Je toto podľa vás zdravý jedálny lístok?

alexis00
22. júl 2016

Moja dcéra chodí na gymnázium a v poslednej dobe sa začala zdravo stravovať, čo plne podporujem. Lenže ked sa pozriem na ten jedálny lístok 😒 Variť jej nemôžem a bola by som rada ak by na obedy chodila, len chcem vedieť názor iných mamičiek 🙂

P: polievka- slepačia s niťovkou, 1.langoše s kečupom a syrom, 2.halušky so syrokrémom a slaninkou
U: polievka- kelová so zemiakmi, 1.vyprážané kura so zemiakmi, 2.lievance s džemom
S:polievka-sedliacka so syrom, 1.maďarský guláš s knedlou, 2.pečené buchty s džemom
Š: polievka- kalerábová, 1.bravčové na rasci so zemiakmi, 2.cestovina s hubovou omáčkou
P: polievka-francúzska s rezancami, 1.kôprová omáčka s bravčovím duseným so zemiakmi, 2.- (v piatok druhé jedlo nebýva)
(PS: Naozaj nechápem ako si má vybrať zdravšiu variantu z obedov spomenutých v utorok 😖 )

tyelde
22. júl 2016

No zdravé to bohvieako nie je, hlavne nie dlhodobo...dosť mastné jedlá...veď nech si varí sama, nemá 5 rokov...

monikaparson
22. júl 2016

Taká typická slovenská kuchyňa 😀 nosiť si vlastné, ináč to nevidím.

misel0806
22. júl 2016

Urcite tam mohli dat nejake studene salaty. Strava sa zdravej veru nepodoba

marcelatje
23. júl 2016

@alexis00 bud sa prisposobi alebo najdete iny sposob stravovania. Pristup "ja varit nemozem a z ponuky jedalne sa neda vybrat co mam robit?" nikam nevedie.....bolo by pekne keby v jedalnach varili zdravo ale je to boj s veternymi mlynmi, bud ta pomelu alebo si urobis po svojom to vsak vyzaduje istu namahu.

sara07
23. júl 2016

na problémové dni ako je utorok nech si urobí proste šalát alebo nech si zoberie ovocie a urobi priamo čerstvý šalát , prípadne nech si urobí wrap alebo snedvič so zeleninou a mäsom a nech to prestrieda, má tam aj lahšie jedlo aj normálne , nie je taký strašný ten jedálny lístok, dá sa , zlatá stredná cesta zase , striedať takéto jedlá a zdravšie

janickacrazy
23. júl 2016

@alexis00 ked chodí na gympel, tak si može variť aj sama alebo si nachystá zeleninový šalát, to hádam zvládne

moni244
23. júl 2016

Ved to je klasicka strava skol, nik ju nenuti chodit na obedy, v skole si pocas obednej prestavky da nieco studene a teple po navrate domov. To ako vobec nevaris? Nechystas jedlo?

sendy1977
23. júl 2016

@alexis00 môj syn a jeho 2 kamaráti sa tiež dali na zdravú stravu. My bývame 3 min. od školy, tak si jedlo nosil iba v utorok keď bol v škole do 15,30 h. Ale ty dvaja synovi kamaráti sú z dediny a jedlo si nosili každý deň. V klasických dozach a jedli ho studené. Teraz ide na strednú školu, tak čo sme pozerali rozvrh minuloročných prvákov, tak si bude nosiť aj on obed so sebou. Mna trápi to, že neviem nájsť poriadnu termosku, kde jedlo ostane aspoň trochu teple. Máme 2 termosku a obe sú iba na ozdobu.

sonula
23. júl 2016

no to ma od zdravej stravy daleko. ako pisu ostatne, nosit si jedlo so sebou. Salaty, kuskus na rozne sposoby, rozne placky, vege hamburgre,, wrapy. Su rozne food blogy, kde radia ako pripravit zdrave jedlo na sposob take away. Nie je to sice teple jedlo, ale aspon polievka by sa z toho jedalnicka dala. Inak, teraz vysla knizka Zdrave ranajky, fakt vyborna, kde je mnozstvo receptov.

stvura
23. júl 2016

No toto nie je zdravy jedalnicek ani zdaleka - ale to skoro ziadna skola nema (velmi malo vynimiek)...inac zje tvoja dcera jedla co by zrave boli - nema inu predstavu o zdravom jedle ako ty? Zeleninu na x sposobov, hlavne varene jedla, nemucne jedla. atd..
Preco jej nemozes varit? Pripadne skus prejst na anglicky sposob, tam sa davaju do skoly chlebicky (rozne celozrnne, baget, wrap), zelenina-ovocie a nejaky jogurt. Potom vecera je tepla. Nebola by toto vasa varianta?
Ja som zastanca zdraveho jedla, ranajky detom ponukam kase na rozne sposoby a jogurty...obed maju v skole (moji jedia velmi malo jedal, takze toto nejako neriesim) a veceru maju varenu zdravu. Nejeme sladke jedla (len ak ich maju v skole, skolke na obed), pecivo len vynimocne a nejeme psenicu (len v skole, skolke).
Tvoje dieta potrebuje inac extra zdravu stravu, ci je to len chvilkovy osial pubertiacky? Moji ako som pisala su vsetci velmi utly, sportuju 4x do tyzdna, takze ja sa nejako extra tym nezaoberam, ale zasa nepodporujem neracio stravu (samo nevyhnem sa jej niekedy), proste taky normal

zuska2001
23. júl 2016

podľa mňa normálne jedlo v školskej jedálni. varia tak, aby finančne vystačili. zdravá strava pre gymnazistku ok, ale pekelne by som dala pozor, aby to neskončilo pri anorexii alebo ortorexii. podľa mňa stačí, ak bude popri horespomínaných obedoch jesť zdravé raňajky, večere a ovocie a zeleninku. takom mladom veku by som deti nepodporovala vo vymýšľaní s jedlom . moja sestra skončila s anorexiou a bez menštruácie na niekolko rokov. mne to príde ako móda tento záujem o jedlo.

stvura
23. júl 2016

Inac presne, pozor na to v takom skorom veku / moj pripad - bola som velmi striktny vegetarian. menzes so dostala po 17tke, velmi velmi nepravidelny...pokazili sa mi zuby - teraz (mam 39) bojujem s paradentozou...zdrava strava nechce len zdrave jedla ale aj pocitanie zivin v tak mladom veku. Urcite odporucam obedy jest, vela ovocia a zeleniny a sportovat 3-5x do tyzdna podla toho ci ide o zmenu aj kvoli vahe

mothernature
23. júl 2016

Obedy by som nechala a kriticke dni odhlasovala.
Zdravu stravu ale dobiehat doma, vecerami a ranajkami. A potom hlavne vikendami.
Teple jedlo s polievkou cez tyzden aj ked menej dokonale je lepsie nez studene na stojaka. Napr. ten zmienovany konkretny jedalnicek mi pripada pondelok horsi nez utorok, langose alebo halusky so syrokremom su obe hnusy, biela muka bud smazena alebo syrokrem s taviacimi solami - hnus. Pondelky vavsinou byvaju v jedalnach bezmasite, co by mohlo byt fajn, keby sa pod nemasitym nemyslelo biela sladka muka povacsine. Mojej, zatial na ZS, tiez vzdy odhlasujeme pondelky. Tam by som jej dala bud so sebou, alebo v okoli nejaky salat nech si kupi zdravy v potravinach.
Utorok vidim tak, ze ked si olupe tie vysmazane kurata z toho smazeneho obalu - prezli, ma len ciste masko a zemiacky je to vcelku fajn.

zaba21
23. júl 2016

Moj syn by sa v skole rad stravoval, ale kedze ma celiakiu, tak vacsinu jedal nemoze. Ale musim povedat, ze v ich skole ponukaju az 3 jedla z toho jedno je salat. A mam pocit, ze aj tie klasicke jedla su zdravsie. Takze my to riesime tak, ze synovi davam studene obedy - vacsinou chlieb so sunkou, syrom, pripadne vajecnou omeletou, pripadne s tuniakom a k tomu nejaku zeleninu. Okrem toho si nosi domace zdrave kolace. Poobede si doma zohreje obed, ale nevarim kazdy den. Vacsinou ma nachystane nejake maso a prilohy si urobi aj sam v pripade potreby - cestoviny alebo vynimocne hranolky - ale to samozrejme nie je zdrave. Este mu niekedy pripravim palacinky, prípadne lievance a tie si vezme so sebou. V skole ma moznost si obed aj ohriat, tak si niekedy vezme, ked ma dlhsie skolu. Ale syn si uz zvykol na neskorsi obed - funguje tak od 10 rokov - inu moznost sme nemali.

Ja som pred dvomi rokmi zacala zdravsie stravovat aj sa mi podarilo schudnut. V predchadzajucej praci som mala moznost zdravo sa stravovat v restauracii, pripadne si zohriat svoje jedlo. Tak som to striedala. V novej praci nemame moznost zohrievat si jedlo a v blizkych restauraciach su zvycajne nezdrave jedla, velke porcie a k tomu este drahe a zabijem tam minimalne 3/4 hodiny. Tak si v poslednom obdobi nosim oblozeny rozok a zeleninovy salat.
Tiez som si kupila termosku na jedlo ale nevydrzi az do obeda. Ale minule som skusila dat tam rano cerstvo uvarene jedlo a dala som to este do malej termotasky z ikey. Jedlo vydrzalo do obeda - od 7.00 do 12.00 vcelku teple. Termoska je nerezova. Parkrat som skusila aj taku verziu, ze rano som si narychlo orestovala zeleninu, dala do termosky a v praci si k tomu zaliala kuskus a zmiesala.

siska53
23. júl 2016

@alexis00 no..bezny jedalny listok.. :/
Ja som napr. Po prvom rocniku alebo prvom polroku prveho rocnika,uz presne neviem, na strednej mame povedala ze nech ma.zo stravy odhlasi.. Celkovo mu strava v jedalni nikdy nechutila... Platilo sa vlastne zbytocne...

sara07
23. júl 2016

@zaba21 skús tú termosku z vnútra nahriať teplou vodou alebo proste zohriat a do tak teplej dat jedlo + termotaška

alaguema
23. júl 2016

@alexis00 prečo nemôžeš variť? Ja varím deťom obedy a dávam ráno do termosky. Ten jedálniček zdravý nie je. Na tvojom mieste by som bola rada, že sa dievča chce zdravo stravovať a vyšla by som jej v ústrety.

rakywanda
23. júl 2016

súhlasím so @zuska2001 dnes je strava dobrý biznis, niektorým priam absentuje zdravý rozum, ak si niekto dá na obed maďarský guláš s knedlou (a povedzme si rovno, tie školské porcie nie sú ako pre baníka), tak do večera to spáli, plus ak k tomu pridá nejaký ten pohyb, večera bude ľahšia, nevidím problém, podľa mňa si dnes slečinky myslia, že ak budú celý deň chrúmať šalát ale sedieť na riti, budú šlang

n0mi
23. júl 2016

Nech si spravi nejaky salat s orestovanym masom. To snad dokaze. A to nech si nosi v dni ked jej to nevyhovuje. Ako takyto jedalnicek mi oride super naberaci z hladiska vahy. Plno tukov ziadne ziviny. Super imunitu musi mat. Ked sa chce tdravo stravovat nech sa paci. Nech si nastuduje recepty a vari si.

alexis00
autor
23. júl 2016

Ahojte, ďakujem za odozvy. Vec sa má tak, že kedže som dosť vyťažená, obedy by som len tak tak stíhala pripravovať. Dcéra má 12 rokov a zdravé stravovanie myslí v zmysle "žiadne jednoduché tuky a cukry" (sladkosti, sladké nápoje, čipsy, vyprážané..). Samozrejme, varím jej každý deň ale hlavne cez víkendy, kedže večeru si skoro stále spraví sama. No čo už 🙂 aspoň nech raňajkuje a večeria zdravo +ovocie, zeleninka na olovrant a desiate 🙂

alexis00
autor
23. júl 2016

Čo sa týka tej ortorexie.. Neviem no. Snaží sa ma presvedčiť aby som do "zdravého životného štýlu" išla s ňou a aby som vyškrtla z nášho jedálnička bielu múku, cestoviny ktoré nie sú celozrnné, chce odomňa aby som nepripravovala žiadne koláče (vraj by ju to provokovalo) a tak.. Samozrejme som ju poučila aby sa dobre zamyslela čo plánuje, aby to teda naozaj neskončilo anorexiou/bulímiou a povedala mi že o to sa nesnaží, že to je nezdravé. Ach baby :/ puberta klope na dvere.

alaguema
23. júl 2016

@alexis00 každý extrém je na nič. Ale to, čo chce tvoja dcéra, nie je žiadny extrém. Bielu múku som vyškrtla pred asi 8 rokmi a anorektička, ani bulimička sa zo mňa nestala 🙂 Tie dve poruchy súvisia viac s tým, ako dievča vníma svoje telo. Ortorexia je zas ďalší extrém, pri ktorom človek nevezme do úst nič, čo nespĺňa jeho kritéria na zdravé stravovanie, takže sem tam si dáme aj veci, ktoré nie sú extra zdravé. Všetko je to o miere a množstve. Pohárik červeného vínka zdraviu prospieva, liter ho devastuje. Mimochodom, koláče sa dajú robiť aj zdravé, tie by som pripravovala ďalej, ale zo zdravých ingrediencií a keď nechce ani tie, nech si pestuje disciplínu a nech si nedá, ak na to má 😀

mircalla
23. júl 2016

@alexis00 okrem stvrtka a piatka, co je celkom ok ciste zufalstvo, mastne, kaloricke a nezdrave
Ale toto je typicke Slovensko, ziadna fantazia. Pritom sa da navarit chutne a zdravo
Staci ist aj na hocijake letne kupalisko, vyber stravy na zaplakanie
Celkovo slovenska kuchyna pre mna nula bodov (jedine halusky mam rada, ale jem ich raz za cas). Ale extrem zdraveho stravovania tiez nemusim, ze raw kolaciky a podobny humus

sendy1977
23. júl 2016

@alaguema akú máš termosku? A ako dlho vydrží teple ? Dakujem

alaguema
23. júl 2016

@sendy1977 Jane a vydrží akurát od rána do tej 12:00, ale dávam to tam vriace. Kúpila som aj elektrické obedáre, ktoré jedlo ohrejú. Tie ideme testovať teraz.

sara07
23. júl 2016

@alexis00 v niečom polav, ale koláče z celozrnej alebo špaldovej múky sa dajú piecť, neviem aj by som nešla naraz a hned do extrému, pozvolna, celé roky je lepok a zrazu nie, ja by som piekla na striedačku nech si pevnu vôlu dievča drží..........a na vianoce no neviem či to dá 😀 😀 😀 tie sú najtažšie ..........u nás sa to proste strieda, máme mäso , potom celozrné špagety so špenátom a syrom, máme koláč klasiku domácu bublaninu potom špaldové muffiny, postupne u nás čo bolo nemyslitelné niečo také ako zeleninový šalát si dá manžel na večeru , úplne žasnem.........postupne si zvykol a to prechádzal z domu na stravu teda inu - ked som mala svokrinu kapustnicu tak som to dala len s chlebom a jedla až na druhy den čo bola tak mäsová a tažká, takže dá sa ale pomaličky, inak ked som mala 20 tak som bola dva roky vegetraríankou alebo pochopila som že časom si tak trocha otrokom tej stravy nič iné nerobíš a neriešiš pomaličky, teraz ako píšem stredná cesta

alexis00
autor
23. júl 2016

@mircalla presne toto som si hovorila ked som to videla. Našťastie toto bol iba náhodne vybratý deň a dúfam, že od nového školského roka to budú lepšie filtrovať s tými jedlami. Samozrejme raz-dva krát nejaká buchtička alebo halušky za týždeň neuškodia ale až takéto množstvo :O vidím to na sťažnosť u riaditeľa.

dkethe
23. júl 2016

Paneboze to kam chodi na skolu??? My sme sice na vyber nemali ale urcite to nebola taka katastrofa. Langos abo syrokrem??? No fuj.
Tolko co sa tyka zdesenia. Poradit neviem ale zdrava strava je rychla da sa do polhodky navarit pre celu rodinu. Myslim si ze dievca na strednej by sa nemalo zatazovat kazdodennym varenim...

alexis00
autor
23. júl 2016

Ďakujem baby 🙂)

alexis00
autor
23. júl 2016

Neviem či môžem napísať názov školy ale je to škola v petržalke.