Mám v lete prikrmovat' 4 mesačné dieťa?

nikolka2
25. jún 2010

Mile mamicky chcela by som sa opytat ,,,ja kojim uz vyse 4 mesiacov a moj maly je dost velky ma 8 kil ,,,ako mlieko mam ,,davam mu pit cajik , ale rozmyslam , ze kedze je leto ci by som mu nemala davat nejake ovocie , zeleninu kedze je vsetko cerstve teraz a on si aj pri jeho vahe dost vyzaduje ci je to spravne , alebo ho mam dalej len kojit a nic mu nedavat ? a este by som sa chcela opytat , ze ako to je ked prestanem dajme tomu kojit ked maly bude mat pol roka a potom mu zacnem davat umele mlieko ci mu nebude zle z toho , ci moze mat z toho este tie obavane koliky ,,,lebo do teraz nemal ziadnu...alebo ci mam kojit az do roka ? dakujem Vam vopred za odpovede 🙂)

raona
25. jún 2010

nikolka, ja by som kojila dalej.. napr. ja som kojila do 6 mesiacov, nic ine som nedavala, s prikrmami som zacinala az po siestom mesiaci, dovtedy som nedavala ani caj, ani vodu pit, stacilo jej mlieko.. a kojim doteraz aj ked uz papa prikrmy.. preco by si chcela prestat kojit po 6 mesiacoch? vsak ked budes mat mliecko ty, tak to je to najlepsie co mozes malemu davat.. a osobne si myslim, ze zacinat s prikrmom s ovocim je hlupost.. je lepsie davat zeleninku a potom pridavat ovocie.. urcite sa najskor porad s dr.

maryanna
25. jún 2010

@nikolka2 ak máš mliečko tak koj pokkojne ďalej ako píše raona je to naj čo môžeš dať. Príkrmy rozhodne až po 6tom mesiaci, deti ktoré sú výlučne kojeneé majú tráviaci trakt prispôsobený až po 6tom mesiaci keďže materské mlieko je trochu ľahšie a jemnejšie ako UM. Zbytočne skoro zaťažovať v 4tom mesiaci. áno začína sa keď už tak zeleninkou. A ak by si aj tak prestala potom kojiť tak keď dáš umelé nebude mu zle...Môj teo frčal dva mesiace tak že som ho nakojila a za tým mal UM, lebo som nemala dosť mliečka, nepriberal mi. Dnešné mlieka umelé sú už na dobrej úrovni ale načo sa tým zaťažovať ak máš svojho dostatok?
Veď keď bude mať 6 mesiacov akurát začne sezóna a dočkáš sa aj ovocia, my už napr papáme ovocie ale teraz nieje veľký výber tak aj výživy jeme, tiež čakám na sezónu....

marcelkatt
25. jún 2010

Pokiaľ je dieťa plne kojené, tak príkrmy by som určite do 6 mesiaca nedávala, nie je to potrebné, všetko obsahuje materské mliečko. Ako prvý príkrm som ja osobne začala so zeleninou, myslím mrkva to bola roztlačená a to mal synček 6 a pol mesiaca.

cikyta
25. jún 2010

@nikolka2 Ak je dieťa na UM,tak je vhodne začať s príkrmom v 4. mesiaci.
Ak je na MM,tak až po 6. mesiaci.
Ak budeš mať dosť mliečka,bude hluposť v 6.mesiaci skončiť s kojením.Bude dobre pokračovať a neponukať žiadne UM.
Ak je dieťa kojené , po pár mesiacoch sa s kojením skončí a matka ponukne UM,tak sa často stane,že ho dieťa odmietne.Nechce ho piť,aj ked zmení značky.Dokonca je problém aj s kravským mliekom po 1.roku.Proste uplne najchutnešie považuje len to MM,kedže ho už pilo niekolko mesiacov...

digysa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
latvia
25. jún 2010

s prikrmami sa moze zacat po 17.tyzdni zivota(u kojenych ci nekojenych), optimalne je vyhradne dojcit do 6.mesiaca. Ak je vsak tvoj drobec velmi hladny, place, kojis ho kazdu hodinu a stagnuje s vahou, s prikrmami by som zacala. zeleninku , potom ovo a masko. urcite by som neprestala kojit, je to jednoduchsie, lepsie , lacnejsie. koj kolko mozes, aj do 2 rokov, nic tym neskazis, prave naopak.

cmulinko
25. jún 2010

Ja som moje deti nekojila,ale u oboch som zacala prikrmovat az po 6 mesiaci..zatial mali iba UM a caj ci prevarenu vychladenu vodu.

atrami
25. jún 2010

ja som kojeného syna začala prikrmovať v 5. mesiaci, zdalo sa mi, že MM nestačí, vobec mu tuhá strava nechutila, to množstvo, ktoré zjedol bolo zanedbateľné. Príkrmy mu začali chutiť až v 8. mesiaci. Napriek tomu krásne priberal, ni 😉 č mu nechýbalo, bol spokojný. Takže radšej počkať do 6. mesiaca.

katarinka2010
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirininu
25. jún 2010

Nikolka keď je dieťa na UM , tak ako píše cikyta začína sa prikrmovať po 4. mesiaci , ak kojíš, tak po 6.-tom, ale ak vidíš, že mu je to málo, kľudne aj v 5-tom. Ty musíš najlepšie vedieť či mu tvoje mliečko stačí alebo či nie. A pokiaľ môžeš a hlavne sa na to cítiš , koj čo najdlhšie teda aspoň napr. do 9. mesiaca - do roka. Uvidíš , podľa mňa je to tiež hlavne aj o tom, aby bábo malo spokojnú maminu. Pokiaľ cítiš, že kojenie je už na teba moc, skús vydržať aspoň do toho 6-teho mesiaca, aj keby si popritom už prikrmovala - to je môj názor 😉 Ozaj a zeleninku kľudne zamraz a budeš mať neskôr 😉 , mne sa osvedčila najmä tekvica a cuketa.

bihan
25. jún 2010

Nie. Tráviaci systém žiadneho dieťaťa (či dojčeného, či na UM) nie je na tuhú stravu ešte zrelý.
Váha tvojho dieťaťa svedčí o tom, že mu MM stačí. Nič ti nebráni v tom, aby si mu dala prípadne niečo "ochutnať" (myslím tú spomínanú zeleninu, ovocie, podľa niektorých odporúčaní ani troška lepku nezaškodí) ale prikrmovanie ako také máte ešte času dosť.

exupery
25. jún 2010

My sme na umelom,tak pomaly uz zaciname,ale ak kojis je to este zbytocna starost pre teba,a zataz pre babo,a ak prospieva,naco sa ponahlat...mas cas.

certica_3
26. jún 2010

Ja som malú doteraz iba kojila ,aj keď si to vyžadovala cez deň častejšie ,cca každé dve hodiny a aj v noci sa veľakrát budielavala .Snažila som sa proste vydržať aj keď lekárka už po 4 mesiaci navrhla prípadné prikrmovania zeleninou a ryžovou kašou . Takto sme to natiahli skor 2 mesiace a teraz začíname skúšať ochutnávať po lyžičke dvoch - na obed mrkvu a večer kašu .Zatiaľ nám to veľmi nechutí ,skôr malú napína a striasa . Tak ju nenútim . Mám tiež možnosť zeleniny priamo zo záhrady , kvalita Bio zaručená , ale to si môžeš zamraziť a použiť aj neskôr .Okrem toho za dva mesiace toho bude ešte dosť čerstvého a chutného , veď nebude december . Samozrejme že budem aj naďalej kojiť a na UM som ani nepomyslela keď mám tú vymoženosť vždy nachystaného vlastného mliečka . Možno má niektorá pocit nejakej povedala by som prílišnej zviazanosti alebo obmedzenosti tým že stále iba kojí ,ale je to skutočne iba prednosť . Nielen pre zdravotný prospech pre dieťa . Ale kdekoľvek kedykoľvek môžeš dieťa nakŕmiť bez nejakých príprav , nutnosti vláčenia všetkých potrieb . No a nebudem ani hovoriť o tom , že aj keď som akokoľvek unavená , najkrajší pocit je keď malú mám na prsiach , vtedy viem že je len moja .Tak radím aj ja ako ostatné VYDRŽ

murinka
26. jún 2010

@nikolka2 kojit aspon do 6.mesiaca.skore prikrmovanie je to zataz na traviacu sustavu pre tak male babatko.ja nechapem kde sa tie maminy s prikrmami tak ponahlaju 😕 moja dcera pila mm 2mesiace lebo som uz nemala mliecko a dalsie styri mesiace bola dcera na um.a aj ked mi rodina radila prikrmovat ovela skor ja som dala na rady lekara a na svoj vnutorny pocit 😉 je jednoduchsie a lahsie dietatko nakojit alebo mu dat mliecko z flase ako pripravovat rozne prikrmy-tym myslim do 6.mesiaca.takze kojit,kojit,kojit 😉 a bez cajika-dietatko ho totizto nepotrebuje 😉

mamutka
27. jún 2010

to ze tvoj maly ma 8 kil vobec neznamena ze si vyzaduje prikrmovanie - nas drobec je veliky, tiez mal ako 4 mesacny takmer 8 kil, bez par gramov. bol 6 mes plne kojeny, potom sme zacali zeleninovou kasickou.
kojim doteraz, 20 mesiacov, kojenie si nestopni zamerne, je to dokonale mlieko, preco prechadzat na UM, mas privela penazi?
nezartuj s tym cerstvym ovocim, zeleninou, sama pises ze sa bojis kolik, ak by si presla na UM, nevies si predstavit co by si malemu vyvolala cersvou zel, ovocim? plus rizika alergii.....
takze to neries, inak na ten caj velky pozor!!!
pretoze ak nahradzas kojenie cajom, potom sa necuduj, ze ti pyta jest! mlieko je plne zivin, dietatko sa napije a zasyti, ale ak mu das caj, ked sa ti zda ze je smadne, tak ho oklames tym, ze ved smad uz neciti, ale okrem vody a dajakych tych prisad nedostalo cajom do seba nijake pre rast potrebne ziviny!!!
takze stopni caj, vodu, koj castejsie....ja som mojho zruta kojila aj kazdu hodinu, to je normalne.....

saska73
27. jún 2010

@nikolka2 ja mám skoro 8 mesačného chlapčeka a kojím ho a od 6 mesiaca ukončeného som ho začala prikrmovať, podľa mňa aj ty máš čas, keď pekne prospieva. Keď bude veľmi teplo skús ponúknuť z pohárika neosladený detský čaj alebo vodu

terez34
27. jún 2010

@nikolka2 len neprestan dojcit maly ti krasne pribera ak mu staci tvoje mliecko nedavaj mu vobec nic az od pol roka zacni davat zeleninove a ovocne prikrmi ja som malu bohuzial dojcila iba do osmeho mesiaca lebo sa mi sama odstavila a dodnes mi je to luto tak pokial bude mliecko tak mu ho dopraj drzim palceky 🙂

jankapiknova
28. jún 2010

to že dieta na UM je vhodne prikrmovat od 4 nieje tak, hovori sa to ale neodporuča sa to.... Odporuča sa u kojenych i nekojenych od 6 mesiaca. Moj maly od malička bol na UM a začali sme až po 6 mesiaci s prikrmami a určite nič nepremeškal 😉

biba12
28. jún 2010

Pokial papas tu zeleninu a ovocie Ty v dostatocnom mnozstve, tak mu to staci a vitaminy ma od Teba. Ma len 4 mesiace, prikrmy su vhodne od 6 mesiaca. Ten cajik je podla mna v pohode, aj ked niektori lekari su proti. Ale skus ho naucit radsej na vodu kvoli zubom. Cim menej sladkeho , tym lepsie.

moniqe3
28. jún 2010

Ja by som na Tvojom mieste kojila do roka... a prikrmovať až od 6. mesiaca. Tak ako to aj doktorka radí. Myslím, že dnešné ovocie nestojí za to. Samé dusičnany a postreky. Myslíš, že je zdravšie ako Tvoje mlieko. To mu neujde. Kľudne ho začni od konca augusta.

lila794
28. jún 2010

Urcite kojit, neprikrmovat. To, ze je vacsi, neznamena, ze ziada viac. Moj syn bol tiez velky, tak ako tvoj. V polroku mal 10kg, plne som ho kojila, ani caje a vodu som nedavala. Odmietal mi akekolvek prikrmy do 9.mes., takze sme iba kojili 8mes. Potom zrazu otvoril ustocka a pekne papkal prikrmy. Je zdravy a silny. Nic mu neušlo tým, že bol tak dlho iba kojeny, hoci bol velky a tazky. Bola to akurat trochu zataz pre mna, lebo pytal casto. 😀 A pokracuj s kojenim aj pri prikrmoch po polroku 😉

zuzkat1
30. jún 2010

kojit pokial mozes..naco umeliny? a ked kojis tak do pol roka nepotrebuje ziadnu zeleninu ani ovocie.. nieze nepotrebuje ale ani to neni moc vhodne kvoli alergiam...ubehne to ani nevies ako🙂

sabiatko
30. jún 2010

moja rodina ma tiez tlaci do toho, aby som uz zacala prikrmovat a to ma maly len 3 a pol mesiaca. no do 6-tich mesiacov mu okrem mlieka nic nedam, ma tam vsetky ziviny, co potrebuje v najlepsom pomere, pekne pribera, tak nemam dovod. materske mlieko je isto vyzivnejsie nez ovocie, ci zelenina, je presne prisposobene pre babatko. akurat mu sem-tam dam trocha vody... a nestazuje si 😝

ludka140281
30. jún 2010

no ja by som kojila a davala cajik 🙂 ja som kojila 13 mesiacov a Sarke nic nechybalo,,,co sa tyka koliky....vola sa to trojmesacne koliky,teda to postihuje deti do troch mesiacov,mi ich mame 😠
kazde ovocie,ci zeleninka co zjes ty prechadza do materskeho mliecka a tak ju papa aj dojcene dietatko,tak nemaj strach,maleho o nic nepripravis. 😀 😀 😀

nikush
30. jún 2010

v zasade kojit. malemu nic nechyba, ved pribera ako jeden. ziaden caj, v mlieku su vsetky ziviny aj voda, takze kojit ako tu napisali uz vsetky. aj kazdu hodinu a co? aj na ulici ked je smadne...staci si najst tiche miesto, ak sa hanbis, prikryt s plienkou a ides... 😉 na prikrmi ma kopec casu, naje sa ich este habadej, zbytocne nezatazovat travicu sustavu tak maleho babatka.
a taktiez nevidim dovod preco len do 6mesiaca kojit. ak sa nechystas do prace, tak nemas dovod, ved je to zadarmo, sterilne, bez rizik alergii a roznych chorob. tie reci, ze po roku to uz nema zmysel su bludy!!!!

andrea48792
3. júl 2010

ja som tiež názoru kojit kojit... neprikrmovat ak je teraz velmi horuco trosicku dojcenskej vody žiadny cajik ved mliecko vsetko obsahuje... 🙂 🙂

misiacka
5. júl 2010

tak ja by som tiez kojila ale bohuzial mlieko mi odislo po troch mesiacoch potom sme presli na nutrilon a zacali sme s mrkvovou stavou doma odstavenou a teraz uz papame aj polievocku aspon na obed a chuti mu mame styri mesiace a 7kil ale cez 70 cm takze nan nas tie kila nevidno.skusali sme aj vyzivu ale striasalo ho jedine hruskova mu brala.a zaludok si zvykol od prveho dna polievky co je asi tyzden dozadu.ziadne vracanie akurat potom o 3 hodky vypije len 160ml ale to nam vyhovuje pretoze mal po mliecku 200ml dost naliate brusko a tazilo mu no ked som dala menej plakal polhodinu lebo si este pytal

gabika7706
7. júl 2010

@nikolka2 ak mas dost mliecka a nenastupujes do prace, nevidim dovod prestat kojit v 6.mesiaci, ja som odhodlana kojit, kym maly bude chciet. My sme zacali s prikrmami, ked mal 6 mes a 2 tyzdne - zacali sme obedom, boli sme medzitym v Turecku, tam sme zacali s ovocnou desiatou a takto pokracujeme zatial.
4 mesacne kojene dieta by som urcite nezacala prikrmovat len preto, lebo je leto a je tu cerstve ovocie a zelenina. Btw, nas maly nepije ziaden caj, ziadnu vodu, v mliecku ma vsetko, co potrebuje a ma ho kedy chce 😉

tequila13
18. júl 2011

ahoj ja suhlasim tiez s tym kojenim, stale a co najdlhsie. mam 4,5 mes chlapceka a nestaci mu moje mliecko tak mu raz za den dam aj nutrilon ,papa aj s prs aj z flasky takto pekne od narodenia, dnes som skusala mu dat trosicku na malinku lyzicku uvarenej popucenej mrkvicky a chutilo mu nebudem to prehanat ale po trosicke budem skusat.sama citis co je dobre pre tvoje mimco, ja som citala vela knih aj na nete vela clankov, tak som si urobila taky stred, aj toho co mi dr povedala a pomaly skusam, ale kojit neprestanem min.do roka ak to pojde...

lucka1987
18. júl 2011

tiez by som na tvojom mieste neprikrmovala.. este nema travenie tak prisposobene na tuhu stravu... a urcite nie ovocim.. treba zacat zeleninou , nesolenou.. (obasuje dost soli aj tak)