Kupované príkrmy

12. dec 2022

Môžem prí zavádzaní novej potraviny použiť hotové prikrmy? Myslím napr keď momentálne nie je sezóna jahôd ze by som kúpila už hotový prikrm ktorý jahody obsahuje ....a tiež by ma zaujímalo konkrétne jahody kedy ste zavádzali ďakujem

amelia89
12. dec 2022

jasne,mozes. jahody kedykolvek ked uz zacnes s ovocim 🙂

tenerifka
12. dec 2022

Tak vies, ziadna hotova “ vyziva” ci kapsicka ( vsetko su to komercne koktaily plne cukru bez vitaminov), sa nevyrovna cerstvemu ovociu, ale dietatu sa z toho nic nestane, ak mas toto na mysli, ale ani mu nic dobre do tela nedoda

evica17
12. dec 2022

Ja som zas jahody čítala že až po roku, kvôli alergiami a najmä kvôli tomu,že červené ovocie obsahuje triesloviny a tie zabraňujú vstrebávanie železa.
A ja som to robila tak pri slaných prikrmoch, keď mäsko tam bolo také že zajac alebo jahňa,vo doma nejeme tak som dala ochutnať. Ale ovocné len na výlety, radšej dávaj sezónne ovocie,aj keď sro teraz bude len banán a jablko.

viestta
12. dec 2022

Jahody by som zavadzala az ked budu v sezone, nie take co cestovali cez pol sveta. Vzdy treba uprednostnit sezonne ovocie v jeho najlepsej sezone.
Kupovane prikrmy sme bezne pouzivali ak nebol cas alebo moznosti urobit cerstve. Nevidim v tom ziaden problem.

domak2
12. dec 2022

Áno, najlepšie je ovocie od bio babičky za splnu zbierane, ale ovocie a zelenina co sa predáva mrazená, konzervovana a inak sterilizovana sa väčšinou zbiera zrelá. Čerstvé ovocie a zelenina sa musí oberat nezrelé aby to nezhnilo, kým sa vôbec dostane do obchodu.

skeblicka77
12. dec 2022

Ja bežne varím čerstvé, ale trebárs hokkaido, hrášok som kúpila také malé fľaštičky a rozdelila spolu s inou zeleninou, tiež takto kupujem v DM hovädzie mäso-pouzijem na 2-3dni. Ovocie zavádzame ako píše Viesta, ideálne podľa sezóny, ak sa nedá, kupujem výživy, aspoň pre zmenu chutí.

amelia89
12. dec 2022

@tenerifka akoze samozrejme ze je lepsie nieco cerstve ale teda komercny kokail plny cukru to vobec nie je…

tenerifka
12. dec 2022

@amelia89 ona sa pyta na ovocie, maso a zelenina ako prikrm je ok

lenkadenisa
12. dec 2022

@autorka budú ti tu písať bio mamy, ktoré si všetko robia samy... ja som deťom dávala kupované - mrkva, špenát, zemiaky Hipp a nič im nie je. keď chceli jesť už také kúsky, dala som im z nášho taniera. žiadne veci bez soli na pare a podobné 🤷🏼‍♀️

autor
12. dec 2022

@viestta jasne ce chcem hlavne sezónne ale toho zrovna teraz nie je teda skôr len banány a jablká tak preto keď bude mať takéto zavedené chcem aj ostatné začať dávať

veronika3110
12. dec 2022

Ja by som povedala že niektoré výživy sú lepsie ako keď kúpiš kadečo postriekané z tesca alebo odkiaľ a myslíš si že to urobíš doma tak je to na 100% super zdravé, čerstvé a neviem aké.. veď tie výživy už sú bio aj kadejaké a dosť sa to kontroluje..
A bio eko mamky o tom asi nevedia, ale aj tie výživy sa robia bez pridaného cukru..
ja ich tiež bežne využívam keď navarit nestíham.. ale inak keď je sezóna tak si domáce veci mrazim do menších porcii a potom celu zimu vyťahujem

dadka128
12. dec 2022

Kľudne môžeš... Ono to nie je výnimočne zdravá strava, ale raz za cas tomu dieťaťu to neuškodí, ked som niečo nemala aj tá "umelá strava" bola dobrá.

nevenka
12. dec 2022

@tenerifka vyrabaju sa aj bez cukru a je to aspon kontrolovane, kdezto cerstva jahoda teraz? To je nastriekane Boh vie cim, to radsej dam tu hotovu vyzivu, ja osobne...🤔

babyjune
12. dec 2022

Mne povedal pediater, ze jahody a kiwi az po 1. roku. Ale asi kazdy dr inac vravi...

nevenka
12. dec 2022

@veronika3110 ved jasne a ked nemas, tak radsej veru kupim daku v DM, ako jahody v Tescu v decembri 🙄. Napriklad, mame kopec jablk, takze jablckovu vyzivu robim, lebo su fakt bio a na zimne uskladnenie mi nevydrzia, su tam aj cerviky a na kozi take coerne bodky a zacne to potom hnit, tak ich spracujem na vyzivu, nastruham, zavarim do zemlovky, v zime len pohar otvorim. Ale jahodovu nerobim, to zvyknem len kupit jahody v sezone a zjeme cerstve, pripadne urobim lekvar, keby vtedy boli jablcka, tak si mixnem aj taku.
Mne vacsinou prve prikrmy vzdy vysli na leto, co je fakt super. Ale niekomu vyjdu opacne a preto nevidim nic zle na tych kupovanych prikrmoch.
Napriklad aj teraz, kupim nieco s lososom, telacim maskom, nech to ma pestrejsie. Obcas. Alebo ked cestujeme.

gemmadimare
12. dec 2022

@lenkadenisa 🙏👍👍👍👍👍❤️

tenerifka
12. dec 2022

@nevenka a ja by som nedala ani jahody v decembri, ani ovocnu vyzivu, ale dostupne cerstve sezonne ovocie, mixnut ho v miske ponornym mixerom trva rovnako ako otvorit flasku konzervovanej prevarenej smakocinky

zuzuliennka1
12. dec 2022

prikrmy (zelenina, maso) pouzit mozes, dieta z nich neumrie a je to kontrolovane prisnymi normami.
neobsahuju ziaden pridany cukor a nie je to ani nijaky komercny koktail, je tam urcite viac kontrolovane ovocie/zelenina/maso, nez to co ty kupis napr. v tescu.
ale je tiez pravda, ze je to takej inej konzistencie, proste prikrm.
nie je to na kazdodennu stravu, ale ako obcas vypomoc, ked nestihas, v pohode.
ale co sa jahod tyka a ovocia vseobecne - chod radsej sezonne, teda na jahody si pockaj do leta, aj dietatko uz bude starsie. jahoda je alergen, zavadza sa az neskor, aj ked aj tu sa nazory odbornikov uz rozchadzaju, ze mozno ich dat aj skor.
nepises vek dietata, takze tazko povedat, ja mam syna narodeneho v zime, v lete mal 7-8m, to som po troske uz skusila, jednu/dve na ochutnanie a prip. reakciu

domak2
12. dec 2022

@tenerifka a ktoré ovocie je na Slovensku dostupné čerstvé a sezónne v Decembri?

janushka_t
12. dec 2022

@tenerifka nechcem ti ničiť ideály, ale to ovocie z obchodu je plné chémie.

autor
12. dec 2022

@zuzuliennka1 pol roka ...ešte sme len začali s príkrmami preto ma to zaujíma že ako to spraviť čo najlepšie ....práve to že momentálne toho sezonneho ovocia čo sa môže medzi prvými vela nie je ....

janushka_t
12. dec 2022

Nájdi si nejaký fajn bio obchod a kúp výživu bez cukru, v bio kvalite. Sú naozaj chutné. V BA napríklad bio obchod Slnečnica. Majú dobré ceny, lebo dosť vecí dovážajú.

dada13288
12. dec 2022

@tenerifka no to nie je precukrena komercna smakocinka ale prisne kontrolovane jedlo. Taka mrkva bohuzial je obsahuje viac pohromy ako ta jedna tvoja smakocina. Je to smutne na tejto dobe, ze takyto poharik je ovela zdravsi ako ked z obchodu kupis mrkvu, kalerab a dalsiu zeleninu uvaris na pare a mixnes. Tie smakocinky neobsahuje sol ani cukor. Ja mam stastie, ze mam na dosah domacu zeleninu cize ja viem povedat, ze robim domace, zdrave a NEKUpovane vyzivy a prikrmy. Ked sa minie idem do dm a kupim vyzivy/prikrmy. Lepsie ako odpad z obchodu.. mam dost, ze ho jeme s manzelom.

zuzuliennka1
12. dec 2022

tak moze banan, hrusku,.. to sezonne som myslela skor tak, ze momentalne nie je sezona jahod, ktore ale u nas dopestujes.
na rozdiel od bananov napr., tam sa neda hovorit o sezonnosti, tie sa dovazaju.
ale ovocie - nase, je lepsie vtedy, ked je - teda jahody v lete, aj slivky napr.
teraz v zime kludne mozes davat banany, jablka, hrusky,..to vsetko moze
ani my dospeli nejedavame 10 druhov ovocia, toto bohate staci, v lete pridas jahody, to bude mat rok, pripadne napr. slivky. ale je dost mozne, ze jej ani nebude kazde ovocie chutit.
ja napr. tiez z ovocia jedavam celorocne najviac banany a jablka, obcas hrusky a slivky, to skor vynimocne, a v zime mandarinky, semtam

radussska999
14. jan 2023

@skeblicka77 ahoj prosím ťa to hovädzie mäsko máš asi toto že? To dám polovicu ,ohrejem a druhú neohriatu polku prikrmu môžem odlozit na ďalší deň so chladničky?

skeblicka77
14. jan 2023

@radussska999 áno, tak dávam. Ale ja to rozdelím na 3 dni. Vždy ale so zeleninou,nikdy nie toto samotné.

radussska999
14. jan 2023

@skeblicka77 a za tri dni sa to po otvorení neskazi?

skeblicka77
14. jan 2023

@radussska999 jaj prepáč, zabudla som dopísať, že tretiu časť dávam do mrazničky s uvareným prikrmom. Občas zvyknem uvariť viac a dám do mrazničky, pre prípad že nestíham variť.

diavant
14. jan 2023

@radussska999 nepisu na obale ze sa to ma hned spotrebovat? Ak nie tak asi ok, ale vzdy len cistou lyzicou do toho

skeblicka77
14. jan 2023

@diavant podľa návodu treba dať len polovicu a len čistou lyžicou