Kedy zaradiť orechové maslo do príkrmov?
Ahojte mamičky. Kedy ste začali skúšať orechy do príkrmov. Má 8 mesiacov a chcela by som skúsiť arašidové alebo orechové maslo.
@anonym_autor nie, toto este nie.
@anonym_autor sú to alergény
@anonym_autor iba orechy v 6 mesiacoch kusocek pod dozorom rozdrveny, tak to odporucala pediatricka, klop nema tiadne alergie…urocte nie arasidy to nie su orechy
Viem ze to je alergen. Preto sa pytam na zavadzanie. Niekde je pisane ze sa mozu uz od 6 mesiacov pomaly po troske.
Úplne kludne mozes zaviest arasidy (a ine orechy) v podobe masla v tomto veku, dokonca je to ziaduce a odporucane (aj skor v ramci imuno okna). Malicke mnozstvo 100% orechoveho masla (napriklad do kase ci jogurtu) aspon 3 dni, potom pauza par dni a potom kludne dalsi druh.
Viem ze to je alergen. Preto sa pytam na zavadzanie. Niekde je pisane ze sa mozu uz od 6 mesiacov pomaly po troske.
Ano prave preto ze je to alergen tak uz kludne mozes dat orieskove maslo 🙂
Aj my sme dali
@anonym_autor arašidy a arašidové maslo by som deťom minimálne do 3 rokov nedala. Sú silný alergén, tým že rastú pod zemou sú často napádané pliesňami a preto sú ošetrované silnou chémiou. Je toľko bezpečnejších potravín, prečo chceš zaťažovať organizmus čo sa len vyvíja alergénmi, vážne nechápem.
ahoj, ja som mojej dcere dala ochutnat lyzicku arasidoveho masla ked mala 7m, miluje ho doteraz 🙂 nijaky speci recept som nezavadzala, len som jej ho dala na lyzicke a sledovala ju jak jastrab.
@anonym_autor arašidy a arašidové maslo by som deťom minimálne do 3 rokov nedala. Sú silný alergén, tým že rastú pod zemou sú často napádané pliesňami a preto sú ošetrované silnou chémiou. Je toľko bezpečnejších potravín, prečo chceš zaťažovať organizmus čo sa len vyvíja alergénmi, vážne nechápem.
@anonym_e8c968 tak takto to hrotit nebudem. Nevidim zmysel cakat do troch rokov. Nejdem mu dat cely pohar zjest.
Dakujem za odpovede. Kupim a vyskusam dat rano nech mozem sledovat cez den babo.
@anonym_e8c968 tak takto to hrotit nebudem. Nevidim zmysel cakat do troch rokov. Nejdem mu dat cely pohar zjest.
@anonym_autor tak nehroť, keď sa mu za pár rokov objavia kožné problémy nezabudni sem vypisovať o rady.
@anonym_e8c968 to je uplne opacny postup ako sa odporuca, uplne 🤷🏻♀️
@anonym_e8c968 to je uplne opacny postup ako sa odporuca, uplne 🤷🏻♀️
@anavixy je mi jedno čo sa odporúča, nebudem dávať ročnému dieťaťu silné alergény, zdravý rozum nepustí.
Tuto temu sme riesili so znamou, ktorej syn skoncil po arasidovom masle na pohotovosti (1.5 rocny). Ja som dala mojej malej uz v 8m po radeni sa s pediatrom a vsetko ok. Kamosku vsak na pohotovosti zvozili jak male decko, ci je normalna dat tak malemu dietatu taky silny alergen..
takze aj nazory lekarov sa roznia..
Ahoj, my ideme podla imunologickeho okna - uz v takom veku sme podavali a nadalej podavame podla odporucani pediatricky orieskove masla cca 1-2x za tyzden 🙂 takisto aj ine alergeny - vsetko je ok. Ak vsak zacnes treba vydrzat a konzistentne davat, prave ked prestanes nejaky alergen podavat tak sa mozu elergie objavit. Lepsie davat teraz ako zacat uplne neskoro - vtedy sa takisto alergia moze prejavit
Ahoj, my ideme podla imunologickeho okna - uz v takom veku sme podavali a nadalej podavame podla odporucani pediatricky orieskove masla cca 1-2x za tyzden 🙂 takisto aj ine alergeny - vsetko je ok. Ak vsak zacnes treba vydrzat a konzistentne davat, prave ked prestanes nejaky alergen podavat tak sa mozu elergie objavit. Lepsie davat teraz ako zacat uplne neskoro - vtedy sa takisto alergia moze prejavit
@andrea2323 teraz je všetko OK, ale po čase sa môžu prejaviť kožné ochorenia, ekzémy, akné v puberte... a hlavne autoimunitné ochorenia - problémy so štítnou žľazou, diabetes typu1, potravinové alergie na laktózu, lepok, histamín...
To, že niektoré potraviny patria medzi silné alergény má svoj dôvod a nemusia sa prejaviť hneď, ale po pár rokoch. Dieťaťu zarábaš na vážne ochorenia v neskoršom veku, potom si spomeň na túto diskusiu. Kŕmiť batoľa alergénmi je podľa mňa veľká nezodpovednosť, ale keď ti to svedomie dovolí, pokračuj v tom.
@andrea2323 teraz je všetko OK, ale po čase sa môžu prejaviť kožné ochorenia, ekzémy, akné v puberte... a hlavne autoimunitné ochorenia - problémy so štítnou žľazou, diabetes typu1, potravinové alergie na laktózu, lepok, histamín...
To, že niektoré potraviny patria medzi silné alergény má svoj dôvod a nemusia sa prejaviť hneď, ale po pár rokoch. Dieťaťu zarábaš na vážne ochorenia v neskoršom veku, potom si spomeň na túto diskusiu. Kŕmiť batoľa alergénmi je podľa mňa veľká nezodpovednosť, ale keď ti to svedomie dovolí, pokračuj v tom.
@anonym_e8c968 nemas medicinske vzdelanie ze? Lebo hovoris uplny opak toho co odporucaju pediatri
@anonym_e8c968 nemas medicinske vzdelanie ze? Lebo hovoris uplny opak toho co odporucaju pediatri
@michaelam2 o tomto sme sa často bavili s pediatričkou z našej rodiny, sama mi odporučila, ktoré potraviny nedávať deťom do 3 rokov a neskôr do 5 rokov, kvôli alergiám.
@andrea2323 keď som ja mala malé dieťa, orieskove masla neboli...
Arasidove maslo by som nedsla, ale trosku ineho orechoveho napr mandlove, kesu, pistaciove alebo pekanove ale len jeden druh a ak by nenastsla reakcia az potom dalsie
Autoimunitné ochorenia (štítna žľaza, diabetes typu 1) nevznikajú z toho, že dieťa ochutnalo arašidy alebo orechy. Ide o genetiku + iné faktory (imunitný systém, prostredie, infekcie), nie o samotné zavádzanie alergénov.
O tom som ani nepocula ze by nejaka lekarka povedala ze do 3 az 5tich rokov nedavat tieto potraviny.

@anonym_autor že mna príliš skoro. Arašidy ťažký alergén.