Čo určite nemôže jesť 8 mesačné dieťa?

nakupujpreradost
9. aug 2018

Poradte mi ci mozem kombinovat skoro vsetko uz pri vareni,lebo niekedy sa mi zda,ze vela spekulujem co mojmu synovi uvarit na obed...ci nedam co nemoze este. Aj lososa moze? Syrokrem asi nie pre chut trosku. Sol,korenie nedavam estw.
A poradte co na ranajky. Zatial na ranajky a veceru papa HIPP mlieko...mame 2 zubky takze asi este nechat mliecko aj na ranajky,na vecer urcite este budem davat.
Som 1-rodicka,dakujem 🙂

evitka83
9. aug 2018

@nakupujpreradost moja dcera v 8 mich mesiacoch jedla to co my, len som menej solila kvoli nej. Odmalicka ochucujem koreninam. V 8 mesiacoch nemala ani jeden zub a zuzlala v ruke cely rezen 😁 ked som skusala nieco nove, davala som vela prilohy , zemiaky, ryza a k tomu kusok masa. Ovocie jedla tiez vsetko...

pininka
9. aug 2018

O zuby vobec nejde, podla mna uz by mal jest rano aj vecer nieco tuhe,aby potom nebol problem s tym ze bude chciet len mlieko. Ja som kraja chlebik s trosickou masla, inak som varila to co nam, len malej som vzdy odobrala a nam dosolila a dokorenila. V tomto obdobi mala jedla rano mlieko, desiata ovocie, obed pokievka, po zobudeni mlieko, olovrant jogurt, alebo trocha druheho jedla, vecera mlieko

asia83
9. aug 2018

@nakupujpreradost Vsetko v menej tuhej forme.

hettinka
9. aug 2018

@nakupujpreradost morské ryby od roka, syrokrém od 3 rokov.

Ak chceš syr, tak kvalitný tvrdý syr nastrúhaj jemne a pomiešaj s klasickým maslom (nie rastlinné) a prípadne polku žltka, spravíš pomazánku. Tak isto môžeš postrúhať mrkvičku s troškou tvarohu a maslom vymiešať, mleté varené mäsko s maslom, cuketovú nátrierku urobiť na kúsok pečiva. Takéto dieťa už môže aj biely jogurt s ovocím.
Dieťa v tomto veku nepotrebuje kulinárske špeciality, hoci nám sa zdá, že je dookola to isté. Potrebuje sa naučiť jesť príkrmy, ktoré sú zatiaľ len doplnkom k mliečku, ktoré mu dáva ten základ, ktorý potrebuje.
Pestrejšiu stravu začneš ponúkať od roka, tam už môžeš skúsiť aj tie ryby, ale najskôr sladkovodné, až potom morské. Aj viac druhov zeleniny, ovocia bude môcť papať.

renatka100
9. aug 2018

@nakupujpreradost ryby jedia deti mimo sk od 4 mesiaca, moj papal ryby ked mal 5 mesiacov, davam tresku, pstruha a lososa- len pozor na zdroj najlepsie bio alebo volne chovany uz som videla aj prikrm s treskou tusim to bola dm znacka. Ja davam aj pseno, quinou, ryzu, jogurty, couscous, spagety, cestoviny. Varim mu specialne nepapa este nase jedlo. Samozrejme ziadna sol. Syrokrem by som nedavala detom ani dospelym su tam taviace soli. Radsej lucinu -uplne bez chemie. Dalej su v ponuke rozne kase pre deti - ovsena, tekvicova, ryzova, psenova - davam vacsinou na veceru a potom este mlieko na spanie.

luxikate
9. aug 2018

No do roka toho este dost vela veci nemoze,napr tie syry,syrokremy,cokoladu,kakao,jahody,paradajky,med,bielko,korenie,sol,pribinaky.tvarohy,udeniny,salamy a sunky ved daj sa na FB do skupiny,co jedia zdrave deti a tam sa dozvies viacej.A skus si male naucit na ovsene,jacmenne kase ale nie instantne.

renatka100
9. aug 2018

@luxikate moj papa aj paradajky, nechapem preco je to z nas ako alergen, v taliansku by sa nad tym len zasmiali, tam je to doporucovane od 4 mesiaca s parmezanom, dokonca maju take aj prikrmy. Ked sa dieta z toho mevyhadze, smelo davat teraz v lete ked rastu u nas na slovensku.

hettinka
9. aug 2018

@renatka100 u prímorských národov je to iné. Dieťa by v zásade do roka malo jesť to, čo dozreje, vyrastie v oblasti, kde sa narodilo. Takže u nás napr. sladkovodné ryby, jablká, mrkva by nemali robiť problém. V Taliansku paradajky a morské ryby by nemali byť problém ...

renatka100
9. aug 2018

@luxikate co je zle na instntnych kasach pre deti?

renatka100
9. aug 2018

@hettinka paradjky su predsa aj na slovensku aj pstruhy plavaju

pininka
9. aug 2018

@luxikate vacsinu toho co si napisala sa najnovsie odporuca zaradit co najskor, kvoli vzniku alergii. Jedine co som.nedavala su udeniny

nikuska_1303
9. aug 2018

Ja ranajky davam pečivo s maslom a zapína mliekom a veceru kasa

luxikate
9. aug 2018

@pininka a co take kakao??paradajky sa neodporucaju lebo vela skodlivin absorbuju zobzeme,jahody az v 2 r a v imunologickom okne sa co najskor odporucaju ine potraviny,okrem toho to imunolog okno je tiez otazne,mlieko a mliecne vyr tiez najlepsie zaradit az pobroku a kravske mlieko az od 3r

luxikate
9. aug 2018

@renatka100 lepsie su z vlociek kt si urobis doma.Ale zasa na varenie je jednoduchsie zaliat vodou.

candii
9. aug 2018

@luxikate myslim ze v skupine - co jedia zdrave deti, to riadne prehanaju

candii
9. aug 2018

Inak lososa by som nedala ale napr. Sumceka africkeho mozes kludne dat.

luxikate
9. aug 2018

@candii a s cim konkretne?

candii
9. aug 2018

@luxikate so vsetkym. Napr. lepok az po roku, 6x do dna zelenina a atd

hettinka
9. aug 2018

@renatka100 pstruhy áno, losos nie 😉

luxikate
9. aug 2018

@candii a tak s tou zeleninou suhlasim,cim viacej zeleniny,tym podla mna zdravsie deti. Ale hej niektore rady ako tie fermentovanie su odveci.

candii
9. aug 2018

@luxikate no, podla mna je to diskutabilne a zavisi to od zdroja tej zeleniny. Ok, beriem, ked ai vypestujes svoju vlastnu zeleninu a zarezes svoju vlastnu hydinu alebo ine zvierata. Ale v dnesnej dobe ta zelenina zdrava az tak nie je. A koniec koncov, ked som sa ja pytala mojej starkej (mna vychovala starka) ako ma krmila, tak povedala ze mi davala zeleninu len v polievke. A ovocie ako banany, jablka a som zdrava, nebyvam chora. Takzr vsetko zmierou podla mna.

beky1813
9. aug 2018

Teraz je podla mna idealne obdobie vyskusat kopec zeleniny a ovocia, je top sezonna. Moja ma pol roka a uz aj jahody kostovala, aj lesne, maliny, cernice, vsetko, co v lese a na zahrade mame. Paradajky, papriku som nedavala, ani cibulu. Pecivo uz tiez pekne jedava. A ta skupina na fb to riadne prehana, stacilo mi to raz pozriet

renatka100
9. aug 2018

@beky1813 aj moj jedol uz jahody, cernice, cucoriedky, orechy, paradajky pravidelne - vsetko ale u mna vypestovane - dodrziavam rady podla imunologickeho okna - su na to odborne clanky

renatka100
9. aug 2018

@beky1813 preco nie cibulu?

beky1813
9. aug 2018

@renatka100 neviem, nejako ma nenapadlo ju dat. Ale cez vikend idem dat por

renatka100
9. aug 2018

@beky1813 v polievke davam bezne

beky1813
9. aug 2018

@renatka100 polievku som este nedavala, lebo krpata nechce riedke jedla

pininka
9. aug 2018

Moja alergo doktorka aj s nasou detskou nevynechaju ziaden seminar na tuto temu a to co platilo pred desiatimi rokmi, co tu niektore pisete uz nieje pravda. Zistilo sa,ze to ze sa urcite potraviny davaju az po urcitom case vobec nema ziaden vplyv na to,ci dieta nebude alergik, prave naopak. Treba cim skor vsetko postupne podavat. Dalsia vec ktora sa zistila je , ze kee vacsinu veci date az po troch rokoch pre organizmus je to tak akurat sok. Myslim ze si treba zachovat taky vlastny rozumny nazor a nic neprehanat. Doma na zahrade vypestovane ovocie ci zelenina nemoze nijako uskodit a mala som syna atopika a kozna mi doslova zakazala nedavat mu urcite potraviny cely rok. Vravela ze telo si musi zvykat, kym je obdobie kludu,nech papa vsetko. Ma 6 a je po exeme a to ame mali ist na liecenie.

najinka
9. aug 2018

@renatka100 aj v uk su cerstve paradajky alergen, varene su ok. My u nas v skolke davame detom aj curry, chilli, no vsetko mozne..babatkam pod 1 rok ale nedavame med, biely jogurt (kvoli zivym kulturam). A este cerstve jahody celkovo nemame dovolene v skolke pouzivat, ani orechy

luxikate
9. aug 2018

@candii no ja zasa som nola na prednaske kde dr kt mala akusi rakovinu zmenila jedalalny listok ,viacej teleniny a zlepsil sa jej zdr stav,ved nieje ta zelenina ako volakedy ale tak co je ako vilakedy??Radaej dam zeleninu ako daku muku,len keby to to moje decko chceli jest;)