icon

Dieťa papá len pri telke

ajka321321
17. apr 2017

Zdravím, mamičky, od pol roka života máme problém s papaním, dovtedy malá papala pekne, avšak ako začali ísť prvé zúbky, prestala papať, skončili sme v nemocnici, doma som jej začala púšťať pri papaní detské rozprávky a malá sa rozjedla. Avšak akoby sa postupom času na televíziu upla a nespapá nič dokým jej ju nepustím. Je to problém hlavne keď niekam ideme na návštevu a chcem, aby sa najedla bez jej obľúbeného kanálu. Som z toho nešťastná, ako ju mám od toho odučiť, tak aby jedla pekne aj bez televízie? ďakujem

Strana
z3
siska53
17. apr 2017

@ajka321321 nuz..chyba bola ju na to naucit... Napriek vsetkemu..
Neviem kolko ma teraz,nechce sa sama krmit? Alebo krmit akoze aj hracky? Plysaky,babiky.. Co tak len rozpravka tak,ze to bude pocuvat? Ako nasi si so mnou tiez uzili,ale telku mi nepustali (vtedy aj tak nic nebolo pre deti).. Pomahalo krmenie hraciek..
Mala tiez nie je bohvieaky papkac,ked jej sli zuby ci mala.sopel,bola to katastrofa,ale ona aspon mlieko pila (moje,neskor po 2.roku UM). Sem-tam.som.ju aj nahanala s lyzickou-nemala cas,hranie bolo dolezitejsie,ale len obcas,vedela som,ze to nie je spravne. Ked odisla od stola,tak asi mala dost..bez ohladu na mnozstvo..
Ako chapem ta,nasa ma.rychlejsi nastup na rozvrat organizmu,boli sme uz 3xna expektacnom,ked mala gastritidu,preto musim.dbat,aby aj dost pila a aspon kusok zjedla.. Ale nerobim to tak,aby mala pocit,ze ma tym moze vydierat. Nikdy som jedlo nekladla na piedestal,respektujem,ze niekedy je horsie,inokedy lepsie.

U tvojej je to uz ale zavislost,bude tazke ju to odnaucit..zvykla si na to v prilis nizkom veku..no jedine uz fakt najst ine zabavky.. V skolke jej telku pustat urcite nebudu..

bluff
17. apr 2017

Zacni jej pri jedeni rozpravat, alebo citat. Prestan ju krmit pred telkou. Toto sa az zle cita.

ajka321321
autor
17. apr 2017

nuž ako som už spomínala vzniklo to vtedy keď sme skončili v nemocnici a musela som ju nejako rozjesť, pri detskej rozprávke ukážkovo jedla, čo bolo pre mňa vtedy naozaj dôležité. Rozprávanie ani čítanie nepomáha. Viem, že som ju nemala na to naučiť, ale nebol to môj úmysel, aby sa takto navykla. Keď jej teraz tv pri jedení vypnem, nezje nič. Máme problém s priberaním, takže snažím sa, aby naozaj čo najviac spapala. Malá má teraz rok, takže dúfam, že postupne sa vrátime do pôvodných kolají. bluff, keď sa ti to zle číta, tak to nečítaj :D

nuska
17. apr 2017

A keď pôjde do škôlky to bude ešte len problém. My sme mali podobné, ale nie mojou vinou a nebolo to tak od začiatku. Malý mi pekne jedol, nie veľa ale jedol. Keď mal tri roky, do škôlky ho nezobrali, lebo to bolo v strede roka, tak som ho nechala s mojou mamou a tá aby do neho dostala čo najviac, tak ho kŕmila pred telkou. Predtým sám jedol, potom nechcel sám jesť a chcel jasné pred telkou. Za ani nie pol roka si na to tak zvykol. Ďalší pol rok sme som myslela, že ma porazí pri tom keď jedol, ale neustúpila som. Musel jesť sám a v kuchyni pri stole ako sa má. Sedel tam dlho, zakaždým som ho upozorňovala, jedz, jedz, stále dookola, kým sme to neporazili a znova sa to vrátilo do normálu. Deti si na takéto veci rýchle zvyknú. Minule mladší nechcel jesť a manžel mu pustil pesničku na mobile. Upozornila som ho na to, že nech to nerobí, no nedal sa. Bolo to len raz. Pri mne malý jedol normálne, ale keď si najbližšie k nemu sadol manžel hneď si pýtal pesničku. Takže moja rada asi znie, veľa trpezlivosti, nejak jej to vysvetliť, možno robiť kompromisy. Nech je v kuchyni a pustiť dačo na mobile, potom len pesničku, potom jej ty rozprávaj a tak...

ajka321321
autor
17. apr 2017

@nuska ďakujem za radu, od zajtra to skúsime tak, snáď sa to postupne napraví, Človek jej zle nechcel, nečakala som, že to vyvolá takéto správanie.

meluela
17. apr 2017

@ajka321321 prihovaram sa za postupne zmeny ako pise @nuska.
tiez mam doma dve take cisla ktore mi robia problem s jedenim a tiez to nemozme silit, lebo u nas neplati ze dieta ma pud sebazachovy ... no nema, lebo uz pozname aj tu nemocnicu :-/
a zje ti (takmer) vsetko? ak ano, tak to si mozes este gratulovat ze len s tou telkou mate problem

baryana
17. apr 2017

@ajka321321 su aj horsie veci,nebud nestastna.u nas tiez ide telka pri jedeni.vidia na nu z kuchyne.v skolke im telku nikto nepusti a jedia😊.

zdena12345
18. apr 2017

ja osobne to tiez nevidim ako velku tragediu. Kolko ma rokov, ako dlho takto papa? Skuste jej aktivitu presmerovavat ako napr na spominane citanie, krmenie hraciek, my sme est epustali obrazky a zvuky zvieratiek na mobile, potom az dosli do veku ze vedli ukazat co je co, tak som sa pocas krmenia pytala kde je okno, kde je mikrovlnka...a vzdy ked sa otocil spravnym smerom, sup do pusiny😀 papali sme za maminu, tatina... za traktor..😀
vyskusali sme vsetko mozne, az dojde dieta do veku, ze to bude chapat, tak mu vysvetlite, malickemu, co to nechape??? ja osobne vidim za najhlavnejsie, ze sa naje. Skor by som ju len skusala zabavit aj inak a nie len tv aby sa vyslovene len na to neupla

anabeth
18. apr 2017

@ajka321321 je to zlozvyk, všetci robíme chyby..., tak ako pisali baby, musíš ju zabaviť
pri pozeraní knižky, pri tvojom rozprávaní, pri hračkách -sa dieťa sústredí iným sposobom
pri telke alebo videu- zje všetko čo jej dáš, pretože svet okolo ani nevníma, a to nie je dobre- nenaučí sa sama regulovať množstvo jedla, ved to vieme podla seba, vobec nevníma chute, budeš ju ťažšie učiť - ak vobec - na nové jedlá
bude to boj, stanov si pravidlá- jesť len spolu v kuchyni pri stole, hračky, knižky, stále jej niečo rozprávaj a nestresuj sa ak zje menej- musí sa naučiť nanovo vnímať jedlo
asi je to malé dieťa, ked spomínaš zúbky- ešte nechápe systém odmeny- teraz spapkáš a potom si pozrieme rozprávku-
ale určite to rieš, ono to má potom tendenciu- ako každý zlozvyk gradovať- takúto rozprávku nie, ani takúto... a tak či tak to bude boj o niečo
- dieťa od hladu neumrie, nesnaž sa za každú cenu dostať doň tolko jedla, kolko si ty myslíš, že treba
jedeniu sa musí naučiť- tak ako sa bude učiť chodiť na nočník, učiť písať... treba k tomu veľa trpezlivosti, času a neuspechov

sardinka336
18. apr 2017

Je to len blbý návyk a u rodičov velmi oblúbený snad na celom svete čo som videla. Casto to vidim na dovolenkách v reštauracii hotela, vonku...skratka dieta ma tablet pred tanierikom a rodičia štastný ze sa v klude najedia a dieta čumi do bedne a bezmyšlienkovite sa krmi.
Teraz mozno bojujete s podváhou ale časom pribudne nadváha lebo taketo jedenie ,,vypina,, automaticky prirodzenu stopku, ktorú maju deti, ktoré ešte nie su naučené prežierat sa ako my dospelý.

hettinka
18. apr 2017

@ajka321321 vypni telku na aspoň týždeň. Bude hladná a naje sa aj bez nej.

andreale
18. apr 2017

Pol ročné dieťa a pozerá telku ?

ajana1
18. apr 2017

Uc prikladom. Kazdy vecer si sadnite ako rodina za stol, jedzte teple jedlo, rozpravajte sa, vsetky telefony dajte prec a vypnite vsetko co by ju mohlo rozptylovat. Nikdy ju nenahanaj s jedlom po byte a maj pevne stanovene pravidla. A samozrejme ze to co vyzadujete po nej by ste sami mali dodrziavat aby nemala pocit dvojiteho metra.

bosoriak
18. apr 2017

@ajka321321 Jediny sposob, ako oducit od zlozvyku je, uz v nom za ziadnych okolnosti nepokracovat.
Trojrocnej oznamis, ze od obeda uz nebudete pri jedle pozerat televiziu a odvtedy ju aj nepusti. Bude trucovat, zurit, nejest, plakat.. ale tak snad sa nenechas manipulovat trojrocnym prckom. 🙂 Uz predpokladam, ze nema problem s priberanim, v troch rokoch jej jeden den postu urcite neuskodi a dlhsie to nevydrzi, sama uvidis. Zdrave dieta sa naje, ked je hladne.

Mne pri oducani vzdy pomohlo to, ze som to vopred oznamila. Mne samej to nastavilo psychiku na to, ze sa nieco ide zmenit. A samozrejme, ked to oznamis, aj to dodrz. Inak je to o nicom.

Tento postup mi zabral pri vsetkom - pri nejedeni, pri oducani od dudla, od plienky, od uspavania, od vsetkeho a zabera univerzalne od pol roka do (zatial) 8. 🙂

Drzim palce.

siska53
18. apr 2017

@bosoriak ona ma rok,nie 3roky..

kvetinka75
18. apr 2017

@siska53 aj ročné dieťa musí pochopiť, keď povie, že sa najeme pri stole a bez TV. Moja dcéra keď mala rok a bola pustená Tv stále ju chodila chytať. Tak som ju vždy vypla. Plakala ale po druhom raze pochopila že má sedieť v kresle a nie ochytávať obrazovku. Inak nebol večerníček.
Chyba bola na takéto niečo dieťa naučiť. Odúčanie bude s plačom. My sme si tiež prešli všeličím ale pre istotu som deti nikdy naučila na takéto niečo alebo iné zlepšováky, ktoré by sa mohli časom otočiť proti nám

17juraj17
18. apr 2017

@ajka321321 Nemyslim ze je to nejaka katastrofa. Nase deti tiez najradsej jedia pri telke. Inak ja osobne takisto 🙂
Nie je ani tak dolezite pri com jedia, u nas bolo dolezitejsie naucit deti aby odisli od telky/pocitaca ked sa im povie a nie ked skonci rozpozerana rozpravka.

sardinka336
18. apr 2017

@17juraj17 tak jasne, ze ked sam máš tento nechutný zlozvyk, tak to ,,nie je taka katastrofa,,. Nie je dolezite pri čom jedia...aj pri svinskom válove nie? Ale je pohodlnejšie sadnut si k telke ku nejakej kravine a nesustrednene zjest lyžicou ako neandrtálec jedlo ako pekne prestriet na stol obrus, taniere, pribory, servitok a sadnut si ako ,,ludia,, spolu za stol, porozpravat sa kto mal aky den, čo prezil. Inak zaberie to asi 2 minuty pri 4 osobách to prestieranie. Vediet stolovat podla mna patrí ku zakladnej vybave človeka.

kvetinka75
18. apr 2017

@sardinka336 my sme sa s mužom kvôli tomu dlho hádali aj sa hádame. Oni boli zvyknutí jesť pred TV a my za stolom. Deti samozrejme uprednostnia TV ale ja odmietam jesť pred TV, iné je keď si zoberiem jogurt, že som trošku hladná, ale raňajky , obedy , večere - spoločné, keď sme všetci doma - za stolom. A nie pred tV, veď tam ani nič podstatné nie je. Stále dávajú to isté, tak prečo by mali nejaký film pozerať už 55-ty krát miesto spoločného stolovania. Viem že dnes je taká doba ale mne sa to jednoducho nepáči.

sardinka336
18. apr 2017

@kvetinka75 suhlasim s tebou, aj ja si sem tam zoberiem jogurt k telke, koláč ku kave k telke...to je jasné, ale aby sme sobotný alebo nedelný obed absolvovali s taniermi pred telkou tak to je pre mna nonsens...to uz mozem rovno nakladat do ,,plasťákov,, aby som ani riady nemusela riešiť nie? Sak načo? Neni u nás minimálne tá nedela, aby sme si všetci nesadli spolu ku pekne prestretému stolu - to chystaju deti. A ranajky, večere ak sa da tiez jeme spolu, nemáme prestreté ako ,,na nedelu,, ale kazdy si sadne ku stolu. Obyvačku mame spojenu s kuchynou takze jasne ze ked ide telka tak kazdy tam čumí aj od stola, čiže televizor automaticky vypiname ked ideme k stolu. Jedlo nenosime do izieb ani ku gauču, vynimku tvoria navštevy. Lebo to je vsade natusene, pokydané...aj ked padne len maly kusok na koberec no uz ako to vyzerá? Uz som bola v takých domácnostiach kde flakaté gauče, koberce a to v pomerne nových domácnostiach...

anabeth
18. apr 2017

ja už mám staršie deti, ale vždy všetci členovia rodiny ktorí sú v čase jedla doma- ranajky obed večera- sedia spolu pri stole, je to tak od kedy sme prvé dieťa prvý krát posadili do vysokej stoličky, je to pre nás tak samozrejmé ako že vychádza slnko
... ale poznám rodinu s troma deťmi, kde seriozne zrušili kuchynský stol ( majú len barový pult), navarí sa a každý si naberie kedy chce a odíde s tým do izby- no coment

sense
18. apr 2017

U nas moze byt pri telje len olovrant kusok ovocia al ten kolac "ku kave." inak sa je zasadne pri stole.... Moj muz mal tendenciu pozerat do mobilu pri jedle az do doby kym si dcera nezobrala ku stolu "telefon" (vypnuty akoze nahranie) a nezacala robit to akoze posuva fotky na displeji, viac to nespravil pred nou...

Placu sa zrejme nevyhnete ale ma vybudovany zlozvyk, a cim skor odnaucis tym lepsie, ja by som skor mozno ako zabavanie hracjami pri stole zaviedla spolocne jedenie bez telky, pripadne motivacne aj ked to tiez moze byt hlupist rozpravku chvilu ale ked sa naje...(aj ked moj nazor rocne dieta vobec telku nepotrebuje)

m.i.r.i
18. apr 2017

ako so vsetkym - ci uz spanok, ci nocnik, ci spravanie, aj stolovanie treba deti naucit..a ked ich to naucime zle, tak potom to oducanie a preucanie je o to tazsie..ale nie nemozne...ide o doslednost a vytrvalost...teda telku nepustit a nepovolit..dieta od hladu nezomrie...sediet s nim pri stole, najlesie vsetci, teraz sa obeduje/veceria.....pri stole, bez telky, bez komedii...ono je to tazke, ja viem,ked deti vymyslaju s jedlom a hlavne u tych malych chceme aby jedli, starsich uz nechame aj tak...ale proste neustupit..to ze sa mala dozaduje telky je uz jej vychcanost, takze si plne uvedomuje ako toci s mamou, preto si dokaze aj plne uvedomit, ze tadialto cesta nevedie a jest sa bude pri stole a bez telky ako vsetci ostatni clenovia rodiny..
My sme si tiez uzili so synom vela veci, hlavne napriklad restauracie, tak sme ho cvicili postupne az ked bol starsi, ale doma odkedy vedel sediet, tak mal svoje stale miesto v stolicke pri stole a nikdy inak nejedol....my sme sa prisosobili jeho biorytmu aj obedmi, ze sme napriklad jedavali skor, o jednastej- pol dvanastej, kedze potom chodieval spat..aby sme udrzali normalne obedovanie ako rodina...aj ja som obcas spievala pesnicku, recitovala basnicku...skor to ale bolo pri jedllach, ktore velmi nechcel, cize kvoli vymyslaniu, nie kvoli jedeniu ako takemu..a nikdy by ho ani nenapadlo jest pri telke alebo aby som ho nahanala po dome s lyzickou pocas hrania..to je podla mna od zaciatku velke nie! Mamicky zo zufalstva vymyslaju zufale veci, kocikovanie po izbe po topankach, uspavanie na rukach, v kociku, vozenie v aute po nociach a to iste s jedenim...je to niekedy zufalstvo, lebo su deti nejedaci a nespavci a zlozite situacie nas niekedy nutia urobit co by sme asi nechceli, ale ak sa nemusi, netreba sa tomuto poddat, stanovit rezim a pravidla uplne od malicka a nepovolit...samozrejme,ze deti si vyberu to jednoduchsie a hlavne ked zufala mama spravi vsetko len aby otvorilo usta...
Trpezlivost a pojde to

bosoriak
18. apr 2017

@siska53 Dala by som ruku do ohna, ze nazov temy znel 3rocne dieta papa len pri telke. Ale OK, to je jedno, aj tak plati to co som napisala, len nie trojrocne. 🙂

ajana1
18. apr 2017

@sardinka336 @kvetinka75 zial vo vela rodinach je uroven stolovania ma zle skoro as nulovej urovni. Sama som sa naucila vo je poriadne stolovanie az ked som odisla do zahranicia. A sice sme u nas doma museli jest za stolom ale skoro nikdy ako rodina ale kazdy samostatne. Zial poznam tiez vela domacnosti kde nemaju ani jedalensky stol alebo aj ked maju pouzivaju ho nanajvys na Vianoce. A dokonca este aj navstevy musia jest pri televizore 😒

m.i.r.i
18. apr 2017

@ajana1 inak pravda...ja to vidim tiez...pridem na navstevu,jedlo sa nosi k telke, nehovorim o chlebickoch a obcerstveni pre navstevu, ale ze domaci si naberie na tanier a uteka k telke pred televizor..deti to iste..v lepsom pripade mu pred telku donesu maly plastovy stolik...potom pocujem ze deti pozeraju vecer burlive vino a ine skvosty, hovorim o 2-3 rocnych detoch, ze ved oni tam s nami pozeraju a potom zaspia na zemi alebo na gauci, tak ich prenesieme...raz o deviatej, raz o desiatej...raz s rozkom v ruke...ziaden rezim, ziadne stolovanie, ziadne ze teraz jem, teraz spim, teraz si umyvam zuby...toto je mamkina a tatkova izba, toto moja...tu sa hram...a zial, takychto sa mi zda, ze je dokonca vacsina...neskor tablety, pocitace...cipsy...

ajana1
18. apr 2017

@m.i.r.i to ako by si o mojej svagrine rozpravala 😄 A ked sme tam boli na navsteve tak do mna vsetci hucali ze ved maleho necham ze je na dovolenke ale u nas rezim musi byt a nie aby mi dieta zaspavalo kade tade a pomaly o pol noci od uplneho vycerpania. Ved ich mala chodila spavat neskor ako my. Nuz ale kazdy sa zariadi ako mu to vyhovuje aj ked aj toto je zanedbana vychova a skoro az tyranie pretoze deti co nemaju ziadny rezim tym budu z dlhodobeho hladiska trpiet. Ci uz budu mat problemy so zapsavanim, v skole alebo aj s obezitou.

m.i.r.i
18. apr 2017

@ajana1 jooj..ved ano..ja tiez som sa napocuvala, ze chudak syn, ze je doma v base🙂 ale tak syn ma teraz 7r..a nie je problem..nebol ani v skolke s jedenim a spanim, ani v skole..vzdy bol rezim, samozrejme, ze teraz uz ked ma prazdniny tak ostane aj dlhse hore, aj vonkus a hra s detmi v lete, ved je vidno do deviatej, ak ho nenahadam o osmej spat...ale ked mal aj 3-4 roky, vidno-nevidno, prazdniny-vikend cokolvek, slo sa domov na obedny spanok, vecer o osmej v posteli...a on ani neprotestoval..lebo on mal uz take bilogicke hodiny nastavene, ze sa mu aj ziadalo...a navsteva tiez jedla u nas za stolom...so starsim ako je on teraz sa uz da, ze si vezme aj oriesky do obyvacky, ci im donesiem do detskej na stol ovocie ked a hraju a ide spat neskor..ale nikdy nie tak, ze pozera s nami telku a zaspi alebo co....ale to uz rozumie, ze su vynimocne pripady a sam ide k stolu ked sa ide jest...on bol taky zlaty aj maly...2 rocny ked som zavelila, ze obeeed..tak utekal do svojej stolicky a uz cakal....

ajana1
18. apr 2017

@m.i.r.i to mas dove ze to je bez protestov lebo nas maly sa cosi navymysla. Zvlast teraz ked je dlho svetlo tak ked je cas ist spat tak hned zahlasi ved nie je este tma 😂 Nuz ale my sme rodicia a ci sa mu to paci alebo nie musi do postele. Aj ked verim tomu ze vela ludi radsej ide tou jednoduchsou cestou lenze za dost vysoku cenu.

celasapremenim
18. apr 2017

@ajka321321 mali sme toto iste s dcerou, nebola potom nikdy velky jedak, ale vyberala si zdravu stravu.....dlho nam aj zle prospievala, nicim sme si nepomohli, pri prvych prikrmoch jedine rozpravkou, inak jednoducho nejedla
do 3 r. dojcena sice, ale aj tak, velmi chuda, nie prepadnuta, ale no bolo to trapenie pre nas

to by som vam chcela povedat, netrapte sa, ak je pri rozpravkach, krmte ju pri rozpravkach, neuhybajte, nerieste to, ono sa to podda neskor, ale podda

my mame 3 deti a len jedno takto nejedlo a teraz? teraz je schopna zjest za hrniec jedla, co jej tak vsetko chuti

Strana
z3