icon

Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu

lucia1981
21. jún 2015

Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????

amouramour
23. jún 2015

vzdy ked citam nejaky prispevok o problemoch so stravovanim...vylezie, ze dieta je nafutrovane blbostami...jasne, ze ked kakaukuje, chrumkuje nebude normalne jest a je rad, ze sa este pri tom na vas pozabava🙂este lepsi su ludia co zadru, dieta mi nechce nic jest...len vianocky, pizzu, hranolky, sladkosti....hmmm no kto asi za to moze?🙂a este k jalimag vitarian ako vysity co?to, ze to tebe vyhovuje by som nebrala ako vseobecny zakon...mne by z takej stravy bolo hodne zle, ja potrebujem teplu polievku minimalne🙂to mi uplne pohladi zaludok

timea7
23. jún 2015

@natalym bohužiaľ 😀 😀 😀 😀 alebo našťastie by povedal môj priateľ 😀 😀 😀 😀 😀 nie je pedofil, tak by sa mu žena ako lata veľmi nepozdávala....

timea7
23. jún 2015

@amouramour absolútne bombový príspevok, mal by byť na prvom mieste v každej téme o tom, že dieťa nechce jesť... 🙂 Tie hranolky si asi samé neurobí ani nekúpi.

blackcrystal
23. jún 2015

@lucia1981 podla mojho nazoru je to uplne OK, pokial nie je unaveny a malatny tak nech je co mu chuti. 🙂 🙂 🙂

natalym
23. jún 2015

Ono je tak s nejedákmi. Ja mám doma jedného, boli dvaja, staršia bola nejedák, teraz je celá po mne. Mladšia bola guľatá, teraz má delenú stravu. Včera sa jej pýtam čo jedla, čo mali na obed a pod. a medziným povedala, že zjedla cukríky a ešte nejakú sladkosť a ja jej na to, že to nie je jedlo. A ona že: Veď ja som ako ocko. No čo jej mám povedať?
Tak si rád, že konečne zožerie aj tie hranolky. Môj muž je asi 5 jedál dookola, synovec detto, neterka detto, každý v rodine má jednu takúto osobu, tak varím dookola to isté, synovec s neterkou ma za to milujú, lebo u nás vždy nájdu to ich jedlo, lebo mám to doma 25 rokov. Sralo ma to dlho, vyvárala som hentaké a onaké, lkeď som sa prestala trápiť a varím furt to isté, naje sa bez reptania a spoko sme všetci. Len keď my s deťmi máme na niečo chuť tak buď varím dvojo, alebo kašlem na muža on aj tak poriadne neje, alebo chleba so salámou to istí. Tak ale keď malý jedol, treba to preskúmať, na detektíva sa zahrať. Môže byť, že prejde nejaké obdobie a bude jesť ako besný všetko.

evening_star
23. jún 2015

Môj malý tiež nechce jesť varené, ešte tak polievku zje, ostatné len občas. Tu nejde o to, že by som ho dopovala sladkosťami a nezdravými vecami, lebo on nechce jesť ani tie!!! Napríklad nezje pizzu, rybie prsty, parené buchty, ani jedlá na sladko. Takže choďte dokelu s takými múdrymi radami, že matka dieťa naučí na blbosti, a ono potom neje. To nie je vôbec pravda. Ja som to u syna prestala riešiť, tiež som sa stresovala, doporosovala, nechala vyhladovať. Ja som tiež bola taká, keď som bola malá. Dokonca som bola v ozdravovni v Železnôm kvôli takmer podvýžive. Doteraz si pamätám, ako do mňa raz jedna sestrička nasilu pchala halušky, až som sa tam povracala. Nepríjemný zážitok. A teraz? Je zo mňa gurmán! Môj syn nechce zjesť ani len tú pizzu - ale už to neriešim - veď nepoznám jedného puberťáka, ktorý by pizzu odmietol, že mu nechutí. Proste raz k tomu príde! Hlavne som sa naučila nestresovať, lebo to k ničomu nevedie, kedysi som bola taká zúfalá, že som na neho aj nakričala, ale čo z toho? Len výčitky svedomia, chúďa dieťa sa díva na matku nechápavým pohľadom, ešte mu tým traumu spôsobím. Nechudne, tak neriešim. A k tomu, že je vianočku? @amouramour Tak to by sme museli ísť príkladom celá rodina, a ja vianočku milujem napríklad v nedeľu k teplému mlieku. Mňam! Alebo hranolky? Robia bežne domáce hranolky aj svetoví kuchári, Jamie Oliver, Jana Zatloukalová... Ja ich občas tiež spravím ako prílohu. Podstatné je, aby na tanieri bolo aj mäso, aj príloha, aj zelenina, vyvážená strava. A základným pravidlom je nepodávať prílohu upravenú rovnakým spôsobom ako mäso, čiže keď robím hranolky, nespravím mäso vyprážané na oleji, ale pečené, varené, grilované...

meluela
23. jún 2015

@lucia1981 kasli na poznamky ze to je tvoja chyba. nie je, mas nejedaka. vyslovene nezdrave veci by som vylucila. kakao skus nahradit napr. ci mu nezachuti smoothie ... zajdite do obchodneho centra a dajte si trebars kombinaciu cvikla-mrkva-pomaranc-jablko ... aby si videla ci ma zmysel kupovat nejake odstavovace nadomov. alebo zeleninu nakrajanu na kusky ci mu nezachchuti .. a k tomu rozne dipy (napr. cicerovu pomazanku domacu, jogurt) .. na co sa chyti
a ine veci skus co najmenej dochutene v povodnej podobe, oddelene jednotlive potraviny, mozno aj zvlast v miskach ... ponukat, nenutit
skuste varenu kukuricu v klasku
z mäsa najst nejaku formu ktora mu zachuti .. hoci aj vynimocne smazene
ako dlho to uz trva? nenutili ho v skolke nieco zjest?
nejedactvo je priserna vec 😒
z toho co pises, to urcite nie je vyvazena strava ... a varene je aspon trochu treba kvoli tomu ze niektore vitaminy nie sa lepsie vstrebavaju v tepelne upravenej podobe. ale postupne ak sa vam podari trosku modifikovat jeho jedalnicek tak sa viete dopracovat k vyvazenej strave aj ked asi budes muset nejaky cas stale varit dvojmo

pribinak
23. jún 2015

@bocianka123
@lucia1981

Neviem preco ju odhovaras od psychologicky, ked aj jej pediatricka o tom uvazuje, ze ich tam posle, ak sa situacia v kratkej dobe nezmeni.
Ty vies vysokopravdepodobnu pricinu preco tvoj syn prestal jest, odluka dietata od matky. Ona to nevie identifikovat co sa stalo, co je pricina
Ved ta psychologicka s nich neodhryzne ani ich po zadku nevycape. Tym nic nepokazi, navyse cim dlhsie take stadium trva tym tazsie sa bude vracat spat a vsetkym je jasne, ze nevyvazena strava dokaze narobit paseku

Nechcem byt za mudru, ale ziadna psychologicka ...... to ze nepomohla vam ci nejakej tvojej kamoske neznamena, ze nepomoze im. Navyse je dolezita aj podpora pre matku, je to psychicky vycerpavajuce takto bojovat s niecim co ani nevie co je........moj nazor

evening_star
23. jún 2015

Okrem toho, v tomto veku: 2-3-4 ročné deti, ja to na každom kroku počúvam, že nechcú veľa jesť, hlavne varené nie. Podľa mňa je to prechodné obdobie. Môj syn neje, sťažovala som sa kamoške, a ona že jej syn to isté, predvčerom na ihrisku tiež mi jedna mamička hovorila, že jej syn nechce jesť, že na obed si dá suchý rožok a ide spať, tuto na koníku každý týždeň takáto téma.... A povedzte mi, ktorý chalan v puberte nie je typický tým, že je schopný zjesť aj koňa? Proste je to obdobie. Trpezlivosť, pokoj a láskavý prístup potrebuje.

amouramour
23. jún 2015

@evening_star ja hovorim o matkach, ktore toto davaju a deti im potom nejedia...nie deti, ktore maju iny problem, takze citaj s porozumenim...k tym hranolkam, ja neviem mam vecne chut poklopkat materam v mekaci po cele, ked to pchaju pomaly rocnym detom, mne to pride chore, nehovoriac o tom, ze su aj pekelne slane, to podla mna pre tak male deti nie je absolutne potrebne ani vhodne

evening_star
23. jún 2015

Keby každá matka chodila s týmto k psychológovi, tak čakacie doby by boli horšie ako u alergológov....

evening_star
23. jún 2015

@amouramour Tak ty to zas hovoríš o iných extrémoch - spomínaš ročné dieťa a macdonald. Tu hovoríme o štvorročnom dieťati a domácich hranolkách.

amouramour
23. jún 2015

@evening_star debata o hranolkach nebola, ona nenapisala, ze je hranolky, vytrhavas veci z konceptu🙂ako keby mne ako decku davala mamka chrumky a kakao, veruze jej kaslem na vsetko varene, keby som vedela, ze si vydobijem to svoje....

hameeda
23. jún 2015

@evening_star : no tak neviem či to sa dá zaradiť medzi obdobie, moje deti jedia všetko a hlavne varenú stravu, suchý rohlík by ani nezjedli pretože som im to nikdy nedávala, a to sú v takom veku ako píšeš

hameeda
23. jún 2015

@amouramour : ale to nie je o hranolkách ale o tom ako často, moje deti zjedia hranolky, aj pizzu, ale aj prívarok, a mäsko a polievočky, zjedia všetko lebo sú tak naučený, pizzu majú tak raz za mesiac až dva, a hranolky doma robené tak dva krát do mesiaca ale majú k tomu mäso, nie čisté hranolky

evening_star
23. jún 2015

@amouramour Tak keď nepísala, že je hranolky, prečo od teba tá kritika matiek, čo dávajú hranolky? Súvis?

amouramour
23. jún 2015

@hameeda ja som hovorila opakujem este raz, ze ak matka dava len blbosti typu pizza a hranolceky, sladke, makovky, vianocky tak sa necudujem...a su take mamicky...nie tie, ktore to daju sporadicky...

amouramour
23. jún 2015

@evening_star skus si to precitat a pochopit ak nie, problem je asi v prijimaci, prepac🙂

hameeda
23. jún 2015

@amouramour : ano s tým súhlasím, alebo sú mamičky ktoré od mala niečo dieťaťu ponúknu a ako to nechce tak mu ponúknu niečo iné a zasa iné a decko si vymýšľa keď vie že môže, u nás sa je to čo je navarené, nič iné pre nikoho robiť nebudem, ani pre manžela by som nevarila špeciálne, kto chce nech je a kto nie to je jeho problém nič iné nedostane 😀

evening_star
23. jún 2015

@amouramour Aj mne prepáč, ja chcem mamičke pomôcť a upokojiť ju, nie ju zhodiť komentami, že "futruje do dieťaťa blbosti" a "môže za to sama". Môj tiež neje, takže tvoj koment sa dotkol aj mňa a necítim, že som vinná za to, že syn nechce jesť. Pekný deň.

amouramour
23. jún 2015

@hameeda presne tak...moja je tiez len dieta a poskusa co moze....ale ak nechce jest neje...ale neprekryvam to kakaom a sladkostami, tie dostane az ked sa naje normalne...a ziadne dieta este neumrelo od hladu, takze skor ci neskor nieco normalne zje itak....ja jej tiez nevarim specialne, jeme co je navarene, tak som to bola naucena aj ja. Ak sa raz zacne s vymyslanim to je uz potom nekonecna story
@evening_star ja viem, ze sa to tazko pocuva, ale bohuzial ano, niekedy za to mozu matky same, poznam take pripady, ze je to len dosledok zleho stravovania zo strany matky. Ina vec je ak ma dieta nejaky zdravotny alebo psychicky problem

simca06022011
23. jún 2015

Nič v zlom.. ale môžete si za to sami... dávať niečo jesť "len aby mal niečo v brušku", je cesta do pekla.. a jedine vy s tym musite skončiť.. mne malá tiež špekuluje (no ktoré dieťa NIE? Napr. po takom týždni so starkou :P). Nemá dva roky, pravdepodobne škôlkár rozumie čo mu vravíš... u nás to funguje, nechceš jesť... nejedz.. iné nebude... a keby nejedla 3-4 dni tak sa s ňou vyberiem rovno do nemocnice a to stačí u nás spomenúť a naje sa.

@jalimag rozumiem, čo myslíš a jasne, surová strava je super, ale v lete keď je toho dostatok, pretože v zime to v žiadnom prípade nemôže stačiť (absentuje skoro každé ovocie, zelenina tiež nič moc).. ak sa naučí nejesť varené v reále to vyzerá tak, že v šk§lke nezje skoro nič... a potom večer sa napchá surovnou stravou, akurát tak brucho ho bude bolieť ;)

sense
23. jún 2015

@amouramour tiez si myslim ze velakrat si mozu za to matky same...nezje polievku al. nieco tak dame aspon kakavko , cchrumky banan len aby nieco zjedlo a potom sa cuduju ze neje....

aj moja mava take obdobia ze nieco nechce ale vtedy dostane to co ma na tanieri - nechces nemusis ale potom ide az dalsi chod a to co by mame vsetci, vzdy ma na tanieri maso (alebo ine bielkoviny) , zeleninu, sacharidy a nemusis zjest vzdy vseetko ked zje len zeleninu ok, ked zje len ryzu ok...ked nezje nic tak ziadne chrumky ani banan ani len kakavko...

apropo kamaratkin maly mal v 4rokoch 100cm a 15kil a okrem zeleza a stitnej zlazy mu kontrolovali aj rastovy hormon ...

lucia1981
autor
23. jún 2015

Dakujem za rady aj vycitky, nechcela som aby v tejto diskusii vznikli hadky, chcela som len poprosit o rady ak ma niekto podobny problem ako ja.....snazim sa byt dobtou matkou aj ked si tu niektore myslite ze nie som a navazate sa do mna....hranolcekmi syna nekrmim a snazim sa najlepsie ako viem a od nedele syn spapal polievku, trochu ryze aj zemiakovej kase....prve lyzicky boli s placom ale zjedol povedala dom mu ze ak nezacne konecne papat pojde do nemocnice a konecne to zabralo.Bolo mi do placu ked papal tu polievku.Viem ze je to len zaciatok ale verim ze pomalicky sa rozpapa.A Vam mamicky ktore ste dokonale matky a robite vsetko spravne tak Vam uprimne zavidim a prajem Vam aby ste so svojimi detickami nikdy nemuseli riesit podobne problemy.

janinah
23. jún 2015

tie,čo píšete,že za to môžu matky.....bolo by dobré,keby ste zažili také dieťa a boli tou matkou,ktorá robí možné a nemožné a dieťa neje ako treba a potom sa môžete obviňovať 😒 mám 3 deti a iba jedno z nich je /staravuje sa/ ideálne,a to majú 10,20 a 21r. čiže môžem vyhlásiť,že nie je to prechodný jav...a výchova,strava a postupy u všetkých od malička rovnaké....najmladší má problém od nástupu do školky,teraz je tretiak,neje žiadne ovocie ani zeleninu,má málo železa,radšej bude jesť hnusnú melasu,ale nezahryzne do jablka ani ničoho....písať čo všetko som skúsila by bolo nadlho,áno aj psychologičku..a nepomohlo nič....varené zje,ale zďaleka nie všetko čo má na tanieri napr. knedlík,kapusta,mäso-zje iba knedlík.....napr. raz ho p. učiteľka prinútila odkusnúť z banánu,on ten banán držal v puse viac ako hodinu,prišla preň dcéra,že ideme domov a on až vonku ho vypľul do trávy,mal 6r....každé dieťa je iné,niektoré možno po vyhladovaní by zjedlo ten banán čo hocičo,môj nie....

bocianka123
23. jún 2015

@lucia1981 tak dobrú chuť 🙂 ...

lucia1981
autor
23. jún 2015

@bocianka123 dakujem, neviem co sa v nom po tolkych mesiacoch zlomilo ale som velmi stastna aj za male pokroky

sense
23. jún 2015

@lucia1981 urcite si dobra matka a chces pre svoje dieta to najlepsie ako kazda jedna....

gr
23. jún 2015

@lucia1981 ahoj, neviem, ako bezne jedavate, ale skuste si z jedla urobit malu oslavu a idealne, ak by Ti syncek pomahal. Skus ho zapojit do varenia a priprav. Nech ulozi pribor, servitky a vsetci spolocne jedzte rovnake jedlo, ktore si pripravite. Zapalte si sviecku, nech to ma troska inu atmosferu, aby si jedenie postupne spojil s prijemnym pocitom. Rozpravajte sa o jedle, co dalsie si uvarite, zober ho na nakup, nech pomoze vyberat. Casom sa to podda a budes moct postupne pridavat pravidla, ktore sa tykaju jedenia. Dieta naozaj potrebuje vyvazenu stravu a od vsetkeho kusok, len je to na nas rodicoch, aby sme naucili deti spravne jest a stolovat. Verim, ze to zvladnete, len to chce teraz z Tvojej strany viac casu a energie. Drzim palce.

jalimag
23. jún 2015

@amouramour zase jedna mudra, co vsetko vie. Vobec nie som vitarianka. To len ty nevies citat. Totalne tu vsetko prekrucate.