Dávate malým deťom jesť salámu a šunku?
Prosim vas davate svojim 2.5 rocnym detom jest salam (vysocinu nitran) a sunku (nemyslim nejaku detsku sunku ale normalnu sunku). Povadili sme sa s muzom, ja som povedala ze urcite salam takemu malemu dietatu davat nebudem ze mu to netreba a je to karcinogenne a je tam vela soli a on mi povedal ze som padnuta na hlavu
@thirstymonk s v tej zelenine kvantum dusicnanov
Áno, dávam. Neriešim kto co dava, nedáva, ja kŕmim svoje deti. 😊
@thirstymonk
@dadka1997 tu tie eko bio mamičky aj tak nepochopia 😅😅
Prvému určite nie, druhej asi nie a tretí to možno v takom veku ochutnal .. ale saláma je u nás celkovo veľmi zriedka, šunka skôr a od akého veku fakt neviem.. skôr asi až nad 3-4roky bola nejako viac krát.. stredná dcéra a najmladší syn salámu, slaninu, klobasu a syr úplne neznášajú, takže to ani nemusím riešiť.. 🤷🏻♀️ len najstarší to má rád, ale okrem šunky to u nás býva naozaj striedmo (teda až na ten syr)..
Autorka, pravda je, samozrejme na tvojej strane. Stoj si za tým. Šunka aj saláma je potravinový odpad. Nie je to nič výživné, ani zdravé ako pre deti tak ani pre dospelých. Ľudí ,,treba jesť všetko," ,,my sme ako deti jedli všetko a tu sme," ,,ak ješ zdravo si eko bio raw ha-ha-ha" si vôbec nevšímaj. Na ľudskú tupotu a obmedzenosť ešte nikto liek nevymyslel ani nevymyslí.
Prepáč, ale v tomto súhlasím s Tvojim mužom 😁 Moje 4 deti tiež jedia všetko možné, ochutnali aj párky, klobásu, slaninu, salámu a šunku jedia tiež...a normálne prežili, sú zdravé, nijako im to neublížilo. Keby sme mali riešiť, čo je zdravé či nezdravé, nejedli by sme nič okrem bio klíčkov. Predpokladám, že 2,5 ročné si nedá celú štangľu salámy na večeru, ten jeden ožužlaný plátok ho fakt nezabije, nerob paniku 😃
Tak teraz mi hlava zastala, to ako naozaj? A v škôlke, čo mu budú špeci variť? Sa potom čudujme, že deti nechcú nič jesť a stále sú choré.. prosím Vás, dajte im čo im chutí a verte mi aj na imunite sa Vám to vráti..
Úplne súhlasím s tvojim mužom
Moje deti tu kupovanu sunku nechcu maximalne na pizzi. To uz radsej rozok s maslom mladsia cisty s nicim.Dcerka ma7miluje slaninu cim mastnejsia tym lepsie..starsi zas salamu klobasku..salamu ma 3,-4 krat tyzdenne v rozky 3kolecka v skole..
U mna bola sunka ked dedko vyudil doma z domaceho prasiatka a viselo to na haku v komore. Ja som len chodila z nozom a ukrajovala. To co predavaju v obchodoch ako sunku kupim tak raz mesacne.
Mnam to su spomienky
Nie nedávala, ani šunky, parky, tavene syry, cukor, mäso z poľska, skratka nic co považujem za nevhodne. Ani by som to nedovolila aby jej to niekto dával predo mnou
Ale bolo mi jasne ze babka do nej pri prvej príležitosti natlačí nejaký lunchmeat, uvarený špekáčik a najlacnejší pudinček z obchodu za 10 centov. Podľa mňa by bola schopná aj pomliet klobásu do detskej výživy. 🤦♀️
Presne tie iste reči typu “tá dnešná generacia bio matiek, my sme jedli všetko a sme tu”
Ta istá babka teraz o 13 rokov neskôr brutálne problémy s tráviacou sústavou, so srdcom, vnútorným tukom ….
@thirstymonk trafena hus zagagala ;)
Nie, nedavam dietatu ziadne udeniny - salam, sunku, parky...ani my to nejeme, takze to domov vobec nekupujeme.
Ako pises, udeniny su zaradene medzi karcinogeny, takze nevidim dovod to konzumovat.
Nie, moja má 17 r a salámu a parok ešte nejedla🙂šunku, keď bol menšia asi od roka aj pol potom už nechcela teraz len na pizzu.Niekedy by som rada vybavila večeru hemendexom, alebo parkami😀
Ja zjem len šunku, a pikador salámu.Parok len opečený na grile možno raz za 3 m.
Nas Mal obdobie, ked suchu salamu stale pytal, okostoval.to dakde na navsteve a velmi mu chutila. Dokonca raz u mojej babky nejaku stuplavu vyjedal,.kym sme to nestopli, myslleli, sme , ze stiplavu nebude chciet 😂 ale teda nie je to nic, co by dostaval nejako pravidelne, takze neriesim, z tych par koliesok sa mu nic nestane.
Ja mat dnes tie vedomosti, urcite deti na ziadne masove vyrobky nezvykam. Je v nich mnoho svinstva a to im chybat nebude. My s mm uz dlho nejdme. Jedine v zime si ususime kare a klobasu z pliecka. Radsej uvarte detom sunku z cisteho masa bez glutamanu sodneho v sunkovare. Su aj recepty na domace parky, ci salamy.
Vidim ze nazory sa tu ozaj roznia, ja salamu kupujem aj ju jeme s muzom, nie pred dcerou. kym mam volbu tak jej ju nedam, myslim ze to nijakym sposobom neobohacuje jej jedalnicek. Ak ju nezabije ze ju zje, ako tu mnohi pisete, tak sa jej ani nic nestane ked jej ju nedam. Samozrejme ked jej daju salam v skolke tak nebudem z toho robit ziadnu dramu len ked som doma s nou tak ako prvu volbu jej nedam na chlieb masny slany udeny salam! A slaninu no nad tym sa mi rozum zastavuje. A to nie som ziada eko bio raw, stravujeme sa uplne bezne.
A potom prídu takéto deti, ktorým mama nedá nič "nezdravé" do reálneho života, začnú sa stravovať v škôlke, v škole a odrazu samé potravinové intolerancie ... prečo asi?
Áno, dokonca už ako 1,5 ročný jedaval jelení uherák (výborná saláma) a šunku tak isto jedáva (snažíme sa kupovať takú ktorá má viac ako 90% podiel mäsa), tak isto papá aj párky a domácu klobásu aj slaninu tiež papa už nejaký rok... momentálne ma 2,5roka😁
Jedli obaja, ale naozaj minimum, a teda šunku aspoň s vysokým obsahom mäsa, nad 96%. Príležitostne si myslím neublíži, ale pravidelne každý deň, by som nedávala. Snažíme sa s mužom nájsť takú rovnováhu. Aby ochutnali aj nezdravšie jedlá- a neboli pre nich niečo extra, čoho sa nebudú vedieť nabažiť, lebo to je zakázané, ale zároveň,aby mali bežne zdravú a vyváženú stravu.
Nedavam ani starsiemu, je to ako polotovar, plne soli, absolutne nevhodne
No ja nechcem zapárať, ale ak dá takú nezdravú a karcinogénnu šunku deťom doma muž, je to na hádku, no ak tú istú nezdravú a karcinogénnu šunku dieťa dostane v škôlke, tak z toho drámu robiť nebudeš 😁 Nejako mi to nevychádza 😄 Takže z tej škôlkovej sa dieťaťu nestane nič, no tá istá doma mu strašne ublíži na zdraví 🤪 To by si mu ale musela do škôlky nosiť parenú bio brokolicu, lebo oni tam občas dostávajú aj pizzu so šunkou 😱
@danyelia trochu dramatizujes. Ziadny brokolicu nikam nosit nepotrebujem. Nerobte tu zo mna zaklinacku nezdraveho jedla a nejaku extremistku co nikdy nedala nezdrave jedlo. Rozdiel je v tom, ze doma mozem ovplyvnit, co bude jest a co jej dam. A dat salam len pre to ze ved jej neublizi, ale naco? Naco je to dobre aby ho jedla. V tom je pointa.
Môžem vstúpiť do diskusie z trošku iného súdka... Hlavne tie, ktoré nedávate deťom šunky, salámy, párky, slaniny a podobné.... Čo dávate jesť na chlieb (k pečivu)? Úplne prakticky uvažujem, čo dať jesť synovi, ktorý nemôže mlieko a mliečne výrobky, ryby (v konzerve), vaječný bielok, nič s octom, údené, paštiky, strukoviny by nemal jest, avokádo do úst nedá, zo surovej cibule, papriky mu je zle.... Paradajky by tiež nemal a už mu z nich bolo zle .. náhrady mlieka ako kokosové produkty nezje, kozie ovčie mlieko tiež nie... Ja reálne rozmýšľam, čo tomu chlapcovi dávať jesť... Teraz fakt nerypem, hľadám inšpiráciu. Jedine, z čoho mu nebýva zle, je chlieb maslo šunka.... A teda šunku by nemal, lebo je nezdravá....
@ajsha123 rastlinné maslo- nátierka či ako sa to volá a ja dávam napríklad nastrúhanú mrkvu, dávam aj domáci džem. Čo má syn rád a može by som skúsila porozmýšľať, či by pasovalo na chlieb.
Áno, papa všetko.
@ivana.natasha rozumiem. Z hľadiska HiT tieto rastlinné maslá tiež nie sú žiadna topka. A džemy robím vždy vlastné, nepoužívam ani kyselinu citrónovú (kvôli Hit). No zo sladkého na večer mu je zle a pri Hit všemožne bojujeme, aby nejedol nič sladké. Mladší syn má zas vrodenú alergiu na mrkvu, surovú nemôže vôbec.
Salámu nedávam ani 5 ročnému, vlastne to doma ani nemávame, ale keby ju niekde jedol, nemám s tým problém. To isté sunka. Kupujem kvalitnú u mäsiara, ale nejedavajú ju deti často. Všetko s mierou, žiadne extrémy nikomu nepomohli. My doma celkovo jeme málo mäso.

Ja davam od 1.5r ,uz aj slaninu jedol