🙏Čo variť 12 mesačnému keď má alergiu na mlieko 🙏

miruschkar
26. dec 2019

Ahojte prosím Vás čo všetko varite už 12 mesačným detickam? Hlavne má zaujímajú obedy. My mame alergiu na mlieko takze nemôže nič. Ako varite vy ktoré máte skúsenosť? V poslednej dobe mi začína maly špekulovať a odmieta jesť ako predtým .. varím mu samozrejme podobne ako nám ale niekedy naozaj neviem. Nenasla som ani recepty bezmliecne . Ďakujem za radu 🙏😓

deedol
26. dec 2019

je tu cela skupina o abkm, si v nej?
napis pripadne, s cim konkretne mas problem. u nas je vacsinou obed zeleninova polievka (tam mlieko nie je a namiesto masla davam olej) a druhe maso s ryzou/zemiakmi a zeleninou, tam tiez mlieko nie je. skor bol problem s desiatou, olovrantom a pripadne vecerou, kym bol maly na diete (uz nie je).

miruschkar
autor
26. dec 2019

@deedol nie niesom v tej skupine neviem ju dako nájsť ... a áno viem, že ryža zemiaky ale konkrétne receoty

diewcatqoo
26. dec 2019

Polievky:
brokolicova zahustena ovsenymi vlockami
Z cervenej sosovice s psenom
Akykolvek vyvar
Paradajkova s ryzou
Spenatova so zemiakmi
Hlavne jedlo:
Rizoto/psenoto
Akekolvek maso (udusene, upecene) + prilohy: ryza, cestoviny, kuskus, zemiaky, bataty, zelene fazulky, karfiol, mrkva, hrasok...
Cestoviny na milion sposobov
Syn ma alergiu na bkm, vajicko a histaminovu intoleranciu. Mame ovela, ovela uzsi vyber ako ty 🙂
Ak odmieta jedlo, nenut ho. Moj syn bol v tom veku takmer plne kojeny, pretoze mal dni ked som donho nedostala absolutne nic.

ajka0207
26. dec 2019

@miruschkar preco mas pocit, ze nemoze nic? My ziadnu alergiu nemame a teda vacsinu obednych jedal je bez mlieka. Polievka vacsinou zeleninova alebo zo strukovin, druhe ryza, zemiaky, cestovina alebo knedla a k tomu maso.

miruschkar
autor
26. dec 2019

@ajka0207 ako som písala aj hore chvela som konkrétne daky recept viem, že má jesť zemiaky ryžu atd .. ale aký na aký spôsob pripraviť ... keď hocičo jesť nechce

miruschkar
autor
26. dec 2019

@diewcatqoo ďakujem pekne za normálnu odpoved 😊

marcipanovatorta
26. dec 2019
miruschkar
autor
26. dec 2019

@diewcatqoo prosím a ako varis tu paradajkovou s ryžov?

miruschkar
autor
26. dec 2019

@marcipanovatorta áno už som sa pridala

ajka0207
26. dec 2019

@miruschkar rocneho by som este do jedla nenutila, normalne som navarila pestro a ked chcela jest jedla, ked nechcela nejedla. A rocnemu uz var to co sebe ci?

diewcatqoo
26. dec 2019

@miruschkar nastruham najemno mrkvu, petrzlen, por a osmahnem na oleji. Mam narobenu stavu z domacich paradajok, tam tam vlejem za pohar, trochu zriedim vodou, hodim hrst ryze. Pridám sol, cukor, bazalku, nove korenie. Ked je ryza uvarena, je hotovo.
Pozor ale, ak si este nezaviedla v strave paradajky, mozu byt alergen.

lucyluv
26. dec 2019

Napr pozri kucharsku knihu od Bukovskeho, on vacsinou nevari s mliekom, jedine co obcas pouzije v receptoch je jogurt. Kniha sa vola Hned to bude, anjelik. Ja som v tomto veku este dcerke tiez nedavala kravske mlieko a to nemala ani alergiu, normalne v pohodicke som varila hocico, ale asi som zvyknuta na ine recepty ako ty.

kittykat22
26. dec 2019

@miruschkar robime vsetko normalne - len namiesto mlieka davame ALPRO mandlove, a namiesto smetany davame ovsenu smotanu z DM 🙂 robime viac cestovin, viac zeleniny 🙂 a klasika spravime pizzu, cestoviny - len tam nedame nakoniec syr. Spravime omacku a bud nezahustujeme vobec, alebo trocha muka vody alebo ovsena smotana (nema pachut ani vonu ako smotana kokosova alebo sojova) My sme najskor menili kompletne vsetko, a potom sme zacali varit vsetko ako predtym - len sme vynechali syr, smotanu & spol.

nikiki29
27. dec 2019

@miruschkar ahoj, ja mám ABKM a tak isto aj syn. Nebudem na svojich receptoch nič meniť len vymením mlieko a smotanu za ryžové náhrady z DM a maslo za Ghee od Powerlogy (oni garantujú, že Ghee maslo už neobsahuje BKM a laktózu, čo napr. lacnejšie DM Ghee negarantuje a v analýze bielkovinu obsahuje)...
Namiesto syru na cestoviny odporúčam vyskúšať Pecorino - ovčí syr parmezánového typu, veľmi dobre tolerovaný, trochu slaný takže ešte by som pár mesiacov počkala (len ako pri všetkom, čítať zloženie! nesmie a po správnosti by ani nemal obsahovať kravské mlieko).
Konkrétne recepty neporadím, varím naozaj len to čo uvariť viem aj pre nás a vyhovuje nám to 😊

ivangeline
27. dec 2019

Môjmu idú zuby a odmieta tiež jesť... Nebude to tým? Keď doteraz mu chutilo a zrazu nie?

petra372016
12. sep 2021

@deedol dobrý deň. Mám 9 mesačného syna. Nakoľko nemám poňatia čo môže jesť ako čo variť vedeli by ste mi prosím pomôcť? Ak otravujem. Alebo vám to prekáža ospravedlňujem sa

deedol
12. sep 2021

@petra372016 v pohode, neprekaza, len neviem, ako poradim, opytaj sa prosim konkretnejsie - teda ci chces skor tipy na nahrady mlieka alebo konkretne recepty alebo co 🙂

petra372016
12. sep 2021

@deedol aha. No takto. Syn bude mať 28. deväť mesiacov. Papáme len mlieko ktoré priamo na alergiu. A zemiakovú kašu. To je všetko. Nič iné. Dosť mi to prekáža na koľko staršej dcérke som od 3 mesiacov dávala stravu. No malému nemôžem nič dať. Kôli ABKM. Doktorka nám kázala papať mrkvu, tekvicu, špenát. Mrkvu a tekvicu som mu dávala no automaticky ho zapieklo. A špenát neviem pripraviť nakoľko musí byť pripravený z vodou. A to som nikdy nerobila. Doktorke keď sa opýtam povie mi že sa nemusíme ponáhľať že ešte má čas. No to môj názor na to je iný. Lebo keď mu neroztiahnem hrdielko teraz bude mať problémy neskôr.
A preto by som vás chcela poprosiť nejaké rady a recepty. Čo by som mu mohla uvariť a neublížilo by mu to. A náhodou nemali ste skúsenosť z zapekaním? Ak áno čo vám na to pomohlo?

deedol
12. sep 2021

mlieko ma MM alebo UM? ak UM, mate specialne, ktore moze, nie?
co sa tyka stravy, s mojim malym som sla podla klasickych prikrmovych tabuliek (vygooglila som si zopar a prisposobila som si ich), len som vynechala mlieko a mliecne vyrobky, cize ako pises, vsetky mozne druhy zeleniny a ovocia, ryzu, zemiaky a maso. mojho trocha zapekalo z mrkvy, tak som ju davala v kombinacii s inymi druhmi zeleniny (cuketa, tekvica, batat). spenat som bud uvarila na pare listy alebo rozmrazila zmrazeny s trochou vody a zmiesala s trochou popucenych zemiakov a zltkom. v tom veku som najcastejsie robila rozne druhy mixnutej/popucenej zeleniny s masom (mixnutym) a nejakou prilohou (ryza, zemiaky, cestoviny). na zapekanie pomohli ovsene vlocky.

petra372016
13. sep 2021

@deedol mlieko má umelé. Áno to mu doktorka stále posiela recept. A čo sa týka zeleniny a ovocia aké by mohol ako 9 mesačný?

kulumulu123
13. sep 2021

@miruschkar mlieko náhrad kokosový mandľovým ryžový obilnym.... Vari sa s tým rovnako ako s bežným mliekom sú aj sladené aj nesladene.... Tiež mame silnú alergiu na mlieko riešim to takto do všetkého kaša omáčka polievka čokoľvek...

martina8995
20. jún 2023

@diewcatqoo pekny den tie iste 3 diagnozy ma moja 2,5 r.dcerka ale reaguje aj na vsetko ovocie aj zeleninu len okrem domacej salatovej uhorky.