Mixovanie stravy u trojročáka
Ahojte,je tu nejaká maminka ktorá má/mala podobny problém? O chvíľu trojročný syn mi jedáva 90%mixovanu stravu. Zje takmer čokoľvek ale musím ho kŕmiť ja a všetko mixnute. Má problém so zutim,všetko schová do líca a nezuje. Keď mu dám konzistenciu alebo množstvo ktore je na neho zle,hneď ho naťahuje na vracanie,no nevyvracia sa.od narodenia boli problémy s jedlom, bol aj sondovany,nikdy som mu nemixovala aby som sa tomuto vyhla ,robím to posledný cca rok,no ak chcem aby nechudol a najedol sa,tak mixujem a kŕmim. Nevypyta si jedlo,okrem drobnosti ktoré aj tak nezje ale iba ozuzle.uz by mal ísť do škôlky no tam ho kŕmiť nikto nebude.usta otvara dobrovolne,stačí mu mala knižka,rozprávky ibavýnimočne.nechat vyhladovať má u nás opačný efekt,čím je dlhšie bez jedla,tým menej chce jesť.ked je veeeelmi hladný,zobne si sám dva tri malé kúsky jedla a hlad má zažehnaný.vazi 11kg cize úbytky na váhe nie sú zrovna žiadúce,tak či tak ma po každej chorobe tak do kila dole.dakujem za prečítanie a rady prosím iba ak máte skúsenosti s tymto ďakujem
@nikolsos Ahoj. Pred 3 rokmi som tu písala komentár k téme. Syn mal 3 roky, dnes má 6. Boli sme na gastre, u zubára, detského psychológa. Nakoniec nám pomohla klinická logopedička. Zistila, že syn má oslabené žuvacie svaly a jazyk. Dala nám cvičenia na posilnenie jazyka, pravidelne sme k nej chodili. Doniesla som k nej jedlo a s ňou začal syn konečne jesť. V škôlke to bolo zo začiatku zlé, bol skoro celý deň hladný. Ale mali sme potvrdenie od lekárov a mohli sme si doniesť aspoň jogurt alebo jedlo, ktoré zjedol. Po niekoľkých mesiacoch začal skúšať aj jedlo v škôlke a začal jesť s ostatnými deťmi. Ešte stále sú jedlá, ktoré nezje napr. čerstvá zelenina. Ale za tie 2,5-3 roky spravil veľký pokrok.
@luciag82 Ďakujem veľmi pekne za reakciu. Máme rovnaký problém a sme len na začiatku cesty. Malý mi pol hodinu prežúva jedno sústo a nakonci ho vždy napne a vypľuje ho. Všetko musí mať kompletne pomixované inak by nezjedol nič. Som šťastná, že Váš synček je na tom lepšie a to mi dáva nádej do budúcna, že sa to i u nás zlepší lebo je to zatiaľ strašné. My sme boli na ORL, ideme na sono a potom gastro, termín máme už pol roka. Som z toho vystresovaná už len pri predstave tých všetkých vyšetrení čo ho čakajú.
Prosím, ak by ste mali čas nenapísali by ste mi meno logopedičky? Pripadne tie cviky či sa dajú noekde nájsť na internete? By som s ním začala cvičiť. Budem sa snažiť synovi pomôcť čo najviac tak ako ste to spravili aj Vy.
Ešte raz ďakujem a všetko dobré Vám a synčekovi prajem.
@nikolsos Dobrý deň. Logopedička je doktorka Barbora Bunová zo Skalice a má stránku logomedik.sk
Pretože sa na termín čakalo veľmi dlho a Skalica pre nás bola ďaleko, u nás v Trenčíne nám odporučila doktorku Danielu Bittera. Cviky si už veľmi nepamätám, ale neodporúčam sa do toho púšťať bez odborného dohľadu. Liečbu a postup lekárka nastavovala až po vstupnom vyšetrení.
Viem, aké je to trápenie pre mamu aj pre dieťa, držím palce, aby sa vám čo najskôr polepšilo.