Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?
Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov
Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM
Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM
Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava
Ja neviem co je extremne na tom jedalnicku. Mozno tak karob nie je uplne bezny v domacnostiach. Nasmu tie probiotika infant, co si spominala velmi pomohli na upravu stolice. A z mojich skusenosti by som skusila dieta pozorovovat, ci mu naozaj nejaka potravina nesposobuje to zapekanie. Mne pri zistovani alergii povedali rozni doktori rozne interpretacie na moje vysledky. A potom si vyber. Mna mliecne zapekalo.
Vyraď z tej stravy tuk
@tamta ríbezle, jablko, slivka a hruška nie sú sladké? 🫣 Moje deti sú tiež týrané ovocím
@autorka tvoja mala preto sladké nema rada, lebo to nepozná, neboj 😉. A sorry, ale nie je nič zlé na palacinkach (vieš ich pripraviť aj na bio eko raw spôsob, keď už ich musíš "prznit"), pripadne dukatove buchtičky či parene buchty.
Pokial si sem dala naschval jedálny lístok na spôsob macingovej a myslela si, že z neho padneme na zadok, tak prepáč.
A tie vločky jej predtým namacas? Ja som dala preto tie "otruby" do uvodzoviek....lebo to tu niektorá spomenula. Tak šišku na raňajky by som 2,5roxnemu nedala ani ja....
Ono keď ma po utreti krv Tal by som to určite nenechala tak, zjavne jej tvrdá stolica dráždi konečník . A niečo čo ma v strave ku zapeka...čiže len viac sledovať po čom....alebo ísť vylučovacou metódou... Vyradiť na dva tri týždne ten karob úplne a sledovať či sa zlepší alebo nie... Pridať tekutiny..., ak sa nezlepší , skúsiť možno bezlaktozove mliečne výrobky ..
@dominikamacakova prečo prekrucas moje slová? To nie je dobrá vlastnosť na internete ani v realite 🙂 asi sa rada hadas, tak si to pls ventiluj inde 🙂
A kde som napísala, ze niekto niekoho týra? Ze dieťa neje sladké, napísala sama autorka, takže otázku si chcela smerovať asi na ňu 😉
@vreckovka2 karob tam má kvôli tomu, že kakao zapeka, karob je v podstate náhrada pre ľudí čo kakao nejedia. Ona má tú stolicu takú každý deň a povedzme raz za mesiac má normálnu. Inak ozaj len ako tvrdé kamienky. A stravu má rôznu vždy
@lienka.7 ty bio eko raw, to je argument matiek ktoré niesu ochotne stráviť čas nad tým aby si aspoň prečítali zloženie veci ktoré deťom dávajú jesť a čo to v tele spôsobuje. Tak každá ktorá dáva zdravo tak je bio eko raw.
Mimochodom nikde nepíšem že palacinky sú zle. Píšem že ich nechce nech ich naservírujem akokoľvek a s čímkoľvek. I keď keď neviem ako by si palacinky spravila ako raw, keď píšeš že sa to dá. (Len tak potvrdzujes že o strave nevieš nič)
Každopádne kľudne rob z tela svojich detí smetny kôš ďalej
@dominikamacakova vyradiť tuk ?
@sense telepne ich upravím, občas ale má aj len tak. Bolo už, že nejedla karob aj mesiac, ak nemala chuť na kašu a bolo to stále rovnako
@luccija veru "fajnovo" a pritom jedla úplne normálne. Lebo nejaké dieťa nezje rybu a prívarok tak teraz koniec sveta, že ja to dieťaťu dám jesť a zje to
Tiež by som umelé mlieko nerusila .. skús probiotiká pridať. Môjmu to pomohlo
@candii probiotiká užíva celoročne. Probiofix imun baby a Infant dophilus. Striedame aby si nezvykla na jeden kmeň. Vy aké dávate ?
Ano, karob viem co je , len mozno to udrelo ludom do oci, inak nechapem. Mne nechuti karob. Ovsene alebo ryzove mlieko nedavas predpokladam. Nasho z toho vzdy zarucene zapieklo. Do granoly nechcel ine. Teraz mu davam kravske z farmy (a2a2) a z toho je ok. Ja by som teda isla vylucovacou metodou. Skus nieco vyradit pripadne, lebo ak uz ma krv, tak to ma ozaj velmi tvrde bobky.
@vreckovka2 ani mne to nechutí, ale dcére áno, tak jej to do kaše dávam. Ale to tak štvrť čajovej lyžičky.
Rastlinné mlieka nepila ešte.
Nemá krv často, ale pár krát sa to už stalo.
Budem to sledovať ďalej, len tým že to má ozaj denne tak ťažko. Ale raz za mesiac ozaj to má uplne ok. Vtedy si skúsim zrekapitulovať posledné dva dni, či tam nechýbala nejaká zložka čo inak bežne jedáva, alebo čo bolo iné
Biopron. Alebo skús kúpiť v lekárni vlákninu a pridaj jej do stravy. My sme mali veľké problémy s tým. Môj syn mal takú tvrdú stolicu že to ledva vyliezlo z neho. Musela som mu pomáhať s nožičkami a kopec krvi 🫣🫣 chudák. Potom dostal blok a nechcel kakať. Tak som mu musela dávať čipky, klistir taký bylinkový z lekárne lebo nekakal kľudne aj 7 dní.
Na stolicu je výborný ľanový olej. Za lyžičku každý deň stačí🙂
@xjakubikovak to sme neskúšali, skúsim, ďakujem
@candii uuuf tak to ste si pekne vytrpeli. Chudatko, dúfam že to už je teraz v poriadku.
Áno, áno. Chvála Bohu. Celé to trvalo rok 🫣
@autorka ja z tela mojich detí nerobím žiadny odpadkový kos, ale nie som sibnuta matka, ktorá odpadava aj z jedného keksika. Ty si presne ten typ matky, ktorá salie z toho, keď dá babka vnucke čokoládu.
Dávam im jest všetko na čo majú chuť a chcú ochutnat. A jedia aj ryby, predstav si. A tvoja predstava o strave, hoci aj v súkromnej skolke je značne skreslena, ale ok, nechám ta v tom, ze im budú variť zaručene "zdravo".
A tu krv v stolici dúfam, ze aspoň riešiš na gastre, a neuzenies takému malemu dietatu hemoroidy.
@lienka.7 zato že tvoje deti majú v škôlke nezdravu stravu, neznamená to, že to tak je všade.
Škôlka má zverejnený aj jedálniček, aj firmu ktorá im jedlo dodáva a informácie o nej a na čo sa zameriava.
Ale ty vieš lepšie ako je to v každej škôlke na Slovensku áno 🙂
Tak dobrú chuť k otrave, nie potrave.
(Inak rybie prsty sa do kategórie ryby nerátajú, asi nevieš).
A keby si zvládala čítať s porozumením, vedela by si, že sme na gastre boli
@lienka.7 a prepáč, ale o inteligencii niekoho kto sa pohorší nás špaldovou kašou a čuduje sa prečo nedám radšej šišku alebo makovku si pomyslím svoje a jeho blaboly sú mi ukradnuté.
Pre ujasnenie:
Zloženie makovky:
Pšeničná múka, Pitná voda, Cukor, Rastlinný olej repkový, Droždie, Pekársky prípravok [zvlhčovadlo sorbitol, sušená srvátka, pšeničná múka, emulgátor (E471, E481), sušený vaječný žĺtok, pšeničný glutén, sušený vaječný bielok, zemiakové vločky, aróma, sušený pšeničný kvas, dextróza, maltodextrín, farbivo (beta-karotén), kyselina (kyselina citrónová), stabilizátor (E466, guarová guma), múku upravujúca látka (kyselina askorbová), enzýmy], Mak (1, 8 %), Soľ [jedlá soľ, jodičnan draselný, protihrudkujúca látka (E535)], Mašľovací prípravok [kazeinát vápenatý (mlieko), emulgátor (E322)]
Zloženie kaše: špaldová krupica, lieskovce, karob, voda.
(Zloženie tej makovky je priamo z Tesco stránky, vieš si tam pozrieť každú sú super potravinu ktorou nerobíš z tela.odpadkovy kôš.
Ale áno áno fuj zlá kaša. Spalda preboha. Prečo to dávať dieťaťu keď mu môžem dať nálož éčok, konzervantov, stabilizátorov, farbív a vselicoho
(Tu je link keby si si to chcela overiť a bolo nad tvoje sily použiť Google)
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
@lienka.7 tu máš ešte zloženie šišky, dobrú chuť
Cesto (67 %) [pšeničná múka, voda, pasterizovaná vaječná hmota, cukrárska zmes (pšeničná krupica, sušená srvátka (mlieko), pšeničná múka, emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kyselín, estery mono- a diglyceridov mastných kyselín s kyselinou mono- a diacetylvínnou, lecitín), sušený vaječný bielok, dextróza, slnečnicový olej, regulátory kyslosti (uhličitany sodné, difosforečnany, fosforečnan vápenatý), protihrudkujúca látka (karboxymetylcelulóza), múku upravujúca látka (kyselina askorbová), korenie (výťažky z papriky a kurkumy), repkový olej, cukor, droždie, soľ], Ovocný džem (23 %) [cukor, voda, koncentrovaná šťava (jahoda, arónia, čierne ríbezle, maliny, čerešne), sušené jablkové výlisky, modifikovaný kukuričný škrob, koncentrovaná citrónová šťava, zahusťovadlo (pektíny), stužovadlo (citrany vápenaté), slnečnicový olej], Palmový olej, Dekoratívny prášok (3 %) [dextróza, modifikovaný škrob, nestužený palmový tuk]
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
A nezabudni napísať, že aj to ovocie je teraz už nezdravé a keby máš všetko čítať žiješ zo vzduchu 😅
Tak byskusat vyradit nievo ine. Zjavne dietatu b strave nievo vadi.pridat tekutiny,skusit pridat rozdrvene lanove semienka. Mat taku stolicu nie je zdrave...a viem co je to mat zapchy, alebo poraneni lonecnik z tvrdej stolice. Ale mam pocit ze tu kazda rada zbytocna na vsetko je odpoved to z toho nema . L3bo vlastne vsetko co si tu uviedla ako jedalnicek vzorovy v podstate ani casto nema...cize ak to nema zo stravy, ma to z pitneho rezimu.ak to nema z pitneho rezimu, vyradtr este nejaku dobu peobiotika v tabletkovej forme, nechajte pracovat telo same alebo k probiitikam pridat prebiotika.
A apeopo k tym siskam, rie nemusis kupovat, daju sa robit aj doma, rovnalo ako aj jogurt. Jedinw bio je u mna to co si clovek vypestuje sam, nie to kde je nalepena bioetiketa
Bude to podľa mňa nejaké kombo . Napríklad pri podávaní probiotík sa to tiež nesmie presiahnuť , lebo vedľajší účinok mnohých probiotík je práve zápcha ,či tuha stolica , plus UM tiež obsahuje probioticke kultúry ( mám 2,5r dcéru a tiež dávam um na večer pred spaním , ráno mi ho už začala odmietat sama ) .
Takže samo o sebe nevidím nič zle na strave , no spolu to môže robiť v brušku cirkus . Tu si myslím ,že pôjde o kombináciu probiotiká + UM + možno nadbytok vlákniny . Mám tri deti ,tiež sme pobehali gastra z rôznych dočasných problémov ,a v 99% prípadov som sama skúšaním prišla na to ,že hoci potravinová zložka sama i sebe dieťaťu nevadí , v kombinácii s inými to bolo už príliš .
A ešte k tomu miešaniu kravského a UM .nerobila by som to . ( Opäť skúsenosť ) . Keď som dojčila a dokrmovala UM ,mali deti bolesti a problémy . Keď boli len na materskom mlieku ,bolo to v poriadku ,keď boli len ma umelom ,tiež ok. Akonáhle som to kombinovala , bolo zle . Vtedy mi má gastre povedali o Tom ,že sa to malým deťom zle trávi ,tieto kombinácie , to isté s um + kravské mlieko . Keď moje deti nemali už umelé,prešla som na kozie , starším dvom chutilo , najmladšia nechce iné ,ako umelé . Večer 180 ml v postely. Jej rituál.aj keby ho tak pije do 10 rokov ,neriešim to . Presne ako píšeš , výživovo je lepšie ako 3,5% .
@autor áno, keď je stolica moc tvrdá tak to znamená, že je v strave veľa tuku. Olej na pečenie, maslo v kaši, umelé mlieko atď
@tamta ale prečo tá otázka o sladkostiach? Sú aj matky, ktoré nechcú dávať svojim deťom zbytočne cukor. A videla si v tom jedálničku ovocie tak mi vysvetli otázku o koláčoch prosím ťa. Myslíš si, že deti potrebujú nutne zbytočný cukor?
Podla mna to mas super nastavene. A teda ak takto zdravo sa stravujete a dbas na cerstvu zeleninu, ovcie, strukoviny, ziadne sladkosti, primerane mlieko a mliecne vyrobky, tak parada. A k tej stolici. Mozno pohar dzusu obden, alebo sem tam kompot by mohol pomoct.

@sense tak ale nemyslím si, že sladké je nejaká dôležitá prospešná súčasť jedálnička detí. Keby aj jej to neviem ako chutí, tak by som jej nedávala šišku miesto zdravých raňajok.
Karob nemáva často, keď ma kašu má ho tam vždy, ale má ju na raňajky alebo večeru cca 2x v týždni. Potom máva na raňajky ten jogurt a vločky, to jej chutí najviac, to je aj istota keď je chorá a nechce jesť, že toto zje. Zje ale iba biely, akýkoľvek ochuteny povie že to je fuj. Kupujem jej hlavné kvalitné jogurty s probio kultúrou a nie nejaké zahustene hmoty. To mi tiež nepríde nič extrémne. Okrem toho máva vajíčka s pečivom a zeleninou, alebo nejaku pomazánku s pečivom a zeleninou (rybačku, vajíčkovú, avokadovu, tvarohovú...)
Otruby nejedla nikdy ani som to tu nikdy nenapísala
Bruško ju nebolieva, nezadrziava, kaká každý deň, ale pár krát sa stalo že mala krv na papieri