chlebíkom a ovocie/zelenina
Obed: mäso/ šošovica/ryba so zeleninou prípadne cestovinami/ ryžou atď
Večera: obilná kaša s trochou popučeného ovocia
Až na kašu a jogurt sa kŕmi sám. Jednoducho som sledovala o čo má záujem a v ktorej časti dňa a podľa toho som sa prispôsobila

lucia13022023
11. dec 2024

Ja som dávala jogurt bud na raňajky s ovocim alebo ako olovrant.

autor
17. dec 2024

Zaviedli sme teda aj ovocie 🙂 lenže teraz nespapa že malo alebo pár lyžičiek…ona zje IBA jednu lyžičku a už nechce a to robí pri tom ovoci aj obede….takže paráda…

saxana000
17. dec 2024

A kedy ju krmis? Skus to hned ako sa zobudi po dlhom spanku vtedy bude najviac hladna aj v najvacsej pohode..nedavaj prso a prikrm sprav uplne riedky kludne ako polievku. Niektore babetka nie su velki jedaci a rozbehnu sa az okolo roka ale ponukaj ponukaj ponukaj..

autor
17. dec 2024

@saxana000 keď vstane nechce hneď, väčšinou tak do 45minut od zobudenia si už pýta a to už má všetko nachystané len ju posadim a ideme papať….dojcim ju až keď jej ponúknem desiatu/obed…uplne riedke nechce vôbec skúšali sme…hej vidím že neni papkač ale nechcem tlačiť zbytočne, snáď sa sama rozpapa časom…