Kedy ste začali podávať kravské mlieko
Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.
"Kravské mléko je mateřským mlékem pro tele, jehož potřeby se podstatně liší od potřeb člověka. Zdravé tele zdvojnásobí svou tělesnou hmotnost během 45 dnů. Proto musí mít kravské mléko takové složení, které tento rychlý růst umožňuje. Žádný člověk však nepotřebuje stravu, která by mu umožňovala zdvojnásobit svou hmotnost během 45 dnů. Zdravý lidský kojenec zdvojnásobuje svou tělesnou hmotnost teprve během 6 -8 měsíců. (Dospělí by měli na zdvojnásobení své tělesné váhy raději zapomenout!) Je tedy velkým omylem nahrazovat mateřské mléko mlékem kravským. Mateřské mléko má vzhledem ke zcela jiným potřebám lidského dítěte úplně jiné složení, než mléko kravské. Kravské mléko obsahuje 1 ,5 x více bílkovin, 4 x více vápníku, 5x víc fosforečnanů, ale 2x méně laktózy než mateřské mléko.
Kaseinová bílkovina kravského mléka je zcela odlišná od globulinové bílkoviny mateřského mléka a pro kojence je tedy druhově cizí. Proto musí být imunitním systémem zbavena této cizí látky -jedu, což představuje značné zatížení pro obranné síly kojence. Děti, vyživované umělou výživou jsou proto později více alergické, mají neurodermitidy, infekční nemoci, bronchitidy a dvakrát častěji než kojené děti také podléhají náhlému dětskému úmrtí (Sudden Infant Death, SID).
Malý obsah laktózy v kravském mléce vede k nedostatečnému tvoření myelinu v mozkových buňkách kojence. Telatům roste mozek mnohem pomaleji než lidským kojencům a proto je obsah laktózy v kravském mléku menší. Tento nedostatek může mít pro lidské dítě vážné následky, přičemž nižší IQ (přibližně o 8 bodů nižší než u kojených dětí) je ještě tím nejmenším, co ho může potkat. Pro dospělé je kravské mléko stejně tak málo vhodné jako pro děti. Po skončení kojení je zcela proti přírodě pít mléko a tím spíše mléko jiného živočišného druhu. Mléčné produkty mohou způsobit nemoci způsobené ukládáním jejich částečně degradovaných produktů, stejně jako maso. Mléčné bílkoviny cizího druhu jsou u dospělých také hlavní příčinou alergií a neurodermitidy.
Přesto je mléko stále doporučováno. Především jako dodavatel vápníku je prý nepostradatelné. Pokud by toto tvrzení bylo správné, pak by musela většina obyvatelstva Asie vlastně již dávno vyhynout, neboť přibližně 90 % Asiatů mléko nesnáší."
@aduskatt travenie lepku je uzko späte s travenim laktozy.Celiakia nie je gen.ochorenie.Problem s travenim lepku moze nastat aj po prekonanom crevnom ochoreni,ci uz virusovom alebo bakterialnom ale aj pri intolerancii laktozy,v pripade ak clovek o intolerancii nevie alebo ju ignoruje a nadalej konzumuje mlieko poskodzuje sa vnutorna vrstva v creve ktora vylucuje enzymi ktore maju pomahat travit lepok.A problem je na svete.Preto velky pozor pri intolerancii laktozy,treba dodrziavat dietu.
@careamell krasne napisane,vysvetlene,mozno si niekto z toho aj nieco zoberie.
@mummy01 ano, ale problem s travenim lepku nastava na zaklade toho, ze organizmus ma geneticku poruchu, ked mu chyba enzym, ktorý štiepi gliadín a nahromadenie gliadinu v tenkom creve prave posobi toxicky na crevne bunky.ale o tom ta tema nie je🙂))
v konecnom dosledku.ja som roky rokuce mlieko nepila a som tu🙂
@aduskatt ano mas pravdu,toto sa deje ak sa s tym dietatko narodi a celiakiu ma po cely zivot.Druha varianta je ak sa ta sliznica v creve poskodi dochadza k problemom s travenim lepku pretoze enzym je nedostatocny co sa prejavuje rovnako s tym rozdielom ze vo väcsine pripadov staci 6 mesacna dieta-bezlepkova a bezlaktozova aby sa crevo zregenerovalo.Takze to neznamena ze ak sa dieta nenarodi s celiakiou tak ju uz nikdy mat nemoze.
ja od roka,ale viac menej len do varenia,kaše,pudingu....kojila som 25 mesiacov a po odstaveni aj tak nechce pit kravske mlieko,nechuti mu,len aacidko a jogurty ma rad
@roo nepochopila si ty, nepochopila som žiaľ ani ja... píšem len to, čo sa nám stalo po pití trvanlivého polotučného mliečka z tesca. Napriek tomu, že som ho prevarovala, malý z neho ochorel... ten bacil, ktorý mal mohol byť len z troch vecí: z pieskoviska (no v zime na pieskovisko nechodíme, takže to neprichádza do úvahy) , alebo z domáceho zvieraťa (nemáme žiadne a ani sme neprišli do styku s nijakým) a mlieko- dr. povedala, že je to naväčia pravdepodobnosť , že to bolo z toho. Dr asi vie lepšie predsa podľa skúsenosti, ktoré má a podľa bacila, ktorý malému našli , že z čoho to môže byť...
píšem len moju skúsenosť a to, čo mi bolo povedané u dr. , to je všetko 🙂
@roo
toto mi presne vysvetľovala dr.:
mummy01 travenie lepku je uzko späte s travenim laktozy.Celiakia nie je gen.ochorenie.Problem s travenim lepku moze nastat aj po prekonanom crevnom ochoreni,ci uz virusovom alebo bakterialnom ale aj pri intolerancii laktozy,v pripade ak clovek o intolerancii nevie alebo ju ignoruje a nadalej konzumuje mlieko poskodzuje sa vnutorna vrstva v creve ktora vylucuje enzymi ktore maju pomahat travit lepok.A problem je na svete.Preto velky pozor pri intolerancii laktozy,treba dodrziavat dietu.
Dokonca aj ja mám intoleranciu laktózy a bola som upozornená, že ak ju nevylúčim zo stravy, tak môžem čakať celiakiu a to mám ešte autoimunitné ochorenie, tak by som sa ani nečudovala...
@mummy01 tak presne ti to nepoviem, niekde som o tom čítala. Trvanlivé mlieko je spracované vysokou teplotou, viac ako 100 stupňov a potom rýchlo schladené. A tým je pripravené k priamej konzumácii. A keď sa prevára, tak potom sa tam vytvárajú nejaké látky, ktoré organizmu veľmi škodia. Nepamätám si presne ako sa čo volá, len som si vtedy zapamätala, že trvanlivé neprevárať a deťom dávať len plnotučné netrvanlivé a prevarené.
A teraz vám ja niečo poviem a možno niektorá z vás aj odpadne 🙂 🙂 🙂 Mne sa môj mladší synček narodil predčasne a mali sme veľké problémy s papaním od narodenia. Ja zo zdravotných dôvodov dojčiť nemôžem, takže mne hneď po pôrode pichali injekcie, čiže mliečko moje ani jedno moje dieťa neochutnalo. Malinký nám vyvrátil snáď všetko, čo do seba dostal. Keď mal 6 týždňov a už to vyzeralo, že budeme musieť prejsť na sójovú náhradku mlieka, prišli k nám na sviatky svokrovci... Môj svokor je lekár a keď videl, čo sa deje po každom papaní, len zalomil rukami a do fľaše malému nalial kravské mlieko 3,5%. A povedal, "len mu daj, ak by sa niečo dialo, sme tu" - ľudia ja som sa strašne triasla, keď malinký pil svojich prvých 60ml kravského mliečka. Lenže dieťa dojedlo a nielenže nič nevyvrátilo, ale prvýkrát od svojho narodenia spalo 3 hodiny vkuse a ja s ním... Od toho dňa, či mi veríte, alebo nie, pijeme len kravské mliečko, malinký priberá jedna radosť, chutí mu a hoci už dávno papá aj rôzne príkrmy, na svoje mliečko nedá dopustiť 🙂 🙂 🙂 Neviem, čím to je, neviem prečo sa nám dialo to čo sa dialo, ale poviem vám jedno - to bol môj najkrajší vianočný darček 🙂 🙂 🙂
@anjelicek26 len ty sa k tomu nevyjadruj lebo to bude zase debata na 3 dni 😀 😀 😀 😀
@drabantovazuzana Prečo by sme mali odpadnúť, veď kedysi detičky bežne pili kravské mlieko. Ja som svojej dávala od roka a predsa sa u nej alergia prejavila. Mlieko je alergén. A jeho účinky sa neukážu hneď ale až časom. Moja pila od roka a alergiu jej diagnostikovali mesiac pred štvrtými narodeninami. Tu ide o to, že sú ľudia, ktorí majú predispozíciu byť alergikmi a skoro podané mlieko ju vyvolá. Ale tá predispozícia nie je písaná na čele. My sme u našej vôbec nemysleli, že by jej mohlo mlieko spôsobovať problémy. Nebolelo ju ani bruško, ani nemala ekzém. Boli tam iné problémy, ktoré mlieko spôsobovalo a po jeho vysadení, zmizli.
@tinki Samozrejme, ani my nevieme, čo nás ešte čaká... Lenže keby sme to vedeli, o čom by bol život? 🙂 Ja som nechcela nikoho presviedčať, myslím si, že každá mamina chce pre dieťatko len to najlepšie. Napísala som len svoj príbeh, svoju skúsenosť 🙂
@tetapetra - ja? ja som uplne tichucko 😅
@mardenad vdaka za vysvetlenie
Ale stale si myslim, ze z toho mlieka to nemohlo byt. Ako by sa dostal bacil do toho tetrapaku, ked predtym to mlieko bolo zbavene mikroorganizmov a Ty si ho este aj prevarila pred konzumaciou...
A hoci ste neboli v kontakte so zvieratami, mohlo byt nejake zviera na pricine. Staci si neumyt jablcko, zeleninu pred supanim, alebo cistit zeleninu a ovocie a neumytou rukou dat kusok do pusy... Ved ktovie, kde vsade a ako to bolo skladovane. BTW - viac pripadov toxoplazmozy nez sposobenej priamym kontaktom s mackou, je od konzumacie nedostatocne umytej zeleniny (macka chodi na wc tam, kde sa dobre hrabe - piesok, hlina, zeleninove hriadky). Takisto sa mozu kontaminovat potraviny napr. ak krajame vsetko na jednej doske - maso cerstve, varene, zelenina, pecivo. Nech uz to bolo ako bolo, je super, ze drobec je uz v poriadku (uprimne) 🙂
@roo dík 🙂
ja len toľko, že malý ochorel ihned po nasadení KM, tak neviem, ale aj intuícia matky môže zavážiť si myslím, dosku na krájanie + ovocie zeleninu umývam stále rovnako, to je jedno, či ju umývam zle alebo dobre, malý mal nejakú tu imunitu, ale tento bacil ju premohol...

nemyslim si, ze celiakia sa da dostat z bacila, kedze to je geneticka porucha..........to uz v organizme musi byt, mozno len nejaky bacil este zosilni prejavy........aspon ja si myslim, ze to tak je....geneticku poruchu proste mas v sebe, tu neziskas z nejakych bacilov...........
@mardenad @roo