Akú umývačku riadu?
mamičky prosím o vaše skúsenosti a rady, uvažujem o kúpe umývačky riadu. Do mojej kuchyne sa zmestí 45cm široká a to to ma zaujíma. Tie ktoré takú máte ste s ňou spokojné? Na značke mi nezáleží. Stačí na váš riad? My sme štvorčlenná rodina, bude nám stačiť? 60cm široká sa mi nezmestí, ale vraj je oveľa večšia. Vraj tú 45cm si nemám ani kupovať. Chcem len vedieť či ste spokojné a či vám postačuje kapacitne 45cm? dakujem
@leanax paci sa mi napad, ze vyberies skrinu a vrazis tam umyvacku - toto by som presne urobila, keby som ju nemala kam dat, lebo ja uz bez nej odmietam existovat 😅 . my sme tiez dokupovali do uz hotovej kuchynskej linky a rozmyslali sme, co vyhodime..nakoniec sme "vycarovali "miesto presunutim chladnicky, a tak mame umyvacku volne stojacu. kuchyni to nijako neublizilo a mne rozjasnilo kazdy den 😀
@leanax ahoj. Tak ako uz niektore zenulky tu spominali, radsej tu 45tku ako ziadnu. AAAAAAAAAAAAAAle ak sa ti to bude este nejako dat v kuchyni poprehadzovat a najst miesto na tu 60tku, tak radsej tu 60tku. Moja/nasa skusenost: mali sme 60tku, vsetko v pohode. Pred dvomi rokmi vypustila dusu, a kedze sa buduci rok stahujeme do domu a vsetko ostane v byte, ze nebudeme uz vela investovat a staci nam aj 45tka. Prdlajz. Rozculujem sa kazdy den. Dvom staci ale 3,4, 5 atd., to je o dusu. Ked nevaris, tak ti postaci aj 45tka. Ale ked mas 4-5 osob, ranajky, obed, vecera, medzitym, taky poharik, onaky hrncek, atd. tak nam bezi niekedy, hlavne cez vikend a prazdniny aj tri krat za den. A ked mame navstevu, tak o tom radsej pomlcim. To musim, hlavne hrnce umyvat rucne. Das dolu jeden hrniec, par tanierov a je to plne. Fakt sa len rozculujem kazdy den.
teraz planujeme (bude na mieru) kuchynu do domu. Tak najradsej by som aj dve umyvacky 😀 Nie vazne, v kazdom pripade 60 a tu najväcsiu do sukromnej domacnosti, co je na trhu.
Tiez by si mala uvazovat aj nad znackou (nie ze ta to nezaujima). Je to velmi dolezite. Nie je "stroj" ako stroj. Daj si poradit od expertov. Najlepsie ist do nejakeho mensiehoho obchodu s bielou technikou. Take nieco ako Naj Elektrodom a pod. zabudni. Tam su taki "experti", ze nevedeli ani.... No nejdem sa vyjadrovat.
My sme vybrali do domu Miele, dobre su aj Siemensi a Boschky. Boschky su z tych lacnejsich z tejto kategorie, Miele je uz elita a to aj nieco stoji. tiez pozeraj aj na spotrebu a ako sa co do nej dava. Ci ma 20 alebo 5 programov, to nie je dolezite. Ja mam na mojej terajsej krpani milion programov a pouzivam aj tak stale len ten jeden, popripade, ale velmi zriedka, kratky program. Cize dokopy len dva programy. Tie ostatne su mi vies na co 😕
@leanax prakticke. my sme to riesili dlhsou hadicou poza skrinu, ale tiez je to spolahlive, robil nam to kamos vodar. som bola nakoniec rada, ze aj skrinka ostane, aj umyvacku zmestim. urcite budes rada, ked uz sa ti to bude "umyvat samo"🙂, je to neskutocna uspora casu, aj ruky sa ti podakuju. ja som x-krat povedala, ze ak sa raz rozvediem, v prvom rade beriem deti a umyvacku 😅
@geenna ono ked umyvas len taniere a pohare, tak staci aj 45tka. Ale ja do nej nauklatam tetrisovskym sposobom vsetko. Fakt vsetko. Hrnce, pokrievky, panvice, plech na kolace, misky ....jednoducho vsetko. Mne by bolo malo aj 120tka 😀 😀 😀 😀 😀 Nie vazne, ja neumyvam rucne nic. NIC!!!!!
nečítala som síce ostatné príspevky, ale myčku doma mám, a nevymenila by som ju za nič na svete. Je to taký pomocník a taký šetrič času, že si to ani nevieš predstaviť keď ju nemáš. Ja mám 60 ku ale keby mi vošla len 45-ka tak si kúpim hoc takú, ale mala by som myčku. Na druhej strane mám kamošky, čo majú len 45-ku, tiež kvôli priestoru, ale ani jedna sa mi nestažovala, že im do nich nič nevojde. Každá je spokojná. Všetko je o zvyku. Keď rozumne naukladáš riad do 45-ky, dáš niekedy viac, ako keď nahádžeš hocijako do 60-ky. Určite si ju kúp, budeš spokojná. 😉
@leanax my mame 60tku, mne je aj ta malo 😉 vela varim, starsia dcera papa v skolke ale my ostatni doma, aj manzel, takze u nas kopa riadu...svagor kupil davnejsie tu mensiu, je ich 6 uz a nestaci, ani vtedy nestacila kym boli styria. do tej malej das dole dva hrnce a koniec. ja osobne neodporucam rodine s detmi kym su len dvaja, ze rano vypiju kavu, cely den v robote a doma zjedia veceru tak ok.
@leanax ja ti poradim, riadne si to pomeraj, su aj vacsie umyvacky, ktore nie su az o tolko siroke (skus objem pozriet). Ja mam 45, pretoze do 60tky (?) mi chybali 3cm. A ci vam bude stacit? Pozri sa kolko riadu potrebujes naraz umyt, pripadne ranajky+obed a bude ti jasne. Nam nestaci, cez vikend ide za dva dni aj 3-5x. Pre predstavu, dole ukladam taniere, tie sa vojdu len tak tak do polky a dalsia polka je jeden hrniec, viac sa tam nevprace.. pomedzi poukadas nieco, ale tiez to nemozes napchat hala bala a uplne natesnat, lebo sa to dobre neumyje. Hore dam, v pripade velkych tanierov dole, pohare, nizky hrniec, nejaku misu, naberacky atd... a to je vsetko (nie je ani jednoduche plnsim kosikom manipulovat, cize sa s tym nezabavam). Ja som jednoznacne za vacsiu, ale ked sa neda tak sa neda 🙂 Aj mensia je dobra, ved hadam to nebudem rucne umyvat :P Su ludia co su uplne anti-umyvackovi, ale poviem ti... zavidia :P Lebo ja som travila cez vikend aj hodinu a viac po obede umyvanim riadu a pomedzi to tiez kazddu chvilu daco. A teraz neviem co to je :P Cez tyzden je to v pohode, to ide niekedy raz za den, niekedy raz za dva... ako kedy.
@leanax vysvetli mu, ze budete mat kuchynu furt ako keby sa tam nic nerobilo. Decka su naucene, nieco zjedsia, vypiju, hned supnu spinave do umyvacky. Kuchyna je vzdy upratana. Nijaky riad nikde "nesvieti".
A ty mas este male "babo". Tak ako tu uz niekto radil, s gombikmi zvnutra. My ich mame na dverach zhora. Musis najskor program nastavit a ked zavries tak sa spusti. Deti aspon nic "nedrazdi" 😀
@yanni ano to mas pravdu plech a velky hrnec tam nenatrieskam naraz s taniermi 😀 ale aspon nejaka lebo ziadna ked nebola to bolo strasne :D . nam staci 45ka lebo cez tyzden menej varim len cez vikend a tomi nevadi . som sa narehotala ze dve naraz :D a nevyrabaju vacsie ? take do profi kuchyn ? 😀
@leanax umyvacka nemusi byt najblizsie k umyvadlu vobec... poza linku ti pekne za par minut natiahnu snuru - je dost dlha. Pripadne vedia ti k umyvacke predat eeeeste dlhsiu ak mate extra velku linku. Po kupe si zavolaj servisakov, pridu ti zapojit zadara, je to v zaruke + vodar pred donesenim umyvacky ti urobi vyvody ak nemas pod umyvadlom ;) Cize si vyber skrinu co ti netreba a het s nou 🙂)) Aj ked to sa povie.. ja ked vidim tie moje skrinky, este 20 by som potrebovala a nie to nejaku vyhodit :P
@geenna 😀 😀 😀 😀 😀 no ja som to tak vyriasila, ze ked mam nieco väcsie, tak najskor natreiskam taniere & Co a pustim a potom druha varka, hrnce, plechy atd.
A ano, su aj väcsie, tie profi ale tie su take neuhladne 😕 No a zase na druhej strany, ked budu deti v puberte vsetky drzat dietu alebo sa stravovat len v mäcku 😠 😠 😠 😠 😕 😕 😕 😕 😕 🙄 🙄 🙄 🙄 , tak co s takym hebedom. zeby podom navsteva kazdy den aby som ju naplnila 😀 😀 😀 😀
@leanax my mame uz druhu Boschku🙂 Prva sluzila 13 rokov a potom uz neumyvala moc dobre. Ale o inej znacke som ani neuvazovala. Sme styria a staci nam sirka 45cm. ked sme cez vikendy stale doma a moc sa vari a je, niekedy ide aj 3x za den, ale inak postacuje. Je velmi ticha - kuchynu mame spojenu s obyvackou nikdy nerusi. Inak gombiky moze mat aj vpredu, vacsina umyvaciek uz ma detsky zamok, tak deti nic nepresteluju 😉 Pouzivam iba tablety - bud Jar, alebo Lidl alebo Somat. Nedavno som videla vysledky spotrebitelskej studie v Anglicku a na prvom mieste bola prave Jar (tam nazyvana Fairy) a tesne za nou Lidl. A cenovo su uplne super tie tablety 😝
@leanax ahoj, my sme kupovali 45 pred dvomi rokmi, keď sme prerábali kuchyňu, že taká nám bohate stačí....stačila, kým sme boli dvaja :D teraz by sme ju najradšej vymenili za 60, a rozdiel medzi nimi je teda obrovský v priestore, ono sa to nezdá ale je to naozaj dosť... ak nemáš priestor, tak aj 45 je fajn, ale ak sa ti dá nejako poprehadzovať tak radšej 60, my už sme si aj skrinku kúpili, aby sme to raz mohli vymeniť :D
K tej Boschke a úspore miesta(majú to aj iné značky): odporúčam so šuflíkom na príbory. Je celkom hore a namiesto košíka to ušetrí miesto na jeden hrniec. Bosch majú naši, svokra aj švagriná, je super. A odporúčam presurfovať aj internetové obchody. V malej predajni nám núkali pred 1,5 rokom za 1030 € tú istú umývačku, akú sme potom kúpili o polovicu lacnejšie (aj s dovozom) v inet-shope. A všetky tie umývačky sú 60-tky. Radšej väčšiu, na niektorých vieš nastaviť aj umytie poldávky, či len oplachovanie.
Bože, veď nemá miesto! Tak načo tu básnite o šesťdesiatkách....
keď nie je kam, aj 45 cm je skvelá 😉 našťastie máme miesto, tak máme 60 cm. ale keby nebolo miesto, iste narvem niekde aspoň tú užšiu. takže riady umývame ručne minimálne, ale vyberať ho sa nechce nikomu 😝 ak máš doma malých technikov, určite je dobré vybrať nejakú s detským zámkom. vtedy je úplne jedno, či je ovládanie na prednom paneli alebo je to integrované. základných programov veľa nepotrebuješ (2-3), pri 45 cm oplachovanie asi nebudeš potrebovať 😉 celkom praktický bonus v programoch je polovičná dávka alebo nastavenie na tablety all in one. v umývačke mám aj šuflík na príbor (nie stojan), čo je fakt dobrý výmysel 😉 a čím je šetrnejšia (elektrika a voda), tým lepšie 🙂 a, pravdaže, nech je ticho - ale to človek ocení asi hlavne v noci... a značka? ak máš známych servisákov alebo nejakého fajn kamoša v elektroobchode, stačí sa popýtať - iba tí budú objektívni a poradia, ktorá značka áno a ktorá nie. v obchodoch ťa budú určite vrtieť okolo boschiek (aspoň u nás a aj niektorých známych to tak bolo), ale sú aj iné cenovo výhodné (a kvalitou rovnaké) značky.
@leanax ja mam doma 45 a som spokojna. Sme 4-clenna rodina a cez tyzden pustam ako kedy - raz denne az raz za 2 dni. Cez vikend vacsinou tiez postaci raz denne, obcas, ked je navsteva, alebo je toho viac, tak 2x za den.
Aj ked si na materskej a varis viac, ked sa to tam naucis ulozit, ulozis to v pohode a umyjes 1 - 2x denne. My sa stravujeme s mm v praci a deti v skolke, takze v tyzdni moc nevarim, mm dokonca ani neranajkuje doma. A ked mame suchu veceru, tak plnim umyvacku 2 dni.
Ja som zamerne chcela mensiu, lebo 60-ku by som plnila dlho a vadil by mi ten smrad. Existuju sice osviezovace do umyvacky, ale tie mi smrdia tiez 😉.
Takze smelo do toho, 45-ka je v pohode pre 4-clennu domacnost 😉. Akurat, to co Ti tu uz radili, dolezita je spotreba vody (mala by byt do 9l), hlucnost co najnizsia, nastavitelny horny kos, sklapacie "policky" v dolnom kosi (pri 45-ke dolezite, aby si tam vobec nejaky vacsi hrniec vopchala 😉). 2 sprchove ramena. Ja mam Baumatic, ale keby som vyberala znova, idem do Bosch-ky 😉
@klincek ja beriem este aj pracku :P

@leanax ahoj ja ti tiez napisem moju skusenost. osobne by som si vybrala asi 45ku. Teta ma 60tku ale oni su piati . Myslim si ze pre 4roch pokial nemaju vela hrncov 45uplne postacuje. Ja som si vyberala podla poctu suprav ktore sa daju do nej zmestit podla spotreby vody a elektriky a staci cca 3-4 dobre programy. Davam radsej umyvat kazdy den. lepsie ako keby to smrdelo dlho. preto som spokojna so 45kou lebo 60by som dlhsie plnila . a ked porovnam ze nemusim umyvat riad ale hrat sa s detmi alebo ist robit nieco ine a este usetrim vodu tak som spokojna mam electrolux. dufam ze som pomohla.