Imunologické okno - ochutnávanie od 4. mesiaca

dankariska
22. sep 2014

Ahojte,
Ako sa stotoznujete s imunologickym oknom - teda davat ochutnavat potraviny dojcatam uz od ukonceneho 4. mesiaca, aj u plne dojcenych deti, aby sa predislo vzniku alergickych reakcii?
Mate s tym skusenost? Ako presne ste v tomto ochutnavani postupovali (kolko, co, ako casto)?

Mam prve dieta a mala uz 4.mesiace. Je plne dojcena, bez podavania cajov, ci inych tekutin okrem MM.
Poradnu mame az za 2 tyzdne a preto by som sa chcela o tomto "ochutnavani" dozvediet co najviac. Neviem aky nazor ma na to nasa pediatricka. Chcem pre svoje dieta to naj a preto si potrebujem ucelit predstavu o tom, ako budeme davat ochutnavat a neskor od 6 mesiaca zacneme s prikrmami.
Budem rada za kazdy nazor a skusenost. Dakujem 🙂

ichbinich
22. sep 2014

@dankariska:
Riad sa najma dietatom. Ak bude mat velky zaujem o jedlo, mozes jej dat s kludom skor ako pred "magickou hranicou" 6 mesiacov. Moja dcera tiez zacala chutnat jedlo skor, niekedy v 5 mesiacoch cerveny melon 😀
Syn tak velmi zaujem najavo nedaval, tam som zacala asi tyzden pred 6 mesiacmi.
Obaja mi odmietali mixovane a babatkovske, ci uz kupovane alebo doma robene. Takze BLW vlastne od zaciatku (tu mas mrvku/zemiak, a rob si s tym, co chces 😉 😀).
Pocula som, ze by sa to nemalo prepasnut, lebo potom si deti tazsie zvykaju, teza zacat s prikrmami niekedy medzi 4 a myslim 8 mesiacom (ale urcite nie pred ukoncenym 16-tym tyzdnom).
Takze, ak bude javit zaujem, skus. Ak sa bude ksichtit, tyzden pockaj 😉
Vsetko dobre!

evittam
22. sep 2014

@dankariska Pri staršom synovi sme pojem "imunologické okno" nepoznali, začala som ho prikrmovať nejak okolo 5 a pol mesiaca ale určite už predtým ochutnával 🙂. No a teraz pri dcérke som začala už o mesiac skôr ale nie kvôli tomu im.oknu, ale tak to vyšlo. A je spokojná,zdravá a chutí jej. Takže je to fakt o dieťati a tebe. Inak sesternica začala prikrmovať už v 3 mesiaci 🙂 a všetko je ok. 🙂

nikusiknika
22. sep 2014

Náš maly ma 4,5 mesiaca a začala som v 4 mesiacoch ale ja na UM, stále nechutí skušame už mrkvičku,zemiačik,borkolicu,karfiol a niak extra to nechce ksichtí sa takže len skušame a skušame a verim že raz mu to chutiť začne

kazunomiya
22. sep 2014

@dankariska mne sa to s imunologickym oknom cele nejak nezdalo a aha: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?... mala som pravdu.

Babatku som zacala davat ochutnavat jedlo, ked prejavilo evidentny zaujem, bolo to niekedy v 6. mesiaci.

Okrem toho by som si netrufla zacat s prikrmami skor, nez sa o tom poradim s pediatrom. Ale je fakt, ze nejake drobnosti ochutnal aj predtym a ze prikrmy stale je iba v miniaturnych mnozstvach... dojcenym detom to tak staci.

zara0201
22. sep 2014

Nas hlavne Dr. upozornila ze v tomto imunologickom okne by sa mal podavat lepok. Takze sme z casu na cas dali detsku piskotu rozmocenu v nesladenom caji. Prikrmovat /zeleninou/ sme zacali az od 6 mes.
Dr. vravela ze sa to tyka hlavne teda toho lepku. Ale pamatam si, ze podotkla, ze to je len podla najnovsich vyskumov, ze on sa kedysi napr. ucili ze lepok sa do roka nema davat.
Takze je to skor asi na "ochote" Teba a babatka.

meluela
22. sep 2014

@dankariska su uz o tom nejake nove studie? V 2011 ked som zacinala s prikrmami, tak uz bol medicinsky konsenzus ze lepok sa odporuca v malych mnozstvach pred 6 mesiacom popri plnom dojceni (vo forme napr. chlebovych omrviniek co nam odporucila doktorka). Ked som vtedy pozrela vyskumy, tak sa skusali testovat aj dalsie potraviny aky to bude mat efekt. Nebolo vsak jasne, ci je to tym, ze vtedy je nejake to "imunologicke okno", alebo ide skor o to, ze prikrm je zavadzany prave popri dojceni a neskor uz vela zien zial nedojci (najmä v zapadnej europe). Skus pripadne pozriet na google scholar co je nove v tejto oblasti. Ked budem mat cas, pozriem tiez.

martinella1
22. sep 2014

Moja mladšiu ešte stále kojím, bude mať rok. Začala som jej dávať ochutnávať niečo po 4.mesiaci, dovtedy len materské mlieko, ani čajík ani vodu dovtedy nemala. Začali sme zemiacikom, mrkvou, postupne pridavali inu zeleninku- karfiol,baklazan,maslovú tekvicu, brokolicu...... a potom pridali mäsko. Všetko samozrejme postupne, nič sme nenáhlili, aby si mala zvykla. No po novom by malo dieťa do 6 mesiaca mať zavedený v malej miere aj lepok, čiže si neviem predstaviť, že by som začala až po 6.mesiaci a hneď skočila na ten lepok. Teraz bude mať rok, krásne už papká všetko. Už ani nemixujeme.

katarinamarkova
22. sep 2014

@dankariska neviem ci to bude tym tzv. imunologickym oknom, co teraz vsade pocuvam 🙂 riadila som sa pri vsetkych troch zdravym sedliackym rozumom a materskym instintkom.
ani jedno nema alergiu na nic.
okolo 4mes. neviem ci presne....olizovali, ochutnavali vsetko mozne - nejedli, ak tak mozno lyzicku s nejakej kasovitej polievkovitej stravy.....prikrmovat som zacala okolo 5teho mesiaca, na obed.....zeleninka....masko....ovocie.....kludne som im to trosku na masle podusila a bez problemov aj par zrniek krupice pridala.......
syn ma 8r., dcerky 3r. a 1 rok - zjedia vsetko, chori su tak normalne obcas na jesen 🙂 a alergie lietaju po susedoch.
tu sa stretnes ale skor s nazormi ze dojciiiit do 6.mes vylucne!volaj laktacnu!stratis mlieko! - neviem mozno aj to funguje...u mna a mojich deti ale fungovalo vyssie uvedene, bez straty - skor opacne so ziskom zdravia, a dojcenie slo aj popri tom hladko 🙂