icon

Moje 3,5-ročné dieťa nechce jesť zeleninu a ani ovocie

ga1briel
14. okt 2022

Ahojte. Naše dieťa (3,5 roka) nechce žiadnu zeleninu, ovocie, žiadne kúsky (napríklad strukoviny). Všetko vypluje. Jedine čo zvládne je zemiak, ryža, halušky...
Má už problém s vyprázdňovaním (pretože žiadna vláknina, nič). Nevieme ho presvedčiť. Co by ste nám poradili? Ako docieliť aby jedol? Sme zúfalí🤦‍♀️

Strana
z2
lugie
14. okt 2022

A krémové zeleninové polievky? Zeleninové omáčky napr. sviečková na zdravší spôsob? Alebo aj iné.

frantisska
14. okt 2022

@lugie presne toto … aj ja tam schivam najviac zeleniny … so surovymi kúskami to stále u nás nejde. Alebo potom kompromisy … jablko/banán aspoň s piškótami keď nie čisté

ivangeline
14. okt 2022

No rozmixovane? Smoothies a polievky. Fakt,ze ani ovocie??

heidy222
14. okt 2022

Ja robím rajčinovu omáčku tak že udusim na cibuľke cukinu, Papriku, mrkvu hocico čo mám, aj červenu šošovicu, potom rozmixujem a pridám pretlak, oregano a si myslia deti, že len rajčiny su tam

nykkushka
14. okt 2022

U nás zaberá, keď vidí nás také jesť, lebo je zvedavý. Keď pýta 357 sladkosť alebo vymýšľa, vezmem si ovocie, zeleninu a už chce aj on, lebo je aj on "veľkáč"

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cimage
14. okt 2022

Pridavaj do polievok, omacok vlocky, tie obsahuju vela vlakniny. Skus robit smoothies, tam sa vela ovocia, zeleniny a vlociek schova. Moje deti 4r a 10r miluju smoothies. Aj polievky mixovat, nech nevidi a nevybera.
A hlavne ist prikladom, ziadne sladkosti doma.

hilda08
14. okt 2022

@ga1briel ak ma rad zemiakovú kasu tak do nej pridat pastrnak/petržlen, halušky sa daju tiez spravit z hocijakej zeleniny, placky nezje? Tie sa daju aj z ovocia hocijakého, zeleniny tiez, kefiru…ak bude proti tomu nepovoliť, treba mu vysvetlit ze to treba papať, my sme ti z nedostatku vlakniny dotiahli az k trhlinkam na konečníku

lucia147852
14. okt 2022

A vy jete zeleninu? Odmalička ste davali? Lebo príklad robí veľa. Skús tie mixované polievky, omáčky, smoothie. Pomaličky naučiť

zuzudrnda
14. okt 2022

Skúste krémové polievky a na vrch guličky alebo opečený chlieb,hroznove šťavy,aj zriedene,kompóty,synovi pomohlo (keďže videl Bol raz jeden život a vedel si predstaviť) hovoriť,čo sa deje v brušku. Že tam má policajtov,kt.potrebuju veľa sily na boj proti bacilom-do hrachovych mušlí ako prilieb/ cestovín,sme potom naberali mrkvovu omáčku. Šlo to. Celkovo príbehy nám vedia veľmi pomôcť. Hneď jedlo inak vyzerá,ak sa hrášok mení na záchrannú guľu proti bacilom 🙂

abby11
14. okt 2022

@ga1briel Ovsené vločky pridávam aj do palacinkového cesta, dohladka rozmixujem.

bolarazjedna
14. okt 2022

Nečítala som odpovede, ani nemám tak veľké dieťa zatiaľ, aby som toto riešila. Ale jeden uznávaný detský psychológ na tému "moje dieťa nechce nič jesť" povedal, že nič sa nedeje, nemáme sa s tým zaoberať, dieťa z toho vyrastie. Aj jeho syn ako 4 ročný zjedol jedine cestoviny, a to každý deň. A dnes je 30 ročný zdravý chlap, ktorý zje všetko. Takže vyrastie z toho.

lugie
14. okt 2022

Mňa ešte napadne aj jogurtové smoothie, ja dcére mixujem jogurt s lesným ovocím… alebo aj keď len do rannej ovsenej kaše dáš banán, proste nejak to zakamuflovať. Banánové lievance s čučoriedkami. Toľko máš možností. 😊 Moja tiež nechce surovú zeleninu (paradajka, uhorka, paprika…) ale napríklad keď máme na obed zemiakovú kašu/ryžu s mäsom tak ja vždy k tomu spravím aspoň varenú mrkvu, zelenú fazuľku, brokolicu… hocičo. Nemá problém aj keď má len 1,5 roka ale tak podľa mňa je to hlavne o zvyku a o návykoch rodiny. To dieťa všetko nasáva.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marianarem
14. okt 2022

@elizabet173 Na mojho toto akosi nefunguje, on nejako na priklady kasle. Ja milujem zeleninovu kuchynu, manzel ju ma tiez rad, dokonca ja ani nejedavam klasicke prilohy, ale len zeleninove, veceriame obidvaja kazdy den salaty. Za skoro 3 roky moj maly ani jediny raz sam neprejavil zaiujem z tych nasich zeleninovych jedal ochutnat. Obzera, pyta sa na to, ale je mu to nesympaticke. Na moje nabadanie a roznymi trikmi ochutnal uz skoro vsetko, aj opakovane, ale absolutne mu to nechuti. Zo surovej zeleniny zje len dva druhy, z varenej/pecenej tak 4, ale velmi nadsene nie. Dalsie veci viem strcit do roznych placiek, omacok a fasirok, takze sa nestravuje nakoniec zle, len teda je obrovsky kontrast medzi nasim a jeho vztahom k zelenine. V skolke tiez kasle na to, co jedia ine deti, ide si svoje. Mozno ked bude dospely, tak si spomenie na zeleninu, lebo mu bude pripominat detstvo 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ga1briel
autor
15. okt 2022

@lugie také samozrejmé robim 🙂 a má rád sviečkovú. Len všetko musí mať mixovane. A veru v škôlke mu nebudú mixovať. Keďže mám ešte ďalšie deti je to komplikované na varenie

heln
15. okt 2022

@ga1briel v skolke by som neriesila, ked nezje, tak nezje.... doma treba doplnit co sa da....
ked nezje ovocie, zje ovocnu vyzivu? vypil by dzus s duzinou? zje zemiakovu kasu? tak urobit kasu aj s inou zeleninou, mrkvou, hraskom, brokolicou...
cipsy uz jedol? doma nastruhat na tenko zemiaky, mrkvu, inu zeleninu a vysmazit ako cipsy..
napad s plackami z roznej zeleniny znie zaujimavo...
strukoviny nema kazdy rad, co tak poliecka z cervenej sosovice a pomixovat?
nie som zastanca sladkych cerealii, ale to jedava? v tom je predsa tiez vlaknina.... niekedy bola taka pochutina vlarka, mozno skusit nieco podobne,
hlavne by som prestala na to tlacit a presviedcat, nevenovat tomu pozornost, nahradit tu vlakninu inak a mozno casom siahne po nejakej zelenine alebo ovoci...

ga1briel
autor
15. okt 2022

@lugie prosím, a ako robis zdravsie krémové polievky? Lebo ja robím aj so smotanou i bez (zemiakom zahustim) ale iné recepty ani nepoznám.

ga1briel
autor
15. okt 2022

@ivangeline vôbec. On olize napríklad hrozno a povie fuj 🤦‍♀️ a pritom ako bábätko dostával prikrmy. Z ovocia zje jablka a banan. 🤦‍♀️ Asi to bude len obdobie vzdoru alebo čoho už

ga1briel
autor
15. okt 2022

@heidy222 vyskúšam. Ďakujem

ga1briel
autor
15. okt 2022

@nykkushka ja milujem ovocie,zeleninu. Málokedy si dám sladkosť. Nás to vidí jesť. Jeho mladší brat zje fakt hoc čo. Neviem kde som spravila chybu

ga1briel
autor
15. okt 2022

@elizabet173 my jeme zeleninu. Nakrájame si. Ale on sa toho ani nechytí. Čítala som kadečo. Do ničoho ho nenutim. Tobôž mu nepúštame televízor aby jedol. On pekne všetko jedol. Ale prišiel nejaký blok a už nechce kusky. Aj to, čo predtým jedol. Napríklad šošovicu, hrášok, mrkvu, cícer.... Začala som mixovať polievky pretože začal mať problémy s vyprázdňovaním. Len aby nejakú zeleninu zjedol...
A preto sa pýtam vás ostatných či ste si náhodou tým neprešli. Ci to je len obdobie a prejde to. Lebo na tanier mu tu zeleninu vždy dam.

ga1briel
autor
15. okt 2022

@cimage ďakujem za radu 🙂

ga1briel
autor
15. okt 2022

@hilda08 do kaše ma nenapadlo pridať petržlen. Placky nezje. Iba jablkové. Skusim aj nejake nove.
Trhlinky? A ako ste to riešili? Toho sa obavam.

ga1briel
autor
15. okt 2022

@lucia147852 jeme. On jedol. Ovocie, zeleninu. Preto som z toho taká šokovaná. Lebo ani neviem kedy prišiel k tomu ze to už nechce. Asi sa prejedol. Vyskúšam nové recepty😁

scorpionflower1
15. okt 2022

@ga1briel Ja som malu okabatila "ruzovymi a oranzovymi gulickami" boli z repy a tekvice a boli v nich aj vseliake semienka (ale nemusi byt).Nahladko rozmixuj zeleninu a urob ako fasirky. pecene v rure. Skus napr. aj batatove hranolky, resp. hranolky zo zeleru a mrkvy (v Lidli a Kauflaci dostanes aj mrazene) k tomu dresing z jogurtu.

lugie
15. okt 2022

@ga1briel no napríklad máme radi polievku z červenej šošovice (zemiak, mrkva, červená šošovica) uvarím, dochutim bylinkami, rozmixujem podľa potreby dolejem vodu a ešte dochutím ak treba. Nezahustujem múkou nikdy a nedávam ani smotanu, mužovi to nerobí dobre. Väčšinou do horúcej polievky dám plátok masla to ju pekne zjemní. Tak isto robím aj brokolicovú (zemiak+brokolica), cuketovú (cuketu+zemiak+cesnak). No vkuse niečo vymýšľam, podľa chuti 😊

ivangeline
16. okt 2022

@ga1briel ...moze byt,ze cez jedlo sa viac rozculujes a malo zmozes. Moji,ked nechcu jest,nejedia a su hladni. ;) Nie je mi to jedno ale neukazem im tuto slabost. xD

natalala
16. okt 2022

@ga1briel ja ked varim ryzu nakoniec do nej supnem najemno nastruhanu mrkvu osmahnutu trosku na masle alebo nejake zeleninove pyre, do cesta na halusky rozmixuj trosku hokaida alebo cviklu, spenat (detom sa paci, ze su farebne) a do zemiakovej kase sa tiez da prepasovat napriklad mixnuty karfiol, petrzlen atd. My nastastie nemame s malou problem, zje vsetko ovocie aj zeleninu (okrem paradajok), ale zvyknem robit aj taleto alternativy, ako pisem vyssie 🙂 Nedostatok vlakniny moze byt naozaj problem a vystuti az do zadrziavanie stolice, ak to bude pre neho neprijemne. Mala ma rada este biely jogurt s ovsenymi vlockami (dost vlakniny) a tam jej dam aj cucoriedky alebo nejaku ovocnu vyzivu zavarenu, to by ti mozno spapal. Na doplnenie vlakniny, kym sa ti nerozpapa skus mozno zaradit viac obilnin s vysokym obsahom vlakniny, napriklad razny chlieb a tak 🙂

Strana
z2